Annons:
Etiketterinformationfakta
Läst 42240 ggr
[TrevorS]
2013-04-07 09:04

Vegansk Kefir

Vattenkefir och mjölkkefir, skillnad och hur gör man? Kan man göra kefir av sojamjölk, havremjölk, kokosmjölk, rismjölk, mandelmjölk och andra växtmjölkar? Här har du svaren!

Sojamjölkskefir med kanel och muscavadosocker. (© TrevorS)

KEFIRGRYN/KEFIRSVAMP

Den kallas för lite olika, allt från gryn till svamp vilket är upp till var och en vad man vill kalla den för. Den kallas även för Tibetan Muschroom (Tibetansk svamp). Den delades ut av tibetanska munkar till dem som tog emot och lovade att dela med sig av den när den förökat sig till sina vänner på villkoret att de inte skulle tjäna pengar på denna. Detta för att den ansågs vara en gåva av moder natur som skulle vara fri till mänskligheten. Grynen kan användas om och om igen så länge de sköljs i kallt vatten efter användning.

Det finns även ett kefirpulver, dock är detta inte själva svampen utan bara kulturen. Dock svårare att använda om och om igen då man sparar en snutt av den tidigare användningen så ökar risken att något får fel.

VATTENKEFIR

Vattenkefirgryn (© TrevorS)

Precis som det låter så använder man vattenkefirsgryn till att fermentera vatten med socker i. Det bildas flera bra saker som Lactobacillus brevis, Lactobacillus casei rhamnosus , Lactobacillus alactosus, Lactobacillus casei casei, Lactobacillus pseudoplantarum, Lactobacillus plantarum, Streptococcus lactis, Streptococcus cremeris, Leuconostoc mesenteroide, Saccharomyces florentinus, Saccharomyces pretoriensis, Kloeckera apiculata, Candida lambica, Candida valida och till och med flera.

Vattenkefirsgrynen är i sig "ursprunget" till mjölkkefirsgrynen, då man kan träna upp den. Dock tar det lång tid att konvertera vattenkefir till mjölkkefir och det kan ta upp till ett halvår innan grynen blivit vita och börjar växa till sig. Dock är det lättare att konvertera mjölkkefir till vattenkefir. Skillnaden på dem är att evolutionen tagit sitt slag efter man lärt upp vattenkefiren i mjölk och därför fortsatt att utveckla och bryta ned laktosen.

Vad ska man använda för socker? Många använder sig av vanligt vitt socker utan några problem. Men det rekommenderas att man använder mörkt socker som muscovadosocker, farinsocker eller råsocker (ej blekt vitt), då vitt socker kan få grynen att sluta växa och föröka sig och i värsta fall döda den. Detta kan dock vara upp till vilken svamp man fått och hur tålig just din är.

Att tänka på är att inte använda metall som i sil eller sked när du arbetar med kefirsvampen då kontakt med metall under ett par gånger kan få dem att sluta växa och föröka sig och i värsta fall döda den. Därför rekommenderas plastsil/durkslag, kaffefilter i tyg/nät och plastsked/träslev. Ta aldrig med händerna på kefirsvampen, då bakterierna på händerna kan döda den.

Man kan även använda vattenkefir i kokosvatten, juicer (utan konserveringsmedel) och även vissa teer så länge de inte innehåller en viss olja (bergamottolja) som finns i exempelvis earl grey.

Recept på vattenkefir finner du:
Vattenkefir
Vattenkefir med hallon 
Sojamjölkskefir på vattenkefirgryn

MJÖLKKEFIR

Mjölkkefirgryn (© TrevorS)

Det finns många åsikter och olika erfarenheter om mjölkkefir. Efter ha letat på nätet, kontaktat flera som hållit på med kefir i åratal så har jag fått en lite klarare bild av dem. Just mjölkkefir beror det på hur "renavlad" den är hur den reagerar i växtmjölk*. Det går dock att träna upp den att klara sig rätt bra i växtmjölk och även komma runt det. Efter fermenteringen bildas det Lactobacillus brevis, Lactobacillus casei rhamnosus , Lactobacillus alactosus, Lactobacillus casei casei, Lactobacillus pseudoplantarum, Lactobacillus plantarum, Streptococcus lactis, Streptococcus cremeris, Leuconostoc mesenteroide, Saccharomyces florentinus, Saccharomyces pretoriensis, Kloeckera apiculata, Candida lambica, Candida valida och till och med flera

Många vill göra mjölkkefir av soja och det går, men om man bara börjar med soja hela tiden så kan det sluta med att den till slut inte vill växa, men finns sätt att komma runt det på och även lära grynen att leva i sojamjölk.

Tjock sojamjölkskefir (© TrevorS)

Mjölkkefirgrynen förutom att de måste tränas för att fungera i sojamjölk fungerar annars utmärkt i rismjölk, kokosmjölk, hasselnötsmjölk och mandelmjölk (tänk på att det ska vara utan konserveringsmedel). Tänk på att man bör tillsätta 3-4 msk muscovadosocker, farinsocker eller råsocker (ej blekt vitt), då det inte finns laktos i alternativmjölk är mörkt socker ett bra alternativ.

Havremjölk? Jo, det går att få den aktiv i havremjölk, men det är dock lite komplicerat, man kan dock inte jäsa grynen direkt i havremjölken utan måste göra vattenkefir som tillsätts i havremjölk + havregrädde + socker. Dock blir den inte alltid så tjock även om kulturen bildas där i.

Träna mjölkkefir att fungera med sojamjölk, här är några tips på hur man kan göra:

  1. Växla mellan varje sats sojamjölk och vatten. Du gör var annan gång sojamjölkskefir och var annan gång vattenkefir. (du kan blanda 1 liter vatten, 1 dl brunt socker och kefirgryn) Grynen kan stanna upp eller växa väldigt långsamt under en period, men kommer snart igång igen, när de börjar växa så kan du gå över helt till endast sojamjölk. (kan dröja från 3-4 månader upp till ett halvår och lite längre) - tänk på att tillsätta någon form av socker.
  2. Byt ut en del av sojamjölken mot kokosmjölk (utan konserveringsmedel), denna blandning gör det lättare för grynen att lära sig hantera just sojamjölk. De växer till sig och lär sig hantera sojamjölken någorlunda bra, tar cirka ett halvår innan de lärt sig leva i sojamjölk, men under tiden kan du dra ner på kokosmjölken något så den försvinner helt efter ett halvår, om kefirgrynen inte växer i sojamjölken, tillsätt kokosmjölk och låt den vara med ett tag till. - tänk på att tillsätta någon form av socker.
  3. Blanda ned lite rismjölk i sojamjölken, eller koka upp lite rismjöl och vatten, sila av och blanda med sojamjölken. Finns något i riset som kefirgrynen gillar. - tänk på att tillsätta någon form av socker.
  4. Gör vattenkefir av vattenkefirsgryn eller mjölkkefirsgryn och blanda i en del av vätskan i sojamjölk och låt det stå för att kulturen ska bli aktiv, på detta sätt tränar man ej upp kefirgrynen att leva i sojamjölke, men man kan arbeta sig runt på detta vis.

Andra recept på sojamjölkskefir finner du här:

Sojamjölkskefir och workaround
Mandelmjölkskefir (kan använda kefirgryn istället för pulver)
Sojamjölkskefir på kefirgryn

*växtmjölk = sojamjölk, rismjölk, kokosmjölk

OM NÅGOT GÅR FEL?
Det finns rehablitering av kefirsvampen. Följ instruktionen på den här sidan.

HUR FÖRVARAR MAN KEFIRGRYNEN?
Det finns flera sätt att förvara kefyrgrynen, här är tre utav dem.

  1. Torka! Man kan torka kefirgrynen om de kommer ligga från ett halvår upp till några år innan man kommer att använda dem igen. Det görs så enkelt att man sköljer dem i kallt vatten och låter dem rinna av, lägger dem på en ren kökshandduk och låter dem torka (cirka 3-5 dygn). För att de inte ska utsättas för massor av damm kan det vara bra att lägga en ren kökshanduk ovanför eller ha dem i ugnen tills de torkat (utan värme!). Tänk på att de ligger i ugnen så du inte sätter på ugnen av misstag. OBS! Lägg dem aldrig på tidningspapper då det innehåller en skadlig syra som kan bli giftig för svamparna/grynen!

    - För att använda dem igen blandar man 1 liter vatten. 1 dl socker samt grynen och låter dem stå i 3-4 veckor i kylen. De korn som blivit gula ska tas bort då de är döda och därför inaktiva.

  2. Vila! Ska du bara låta dem ligga i någon månad upp till några månader så räcker det att man blandar 1 liter vatten och 1 dl socker och låter stå i kylen, då återskapar de sig och reparerar sig dessutom och kan bli riktigt aktiva när de väl börjar användas igen.

    - Sköljs bara av och används som vanligt.

  3. Frysa! (Dock inget att rekommendera) Man kan även frysa ned grynen genom att skölja dem, låta dem rinna av och lägga i en ren matlåda med lock, dock bör de aldrig ligga mer än max 12 månader.

    - För att använda dem igen, ta fram dem och låt dem tina till rumstemperatur (4-5 timmar). Blanda 1 liter vatten, 1 dl socker och grynen, låt stå i 3-4 veckor i kylen. De korn som blivit gula ska tas bort då de är döda och därför inaktiva.

**Vart köper eller finner man kefirsvamp/gryn.
**

Bra länkar:

Text och Bild: TrevorS

Fakta, tips och ideér kommer från dessa länkar samt kontakt med flera som hållt på med kefir i flera år.

Kefirsecrets

Cultures for health

Fermenteringsfixeringen

Chariot soymilk and kefir

_Kefir wikipedia
_

Yahoo

Brake from kefir

Annons:
DesK
2013-04-10 08:06
#1

Bra artikel, Tack! 🙂 Toppen att ha all information samlad på ett ställe 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2013-04-10 15:25
#2

Det kändes så utspritt och är så intressant med syrningar och kulturer, bra att ha det samlat på ett sätlle, speciellt med vegetabiliska alternativ då det endast finns några få sidor! 😃

LinnMafalda
2013-04-17 21:37
#3

Dom's kefir site har också mycket bra info!

[TrevorS]
2013-04-17 22:35
#4

Jättebra sida LinnMafalda, 😃

LinnMafalda
2013-04-18 00:19
#5

Ja, den har väldigt mycket intressant. Hittade knepet med att använda lite vattenkefir i sojamjölk istället för grynen där :)

Upp till toppen
Annons: