Majschips
Det finns inget godare än hemmagjorda majschips. Dessa kan man göra både i ugn eller raw i dehydrator. Det finns en regel om hur man gör dessa. Det går toppen att använda majskorn på konserv, häll bara av vattnet först. Detta blir en hel del så man kan mindska ner receptet en hel del. Detta recept blir ca 3-5 plåtar.
Ingredienser:
5 dl majskorn
½ dl linfrömjöl (går att mixa linfröna innan eller med mortel)
½ gul lök
1 tsk chilipulver
1 tsk citronsaft
Gör så här:
Blanda majskornen i en mixer och mixa, skrapa ner från kanterna och mixa igen (mixa på låg hastighet). skala och hacka ner löken fint och tillsätt den, citronsaften och chilipulver och mixa ihop allt. Använd en slickepott och bre ut så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper. Värm upp ugnen till 125°C, låt chipsen vara där inne tills den börjar bli seg och går att vända på, lyft försiktigt chipsmassan från plåten (akta kan vara varmt) och klick till mindre bitar. Ställ in dem i ugnen igen och låt den vara där tills de blir riktigt knapriga och krispiga.
RAW:
För att göra dessa raw, mixa ihop alla ingredienser, använd en slickepott och bre ut så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper, ställ in dem i dehydratorn (alternativt ugnen med endast lampan på) efter 12 timmar, vänd på den. Låt den stå kvar tills den torkat och blivit krispig.
Låter supergott! Måste testas!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Låter enkelt, jag som trodde det var svårt! Går det att använda något annat mjöl? Majsmjöl kanske
#1. Rikigt gott, vill man ha dem spicy kan man hacka ner en pepparfrukt.
#2. Linfrömjölet har man i för att det ska hålla lättare när man vänder den. Om du kör den i ugnen fungerar med ½ tsk fiberhusk, 2 msk majsstärkelse eller 2 msk potatismjöl. Tänk bara på att den spricker lite lättare när man vänder på den.
Jag köper aldrig sådana här udda mjöler, så jag tänkte om det funkade med "vanligt" mjöl så hade det varit bra. Men det kanske du inte har provat?
Orginal ska det inte vara något i, jag vill gärna ha i det eftersom den binder ihop smeten bättre, men det fungerar med stärkelse, var mitt första försök, men lättare att klippa till finare bitar om man använder linfrömjöl. Tyvärr är linfrömjöl svårt att få tag på men fungerar att använda vanliga linfrön som man mixar i mixern innan eller krossar i en mortel.
Ja, man kan ju mixa linfröna själv! Det ska ju inte vara så mycket ser jag nu, så det borde inte vara några problem. Tack för recept och tips!
Mona: Det borde gå alldeles utmärkt med vanligt vetemjöl också. Det binder ju annat jättebra!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#/ Ja, man kan ju alltid prova
Vetemjöl blir inte så bra när man ska kladda ut den, den drar gärna ihop sig och bubblar sig, det gör den inte med ren stärkelse.
aha.. jag förstår!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade