Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Grönkål

2010-11-08 04:57 #0 av: Ians

Ett måste till Jul för många. Rik på C-vitamin, fiber rik och stimulerar kroppens förmåga att ta upp järn. Närodlat och miljö smart!

Det mesta av den Grönkål som är ekologiskt odlad  som finns i handeln är Svensk odlad, detta gör grönkål till ett smart miljöval. Grönkålen odlas på friland som det heter, tillskillnad mot många grönsaker idag som är växthusodlade.

Frilandsodlade grönsaker kräver mindre energi och detta ger Grönkålen ytterligare en plus poäng i miljö hänseende.

Grönkål
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 44,8 kcal
Protein 3,3 g
Fett 0,7 g
Mättade fettsyror 0,1 g
Kolhydrater 6,2 g
Fibrer 3,8 g
C-vitamin 120 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 30 mcg
Järn 1,7 mg
Zink 0,4 mg
Kalcium 157 mg

enl Livsmedelsverkets data bas.

Tittar man på närings tabellen här ovan så kan man konstatera att Grönkål är en bra källa till exempelvis C-vitamin, folsyra, kalcium och fibrer. Med ett lågt värde vad det gäller kalorier, bara 44,8 kcal/ 100 gr. Och eftersom den ökar kroppens förmåga att tillgodo göra sig järn så är det ett välkommet tillskott i vintermörkret som kan hjälpa kroppen att driva bort vinter tröttheten!

Förutom som traditionell julbords tillbehör så som långkål etc och som ren dekoration kan man använda Grönkålen på många andra sätt.

Exempelvis kan man fritera grönkål, man friterar då hela blad i ca 2-3 minuter. Som pålägg hackade över en smörgås, i smoothie eller rawfood soppor, hacka ner den i sallader etc etc.

Man kan steka den, ha den med i grönsaks woken, och exempelvis göra potatis gratäng med grönkål i...

Här är ett recept som jag hittade på nätet källan står under receptet....orginal receptet innehåller ost men det går att göra potatis gratäng utan ost så låt er väl smaka Skrattande ....ev får man pröva sig lite fram och tillsätta mer salt bara.

POTATISGRATÄNG MED GRÖNKÅL
(4-6 portioner)

1 kg potatis
2 dl grönkål, finhackad
1 tsk salt
3 dl  mjölk ersättning eller havregrädde tex
1 klyfta vitlök

(källa: www.icakuriren.se)

sätt ugnen på 225 grader

Skala potatisarna och skiva dem, skölj och hacka grönkålen ev kan man ha lite stekt lök med i gratängen blanda då den med grönkåls hacket.

Varva grönkål och potatis i en smord form börja och sluta med ett lager potatis.

Blanda mjölkersättnignen med den pressade vitlöken och salt häll över in i ugnen 40-50 minuter.

Man kan behöva mer salt pga att orginal receptet innehåller ost som är salt i sig själv och ger en viss sälta åt rätten.

Ett recept till! källan finns angiven under receptet

STEKT KRYDDIG GRÖNKÅL
(4 portioner)

300 gram färsk grönkål
en halv purjolök, strimlad
en halv gul lök, hackad
2 klyftor vitlök, pressade
olivolja
0,5-1,5 tsk sambal oelek (beroende på styrka)
1,5-2 tsk malen spiskummin
1-1,5 tsk garam masala

Strimla grönkålen. Fräs lök och purjolök i olivolja i en stor wok eller stekgryta. Tillsätt grönkål, vitlök och lite sambal oelek. Rör om ganska ofta.
Salta och krydda med spiskummin och garam masala. När är grönkålen är mjuk och gärna lite knaprig i kanten är det klart.
Servera som tillbehör till indiska rätter.
(källa www.vegania.mine.nu)

mmmm...låter gott inte sant!

Ja det finns ganska mycket att göra med denna fantastiska grönsak som Grönkålen trots allt är. Låt fantasin flöda och bjud oss gärna på fler recept!

Grönkålen är väl värd lite uppmärksamhet!

Anmäl
2010-11-08 05:12 #1 av: Ians

www.vegania.mine.nu finns tydligen inte kvar! Den som hade sidan Nina Andersson har nu en ny hemsida som man når via den här adressen:

www.vegania.net Där hittar ni fler recept med grönkål under julrecept!Skrattande

Anmäl
2010-11-09 01:34 #2 av: [Miseline]

Mm. För oss är grönkål julmat. Vi äter den stuvad - med sojagrädde, fast sojamjölk går också bra. En av mina favoriträtter. Jag skulle gärna äta det året om om det fanns tillgängligt.

Anmäl
2010-11-09 15:02 #3 av: [TrevorS]

Kanske inte världens bästa och finaste bild och man kanske inte ser riktigt vad det är, men det ska föreställa grönkålsblad! Skrattande

Anmäl
2010-11-09 16:15 #4 av: Ians

#3 Tack förbilden!

#2 passa på nu när det är säsong runt jul att göra lite andra saker med Grönkålen!

En smooothie tex

några blad grönkål

1 äpple

10-15 cm gurka

äpple juice

ner i mixern och sen är det bara att dricka......Serveras kall! Tungan ute

Anmäl
2010-11-16 09:14 #5 av: Ians

Massor med grönkåls recept veganska på www.vegania.net

hoppas direkt länkningen till recept sidan funkar!!! Skrattande

Anmäl
2010-11-21 12:52 #6 av: DesK

Om man har en balkong eller trädgård så kan man odla grönkål själv, det är inte alls svårt Glad

Jag köper mycket grönkål när den finns tillgänglig och fryser in den både hel och hackad. När jag sedan gör exempelvis pesto så byter jag ut en del av ruccolan till grönkål. Jag använder ofta grönkål istället för spenat.

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl