Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Köttersättaren Seitan.

2009-07-28 15:34 #0 av: [TrevorS]

Seitan kommer ursprungligen från Buddhistiska munkar, seitan betyder "vete som sjudit" och är även kallad för Muck Duck.

ShowUserFile.png
På bilden har vi seitan som är stekt. Foto: Oscar Södros

Seitan görs av vetegluten vilket blir kvar när man tvättat ur stärkelsen. Processen är lätt och det är inte mycket arbete men det tar lång tid att göra. För ca 1000 år sedan letade buddistiska munkar efter något som skulle kunna ersätta kött och de kom på recept på två köttersättare (egentligen tre men jag kommer till det). Det ena var Tofu och det andra Seitan, Tofu görs på sojabönan medans Seitan görs på vetegluten.

Grunden till Seitan är rätt simpel och man kan även göra det hemma, idag finns det tre sätt man kan göra det på, det ena är att man tvättar ur stärkelsen i vattnet, när den är klar så är degen gråtrådig. Konsistensen på Seitan är lite gummiaktigt och ovant första gången man äter det, om man är rädd för konsistensen kan man hacka ner den till små bitar eller köra igenom en köttkvarn för att få mindre bitar och steka till färssås. Det andra sättet är att man köper färdigt vetegluten som i dagens läge bara finns i hälsokostaffärer som man blandar med vatten. Det tredje är att man blandar ner jordnötsmör och vetemjöl special och blötlägger det i ca en timme och grillar i ugnen i en form (vilket tyvärr ger en brödsmak och känsla). Ska man göra seitan själv är det bra att man blandar i B-jäst så man får i sig den vitaminen.

Tofu är gott och nästintill smaklöst och finns i två former, fast och silkes. Många som köpt tofu och tillagat brukar säga att den ger en konstig eftersmak eller besk/syrlig smak det ofta många missar när de köper tofu (ren inte marinerad) är att de inte sköljer av den noga innan de använder den. Silkestofu används oftast som redning men även till varmrätter och serveras vanligtvis med sojasås och kryddor tillsammans med fisk, den är även god som efterrätt med floursocker och Chokladsås. När man gör tofu själv får man kvar av mjölet eller bönorna en massa som liknar gröt, det kan man använda och göra soppa, färssås eller andra liknande rätter.


ShowUserFile2.png

På bilden har vi seitan som malts ner till färs. Passar bra till köttfärsås och liknande rätter. Foto: Oscar Södros

LÄNKAR:
Snabbseitan
Vanlig seitan
Låtsas silkestofu
Hur man gör tofu

Anmäl
2009-10-22 02:36 #1 av: [TrevorS]

Finns ett nytt recept på ren vetegluten på www.metrobloggen.se/ekorre den är värd att kollas in.

Anmäl
2009-10-23 12:36 #2 av: garmonbozia

Bra artikel, men jag gillar inte ordet "köttersättning". Det syftar på att det veganska är något som försöker efterapa något animaliskt.

Anmäl
2009-10-23 13:04 #3 av: [TrevorS]

#2. Det är inte så många som vet vad seitan är trots att det börjar bli populärt. Tror det lockar lite mer med att skriva köttersättning, för munkarna tog fram det här för att få någon ersättning till just köttet. :)

Anmäl
2009-11-03 23:18 #4 av: Jobin

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.11596638

Det ska jag helt klart testa så fort jag fått tag på vetegluten. Har varit nyfiken på seitan länge men inte orkat "tvätta" vetemjöl :P

Anmäl
2009-11-04 10:23 #5 av: [TrevorS]

finns ett fuskrecept på det också men det blir lite brödliknande, jag har gjort blötad vetebiffar som blir väldigt likt men man blir mycket mätt och fort, laburerar mycket själv med köttersättning.

ska lägga till länken här uppe, har glömt bort av någon anledning, jag som skrivit receptet. =)

Anmäl
2009-11-04 12:31 #6 av: [kowzi]

Brukar ju finnas färdiggjorda seitan-grytbitar på hälsokostaffärer i någon glasförpackning. Kommer inte ihåg märket men goda är de. Är ju verkligen en viss gummi konsistens men jag gillar det faktiskt. Är mysigt att bita på.

Anmäl
2009-11-04 12:56 #7 av: [TrevorS]

Men de är groteskt äckliga de färdiga på glasflaska vi har den här i göteborg på flera ställen och jag mår nästan illa när jag äter dem är inte alls i närheten av vad det smakar när man gör det själv, är betydligt godare, finns att köpa på goodstore själv vetegluten. =)

Anmäl
2009-11-04 15:21 #8 av: [kowzi]

Heh, bör väl kanske testa att göra själv då. Men jag tycker verkligen att de på burk är goda om man steker dem med massa kryddor i sås och dyligt. Dyra som fan är de dock kom jag på : /

Anmäl
2009-11-04 16:01 #9 av: [TrevorS]

Billigast att göra själv..:)

Anmäl
2010-06-06 04:39 #10 av: [TrevorS]

Upptaderat inlägget lite med en ny länk.

Anmäl
2011-05-24 16:09 #11 av: [TrevorS]

Gjorde seitanfärs idag, riktigt gott.

Anmäl
2011-05-24 17:27 #12 av: Anterrabae

Spännande, men inte något för mig är jag rädd... Skulle varit kul att testa annars.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-05-25 00:06 #13 av: [SMF193 Sagan]

Ser gott ut. Jag ska absolut ta och göra seitan snart. Har bara inte vågat mig på det :)

Här kan jag inte hitta varken seitan eller glutenmjöl i hälsokost. Så det blir väl till att tvätta mjölet själv.

 

Anmäl
2011-05-25 00:27 #14 av: [VirreVojj]

#13 - http://www.punkdistro.de/shop/:::157.html säljer gluten snorbilligt. Visst tillkommer frakt, men det blir ändå billigare än om man skulle köpa det i affär. Och nog för att seitan är underbart ljuvligt (speciellt på grillen i sommar), men vetegluten är även perfekt att tillsätta när man gör andra slags grönsaksburgare/-bullar/-biffar eftersom det håller ihop smeten riktigt bra. Hade själv planer på att köpa från sidan, men jag flyttar i slutet av sommaren och hinner nog inte igenom 5kg gluten tills dess. :P

Anmäl
2011-05-25 01:50 #15 av: [SMF193 Sagan]

Tack:)

Dom har ju massa bra sojaprodukter också. Vilken bra sida :) 

Anmäl
2011-05-25 10:20 #16 av: [TrevorS]

Sedan beror det på vart man bor också.

Här är några till länkar vart man kan köpa gluten:

http://www.konzelmanns.com/baking-ingredients/wheat-gluten-seitan::32.html
http://www.lowcarbwelt.de/A_65_Gluten__Weizenkleber_.html

Min favoritshop:

http://www.vegan-wonderland.de/catalog/index.php

Anmäl
2011-05-25 23:19 #17 av: [SMF193 Sagan]

Vad bra att det finns flera. Då kan man ju jämföra lite priser också :)

 

 

Anmäl
2011-05-28 18:23 #18 av: Ians

Wounderbart! Glad vilka länkar i 14+16...man blir ju alldesles sjuk o vill bara shoppa shoppa...

 

Anmäl
2011-05-28 20:47 #19 av: [TrevorS]

Jag vill köpa kläder på punkdistro hittat några jag vill köpa, de är inte så dyra heller men så ska man ha pengar också och måste spara till en sojamjölksmaskin jag spanat in för 1'200. Skrattande

Anmäl
2012-12-18 19:15 #20 av: [TrevorS]

Rättade till länkarna nu så de stämmer!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.