Annons:
Etiketthälsa
Läst 25235 ggr
[TrevorS]
2010-09-04 00:12

Adzukibönor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Goda bönor som är nyttiga, lättsmäla och passar i soppor, grytor, sallader, som biffar, pastejer, groddade, göra mjölk av och i glass.

DSCF13421.jpg
Adzukibönorna är rika på fibrer, protein och mineraler. Bönorna är lättsmälta och används oftast i Japansk och Kinesisk matlagning, oftast tillsammans med ris. De är även lättsmälta och används oftast till att göra veganska biffar, pajer, pastejer. Grodda går utmärkt med de här bönorna och är svåra att misslyckas med. Eftersom de har en lätt sötaktig smak passar de perfekt att göra mjölk av dem på samma sätt som sojabönorna. Det finns även företag i Japan som gör glass av aszukimjölken. Förutom detta används bönorna också oftast i bakverk och kakor samt tårtor.

Nackdelen med bönorna är att de blir beska med tiden, därför är det bra att göra storkok och frysa in. Kolla utgångsdatumet på dem.

GRODDNING:
Skölj av adzukibönorna noga i kallt vatten. Lägg i en väl rengjord glasburk/plastburk/godisburk/glassburk och fyll på med vatten 3 gånger sin mängd och lägg över ett lock med massor av hål eller groddningsnät eller myggnät så inte flugor eller smuts kommer i och så att bönorna får syre. Låt ligga i vattnet i 10-12 timmar mörkt, man kan även täcka över med ren handuk. Häll av vattnet och skölj av bönorna morgon och kväll i 3-5 dagar. De förvaras när de groddat färdigt i kylen och håller sig drygt en vecka.

KOKNING:
Skölj adzukibönorna noga. Blötlägg bönorna under natten ca 10-12 timmar. skölj av och koka i nytt vatten (2 dl vatten på 1 dl bönor) i 45-60 minuter. 1 dl okokta bönor blir ungefär 3 dl kokta.

Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)

Energi

1250 kJ/300 kcal

Protein

22 g

Kolhydrat

50 g

varav sockerarter

2,2 g

Fett

1,5 g

Kostfiber

11 g

Natrium

10 mg

Järn

7 mg

Kalium

900 mg

Kalcium

110 mg

Magnesium

150 mg

Annons:
batski
2010-09-04 00:23
#1

Åh det var länge sen jag åt såna. Nu blev jag sugen Tungan ute

[TrevorS]
2010-09-04 00:40
#2

#1. Jag har nästan glömt bort dem om jag ska vara ärlig.

Ska försöka göra lite glass på dem när jag får glassmaskinen.

Ians
2010-09-04 08:43
#3

Skall oxå göra ett stor kok på Adzukibönor!

Tack för tipset!

[TrevorS]
2010-09-04 12:26
#4

Jag  hade inte många kvar, men de ska vara bra att använda precis på samma sätt som sojabönor och hört rykte om att det går att göra likestofu av. Några har även lyckats göra "tofu". Glömmer jämt bort att testa, detta kan vara bra alternativ till sojabönor!

sighni
2010-09-04 13:42
#5

Röda biffen 4-5 port

5 dl kokta adukibönor

2 lökar

3 dl rivna rödbetor

1 dl sojamjöl

1 dl bovetemjöl

1 tsk salt

olja/margarin till stekning

Mosa bönorna. Finhacka löken. Blanda noga alla ingredienser. Forma smeten med hjälp av 2 matskedar och lägg den försiktigt i stekpannan. Stek försiktigt i olja. Serveras med kokt potatis eller råris, stuvad spenat eller pepparrotssås. . Att baka i ugnen utan fett 200grader i 10-15 min är en magrare variant.

Ians
2010-09-05 04:19
#6

#5…mmm låter gott!

Annons:
Upp till toppen
Annons: