Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Köttersättning

Mjölkött!

2015-12-14 19:14 #0 av: Lia

Idag har jag och pojkvännen lagat mjölkött! Ja, seitan alltså. Det var jätteroligt, lätt och vi var lika engagerade båda två. Vi gjorde det helt från scratch med vanligt vetemjöl. När det var klart luktade det och såg ut som kött, och var jättegott. Mamma gick förbi och påpekade att hon trodde att vi skulle baka kött av mjöl och tänkte att vi hade tröttnat eller nåt och börjat steka kött. Nej då! Hon, som älskar kött, smakade och gick snabbt igång på att börja göra en stek till mormor och bjuda min bror på mat och blev jätteinspirerad! Så roligt! Det smakade så gott och jag är så glad att vi testade. Min vovve vill smaka mer, men nu är det tyvärr slut. Så det är bara att baka mer! :-)

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-12-14 19:16 #1 av: surikatflicka

Oj, hur gjorde du?

Anmäl
2015-12-14 19:21 #2 av: veggie4every1

Så himla kulTummen upp

Det ser jättefint ut på bilden! Haha. "mjölkött"...Skrattar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-12-14 19:27 #3 av: Hera

Recept?

Anmäl
2015-12-14 19:31 #4 av: Lia

Först gjorde jag en deg av mjöl och vatten och knådade den ett tag. Sen la jag den i en bunke vatten i en timme. Därefter knådade jag den i bunken och bytte vattnet tills det var klart. Innan dess var det vitt eftersom man sköljer bort stärkelsen. Det blev ungefär hälften av degen, som nu var gråaktig och trådig, kvar. Den fick vila på en tallrik en kvart. Sen skär jag den i lagom bitar och kokade upp vatten, soja, pressad vitlök och diverse kryddor. När buljongen slutade koka la jag i degbitarna som fick sjuda i en timme. Till sist tog jag upp dem och stekte i olja och kryddor. Mycket intressant och rolig process, och variationerna är oändliga!

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-12-14 19:35 #5 av: Lia

Jag gjorde en så liten sats för att testa, så jag gjorde buljong på 5 dl vatten och 0,25 dl soja, så mängden beror på hur mycket seitan man gör.

Men här finns receptet och ett trevligt litet klipp :-) http://www.recept.nu/nyhetsmorgon/cecilia-vikbladh/seitan-pa-vetemjol-special/#

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-12-14 19:44 #6 av: Hera

Tack :)

Anmäl
2015-12-14 21:13 #7 av: [Synnerlig]

Har varit vegan i snart två år och har aldrig vågat mig på att testa seitan men jag blir bara mer och mer sugen! Skrattar


Anmäl
2015-12-14 21:16 #8 av: Lia

#7 Det var helt klart värt det! Roligt, och jag som inte gillar att laga mat annars. Och gott! Man kan göra en stor mängd och frysa in också. Gör det! :-D

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-12-14 21:31 #9 av: veggie4every1

#8 Jag som trodde att det skulle vara jättejobbigt att göra det från vanligt vetemjöl. Men det verkar ju som att det gick ganska lätt för dig?Glad

Hade du någon knådmaskin, eller körde du för hand?

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-12-14 21:53 #10 av: vendelay

Wow, detta låter ju toppen för att inspirera ickeveganer! Måste absolut testa. Blev det som typ köttfärsbiffar eller en biff eller hur skulle du beskriva konsistensen?

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2015-12-14 21:53 #11 av: Lia

#9 Jag gjorde det för hand och det var faktiskt jättelätt. Trodde det skulle bli svårt, men det gick hur bra som helst. Det tog ju tid eftersom det skulle vila mellan varven, men det gjorde ingenting. Egentligen ska man helst använda mjöl med extra gluten, men det gick jättebra med vanligt :-)

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-12-14 22:02 #12 av: Lia

#10 man kan tydligen påverka konsistensen genom att behandla den olika. På det viset jag gjorde blev det ungefär konsistenen av nötkött. Om man maler det så skulle man kunna göra köttfärssås (mjölfärssås!) på det :-)

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-12-14 22:33 #13 av: [V3g4Life]

Vetemjöl special har mer gluten i sig så får man mer av degklumpen. :)

Anmäl
2015-12-14 22:42 #14 av: vendelay

#12 Helt otroligt! Tack Skrattar

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2015-12-14 22:56 #15 av: Lia

#13 Ja, jag tänkte ta det nästa gång :-)

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-12-15 08:34 #16 av: [Synnerlig]

Åh, nu blir jag peppad Skrattar


Anmäl
2015-12-16 20:44 #17 av: vendelay

Vad tusan är mjöl med extra gluten? Hittar inte riktigt något om det när jag googlar? :(

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2015-12-16 20:47 #18 av: veggie4every1

Det heter vetemjöl special och finns där de andra mjölsorterna finnsGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-12-16 20:54 #19 av: vendelay

Ooooh! Jag var i affären och höll i specialen men vågade inte köpa den ifall det var fel >.< Får väl traska dit imorgon igen haha

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2015-12-16 22:23 #20 av: [Synnerlig]

Annars brukar man också använda glutenmjöl men det får man nog köpa i specialaffärer eller beställa från nätet.


Anmäl
2015-12-17 01:54 #21 av: Lia

#20 Ja, men det blir nog mycket dyrare i längden :-/

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-12-17 18:32 #22 av: vendelay

Ska de vara mjuka i mitten? 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2015-12-17 18:44 #23 av: [V3g4Life]

Man kan göra något som heter protose också genom att man blötlägger någon form av torkad böna, sköljer noga, och mixar ner till en smet och ångkoka. Det gjorde man ju förr i england. Tror någon till och med använde jordnötssmör till att göra vegansk korv med, såg någon som gjorde i konservburkar som hon kokade så fick de en rund form, perfekt som julskinka kanske? Finns massor recept så googla på protose. Skämtar

Här är ett recept, ser ut så här ungefär, dock är den inte riktigt färdig som man ser i videon. Skämtar 

Ursäkta om det blev off topic.

Anmäl
2015-12-17 18:49 #24 av: Lia

#22 Det beror på hur tjocka skivor man skär och hur länge man steker. Mina var lite mjuka i mitten. Men om man skär jättetunt, så det blir typ som bacon, då blir det ganska hårt.

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-12-17 18:52 #25 av: [V3g4Life]

Vill också tipsa om att man kan sjuda seitan i lite vin och grönsaksbuljong. Ger en spännande och god smak. Skrattar

Anmäl
2015-12-17 18:56 #26 av: vendelay

Såhär blev mina! Jag gjorde ganska små bitar, ungefär som när en gör egen pyttipanna. Kryddade med paprika och cayenne. Var inte wow men ätbart haha Skrattar

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2015-12-17 19:10 #27 av: [V3g4Life]

Göttiga bilder ni lägger upp. Skrattar

Anmäl
2016-04-18 12:28 #28 av: Tant Grön

Det här kan man ju passa på att göra när mjölet är billigt.

Anmäl
2016-04-18 20:48 #29 av: oddahviing

Tack, perfekt, ska göra det här till min partner Skrattarhan saknar kött.

Anmäl
2016-04-18 21:59 #30 av: vendelay

#29 Jag gjorde detta till min partner som också har haft väldigt svårt att inte äta kött (men han har inte ätit kött på flera veckor nu, så jag är en ganska stolt flickvän här woop woop), och han gillade det verkligen. Han tyckte det var väldigt likt kött. Har din partner testat Oumph! ? Min sambo gillar det för det också smakar väldigt mycket kött.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.