Annons:
Etiketterinformationfakta
Läst 12748 ggr
DesK
9/25/10, 11:02 PM

Våra måttenheter - en liten lathund

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När vi letar recept på internet och tittar i många kokböcker stöter vi ofta på olika sorters måttenheter. Detta beror dels på varifrån receptet kommer och dels på receptets ålder. För att förenkla lite har jag sammanställt en liten lathund med olika måttenheter. Stort tack till Salasso som gjort den fina bilden.

Vikt:
1 kilo (kg) = 1 000 gram
1 gram (g) = 1 000 milligram
1 milligram (mg) = 0.001 gram

Volym:
1 liter (l) = 10 deciliter = 100 centiliter = 1 000 milliter
1 deciliter (dl) = 10 centiliter = 100 milliliter
1 centiliter (cl) = 10 milliliter
1 millimeter (ml) = 0.001 liter

Måttsatsens enheter:
1 deciliter = 6,7 matskedar = 100 milliter
1 matsked (msk) = 3 teskedar = 15 milliter
1 tesked (tsk) = 5 kryddmått = 5 milliter
1 kryddmått = 1 milliter

I äldre recept:
1 tekopp (tkp) = cirka 2.5 deciliter
1 kaffekopp (kkp) = cirka 1.5 deciliter

Stycketal
1 gross = 12 dussin
1 dussin = 12 stycken
1 tjog = 20 stycken

Gamla svenska måttenheter

Vikt
1 skålpund = 32 lod = 100 ort = 425,1 liter
1 lod = 4 kvintin = 13.3 gram
1 kvintin = 3.32 gram
1 ort = 100 korn = 4.25 gram
1 korn = 0,0425 gram

Volym
1 skäppa = 6 kappar = 27,49 liter
1 kappe = 1 ¾ kanna = 4,58 liter
1 kanna = 2 stop = 2,62 liter
1 stop = 4 kvarter = 1.31 liter
1 kvarter = 4 jungfrur = 0.33 liter
1 jungfru = 0,082 liter

Stycketal
1 val = 20 kast = 80 stycken
1 kast = 4 stycken
1 toft = 12 stycken
1 skrock = 60 stycken

Längdmått
1 aln = 2 fot = 0.59 meter
1 fot = 10 tum = 2,97 decimeter
1 tum = 10 linjer = 2,97 centimeter
1 linje = 2,97 millimeter

Engelska och amerikanska mått

Vikt
1 hundred weight (Brit cwt) = 112 pounds = 50,8 kilo
1 US Centerweight (US cwt) = 100 pounds = 45,4 kilo
1 stone = 14 pounds = 6,35 kilo
1 pound (lb) = 16 ounces = 453,6 gram
1 ounce (o) = 28,35 gram

Volym (amerikansk)
1US gallon = 4 liquid quarts = 3,785 liter
1 liquid quart = 2 liquid pints = 9,5 deciliter
1 liquid pint = 16 US fluid ounce (US fl. oz = 4,73 deciliter
1 liquid pint = 2 cups = 4,73 deciliter
1 cup = 8 US fluid ounce (US fl oz) = 2.37 deciliter
1 US fluid ounce (US fl oz) = 29,6 milliter
1 dry quart = 2 dry pints = 1,1 liter
1 dry pint = 5,51 deciliter
**
Volym (engelsk)**
1 imperial gallon = 4,55 liter
1 pint = 2 cups = 5,68 deciliter
1 cup = 10 Brittish fluid ounces (Brit fl oz) = 2,84 deciliter
1 British fluid ounce (Brit fl oz) = 28,4 milliliter

Så här mycket väger:

1 deciliter vetemjöl = 60 gram
1 deciliter rågmjöl = 55 gram
1 deciliter potatismjöl = 80 gram
1 deciliter strösocker = 85 gram
1 deciliter farinsocker = 75 gram
1 deciliter nötter = 65 gram
1 deciliter russin = 50-70 gram

En hektoliter (hl) är lika med 100 liter. Enheten användes tidigare för kol och koks för uppvärmning men används än idag vid bland annat öl- och vinproduktion.

En deciliter (dl) är lika med en tiondels liter (0,1 l). Det är ungefär en halv kopp eller ett halvt glas. En stor stark är ungefär 4 deciliter öl.
**
En centiliter** (cl) är en hundradels liter (0,01 l). Spritdrycker brukar serveras i volymer på 4 centiliter.
En milliliter (ml) är en tusendels liter och är samma volym som en kubikcentimeter (1 cm³ eller cc). Enheten cm³ eller cc (från cubic centimetre) är vanlig för att ange slagvolym av förbränningsmotorer. I recept används kryddmått som synonym för en milliliter.

Artikeln har jag publicerat på några andra sajter tidigare. Här föeslår jag att vi hjälps åt att lägga in vad olka matvaror väger och komplettera även gärna denna lilla lathund.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
[TrevorS]
9/25/10, 11:11 PM
#1

Toppen att den finns här med. Skrattande

Ians
9/25/10, 11:34 PM
#2

Tack DesK…du ÄR en pärla! Kyss

[Anunnaki]
9/27/10, 1:35 AM
#3

Bra info. En detalj som kompletterar lite kanske behövs och då tänker jag på temperaturer angivna i grader Farenheit, F,  i recept från USA.

Om man har temperaturen i F så blir det grader C med denna formel:

C=5*(F-32)/9

och omvänt

F=32+9*C/5

Om det gäller temperaturer för bakning angivna i F räcker det att räkna så här

C=F/2

Ians
9/27/10, 5:22 PM
#4

#3 Nu förstod jag inte riktigt hur du menar……? Förlåt Skäms ! Men jag måste ju fråga när jag inte fattar.

[Anunnaki]
9/28/10, 12:51 AM
#5

# 3 Om man får tag i ett recept som anger temperatur i grader Farenheit måste man räkna om det till grader Celsius. Farenheitskalan används i USA och kanske Kanada och förr användes den också i Storbrittanien. Om det står i ett recept från USA att ugnen ska vara 400 grader så är det Farenheit man menar och när det är så höga temperaturer kan man helt enkelt dela  med två, dvs 400 grader F blir 200 grader C.

Vid temperaturer som i F är under 100 ska man definitivt använda den formel som jag skrev i i # 3.

Hänger du med? Annars får du väl fråga igen.Glad

DesK
9/28/10, 10:54 AM
#6

Anunnaki tack för bra beskrivning hur man räknar om mellan Farenheit och Celsius Glad Får jag lägga in den i mina lathundar?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Ians
9/29/10, 8:40 AM
#7

#5 ok…tusen tack! Glad

[Anunnaki]
10/1/10, 1:35 PM
#8

Naturligtvis får ni lägga det jag skrev om hur man räknar från Farenheit till Celsius var som helst. Det är bara en känd omräkningsformel som det är lätt att ta fram när man känner till något värde i de båda skalorna som att noll grader på Celciusskalan är plus 32 grader Farenheitskalan och att kokpunkten på Farenheit är 212 grader.

Vi ska vara glada att vi har de måttenheter som vi har här i Europa utom Storbrittaninen. Deras miles, fot och tum är heller inte roliga kan jag försäkra er om.

DesK
10/2/10, 8:00 PM
#9

Tack så mycket, då gör jag det på de andra sajterna där denna lathund finns Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Upp till toppen
Annons: