Mungbönor
Efterlängtad artikel om de små gröna bönorna. En populär böna i wook, soppor, grytor, i sallader, marinerade och stekta eller groddade istället för sallad till mat.
BILD TAGEN AV: TrevorS
Mungbönorna är en väldigt gammal kulturväxt i Indien, odlas numera i hela Asien. De groddas oftast och är även kallad "kinesiska böngroddar". När man groddar dem blir de rika på Vitamin C som är viktig eftersom den stärker blodkärl och hud, får sår att läka snabbare, den skyddar även fettämnen i kroppen mot att oxidera och härskna. Även Vitamin E bildas vid groddning som skyddar mot och förebygger rynkbildingar och leverfläckar, dessutom hjälper till att läka hudbristningar och ärr efter sår. Brist på Vitamin E kan leda till stora ärr om man skadar sig och får sår eller efter operation. Den är desutom rik på protein, mineraler och kostfiber.
Mungbönan är en böna som är god och lätt att koka. Den är vanlig i wookrätter, soppor, grytor. Den är även populär att grodda och användas i sallader och stekta marinerad. Man ska alltid koka eller grodda bönorna innan man äter dem. Det är svårt att misslyckas att grodda mungbönor och därför perfekt att börja med om man ska grodda.
GRODDNING:
Skölj av mungbönorna noga i kallt vatten. Lägg i en väl rengjord glasburk/plastburk/godisburk/glassburk och fyll på med vatten 3 gånger sin mängd och lägg över ett lock med massor av hål eller groddningsnät eller myggnät så inte flugor eller smuts kommer i och så att bönorna får syre. Låt ligga i vattnet i 10-12 timmar mörkt, man kan även täcka över med ren handuk. Häll av vattnet och skölj av bönorna morgon och kväll i 3-5 dagar. De förvaras när de groddat färdigt i kylen och håller sig drygt en vecka.
TIPS! när man groddar man efter 1 dygn ta tag i det gröna "skinnet", om man inte gillar dem.
KOKNING:
Skölj av bönorna noga i kallt vatten. Blötlägg bönorna i 10-12 timmar. När de legat blötlagda sköljer man av vattnet och eventuellt tar bort "skinnet" och kokas upp i nytt vatten i ca 20 minuter eller tills de blir klara. 1 dl mungbönor kokas med 2 dl vatten, 1 dl okokta bönor blir ca 3 dl kokta.
Näringsvärdet (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)
Energi
1204 kJ/288 kcal
Protein
24 g
Kolhydrat
44 g
varav sockerarter
2 g
Fett
2,1 g
Kostfiber
16 g
Natrium
6 mg
Järn
7,7 mg
Kalium
1050 mg
Kalcium
118 mg
Magnesium
170 mg
Thaisoppa
Ingredienser:
1 morot
1 röd paprika
1-2 dl groddade mungbönor
1 msk olja
1 burk kokosmjölk
4 tsk currypasta (el. 2 tsk currypulver och 1/3 grönsaksbuljong)
citron
salt
peppar
nudlar
Gör så här:
Skölj, skala och strimla moroten, strimla också paprikan och fräs de i oljan. Tillsätt kokosmjölken och riv ner lite citronskal och lite saft. Blanda ner currypasta och salta och peppra. Koka nudlarna efter paketet utan kryddorna, häll av vattnet och häll över de groddade mungbönorna och soppan över.
Man kan även ha i lite chilikrydda för att få lite mer smak.
Mungbönssallad
Ingredienser:
1 salladsbuvud
2-3 dl groddade mungbönor
1 dl osaltade cashewnötter/jordnötter
Dressing:
1 msk vinäger/citronsaft/limesaft
3 msk olja
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar
Krutonger:
3 skivor vitt bröd
2 msk olja
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
Skör bröden i fyrkanter. Dela en vitlöksklyfta och smörj stekpannan på bottnen med den skurna sidan av vitlöken så man får smak av denna när man gör krutongerna. Hetta upp pannan och tillsätt olja och krutongerna och rör runt lite då och då tills de blir torra krutonger.
Blanda ihop dressingen.
Skölj och skär salladen i lagom bitar och blanda ner mungbönsgroddarna och nötterna, ringla över dressingen och krutongerna och servera.
de får nog bli lite mungogroddar oxå……billigt o bra att grodda själv…och det kan man väll kalla NÄR PRODUCERAT !
#3. Ja det är mycket billigt att grodda själv och därför gör jag det. Att köpa färdigt är riktigt dyrt. Fattar inte varför folk inte groddar själv!
Asiatisk bönsoppa 4-5 port
1,5 dl mungbönor
1 dl ris
1 lök
1 msk olja
1,5 l vatten
1 msk buljongextrakt
2 blekselleristjälkar
1 röd paprika
1-2 tsk curry
stött kummin
krasse eller annat grönt
Hacka lök och fräs den i oljan med riset. Tillsätt vatten , buljong och bönor. Koka 30 - 35 min. Hacka paprika, strimla selleri och lägg i soppan. Krydda och låt koka 10 min. Klipp grönt över.
Vitkålsfräs
Kokta mungbönor
finstrimlad vitkål
hackad persilja
röd paprika i småbitar
malda hasselnötter
svamp
curry, salt och peppar
citronsaft
Blanda alla ingredienser och fräs det tills det är färdigt. Välj själv hur mycket av varje ingrediens du vill ha.
#4: Jag tror inte att folk förstår hur enkelt det är. De bara förutsätter att det är jobbigt och/eller krångligt…
Länge sedan jag groddade. Recepten låter väldigt goda, så detta måste jag pröva. Blir alltid så sugen på att grodda på våren.
Detta ska jag prova nu! Jag har kokat en del och ska grodda en del. Men jag vill bara varna för detta märke som jag köpte på en thaibutik. När jag spolade bönorna i vatten så flöt det upp fullt med små insekter och jag fick sedan gå igenom alla bönor för insekterna hade ätit sig in i vissa bönor. Så se upp med det!
Åh vilka goda recept! Hoppas verkligen inte bara veganer hittar dem.👍
#12 Nä det var lite småsnuskigt faktiskt 😕 ska hitta ett annat märke till nästa gång.
Finns det färdiggroddade å färdigkokta? (Ja jag är lat)
#14 De groddar som säljs som färdiga groddar i butik (både som färska i kyl och de påburk) är i regel mungbönor.
Jag vet inte riktigt var jag har receptet, men har gjort riktigt goda mungbönsbiffar på halvgroddade mungbönor. De ska ligga och blöta/grodda i två-tre dar och sen görs biffsmeten i en mixer. Jag kommer inte ihåg vad det var i mer än en massa vitlök, men de är veganska. Måste se om jag kan hitta receptet igen!
Tant är ingen ålder, det är en livsstil!
Skala dem?!? Det har jag aldrig ens kommit på tanken att göra, då försvinner väl både smak och näring kan jag tänka mig 🤔
Var dig själv, det finns redan så många andra.
#18 Det står att man kunde ta bort skalet efter en dags groddning, om man ville. Jo det är nog lite närig som försvinner då också.
Oavsett så smakar det väldigt bra 👍
#19
Ja ja, jag tycker hur som helst att de ser aptitligare ut med det gröna dessutom, så nix det kommer jag inte att göra i framtiden heller.
Var dig själv, det finns redan så många andra.
Är det någon som har lyckats grodda sojabönor förresten?
Försöker för andra gången nu, förra gången verkade de mest ruttna och aldrig få någon grodd fast jag höll på i ca 5 dagar som man ska vad jag har läst….
Var dig själv, det finns redan så många andra.
Måste man ha en duk med gummisnodd på burken? Går det att grodda genom att bara sätta burken i ett skåp med en löst liggande bomullströja över?
Snodden/duken är delvis för att lunna skölja igenom groddarna, så beror väl lite på.
Tant är ingen ålder, det är en livsstil!
Kan man inte hälla ut groddarna till en sil, skölja igenom dem och sen tillbaka in i burken?
Se till att vara försiktig i så fall för att själva grodden kan brytas av när man flyttar dem mycket.
#20 Jag hade då inte tänkt att skala dem med skalet har lossnat :/
#26
Hmm, det brukar inte hända mig, men det kanske är olika kvalite´på dem, olika märken?!? Vad är det för märke på dina?
Var dig själv, det finns redan så många andra.
Eldorado :P. Men innebär det att de blivit dåliga? Eller har jag gjort något fel. Nån enstaka svans är lite beaigeaktig också.
De ser bra ut tycker jag, groddar man för länge blir de bittra och inte särskilt goda, jag skulle äta dem nu om jag vore du och absolut inte grodda längre. 3-4 dagar är den "normala" groddtiden på mungbönsgroddar.
Var dig själv, det finns redan så många andra.
#30. Tack :). Då är det bara att börja mumsa med andra ord. Hur länge håller dem i kylen? har läst både: "minst 5 dagar" och "upp till en vecka" m.m.