Annons:
Etikettvegankost
Läst 1196 ggr
Lia
2015-12-10 20:02

Nyårslöfte

Jag funderar starkt på att äta veganskt i ett år från och med nyår. Det känns positivt ur både hälsoperspektiv, och framför allt för djurens skull. Men jag tänker lite på hur jag ska få det att fungera i praktiken. Jag var Vegetarian mellan 2009-2013. Under den här perioden (det har inget samband) drabbades jag av ätstörning, och till slut var jag tvungen att börja äta kött igen på grund av brister. Det blev bättre ett år ca. Jag har fortfarande svårt att få i mig mat och det jag främst har problem med är B-vitamin, järn och folsyra. Jag har också svårt att i vissa perioder äta sånt som går bra i andra stunder, så det är svårt att säga vad jag kan och inte kan få i mig. Men färska grönsaker brukar vara ett säkert kort. Dock misstänker jag att enda anledningen till att jag får i mig tillräckligt är på grund av animalierna.

När jag var Vegetarian åt jag mycket sojaprodukter, speciellt yoghurten eftersom jag inte åt så mycket mackor på grund av brist på pålägg. Jag älskar alla dessa sojaprodukter, men nu har jag dock blivit allergisk, så det är många livsmedel som går bort tyvärr. Sen har jag som alla vissa saker jag inte tycker om och därmed inte klarar att äta. Så det som helt går bort ur min kost är (förutom det jag säkert glömt bort):

  • Soja
  • Kikärtor
  • Gröna linser
  • Bruna bönor
  • Bulgur
  • Kokosgrädde

Så, tror ni att det är möjligt att äta veganskt under ett år med mina förutsättningar utan att ytterligare drabbas av dessa brister? Vad finns det för pålägg nu för tiden?Ni får jättegärna komma med förslag på rätter som är enkla att göra samt livsmedel där man kan tillgodogöra sig alla vitaminer. Alla tips på all möjligt som kan funka för mig är välkommet för den delen! Tack på förhand! 🙂

(Jag la till kokosgrädde, som jag hade glömt. Tröttnade ordentligt på det när jag testade mig fram när jag fick IBS. Klarar inte av det kokossmaken, men kan man dölja det på något vis så är det okej.)

Annons:
Lia
2015-12-10 21:10
#1

Just ja, jag tål inte heller majs, kom jag på nu när jag läst om Astrid och apornas sojafria alternativ…

  • Soja
  • Kikärtor
  • Gröna linser
  • Bruna bönor
  • Bulgur
  • Kokosgrädde
  • Majs
veggie4every1
2015-12-10 21:24
#2

Det var ett fint nyårslöfte❤️

Har du fått konstaterat av läkare att du är allergisk emot soja?

Det går förstås utmärkt att vara Vegan ändå, men eftersom du gillade sojaprodukterna så är det ju synd. men misströsta inte, du kan ersätta det med seitan exempelvis. Det finns många andra produkter som inte innehåller soja, du har hela Oatlys sortiment.

Jag lever i ett hushåll med två superkräsna veganer och de äter inget på din lista förutom då sojaprodukterna. Men de ersätter du som sagt med Oatly och seitan.

Det finns mycket du kan äta. Nötter är fantastiskt energirikt och nyttigt. Du kan göra smoothies och få i dig hur mycket nyttigt som helst och bra för dig är ju att tänka hög energi. Du kan med fördel ha Oatly grädde i exempelvis tillsammans med cashewnötter.

PåMackan kan kanske vara ett bra alternativ för dig. Mjuk bredbar ost med lite syrlig naturell smak. Jag gillar den skarpt. Man kan om man vill smaksätta den själv med vad man gillar. Helt fri från soja.

Annars är avocadoröra toppen på mackan. Fett och energirikt också. Du kan även mixa avocado med osten🙂

Det var lite tips att börja med, kommer säkert många fler🙂

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Lia
2015-12-10 21:43
#3

#2 Tack, det var ett jättefint och peppande svar! Oatlys jordgubbsgurt är jättegod, och jag älskar nötter. PåMackan har jag aldrig sett i butik, men det låter verkligen som något för mig, och seitan ska jag absolut kolla upp. Jättebra, då finns det ju massor med alternativ även för mig! 👍

Edit: Ja, jag har kollat allergin hos läkarna 🙂

veggie4every1
2015-12-10 22:53
#4

🙂 Får inte glömma Jeezlyosten från Astrid&Aporna. Jag gillar den, smakar som mild komjölksost tycker jag. Brukar även ha den i potatisgratäng och när jag gör toast, smälter fint emellan brödskivorna.

http://www.pintomagasin.se/astrid-aporna-satsar-pa-sojafri-veganost

Du vill ju vara säker att inte dra på dig brister igen, så en multivitamin kan vara bra att kombinera med en bra B12 tablett.

Men om du inte har kollat dina värden på länge kan det vara ide med att göra det så du inte börjar med låga värden. Tänker främst då på järnet. För är det lågt nu räcker det nog inte med ett vanligt tillskott utan ett starkare som typ Niferex (receptfritt) kan behövas under en period.

Men jag bör inte ge dig medicinska råd, så kolla gärna dina värden hos läkare om du inte redan gjort det🙂

Seitanprodukter kan du köpa online. Här finns många seitanprodukter, men de färdiggjorda innehåller ofta spår av soja tyvärr. Jag vet inte om du kan äta det?

Men kan du inte det så kan du köpa glutenmjöl och göra egen seitan hemma. Det blir ju ändå billigare i längden.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Lia
2015-12-10 23:18
#5

#4 Osten såg jag innehöll majs, och det funkar inte riktigt med min IBS-mage, men någon gång skadar ju inte, och det går helt okej i mindre mängder 🙂

Nu äter jag Litium, så jag tar blodprov var tredje månad som tur är, så jag får reda på brister ganska fort 🙂 Det är nog smart som du säger att ta lite vitaminer som komplement!

Jag läste på nätet att man kunde göra seitan av vetemjöl. Det låter ju ekonomiskt, tror du det fungerar lika bra? (Spår av soja går bra för mig).

veggie4every1
2015-12-10 23:33
#6

#5 Ja ok, jag tänkte att det var mer att du inte gillade majs🙂

Ja, man kan göra det, man ska knåda och tvätta mjölet, men det är nog ett himla massa knådande har jag en känsla av. Det finns ju de som har gjort det, så möjligt är det ju. Jag har aldrig gjort det dock (för lat, hihi) så jag vet inte hur lätt det är att lyckas eller misslyckas.

Men med det färdiga glutenmjölet har jag gjort seitan några gånger. Det är enkelt 🙂

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Annons:
Lia
2015-12-10 23:37
#7

#6 Okej! Ja, oavsett ska jag nog testa med vanligt mjöl först, för funkar det så är det ju toppen! 👍

veggie4every1
2015-12-11 00:41
#8

#7 Ja, det är ju bara att testa. Kul om det funkar🙂

Här är ett recept. Sojasåsen i receptet kan man säkert skippa.

http://veganen.blogspot.se/2010/09/seitan-traditionell.html

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Lustgas
2015-12-11 11:51
#9

Vilket bra nyårslöfte!Så länge du förbereder dig i god tid så tror jag på att du kommer klara det 🙂

Du säger att du inte tål gröna linser eller bruna bönor,  så min följdfråga blir då om du tål andra sorters linser/bönor? Typ röda linser, som ju bara tar 5-10 minuter  att koka, eller svarta/vita/kidneybönor osv? Om så vore så kan ju det vara ett superb alternativ som är rikt på bland annat järn  :) 

Om du skulle sukta efter ost, så finns det ett märke vid namn Violife som tillverkar ost av kokos - men som inte alls smakar kokos. Vet inte huruvida det finns majs gömt i det, men här är i alla fall en länk så att du själv kan kontrollera:

http://seitanfoods.nordicshops.com/category.html/ostar

Det jag själv brukar vilja ha på mackan (som aldrig tyckt om något av klassikerna ost, skinka eller salami - inte ens de veganska varianterna) brukar ha tahini eller jordnötssmör, eventuellt med torkade bär eller banan som komplement. Eller bara Carlshamns mjölkfria smör och någon grönsak :D Och vörtbröd är såååå gott med kanel på! En annan ny favorit som jag upptäckte för inte så länge sedan är knäckebröd med tahini och surkål. Måste provas! 

Apropå tahini, så är det ju gjort på sesamfrön som innehåller mycket av såväl järn som kalcium. Även cashewnötter innehåller en del av den varan. Och för att få tillräckligt med selen så räcker det med en paranöt om dagen! Angående b-vitaminer, så brukar väl dessa generellt sätt återfinnas i gröna bladgrönsaker (såsom grönkål och spenat) och fullkornsprodukter? Annars så håller jag med om veggie4:s förslag om att komplettera med vitaminer, i synnerhet dock gällande b12. 

Lycka till! 🙂

Lia
2015-12-11 12:36
#10

#9 Nej bruna bönor och gröna linser tycker jag inte om bara. Röda linser går bra, och alla andra bönor älskar jag :-) Violife görs tydligen på potatisstärkelse, så det lät ju toppen! Tack för alla bra tips! :-D

[Synnerlig]
2015-12-11 12:57
#11

Älskar ditt nyårslöfte! Vi hejar på dig 🤗

veggie4every1
2015-12-11 23:01
#12

Ja, violife osten är jättegod. Köper ofta cheddarsmaken och använder i sallader. Mums🙂

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[Synnerlig]
2015-12-11 23:10
#13

Alltså VioLife med mozzarellasmak eller deras parmesanost! <3

Annons:
komigentammie
2015-12-12 02:21
#14

Om du ser det som en möjlighet ist för svårighet så lär det gå finfint.
Har man viljan så! 🙂

Hundar, råttor, katter, bodyart, shopping, veggiemat. Skrattar

Lia
2015-12-12 22:55
#15

Tack alla, jag tror att det kommer gå jättebra, och det kommer bli ett mycket spännande och lärorikt år!

Upp till toppen
Annons: