Vetefria semlor - Recept
För er som inte tål mandelmassa här är ett recept på nötter och fröfri version.
Vetefria semlor
Ingredienser:
- 5 dl sojamjölk eller havremjölk
- 100 g mjölkfritt margarin eller olja
- 50 g jäst
- 2 msk fiberhusk
- 10 dl finax glutenfri mjölmix (denna är vetefri)
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- mandelmassa
- vispbar grädde (finns att köpa eller göra själv, sojavispgrädde eller kokosvispgrädde)
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°C. Spara ½ dl av mjölmixen. Smält margarinet i en kastrull eller micro och tillsätt sojamjölken. Lös upp jästen och vispa ner fiberhusk för att låta svälla i 10 minuter. Blanda ner resten av ingredienserna och kör med degkrokarna på elvisp i 5-6 minuter. Häll ut degen på en mjölad bänk och dela upp den till 15 bitar och forma dem till bullar, lägg dem på en bakpappersklädd plåt för att jäsa i 30-40 minuter. Grädda i 10-12 minuter och låt bullarna svalna på galler. Skär av locken och gröp ur ett litet hål som fylls med mandelmassa, vispa grädden och klicka i och på med locket.
Mycket bra med vetefria alternativ! Det är alltid uppskattat och behövt!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Puffar upp denna tråd, då det ju är fettisdagen idag.
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.
Visst har jag förstått det rätt med att mandelmassan är för fyllningen och inte i själva degen (så det är inte alla "resten av ingredienserna" som ska i.
Själv tål jag inte mandel men det kan man byta mot mosad banan tex
l'm back