Annons:
Etiketterreceptvarmrätt
Läst 8575 ggr
Ians
9/24/10, 3:10 PM

Injera

Också en form av surdegs pannkaka eller surdegs bröd. Äts i Etiopien, Eritrea och somalia…

Egentligen skall man syra i flera dagar men det går alldeles utmärkt att ta sin lilla surdeg och använda den. I Injerans "hemland" använder man mjöl från en ört som heter Tef som bara växer i Etiopien och Eritrea. Av det gör man ett proteinrikt mjöl. Tef är vad jag förstår någon sorts släkt till Quinoa och på minner i smaken om Quinoa.

20-25 Injera bröd

1 dl surgrund

1 L kallt vatten

1 tsk salt

1 L mjöl 4 sädeslag blir bra att använda här.

går även bra med en blandning av vetemjöl och korn mjöl. 500gr vetemjöl och 100g kornmjöl.

Har man bara surgrund så blandar man alla ingredienser kvällen innan och låter smeten stå och jäsa över natten. I rums temperatur.

Dagen efter gräddar man "pannkakor" av smeten i en torr varm stekpanna. Helst skall man bara använda denna stekpanna till Injera.

Pannkakorna gräddas bara på en sida och när injeran är full med små hål och färdig på nedersidan så lägger man snabbt på ett lock under några sekunder så att injeran krullar sig/viker upp sig  lite i kanterna.

Tar upp den från stekpannan och låter den svalna på en duk. När de svalnat kan man lägga dem på hög….men inte innan för då klibbar de i hop lätt…..

Injera äts med stark sås både vegetarisk och kött, och man använder injera istället förbestick….

Själv älskar jag injera med stark indiskt kryddad sås med linser tex eller bönor…

vill man snabba på processen kan man ta i lite jäst som TrevorS rekomenderar till sina surdegs pannkakor….Av en ärtas storlek….och låta smeten jäsa ca 3 timmar så den blir riktigt syrlig…luktar o smakar som en sur deg!

koncistensen på smeten skall vara som sockerkaks smet….så blir det bra.

cirka 1 dl smet per injera i en stor stekpanna..de får inte vara för tjocka för då blir de degiga…

Annons:
Upp till toppen
Annons: