Annons:
Etiketterinformationfakta
Läst 22357 ggr
Ians
2010-11-04 15:07

Nypon

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nypon är en underskattad växt som har enorm potential vad det gäller hälsofrämjande egenskaper och den finns alldeles utanför knuten...kan man tänka sig mer när odlat?

Nypon en sken frukt på Rosa-arterna dvs nyponbuskarna. Växer vilt i de flesta delar av landet.

Framför allt är nyponet känt för sin höga halt av c-vitamin…en kopp nypon innehåller lika mycket c-vitamin som 35-40 apelsiner!

Dessutom sägs nypon hjälpa vid artros och rematoid artrit, sanningen är att man i studier sett att det har så bra effekt mot smärtor och svullnader i leder att man velat klassa det som ett läkemedel.

Många som har led smärtor äter smärtstillande mediciner med alla risker och biverkningar som det har. Att äta nypon istället är riskfritt och ger god lindring för besvären.

Det är GOPO ett ämne som finns i nypon som har en antinflamatorisk verkan och där med lindrar värken. Lokalt verkar nyponpulvret så att det gör att de vita blod kropparna inte kan rusa till lika fort och i samma mängd där inflammationen finns och därmed minskar svullnaden och värken. Detta gör att man blir rörligare och har mindre värk.

GOPO hämmar dessutom de gener som man tror är inblandade i tillverkningen av de proteiner och enzymer som man tror står för  nedbrytningen av broskcellerna och uppkomsten av inflammationerna. GOPO hjälper också kroppen att tillverka kollagen och brosk.

Och som inte detta är nog så….har nypopulver samma effekt på tjocktarmscancer, bröstcancer och blåskatarr/urinvägs infektioner som Tranbärsjuice. Och det har en föryngrande effekt på huden genom att stärka kroppens förmåga att producera kollagen.

Inför vintern är nypon pulver en bra stärkare av immunförsvaret genom sin höga halt av C-vitamin och fytokemikalier som även håller cellerna unga.

En sak till värt att nämna är nyponets höga halt av folsyra…vilket inte är helt fel för kvinnor som planerar att bli gravida.

Nypon har avslutningsvis höga halter av: C-vitamin, antioxidanter, betakaroten, folsyra, flavonider, magnesium, kalium, kalcium.

Innehåller även Omega-fettsyror samt lykopen som tomater.

Traditionellt har nypon använts för att bygga upp immunförsvaret, pigmentering, hud, och kan även bygga upp samt rensa bindväv i t ex ådersystemet och främja elastisiteten i benens, hjärnans och hjärtats ådror.

Annons:
sighni
2010-11-05 10:27
#1

Preparatet heter Litozin eller liknande och är tyvärr rätt dyrt. Det är iofs glukosamin också.

Ians
2010-11-05 11:29
#2

Man har god hjälp av att äta nypon pulver oxå!

Lite beroende på hur stora problem man har.

sighni
2010-11-05 12:46
#3

Inte nyponsoppepulver för ledvärk! Det har jag i gröten. Det ger extra C-vitamin och är gott!

Ians
2010-11-05 13:19
#4

Det finns en dansk sort som garanterar en hög halt av GOPO …strand nypon heter de ….jag köper det på häst foder butiken…snorbilligt! De säljer det som kosttillskott för hästar som har ledbesvär.

Köper du det i hälsokosten kostar det skjortan! Köpte ett kilo för 80kr på foderbutiken!

De köper in i stora säckar o delar upp sj där av priset!

Ians
2010-11-05 13:39
#5

Hittade strand nypon pulver på nätet…hälsokost…..200gr för 249krFörvånad Helt sanslöst!

Fortsätter köpa mitt hos foderhandlaren! Finns även glucosamin på samma ställe billigare än på apotek!

Ett litet tips! Vet man bara hur man doserar så kan man köpa mkt billigare kosttillskott i foderbutiker!

sighni
2010-11-06 11:58
#6

#4 och 5. Problemet med djurfoder -tillskott är renheten. Det är olika krav på produkternas innehåll annars kan jag hålla med om att priset är tilltalande!

Annons:
[TrevorS]
2010-11-07 11:08
#7

Nu finns det bild här också. Skrattande

[TrevorS]
2010-11-07 14:29
#8

La ut ett recept på matbröd på Nyponbröd också.

Ians
2010-11-07 17:50
#9

Underbara underbara TrevorS! Tack!!!! för bilden…hoppas soppan smakade bra!

Nypon är en höjdare så här i förkylnings och vinter trötthets tider…absolut ett underbart värlsmakande sätt att få i sig C-vitamin!

Och även om apelsiner är gott….äter dem oxå…så är nypon mer miljösmart och mer c-vitaminrikt!

Själv äter jag pulvret! Men soppa är….. gott gotti gott gott! Flört

[TrevorS]
2010-11-07 18:58
#10

#9. Det var riktigt gott faktiskt, älskar nyponsoppa alltid gjort. Fast hemmagjord finns det inget som slår, man kan ju torka och mala med kaffekvarn också. Pulvret är bra som äggersättning också. Skrattande

Upp till toppen
Annons: