Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Bjäst

2011-05-08 23:38 #0 av: [TrevorS]

Bjäst finns i två olika former, som pulver i tablett och som flingor. Den inaktiva jästen används egentligen som kosttillskott, men på grund av smaken som påminner om både ost och kyckling används den oftast när man gör vegetariska och veganska maträtter och vegansk ost.

Jästen är en inaktiv jäst och odlas på "Saccharomyces cerevisiae" som även kan finnas i öltillverkning. Eftersom den här jästen är inaktiv betyder det att den inte jäser. Tack vare Louis Pasteur som lyckades komma på ett sätt att isolera jästen i en renkultur. Man jäser sockerrör och melass av sockerbetor under en period på 7 dagar, sedan tvättas den på speciellt sätt, torkas och packateras. Färgen på jästen påminner om majsmjöl.

Smaken påminner om ost, kyckling eller cashey och därför passar bra som ostersättning. Vanliga användingsområden är förutom som tillskott även vanlig i matlagning av veganer och vegetarianer. I veggo-ost, som krydda, på pizza, på gröt, yoghurt, marinader, med popcorn, i scarmble tofu och även istället för parmesan.

Det är skillnad på bjäst och näringsjäst, i grund är det samma jäst förutom att näringsjästen har man tillsatt en annan bakterie som innehåller vitaminen b12.

Andra namn den går under Bjäst, Näringsjäst, Nutrial Yeast, Brufax, Yeshi (Yeshi betyder "för tusen" och gavs till krigsfångar för att förhindra vitaminbrist).

Näringsämnen
B1, B2, B3, B6, (B12)

Fakta
Näringjäst

Fördelar med näringsmässiga jäst
20 sätt att göra framsteg mot diabetes
Baksidan av paketet Bjäst.

Anmäl
2011-05-09 16:21 #1 av: storost

Tack för information TrevorS.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-06-06 22:12 #2 av: Cazzos

Kan man äta "bjäst flingor" (sån som visas på bilden) som vanliga frukostflingor med mjölk?

Anmäl
2011-06-07 10:23 #3 av: [TrevorS]

Anvisningarna sägs att man ska blanda ner dem i filmjölk eller yoghurt, men de är inte krispiga utan löses upp i vatten. Har smakat i soyghurt men bismaken av ost var absolut inte god, men det är nog en smaksak.

Anmäl
2011-06-09 15:34 #4 av: Ians

något för mig kanske som har B-vitaminbrist för jämnan.....

Anmäl
2011-06-10 17:58 #5 av: [pharfignewton]

Jag brukar blanda med margarin och ha på macka ibland, tycker det är gott.

 Visst finns det väl ett "rekommenderat dagsintag", man inte bör överskrida? Har för mig att det är två teskedar eller något.

Anmäl
2011-06-10 18:45 #6 av: [TrevorS]

Det finns inga kända bieffekter, finns ett max dagligt intag av allt. Dock blir det svårt om man ska göra ost och bara använder några matskedar b-jäst i, då kommer det inte smaka gott med så lite.

Dock lite dumt att den säljs som alternativ-medicin eller för de med brist av b-vitamin oftast. I flera länder kan man köpa detta som tillbehör och där står det inget rekommenderat intag.

 

Anmäl
2011-06-10 20:29 #7 av: Ians

B-vitaminer kan man få i sig rätt mycket av innan man överskrider några gränser...De lagras heller inte i kroppen utan behöver tillföras dagligen...

Ingen sitter väll och slevar rakt ur burken? SÅ gott är det inte!

Här är lite info...

Dosering Bjäst flingor: 7-10 g, ca 1 msk, flingor per dag.

Näringsvärde per 10 g Bjäst flingor: B1 13 mg, B2 2,5 mg, Niacin 28 mg, B6 0,2 mg, Biotin 0,01 mg, Pantoténsyra 1 mg, Folsyra 0,1mg, Inositol 18,5 mg, PABA 0,14 mg, Kolin 23 mg, Tryptofan 54 mg, Nukleinsyrorna RNA och DNA 700 mg

Jag har en jättebra bok om detta med vitaminer och maxdoser skall leta fram den! Återkommer.

Anmäl
2011-06-11 10:06 #8 av: [TrevorS]

Kan ju påpeka att jag har två paket från Tyskland där står det inget sådant mer än ett recept på ostsås till pizza.Skrattande

Anmäl
2011-11-13 14:35 #9 av: Adeon

Hur många kolhydrater är det i per 100 gram? Glad

Anmäl
2011-11-13 15:09 #10 av: [TrevorS]

Mellan 8 och 11 gram kolhydrater på 100 gram.

Anmäl
2015-10-22 00:08 #11 av: kanskemenbarakanske

Hur många kcal är det per matsked? :)

Anmäl
2015-10-22 07:06 #12 av: [Synnerlig]

Det är jättegott att ha i sallad och soppor tycker jag. Det ger en umamismak och fulländar rätter tycker jag :)


Anmäl
2015-10-23 00:03 #13 av: veggie4every1

#12 Jag brukar ha det som parmesan på pasta, men ska testa på soppa och sallad med, det låter gottGlad

#11 En matsked är 20 kalorier av Bragg näringsjäst, skulle tro att all Bjäst är detsamma kaloriantal ungefär.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-10-23 10:04 #14 av: [Synnerlig]

#13 Ja, gör det Glad


Anmäl
2016-09-06 19:16 #15 av: blåbärspajen

Är det verkligen B12 i Bjäst?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.