Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

BJÖRK

2012-06-07 16:42 #0 av: [TrevorS]

Inte bara ett fint träd utan kan även användas till så mycket mer!

Bladen, löven eller musöron (som de även kallas) är inte bara fina utan kan ätas nyplockade och sköljda som sallad, då löven är båda nyttiga och goda. Man kan även mjölksyra björklöv då de innehåller mjölksyrebakterier, blandas ofta tillsammans meds med vitkål när man gör surkål. Man kan även göra gravad aubergine med strimlade björklöv istället för dill vilket ger en god smak. Man kan även använda löven som utfyllnad i pajer, soppor och bröd. Sirap kokas normalt på saven, men ett lättare sätt att göra sirap på är på löven. Förr färgade man även garn med löven då de ger en fin gul färg, men inte bara för att färga används löven även för ansiktskrubb.

Näringsvärde på löven, höga halter av C-vitamin.

Medicin, plockades björklöven före midsommar då bladen är rika på c-vitamin och koktes björklövste eller björklövssaft. Effekten var urindrivande och om man hade problem blåsan, men även för att bli frisk från förkylning. Björkknopparna pressade man förr ut olja som man använde med lyckade resultat av behandlig av psoriasis och eksem. Björksaven drack man förr för att bli frisk från vissa allergier.

Barken använder man då av det gröna inre skiktet av innerbarken (inte ytterbarken!) till exempelvis genom att strimla och koka en stärkande varm dryck av genom att koka strimpade bitar i 15 minuter. Man kan även torka och mala till ett mjöl som man kan dryga ut bröd på.

Saven används mest för att kokas sav, drickas som den är, användas som sötningsmedel, bakas på, jäsa till björksavsmjöd eller vin, medicin. Om man vill tappa sav från ett träd är det lättaste att man sågar av en gren som är nära marken och tappar, då efteråt förblöder inte trädet lika lätt. Ett annat sätt är om man borrat ett hål, ser till att det är tillräckligt stort så att man kan spika dit en vinkork för att inte trädet ska dö. Idag är det olagligt att tappa björksav utan markägarens tillstånd. - artikel om att tappa björksav och även denna

Näringsvärden på saven, mycket fruktsyror, aminosyror, c-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink och natrium.

RECEPT:

  • Björksirap på löven

 

1l björklöv
1l vatten

2l socker
1 citron


Plocka och packa björklöven tätt i decilitermått, skölj löven och slå sedan över vatten i en gryta och koka upp och låt småputtra under lock i 30 minuter. Sila bort löven och tillsätt socker i vätskan och koka upp under omrörning tills sockret löst sig. Låt puttra utan lock i cirka 1 timme (kan ta längre tid) tills blandningen börjar bli tjock som sirap (tänk på att den blir något tjockare när den svalnat). Krama ut lite citronsaft i sirapen och rör runt, låt svalna och häll på burk och försvara i kyl, håller sig i flera veckor. Kan även hällas het på sterila och värmda glasburkar som då fylles upp till nästan kanten.

  • Björksirap på saven

Björksaven hälles i kastrull och kokas på medeltemperatur under omrörning tills den blivit tjockare/sirap.

  • Björkte

2 tsk torkade björkblad (eller 4 tsk färska björkblad)
2,5 dl kokande vatten

slå över det kokande vattnet och låt bladen dra i 10 minuter och sila sedan bort dem.

  • Björksaft

Samma recept som björkte, men tillsätt då lagom med socker och låt sedan svalna helt innan man ställer in i kylen. Görs då i större mängd.

Alternativt recept, viffla's björksaft

Mixa björklöv och olja i en mixer eller mixerstav tills det blir en fin pasta som inte är för rinnande och inte för torr, skrubba massan i ansiktet och låt verka i 3-5 minuter och sköljs sedan av.

3 liter björkblad (gröna och späda)
1,5 l vatten
1,5 l socker
3 citroner

Smält sockret i kokande vatten, häll den kokande sockerlagen över bladen och låt svalna. Skölj och skiva citronerna och lägg över och låt stå under ren duk i 2 dygn, sila bort bladen.

  • Björksallad

recept på björklövssallad.

  • Björksnaps

orginalreceptet

ett till recept

 

FAKTA:
Skogsskafferiet

Starsandherbs

Cybis - frisk från allergier med sav

Egen kunskap och recept

Anmäl
2012-06-08 18:48 #1 av: DesK

Tack för en intressant och lärorik artikel Glad

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2012-06-08 19:05 #2 av: [TrevorS]

Tack så mycket. Skrattande

Anmäl
2012-06-11 23:05 #3 av: MonisN

Intressant och många bra tips! Jag ska absolut prova att göra björksirapGlad Mäter du sockret i litermått eller är det 2 kilo det ska vara?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-06-12 10:35 #4 av: [TrevorS]

Jag mäter i litermått, annars väger 1 deciliter socker 85 gram

Så 2 liter är 1.7 kg socker. Skrattande

Anmäl
2012-06-12 13:49 #5 av: MonisN

Tack då vet jagGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-06-14 22:17 #6 av: [TrevorS]

Åt en ceasarsallad på björklöv idag:

Sallad:
2 dl björklöv (friska och sköljda i kallt vatten)
2 dl salladsblad
0,5 dl ärtskotsblad (kan använda något salladsblad eller uteslutas)
0,5 dl sojabitar (veggobitar istället för kyckling)
krutonger

Dressing: (var tänkt detta recept men hittade det inte då)
1 dl vegans majonnäs
1/2 vitlöksklyfta
1 tsk citronjuice eller vinäger
1 krm salt
0,5 dl blötlagd mandel.

Gör så här:
Stek sojabitarna och krydda med lite salt och peppar. Rensa och skölj björklöven och ärtskotten. Blanda ihop salladen i en skål. Mixa mandeln till en pure och blanda ihop resten av ingredienserna till dressingen och ringla över salladen.

Man kan även riva över lite sojaost.

Anmäl
2012-06-15 00:44 #7 av: MonisN

Jag har aldrig vetat att man kan äta björklöv, och särskilt inte råa. Intressant! Är dom goda?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-06-15 10:09 #8 av: [TrevorS]

#7 De var helt okey, men de ska vara lite ljusgröna. Passade bra i sallad. Skrattande

Anmäl
2012-06-20 15:46 #9 av: Anterrabae

Jag kan tänka mig att de blir lite hårda eller fibriga när de mörknat och vuxit till sig. kanske mår bra av en blanchering?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-06-20 17:19 #10 av: [TrevorS]

#9. Ska räcka att skölja av dem, dock ska man inte plocka skadade eller döda blad.

Anmäl
2012-06-20 18:18 #11 av: Anterrabae

Jag kan tänka mig att det räcker Glad Men det kanske funkar som ett alternativ.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-03-25 16:52 #12 av: tlover


till våren ska jag testa en sak jag läste i en tidning, nämligen att tvätta håret med björkblad.

Jag har ju vetat från div överlevnadsböcker att man kan tvätta tex sockar (och sigsjälv) med björkblad eftersom dom innehåller sapoiner men jag har aldrig tänkt att man kan göra "schampoo" av det

Ni har väl inte missat nya sajten Anslagstavlan ifokus eller Prepping ifokus?
Titta gärna förbi i min tebutik, facebooksida eller blogg och säg hej
Välkommen in

Anmäl
2013-03-25 16:54 #13 av: [TrevorS]

Spännande att göra shampoo av dem. Vilken tidning var det?

Anmäl
2013-03-25 16:57 #14 av: tlover


åter (finns inte att köpa i vanliga affärer utan man skaffar den från nätet)

http://www.alternativ.nu/index.php?page=shop

 

dom hade i förra (eller förrförra) numret också en artikel om att leva självförsörjande som vegan/vegetarian

 

Ni har väl inte missat nya sajten Anslagstavlan ifokus eller Prepping ifokus?
Titta gärna förbi i min tebutik, facebooksida eller blogg och säg hej
Välkommen in

Anmäl
2013-03-25 17:00 #15 av: [TrevorS]

Spännande, det har jag missat totalt. Ska ta en titt på den där, verkar spännande.

 Skrattar

Anmäl
2013-03-25 17:22 #16 av: tlover

här är receptet från tidningen.


"björklövstvätt"

3 dl vatten 3 msk torkade björkblad.

innehåller saponiner. Bra mot mjäll.

Plocka björklöv under vår och sommar och torka dom. under sesongen kan färska löv användas, 3 msk torkade motsvarar en näve färska.

blanda löven  med kallt vatten i en burk med lock och låt dra i minst 30 min. Burken bör vara så stor så att den bara blir halvfull. Skaka blandningen orderntligt så att det skummar. Sila bort bladen och massera in vätskan i håret, skölj sedan ur.

Ni har väl inte missat nya sajten Anslagstavlan ifokus eller Prepping ifokus?
Titta gärna förbi i min tebutik, facebooksida eller blogg och säg hej
Välkommen in

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.