Klaras "sill röra"
Hej! Nu är det snart jul och då tänkte jag dela med mig av mitt favorit julrecept!
Min egen "sill" röra. OBS! Du behöver en gammal syltburk eller något lufttätt!
++++++++++++++++++++++++++
"matjes sill":
1 aubergine
3 dl vitvins vinäger
1 dl vatten
Kryddpeppar
Salt
Socker
Svartpeppar
Svartpepparkorn
1 lagerblad
++++++++++++++++++++++++++
Resten av röran:
2 små kokta potatisar
1 knyppe dill
1 dl vegansk cremé fraiche (jag använde Oatly)
Salt peppar
++++++++++++++++++++++++++
Gör såhär:
Skala och tärna auberginen i små tärnings stora bitar.
Kombinera vinäger och vatten med kryddpeppar, salt, socker och peppar.
Smaka av och fortsätt krydda tills du får den smak du vill ha. Enligt mig så ska det smaka som matjessill.
Lägg i auberginen och ett lager blad i en glasburk med lock eller en plast behållare.
Häll i din "sill vätska"och några svartpepparkorn och låt stå i kylen medans du kokar och tärnar potatis.
Efter du har tärnat potatisen så kan du ta ut din "sill" från kylen.
Lägg så mycket du vill av "sillen" (bara bitarna inte vätskan!) och potatisen i en skål och ha i vegansk cremé fraiche och hackad dill.
Salta och peppra efter smak och om u vill så kan du hälla i liiiite av vätskan i röran för att få mer smak!
Servera på kavring eller med något annat!
Tack för att du delar med dig utav receptet 🙂
#1 😉
Aubergine brukar man inte koka när man lägger in om man inte vill ha den slemmig. :P annars brukar jag använda mig av sojabullar som förvällts och svalnat får en annan konsistens efter något dygn och blir också god. Tips för er som inte gillar aubergine. Tack för receptet låter jättegott.
#3 Koka behövs ej! Auberginen suger åtsig vätska så den tar upp all smak och blir mjuk:)
Nu ska jag göra sill igen, försökte med ett annat recept förra året där man skulle koka auberginen och konsistensen blev mer som snigel än sill och auberginen färgade allt lila… Ingen annan vågade smaka på min utsökta sill 😛
Hoppas det blir bättre med det här receptet så att fler vågar smaka. 🙂