Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Korngryn

2010-09-06 16:12 #0 av: Ians

En gammal husmanskost som börjar komma till heders igen. Klimat smart alternativ till ris.

 

Photo0198.jpg

Korn gryn användes mycket  förr, då man använde korngrynen i den vardagliga matlagningen, man gjorde gröt, välling, korvkaka, soppor och puddingar med korn gryn i.

Så fick korngrynet stryka på foten i den sk moderna matkulturen med influenser från utlandet ris, pasta etc där gamaldags mattraditioner inte hade någon plats...... tills NU då de moderna kockarna  lyfter fram korngrynet igen. de var inte så dumma de gamla husmödrarna iaf.....

Dels får korngrynet en renässans pga sin egenskap att kunna minska det totala GI-värdet i måltiden, genom sitt höga fiber innehåll. Vilket gör att de bryts ner långsamt i magen och förlänger mättnads känslan...och det är attraktiv i dag när vi inser att det är viktigt vad vi stoppar i oss om vi skall hålla oss smärta och friska.

Och dels för att slå ett slag för miljön genom att äta så närproducerad mat som möjligt....som också har blivit av nöden tvunget för att rädda det som räddas kan!

Korn gryn är skalade och klippta gryn från Korn som kan odlas på svenska fält, och därmed räknas till närproducerad mat.

Korn finns även i en fling variant som är något behändigare att koka gröt på, här under ser du näringsvärdet för korngryn och flingor.

Korngryn, kornflingor ångprep

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 330,1 kcal
Protein 9,2 g
Fett 3,1 g
Mättade fettsyror 0,55 g
Kolhydrater 65,3 g
Fibrer 10,7 g
C-vitamin 0 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 20 mcg
Järn 3,6 mg
Zink 1,7 mg
Kalcium 24 mg


Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1.1.

Som sagt innan så har korngrynet en mängd användningsområden, tex kan man byta ut ris mot korn gryn.

Och bröden blir saftiga och fina om man tillsätter lite kokt korngryn.

Om man tycker att koktiden är för lång?

Då kan du ha hjälp av detta tipset!

Lägg kornen i blöt på morgonen, så kokar de snabbare. Ta då den mängd vatten som  du skall koka i beroende på hur mycket du skall koka...lägg i önskad mängd gryn och låt stå under dagen. Tillsätt salt eller buljong pulver och koka!

Man skall inte i detta sammanhang glömma det gammal klassiska receptet på Barleys water..jätte gott och uppfriskande! Enligt ryktet så var det Gustav VI Adolfs favorit dryck. Och även en favorit i det Brittiska kungahuset där grund receptet kommer ifrån, därav det engelsk klingande namnet.

Väl Värt att pröva!

Så här gör du Barleys Water:

1 dl korngryn
1 ½ liter vatten
4 citroner
2 liter vatten
1 - 1 ½ dl socker

Koka grynen i 1.5 liter vatten i ca 30 min. Sila bort grynen...men släng dem inte de går att använda i matlagning och brödbak!

Låt vätskan kallna.

Skölj och borsta citronerna ordentligt. Riv det gula på skalet och lägg det i ett kärl som det ryms mer ca 3 liter i och tillsätt även sockret tillsammans med citron raspet.

pressa ur saften från citronerna och spara saften för sig.

koka upp 2 liter vatten som du häller över citron skals raspet och sockret, låt stå tills det kallnar och sila sedan bort citronskalen.

Häll sedan i korngryns vätskan och citronsaften...blanda runt o ställ kallt.

Serveras kallt..gärna med en isbit i! Som måltidsdryck som sällskapsdryck.......

 

Kolla även in Sighnis recept på korn grynsbollar...med korngryn och röda linser under recept fliken!

Även ett eget recept:

 

  • 2 dl korngryn
  • 7dl vatten
  • 4 tsk buljong pulver ca kolla den sort du använder
  • 2dl rödalinser
  • ca 3-4 dl vatten till
  • ev mer salt eller buljongpulver
  • 1 gul lök ganska stor eller 2 små
  • 0.5 tsk cayennpeppar
  • 2-3 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk garamasal
  • 1 msk paprikapulver
  • olja att steka i.Man tar 2 dl korngryn till 7-8 dl vatten och 0.5 tsk salt + örtkryddor.

Korn grynen kokas upp i 7-8 dl vatten + buljong pulver sänk värmen och låt korngrynen stå och små koka i ca 30 min, på svag värme ...annars bränner de fast i botten på kastrullen.

tillsätta rödalinser och mer vatten efter ca 15-20 minuter...

steka lök o kryddor separat o blanda i i slutet och låt stå en stund så smakerna blandar sig

...mumsigt!

 

 

 

Anmäl
2010-09-07 22:49 #1 av: DesK

Mycket bra artikel du har skrivit Skrattande Korngryn kallas också nordens ris Glad Jämfört med vanligt vitt ris har korngryn ett mångdubbelt högre näringsvärde. Många människor har lite svårt för smaken, men detta kan man till stor del avhjälpa genom en välbalanserad och lite högre kryddning. Betänk exempelvis pölsa som man ganska enkelt kan göra själv och mycket enkelt göra vegansk. Det är en del pyssel med kokning av buljong och så vidare, men det är inte särskilt svårt eller tidskrävande arbetsmässigt, däremot ska det ju koka en god stund.

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2010-09-08 07:49 #2 av: Ians

# 1

Absolut, receptet jag lagt in är från början Vegansk/vegetarisk pölsa. Jag gillar orginal receptet oxå!

Då gör man så här:

Linspölsa

2dl rödalinser
2dl korngryn
8-9dl vatten
2tsk buljong pulver
2 lagerblad
1 liten purjolök
1 gul lök
1-2 msk olivolja
2 tsk mejram

lite svart peppar och örtsalt för att smaka av med.

 

Skölj linser och bovete med hett vatten ordentligt.

Lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet, buljongen och lagerbladen. Koka upp och låt koka i ca 10-12 minuter.

Under tiden fräser du löken och purjolöken i olivoljan tills de blir mjuka.

Blanda ner den frästa löken i pölsan...smaksätt med mejram, svartpeppar och örtsaltet.

Låt allt puttra ihop en sliten stund till tills korn grynen är färdiga.

 

Tänk på att inte ha så hög värme när Du kokar korn gryn, de vill gärna bränna fast i botten då...så storm koka inte pölsan Flört

orginalreceptet kommer från Risentas broschyr: recept o varuinformation.

Anmäl
2010-09-09 21:43 #3 av: sighni

Pölsa! Det är gott det.Tungan ute

Här kommer ett recept som jag gjorde ofta och gillade skarpt när jag blev vegetarian 1981.

Palsternacksburgare 6 pers.

1 dl kokta malda korngryn
2 stora palsternackor
1 tsk mejram
1 knivsudd timjan
4 msk tomatpuré
1 tsk vitam körnig (någon slags buljong vill jag minnas)
1-2 msk olja

Mal korngrynen. Riv palsternackorna fint. Blanda alla ingredienser. forma smeten till burgare och stek ljusbruna i olja 2 min på var sida. Serveras med råstekt potatis, lingon och dillsås.

Kommer från Ingrid Sténs bok "Ät vegetariskt". Min stora hjälpreda när jag började. Hon skrev sedan "Naturnära mat", som var en vegankokbok. Dessa får nog sökas på antikvariat för de kom runt 1980.

 

Anmäl
2010-09-10 10:54 #4 av: Ians

#3 japp vitam körning går att ersätta med buljong pulver...skall ta o pröva dessa burgare gillar palsternackor! Tusen tack för det receptet...

Gillar recept m saker man har hemma..och inte behöver springa iväg o köpa ingredienser för dyra pengar för att sedan upp täcka att DETTA gör vi aldrig mer!...Skrikandes

Anmäl
2010-09-10 19:03 #5 av: sighni

#4 Det håller jag fullständigt med om. Jag har ett antal flaskor och burkar med "konstigt" innehåll som bara används några enstaka gånger. De är köpta helt i onödan! Skrikandes

Dessutom är det enkla oftare det bästa.

Anmäl
2016-11-21 06:41 #6 av: aThomas

Jag har under minst ett år tid försökt få coop stockholm att ta in korngryn men ej lyckats,man hävdar att det inte fins på centrallagret och diverse undanflykter.Hjälp mig att få ordning på det genom att gå in på coops hemsida och kontakta dom i frågan.Som ni vet är korngryn en fullödigt ersättning för ris,dessutom har det visat sig att ris innehåller en stor del asbets även råriset,vilket inte korngrynet gör

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.