Annons:
Etikettermiljöklimat
Läst 1690 ggr
sallad
2016-01-05 14:50

Svenskt!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hej Hallå! Idag när jag var på Willys så tänkte jag, nej för fasen, nu ska jag bara köpa svenska råvaror!! Och detta blev resultatet! Fyra olika baljväxter med varierande proteinnehåll, tre torkade och en nedfryst (Vita bönor, gula och gröna ärter, kidney). Spenat, rödbetor, potatis, rotselleri, rödkål, färsk basilika, oatlys havredryck m.m (allt syns inte på bilden). Några var ekologiska, det skall nämnas. Kändes faktiskt riktigt bra att kunna avstå från exotiska frukter och halvfabrikat. Det jag köpte nu kan man ju faktiskt trolla en hel del med, bara man vill. Nu hade jag inte tid och springa och leta efter massa varor med svenskt ursprung, men kan tänka mig att det fanns en hel del mer saker. :) Ganska "fattigt" det jag köpte. Brukar ni göra likadant?

-Rasmus 🌈

Annons:
[klarabastin]
2016-01-05 14:55
#1

#0 köper nästan alltid svenska råvaror👍!

Av någon anledning tycker jag det smakar godare😃

vendelay
2016-01-05 15:05
#2

Ja, jag brukar göra likadant, speciellt efter att jag införskaffade mig en matberedare. Så otroligt bra grej! Gör alla slags röror och smet till t.ex. kikärtsbollar osv i den.

Ser väldigt gott ut, allt du köpte 😃

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

Denna kommentar har tagits bort.
pyromanen
2016-01-05 16:27
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Trevligt att det faktiskt finns mycket svenskt! Det är inte många år sedan att de enda svenska balgväxterna u affären var "bruna bönor" och ärtsoppsärtor. Att äta närproducerat och eko är nåt av de viktigaste val för miljö-och klimat oavsett kostinriktning. (Och indirekt är miljö-och klimat skitviktig öven för djuren ju) Min bästa inspiration till att äta mer vegetabiliskt är mina egna odlingar. Odlar på relativt liten yta (typ 150 kvadrat) nästan allt vi äter på ett år. (Drygt 60 olika sorters grönsaker o balgväxter)

[Synnerlig]
2016-01-05 16:55
#5

#4 Lite sotis över all den där brysselkålen 😛

pyromanen
2016-01-05 17:36
#6

#5 om du har tillgång till nån liten markbit kan du lätt odla massa brysselkål. Det blir mycket på få kvadratmeter 😊

Annons:
vendelay
2016-01-05 18:29
#7

#4 Så gott det ser ut!

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

[Synnerlig]
2016-01-05 18:30
#8

#6 Har tyvärr inte tillgång till det för tillfället, men tanken är att när jag flyttar till hus och har trädgård så ska det odlas 😃

sallad
2016-01-06 00:32
#9

#4 Vars i vårt avlånga land bor du människa? 😮Jag vill också kunna odla sånt…

-Rasmus 🌈

sallad
2016-01-06 00:35
#10

#2 O ja! Fick en matberedare och en mandolin i julklapp, helt magiskt! 😃 Har inte kunnat sluta äta röror sedan dess…

-Rasmus 🌈

vendelay
2016-01-06 04:42
#11

#10 Eller hur, det är fantastiskt! Testade att göra jordnötssmör för första gången bara förra veckan, oh vad gott det blev! Går ju verkligen att göra allt möjligt snabbt och enkelt i dem 😃

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

[V3g4Life]
2016-01-06 09:30
#12

Va gott med brysselkål. Måste odla det. Hur sår man dem? Är det via frön? Har sett odlingsfält men aldrig odlat.

pyromanen
2016-01-06 09:35
#13

#12 sår dom inne i april i krukor och planterar ut i slutet på maj. Bor man i södra Sverige behöver man nästan alltid ha fiberduk över kål för att slippa att olika insekter äter dom. Brysselkål tar lång tid på sig jämfört med annan kål, därför man får börja tidigt för att de ska hinna bli klara. #9 Vörmland. Brysselkål tål rätt mycket kyla så det går att odla i större delen av landet.

Annons:
sallad
2016-01-06 13:03
#14

#11 Eget jordnötssmör? 😍 Måste testas! Ikväll ska jag prova göra hummus på gula ärter. 😃

-Rasmus 🌈

[V3g4Life]
2016-01-06 13:19
#15

#13. Spännande, tack för tipset, får testa detta i år då. 😃

#14. Det är lätt att göra eget jordnötssmör, man mixar i matberedare väldigt väldigt länge. Funkar med solrosfrön också men bör då rostas innan. 😉

sallad
2016-01-06 13:21
#16

#15 Se där! Solrosfrön borde ju också gå att få tag på svenskodlade, tycker jag? 😃

-Rasmus 🌈

vendelay
2016-01-06 16:47
#17

#14 & #15 Måste bara säga att jag har hört det där jättemycket men jag mixade bara i ca fyra minuter och då fanns det inte en hel bit kvar! Jag hade velat ha det lite crunchy men så blev det inte haha. Kanske beror på matberedaren såklart, men tänkte bara säga det så ni inte gör samma misstag som jag (ifall ni vill ha lite bitar i) 😃

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

Lustgas
2016-01-07 11:16
#18

Försöker alltid köpa så närproducerat som möjligt 😃 undantagen är väl nötter och torkade bönor, eftersom de tagit bort GoGreens svenskodlade från mitt Ica 😕

pyromanen
2016-01-19 13:52
#19

https://kit.se/2016/01/07/26488/5-diagram-som-visar-varfor-du-ska-tanka-efter-innan-du-koper-frukt-nasta-gang/

Här en till bra anledning att äta svenskt. och om man köper osvenskt definitivt köpa eko. När det gäller bekämpningsmedel handlar det ju inte bara om vad man ev riskerer få isg när man äter utan även om vad man indirekt orsaker för marker, miljö, djur och människor på platserna där odlingarna finns.

Upp till toppen
Annons: