2011-04-02 16:34 #0 av: [TrevorS]

Papad på tre sätt och lite fakta bakom denna spännande och intressanta blandning av bröd och chips.

Papad kommer ursprungligen från Indien men förekommer i andra länder under olika namn, det vanligaste är Papadum, pappadum, poppadom och happala.

Det är lite svårt att klassificera vad just det här är då man beskriver det här som, chips, bröd, knäckebröd och tunnbröd. Brödet serveras oftast till en måltid men den äts även som förrätt eller som mellanmål och serveras då oftast med mango chutney som pålägg eller någon dipp med krydda. I några delar av Indien äter man alltid den här efter en måltid. Okryddad kan den även använda i förrätt och även som en efterätt med mixade frukter på eller fruktdipp. Det finns olika former men oftast gör man den rund.

Ingredienserna varierar lite beroende vart man åker och vilka delar man besöker men den görs vanligtvis av linser, kikärtor, blackeye-bönor, ris eller potatismjöl. I indien kallar man oftast linssorten man brukar ha i för "papad". Sedan har man alltid i lite salt, det som är lite speciellt är just kryddningen, de vanligaste kryddorna är chili, vitlök, svartpeppar och chili. Idag händer det även att det förekommer bakpulver i. För att få den så tunn som möjligt använder man ibland agar-agar, det går att få den tunn utan men det krävs en viss teknik.

Tillagningen går till olika, vanligaste är att man friterar den, men även rostar, soltorkar, ångkokar sedan torka, grilla och även ugnen. Det är lite beroende på hur krispig man vill ha den, hur man vill att kryddorna ska smaka och liknande.

Här är tre av de vanligaste recepten:

Papad på rismjöl
ca 8-10 st
4 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk svartpeppar
¼ tsk salt
1 dl vatten
5 dl rapsolja

Gör så här:
Blanda mjölen och kryddorna noga och tillsätt vatten och knåda en stund, krama sist ihop den så hårt du kan. Hetta upp oljan i en ren och torr stekpanna. Rulla degen till små bollar i storlek som en valnöt medans oljan blir varm. Platta till dem så pass tunna du kan, fritera cirka 2 minuter på ena sidan och 20-30 sekunder på andra, låt rinna av på papper eller i durkslag.

Papad på linsmjöl (eller bönmjöl)
ca 8-10 st
5 dl linsmjöl eller blackeyebönmjöl
1 tsk agar-agar (eller 2 tsk krossade linfrön)
½ tsk svartpeppar
¼ tsk salt
1 dl vatten

Gör så här:
Värm ugnen till 250°C. Blanda mjölen, kryddorna och agar-agar noga och tillsätt vatten och blanda med en gaffel och knåda sedan en stund, krama sist ihop den så hårt du kan. Rulla till bollar stora som valnötter, pressa ut dem på bakplåtspapper så tunnt det bara går. Grädda tills de får en fin färg, låt de svalna helt innan man äter dem.

Papad på rismjöl
ca 8-10 st
2 dl rismjöl
2 dl kikärtsmjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk chilikrydda
¼ tsk salt
1 dl vatten
5 dl rapsolja

Gör så här:
Blanda mjölen och kryddorna noga och tillsätt vatten och knåda en stund, krama sist ihop den så hårt du kan. Hetta upp oljan i en ren och torr stekpanna. Rulla degen till små bollar i storlek som en valnöt medans oljan blir varm. Platta till dem så pass tunna du kan, fritera cirka 2 minuter på ena sidan och 20-30 sekunder på andra, låt rinna av på papper eller i durkslag.

Text och bild TrevorS