Alfalfafrön
Alfalfafrön är perfekta att grodda och väldigt enkla att odla. Passar perfekt till sallader och på smörgås men även i wook och grytor.
Alfalfafrön groddar man och blir då proteinrika och milda som är bra för magen. I örtmedicin har Alfalfa använts i över 1500 år. De är berikade med flera vitaminer, a-vitamin, b-vitamin, c-vitamin, d-vitamin, e-vitamin och k-vitamin. Den användes förr i behandlingar mot sjukdommar som var relaterade med matsmältningsproblem, njurproblem samt mot ledproblem, blodomlopp och hudproblem. Den användes också för att bota reumatism, diabetes och svåra pms besvär. Även kvinnor som har liten produktion av bröstmölk uppmanas äta alfalfagroddar.
Den tillhör ärtväxtfamiljen men forskarna är fortfarande osäkert på vart växten kommer ifrån. Alfalfa odlas över hela världen, den finns i Sverige i förvildad form i naturen.
**GRODDA:
**Alfalfafrön är lätta att grodda och blir 30 gånger sin storlek, 1 msk alfalsfafrön fyller en burk på 5 dl när den är groddad.. Skölj av alfalfafröna noga i kallt vatten. Lägg dem i en groddburk med rent nät över eller lock med massor av hål i så de kan andas. Låt dem ligga i 6-10 timmar och häll av vattnet och skölj dem igen. Skölj morgon och kväll så blir de klara efter 4-5 dagar. De blir ca 4-7 cm långa. Förvara sedan i kylen där de håller ca 5-6 dagar.
När de är klara kan man ställa dem i fönstret då blir de gröna och fina och nyttagare.
PRYDNAD:
Alfalfa blir även en fin blomma om man odlar dem i jord. Man låter då de växa i en kruka i fönstret, den är en ettårig växt och får blå blommor. Den växer sig ca 20-60 cm hög. Som blomma går den under namnen blålusern eller Sneglebelger.
Näringsvärdet (beräknad på okokt, 100 g)
Energi
133 kJ/32 kcal
Protein
4 g
Kolhydrat
0,9 g
varav sockerarter
0,9 g
Fett
0,7 g
Kostfiber
3 g
Natrium
0,006 g
Alfalfawok
Ingredienser:
1 burk majs eller minimajs
2 gula paprikor
1 dl alfalfagroddar
1 vitlöksklyfta
1 msk curry
salt
peppar
Gör så här:
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisning utan kryddor. Strimla paprika och pressa vitlöken och fräs de tillsammans med majsen. Rör ner nudlarna, curry och alfalfagroddarna och häll i salt och peppar efter smak.
Här skall odlas Alfalfagroddar!
#2. Det tycker jag, mycket gott också.
#4 så vackra blommor….. vi tackar för den bilden!
#4. Ja de ä rriktigt fina. Jag kan knappt vänta tills de växt upp här hemma.
Nästan lite smått glömt bort alfalfafröna jag har precis satt igång och börjar grodda dem igen, vet inte varför jag gör detta bara på hösten bara
Alfalfa är gott, men kan utlösa en autoimmunitet om man är känslig. Detta eftersom den har så stark påverkan på immunförsvaret.
Vet man att man redan är autoimmun bör man välja andra groddar.
Tyvärr..
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#8. Vart kan man läsa mer om detta, jag äter alfalfagroddar nästan dagligen.
Ska kolla upp, min svägerska berättade det för mig då hon på flera ställen läst om folk som fått framför allt sle, vilket jag redan har. men även annan autoimmunitet.
Jag tror henne, eftersom jag känner henne och hon "larmar" aldirg utan grund. Men jag ska be henne om vart hon hittade det.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Hittar inte mycket om det mer än att de som lider av autoimmunitet inte bör äta alfalfa, men det handlar om att äta fröna som de är eller pulver eller som te.
Den här artikeln pekar på att man ska äta alfalfa om man har autoimmunitet.
Spännande, har inte fått tag på svägerskan än, så jag har inte mer att komma med. men jag ska absolut läsa det du lagt upp.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade