Grönsaksgryta, långkok - Recept
- En finhackad gul lök
- En hackad vitlöksklyfta
- Två tomater, grovhackade
- En brockoli, delad i småbuketter
- Ett halvt blomkålshuvud i småbuketter
- Två lagerblad
- 1 tsk timjan
- En tsk citronpeppar
- 2,5 dl buljong (1/2 tärning och vatten)
- 2 msk tomatpure
Lägg alla ingredienser utom buljong och tomatpure, i en gryta som tål ugnen, lergryta eller järngryta eller en sån glasgryta med lock. Locket är viktigt.
Ställ in grytan med locket på i ungen 150 grader, har man lergryta ställer man in grytan i kall ugn. Lagar i 1-2 timmar tills det är klart.
Ta ur grytan, rör om försiktigt och häll i buljong och tomatpure. så den blir lagom såsig. Servera med kokt potatis och råkost.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Va gott ska jag testa. Älskar långkoksgrytor!
Vet man att man har ordentligt med tid så är nog 100 grader, eller strax över bättre för textur, näring och varsam hantering.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Minns "över-natten-grytor" man satte igång på kvällen och så var den klar till middagen. De var goda.
Men föredrar 1 till 3-timmarsgrytor de är godare än 30-minuter eller kortare även om de kan vara bekväma.
Ja sådana grytor är fantastiska! Det blir så mycket mer samlade smaker, än om man har kortare tillagningstid.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Visst blir det, vissa grytor blir även godare dagen efter!
Ja, verkligen. Kan tänka mig att denna är sån. Får se när resterna ska ätais ikväll.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag testar detta recept nu.