Mjölkött!
Idag har jag och pojkvännen lagat mjölkött! Ja, seitan alltså. Det var jätteroligt, lätt och vi var lika engagerade båda två. Vi gjorde det helt från scratch med vanligt vetemjöl. När det var klart luktade det och såg ut som kött, och var jättegott. Mamma gick förbi och påpekade att hon trodde att vi skulle baka kött av mjöl och tänkte att vi hade tröttnat eller nåt och börjat steka kött. Nej då! Hon, som älskar kött, smakade och gick snabbt igång på att börja göra en stek till mormor och bjuda min bror på mat och blev jätteinspirerad! Så roligt! Det smakade så gott och jag är så glad att vi testade. Min vovve vill smaka mer, men nu är det tyvärr slut. Så det är bara att baka mer! :-)
Oj, hur gjorde du?
Om jag inte svarat på något i en tråd får du gärna skicka iväg ett PM
Recept?
Först gjorde jag en deg av mjöl och vatten och knådade den ett tag. Sen la jag den i en bunke vatten i en timme. Därefter knådade jag den i bunken och bytte vattnet tills det var klart. Innan dess var det vitt eftersom man sköljer bort stärkelsen. Det blev ungefär hälften av degen, som nu var gråaktig och trådig, kvar. Den fick vila på en tallrik en kvart. Sen skär jag den i lagom bitar och kokade upp vatten, soja, pressad vitlök och diverse kryddor. När buljongen slutade koka la jag i degbitarna som fick sjuda i en timme. Till sist tog jag upp dem och stekte i olja och kryddor. Mycket intressant och rolig process, och variationerna är oändliga!
Jag gjorde en så liten sats för att testa, så jag gjorde buljong på 5 dl vatten och 0,25 dl soja, så mängden beror på hur mycket seitan man gör. Men här finns receptet och ett trevligt litet klipp :-) http://www.recept.nu/nyhetsmorgon/cecilia-vikbladh/seitan-pa-vetemjol-special/#
Tack :)
Har varit Vegan i snart två år och har aldrig vågat mig på att testa seitan men jag blir bara mer och mer sugen! 😃
#7 Det var helt klart värt det! Roligt, och jag som inte gillar att laga mat annars. Och gott! Man kan göra en stor mängd och frysa in också. Gör det! :-D
Wow, detta låter ju toppen för att inspirera ickeveganer! Måste absolut testa. Blev det som typ köttfärsbiffar eller en biff eller hur skulle du beskriva konsistensen?
Var snäll mot alla - bli vegan ❤
#9 Jag gjorde det för hand och det var faktiskt jättelätt. Trodde det skulle bli svårt, men det gick hur bra som helst. Det tog ju tid eftersom det skulle vila mellan varven, men det gjorde ingenting. Egentligen ska man helst använda mjöl med extra gluten, men det gick jättebra med vanligt :-)
#10 man kan tydligen påverka konsistensen genom att behandla den olika. På det viset jag gjorde blev det ungefär konsistenen av nötkött. Om man maler det så skulle man kunna göra köttfärssås (mjölfärssås!) på det :-)
Vetemjöl special har mer gluten i sig så får man mer av degklumpen. :)
#12 Helt otroligt! Tack 😃
Var snäll mot alla - bli vegan ❤
#13 Ja, jag tänkte ta det nästa gång :-)
Åh, nu blir jag peppad 😃
Vad tusan är mjöl med extra gluten? Hittar inte riktigt något om det när jag googlar? :(
Var snäll mot alla - bli vegan ❤
Ooooh! Jag var i affären och höll i specialen men vågade inte köpa den ifall det var fel >.< Får väl traska dit imorgon igen haha
Var snäll mot alla - bli vegan ❤
Annars brukar man också använda glutenmjöl men det får man nog köpa i specialaffärer eller beställa från nätet.
#20 Ja, men det blir nog mycket dyrare i längden :-/
Ska de vara mjuka i mitten?
Var snäll mot alla - bli vegan ❤
Man kan göra något som heter protose också genom att man blötlägger någon form av torkad böna, sköljer noga, och mixar ner till en smet och ångkoka. Det gjorde man ju förr i england. Tror någon till och med använde jordnötssmör till att göra vegansk korv med, såg någon som gjorde i konservburkar som hon kokade så fick de en rund form, perfekt som julskinka kanske? Finns massor recept så googla på protose. 😉
Här är ett recept, ser ut så här ungefär, dock är den inte riktigt färdig som man ser i videon. 😉
Ursäkta om det blev off topic.
#22 Det beror på hur tjocka skivor man skär och hur länge man steker. Mina var lite mjuka i mitten. Men om man skär jättetunt, så det blir typ som bacon, då blir det ganska hårt.
Vill också tipsa om att man kan sjuda seitan i lite vin och grönsaksbuljong. Ger en spännande och god smak. 😃
Göttiga bilder ni lägger upp. 😃
Det här kan man ju passa på att göra när mjölet är billigt.
Tack, perfekt, ska göra det här till min partner 😃han saknar kött.
'-Headlights on the highway-'
#29 Jag gjorde detta till min partner som också har haft väldigt svårt att inte äta kött (men han har inte ätit kött på flera veckor nu, så jag är en ganska stolt flickvän här woop woop), och han gillade det verkligen. Han tyckte det var väldigt likt kött. Har din partner testat Oumph! ? Min sambo gillar det för det också smakar väldigt mycket kött.
Var snäll mot alla - bli vegan ❤
#30 Hehe nä, är inte i sverige så finns inget Oumph här, men jag har fått honom o testa en hel del vegetariska/veganska alternativ. Han är svår, för han har svårt att äta överlag, men har inte ätit rött kött på några år nu. Bara fisk och kyckling, minimalt med övriga djurprodukter. Men kommer han till Sverige snart ska han få smaka på Oumph! 😃
'-Headlights on the highway-'