Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Örtsalt, Fruktsalt & Peppar

2011-05-28 14:27 #0 av: [TrevorS]

Lite kort fakta och massor av recept.

ÖRTSALT

I sverige är det lätt att få tag i örtsalt, men kan kosta en hel del, dessutom finns det endast några få sorter i våra matbutiker. Örtsalt kan man använda när man steker sin mat istället för kryddor, men används oftast som "den sista touchen" på maten när den är klar eller som krydda på pommes frits.

Denna blandning tros ha sitt ursprung i Italien på grund av de kryddor som vanligtvis används är vanliga där nere.


Bild tagen av: DesK

Klassiskt Örtsalt
1 dl färsk rosmarinblad
4 dl grovt salt eller flingsalt

Gör så här:
Skölj örterna väl och låt torka något på en ren linnehanduk så de blir torra. (behöver inte torkas utan ska bara bli torra på bladen). Blanda rosmarinbladen med 1 dl salt och pulsera tills bladen har mixat

ner och blandat sig med saltet. tillsätt resten av saltet och mixa ner det så de blir rätt storlek. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt torrt. Häll på burk med lock.

Chilisalt
2 dl salt
4 chilifrukter

Gör så här:
Dela chilifrukterna på längden, kärna ur dem och hacka de till mindre bitar. Blanda sedan chilin och saltet i en matberedare och mixa ihop allt tills chilin har mixats och blandat sig helt med saltet. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt

torrt. Häll på burk med lock.

Citronsalt
½-1 dl rivet skal av citron
4 dl salt

Gör så här:
Riv skalet av en citron och blanda lika mycket salt i en mixer och mixa tills det blandar sig väl. Tillsätt resten av saltet och mixa det

också. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt torrt. Häll på burk med lock.

Fruktsalt
½-1 dl rivet skal av äpple
några droppar citronsaft (för saltet inte ska mörkna)
4 dl salt

Gör så här:
Riv skalet på ett äpple och blanda lika mycket salt i en mixer och mixa tills det blandar sig väl. Tillsätt resten av saltet och citronsaft och mixa det också. Häll ut saltet på en bakplåt och sprid ut och låt torka under natten eller tills det blir riktigt torrt. Häll på burk med lock.

Citronpeppar
1 dl vitpeppar
1 dl grovt svartpeppar
4 msk vitlökspulver
4 msk salt
rivet skal av 4 citroner

Gör så här:
Tvätta citronerna och riv skalet fint. Mixa skalet tillsammans med salt och hälften av svartpepparn i en mixer tills det blandar sig väl. Tillsätt resten av ingredienserna och pulsera med mixern. Sprid ut på en plåt och torka under natten eller tills det blir riktigt torrt, förvaras på burk med lock.


Bild tagen av: TrevorS

Text skriven av: Trevor S

Anmäl
2011-05-28 14:57 #1 av: [TrevorS]

Chilisaltet är verkligen gott!

Anmäl
2011-06-08 10:25 #2 av: DesK

Å vilken superbra artikel Glad

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2011-06-08 14:39 #3 av: dolfen

Jag har gjort "persilade" ett par gånger. Det är ett franskt örtsalt gjort på persilja, vitlök och salt.

Jag har funderat på att göra ett med chili. Så tack för inspirationen.

 

Anmäl
2011-07-05 17:42 #4 av: Anterrabae

Jättebra med egna kryddmixer, man slipper så mycket dumt då Flört Ska börja göra mer sånt.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-07-05 19:30 #5 av: storost

Super bra idée.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-06 14:10 #6 av: Mitralis

Ååå, så gott det ser utTungan ute
Om du vill så får du gärna lägga denna artikel på Kost också Glad

Anmäl
2011-07-07 10:20 #7 av: [TrevorS]

Det gör jag gärna, men du får ge mig rättigheterna att skriva artikel då. Skrattande

Anmäl
2011-07-07 10:21 #8 av: Mitralis

Då släpper jag in dej nu Glad

Anmäl
2011-07-07 10:30 #9 av: [TrevorS]

Sådärja nu ligger den uppe, du får rätta till den på förstasidan vart du vill ha den också. Skrattande (Lite ovanligt med recept på citronpepper)

Anmäl
2011-07-07 12:07 #10 av: DesK

TrevorS lägg gärna in den på Matlust också Glad

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2011-07-07 14:47 #11 av: Mitralis

#9 Stort tack Glad

Anmäl
2011-07-15 14:55 #12 av: storost

Här är min årsproduktion av örtsalt Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-15 16:00 #13 av: dolfen

#12 - WOW!

Jag tänker på ingrediensernas volym innan torkningen.

Jag tar mycket mindre salt än vad som står på de flesta recept i #0. Men ändå. (Jag får tänka på mitt örtsalt som typ ett koncentrat och spä på med vanligt vid användning.)

 

 

Anmäl
2011-07-15 16:20 #14 av: DesK

Dolfen det var ju ett jättesmart tips! Skrattande

Stephan å vad tjusigt! Skrattande

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2011-07-15 16:57 #15 av: storost

#13 Det var två bakplåt full med allt innan torkningen OskyldigGlad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-07-15 21:27 #16 av: [TrevorS]

Glömde påpeka att smaken blir mindre ju äldre saltet blir man bör använda upp det inom 4-6 månader för att få maximal smak. Skrattande

Anmäl
2011-07-15 22:26 #17 av: Anterrabae

Men vid mörk och ev kall förvaring håller det sig längre! Typ frys det som inte används för närvarande.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-07-16 22:25 #18 av: storost

Det håller sig längre som Anterrabae skriver. Vår årsproduktion från 2009 smakar fortfarande utmärkt.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-12-06 01:09 #19 av: [Aquelegia]

Toppen kom på idag att jag ska göra olika kryddsalter till min bror, han gillar kryddblandningar citronpepparrecept letade jag efter men hittade inget bra förän nu. TackGlad

Anmäl
2012-06-10 20:02 #20 av: [TrevorS]

Smaksatt socker, kan användas på gröt och liknande.

Ingredienser:
5 dl socker
1 apelsin
2 citroner

Gör så här:
Riv skalet fint av apelsinen och citronerna, häll på sockret och arbetar ihop med händerna och täck över med plastfolie och låt stå i 30 minuter. Ta sedan och sila bort bladen genom exempelvis ett durkslag och lägg ut sockret på bakplåtspapper för att torka under natten.

Skalen och citrusfrukterna kan sedan användas igen för att göra saft! Följ bara mitt recept.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.