Annons:
Etiketthälsa
Läst 58109 ggr
[TrevorS]
2010-08-31 16:04

Mungbönor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Efterlängtad artikel om de små gröna bönorna. En populär böna i wook, soppor, grytor, i sallader, marinerade och stekta eller groddade istället för sallad till mat.

DSCF1291.JPG
BILD TAGEN AV: TrevorS

Mungbönorna är en väldigt gammal kulturväxt i Indien, odlas numera i hela Asien. De groddas oftast och är även kallad "kinesiska böngroddar". När man groddar dem blir de rika på Vitamin C som är viktig eftersom den stärker blodkärl och hud, får sår att läka snabbare, den skyddar även fettämnen i kroppen mot att oxidera och härskna. Även Vitamin E bildas vid groddning som skyddar mot och förebygger rynkbildingar och leverfläckar, dessutom hjälper till att läka hudbristningar och ärr efter sår. Brist på Vitamin E kan leda till stora ärr om man skadar sig och får sår eller efter operation. Den är desutom rik på protein, mineraler och kostfiber.

Mungbönan är en böna som är god och lätt att koka. Den är vanlig i wookrätter, soppor, grytor. Den är även populär att grodda och användas i sallader och stekta marinerad. Man ska alltid koka eller grodda bönorna innan man äter dem. Det är svårt att misslyckas att grodda mungbönor och därför perfekt att börja med om man ska grodda.

GRODDNING:
Skölj av mungbönorna noga i kallt vatten. Lägg i en väl rengjord glasburk/plastburk/godisburk/glassburk och fyll på med vatten 3 gånger sin mängd och lägg över ett lock med massor av hål eller groddningsnät eller myggnät så inte flugor eller smuts kommer i och så att bönorna får syre. Låt ligga i vattnet i 10-12 timmar mörkt, man kan även täcka över med ren handuk. Häll av vattnet och skölj av bönorna morgon och kväll i 3-5 dagar. De förvaras när de groddat färdigt i kylen och håller sig drygt en vecka.

TIPS! när man groddar man efter 1 dygn ta tag i det gröna "skinnet", om man inte gillar dem.

KOKNING:
Skölj av bönorna noga i kallt vatten. Blötlägg bönorna i 10-12 timmar. När de legat blötlagda sköljer man av vattnet och eventuellt tar bort "skinnet" och kokas upp i nytt vatten i ca 20 minuter eller tills de blir klara. 1 dl mungbönor kokas med 2 dl vatten, 1 dl okokta bönor blir ca 3 dl kokta.

Näringsvärdet (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)

Energi

1204 kJ/288 kcal

Protein

24 g

Kolhydrat

44 g

varav sockerarter

2 g

Fett

2,1 g

Kostfiber

16 g

Natrium

6 mg

Järn

7,7 mg

Kalium

1050 mg

Kalcium

118 mg

Magnesium

170 mg

DSCF1295.JPG

Annons:
[TrevorS]
2010-08-31 17:12
#1

Thaisoppa

Ingredienser:
1 morot
1 röd paprika
1-2 dl groddade mungbönor
1 msk olja
1 burk kokosmjölk
4 tsk currypasta (el. 2 tsk currypulver och 1/3 grönsaksbuljong)
citron
salt
peppar

nudlar

Gör så här:
Skölj, skala och strimla moroten, strimla också paprikan och fräs de i oljan. Tillsätt kokosmjölken och riv ner lite citronskal och lite saft. Blanda ner currypasta och salta och peppra. Koka nudlarna efter paketet utan kryddorna, häll av vattnet och häll över de groddade mungbönorna och soppan över.

Man kan även ha i lite chilikrydda för att få lite mer smak.

[TrevorS]
2010-08-31 17:21
#2

Mungbönssallad

Ingredienser:
1 salladsbuvud
2-3 dl groddade mungbönor
1 dl osaltade cashewnötter/jordnötter

Dressing:
1 msk vinäger/citronsaft/limesaft
3 msk olja
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar

Krutonger:
3 skivor vitt bröd
2 msk olja
1 vitlöksklyfta

Gör så här:
Skör bröden i fyrkanter. Dela en vitlöksklyfta och smörj stekpannan på bottnen med den skurna sidan av vitlöken så man får smak av denna när man gör krutongerna. Hetta upp pannan och tillsätt olja och krutongerna och rör runt lite då och då tills de blir torra krutonger.

Blanda ihop dressingen.

Skölj och skär salladen i lagom bitar och blanda ner mungbönsgroddarna och nötterna, ringla över dressingen och krutongerna och servera.

Ians
2010-09-01 00:40
#3

de får nog bli lite mungogroddar oxå……billigt o bra att grodda själv…och det kan man väll kalla NÄR PRODUCERAT  Flört !

[TrevorS]
2010-09-01 00:41
#4

#3. Ja det är mycket billigt att grodda själv och därför gör jag det. Att köpa färdigt är riktigt dyrt. Fattar inte varför folk inte groddar själv!

sighni
2010-09-04 13:14
#5

Asiatisk bönsoppa 4-5 port

1,5 dl mungbönor

1 dl ris

1 lök

1 msk olja

1,5 l vatten

1 msk buljongextrakt

2 blekselleristjälkar

1 röd paprika

1-2 tsk curry

stött kummin

krasse eller annat grönt

Hacka lök och fräs den i oljan med riset. Tillsätt vatten , buljong och bönor. Koka 30 - 35 min. Hacka paprika, strimla selleri och lägg i soppan. Krydda och låt koka 10 min. Klipp grönt över.

sighni
2010-09-11 18:05
#6

Vitkålsfräs

Kokta mungbönor

finstrimlad vitkål

hackad persilja

röd paprika i småbitar

malda hasselnötter

svamp

curry, salt och peppar

citronsaft

Blanda alla ingredienser och fräs det tills det är färdigt. Välj själv hur mycket av varje ingrediens du vill ha.

Annons:
Ulf-S
2010-09-12 20:13
#7

#4: Jag tror inte att folk förstår hur enkelt det är. De bara förutsätter att det är jobbigt och/eller krångligt…

Tant Grön
2015-02-11 13:48
#8

Länge sedan jag groddade. Recepten låter väldigt goda, så detta måste jag pröva. Blir alltid så sugen på att grodda på våren.

veggie4every1
2015-02-11 18:15
#9

#8 Ja, visst låter det gott. Jag ska också köpa mig en påse mungbönor🙂

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[Outlawly]
2017-01-18 21:24
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Detta ska jag prova nu! Jag har kokat en del och ska grodda en del. Men jag vill bara varna för detta märke som jag köpte på en thaibutik. När jag spolade bönorna i vatten så flöt det upp fullt med små insekter och jag fick sedan gå igenom alla bönor för insekterna hade ätit sig in i vissa bönor. Så se upp med det!

VästkustFia
2017-01-18 23:47
#11

Åh vilka goda recept! Hoppas verkligen inte bara veganer hittar dem.👍

veggie4every1
2017-01-19 02:20
#12

#10 Det låter inget vidare, så tråkigt.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[Outlawly]
2017-01-19 07:23
#13

#12 Nä det var lite småsnuskigt faktiskt 😕 ska hitta ett annat märke till nästa gång.

Annons:
[Tänkpådet]
2017-01-19 08:10
#14

Finns det färdiggroddade å färdigkokta? (Ja jag är lat)

thmz
2017-01-19 09:19
#15

#14 De groddar som säljs som färdiga groddar i butik (både som färska i kyl och de påburk) är i regel mungbönor.

ApanAnn
2017-01-19 11:26
#16

Jag vet inte riktigt var jag har receptet, men har gjort riktigt goda mungbönsbiffar på halvgroddade mungbönor. De ska ligga och blöta/grodda i två-tre dar och sen görs biffsmeten i en mixer. Jag kommer inte ihåg vad det var i mer än en massa vitlök, men de är veganska. Måste se om jag kan hitta receptet igen!

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!

[Outlawly]
2017-01-22 18:11
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Nu måste jag bara visa upp hur fina mina groddar blev! Jag orkade inte skala dem.

Annielle
2017-01-22 20:24
#18

Skala dem?!? Det har jag aldrig ens kommit på tanken att göra, då försvinner väl både smak och näring kan jag tänka mig 🤔

Var dig själv, det finns redan så många andra.

[Outlawly]
2017-01-23 07:13
#19

#18 Det står att man kunde ta bort skalet efter en dags groddning, om man ville. Jo det är nog lite närig som försvinner då också.

Oavsett så smakar det väldigt bra 👍

Annielle
2017-01-23 08:49
#20

#19

Ja ja, jag tycker hur som helst att de ser aptitligare ut med det gröna dessutom, så nix det kommer jag inte att göra i framtiden heller.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Annons:
Annielle
2017-01-24 20:23
#21

Är det någon som har lyckats grodda sojabönor förresten?

Försöker för andra gången nu, förra gången verkade de mest ruttna och aldrig få någon grodd fast jag höll på i ca 5 dagar som man ska vad jag har läst….

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Kasp
2017-05-02 15:32
#22

Måste man ha en duk med gummisnodd på burken? Går det att grodda genom att bara sätta burken i ett skåp med en löst liggande bomullströja över?

ApanAnn
2017-05-02 16:19
#23

Snodden/duken är delvis för att lunna skölja igenom groddarna, så beror väl lite på.

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!

Kasp
2017-05-02 17:01
#24

Kan man inte hälla ut groddarna till en sil, skölja igenom dem och sen tillbaka in i burken?

[Outlawly]
2017-05-02 17:40
#25

Se till att vara försiktig i så fall för att själva grodden kan brytas av när man flyttar dem mycket.

Kasp
2017-05-06 13:43
#26

#20 Jag hade då inte tänkt att skala dem med skalet har lossnat :/

Annielle
2017-05-06 15:03
#27

#26

Hmm, det brukar inte hända mig, men det kanske är olika kvalite´på dem, olika märken?!? Vad är det för märke på dina?

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Annons:
Kasp
2017-05-06 15:54
#28

Eldorado :P. Men innebär det att de blivit dåliga? Eller har jag gjort något fel. Nån enstaka svans är lite beaigeaktig också.

Kasp
2017-05-06 15:58
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#29

Fast ser nu på #17 att skalet åkt av på vissa där med. Mina ser ut såhär (blötlade den för 4 dagar sedan och har sedan sköljt dem 2-3 gånger per dag). Hur länge ska de grodda? Vad är bäst?

Annielle
2017-05-07 10:26
#30

De ser bra ut tycker jag, groddar man för länge blir de bittra och inte särskilt goda,  jag skulle äta dem nu om jag vore du och absolut inte grodda längre. 3-4 dagar är den "normala" groddtiden på mungbönsgroddar.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Kasp
2017-05-07 15:55
#31

#30. Tack :). Då är det bara att börja mumsa med andra ord. Hur länge håller dem i kylen? har läst både: "minst 5 dagar" och "upp till en vecka" m.m.

Upp till toppen
Annons: