Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Miljö

Ekologiskt = bra?

2016-12-16 21:23 #0 av: vendelay

Vad innebär ekologiskt? Vilka är fördelarna? Vilka är nackdelarna?

Jag köper ekologiskt ofta, på vissa varor (t.ex. bananer) alltid. Jag vet dock inte varför, tror att det har med gifter att göra? Har hört att ekologiska odlingar inte är bra för att det blir för små skördar, eller någonting liknande. Vad säger ni? 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-12-16 21:44 #1 av: abcö

Bananer och vindruvor är de frukter som besprutas hårdast och därmed innhåller mest gifter. För grönsaker hör paprika, lök potatis dit. Därför köper jag dessa livsmedel alltid ekologiska.

Anmäl
2016-12-16 21:46 #2 av: Anonym.ifokus

Vet inte vad det jag säger är rätt

Men även om en vara ha ekologisk märke så betyder inte det att den är ekologisk på alla sätt. Det finns till exempel vissa ekologiska märke  som odlas utan bekämpningsmedel (eller något liknande) men den bidrag till utsläpp för att den kommer från ett land långt borta och måste då färdas längre sträcka vilket gör att den släpper ännu mer koldioxid.

Som sagt, jag är inte säker på att det jag säger är 100% korrekt, rätta om jag har fel :) 

Anmäl
2016-12-17 10:35 #3 av: Smultronfia

Att köpa ekologiskt betyder att du slipper få i dig en massa bekämpningsmedel som kan göra dig sjuk. Samt att man gynnar de som faktiskt slutat med bekämpningsmedel i andra länder. Utan för eu är det fortfarande vanligt med bekämpningsmedel som varit förbjudet i Sverige sen femtio sextio talet. Tex kaffe och banan odlingarna ger arbetarna cancer och barnlöshet m.m.

Jag ser det lite som en win-win grej att både jag, andra människor samt naturen mår bättre.

Anmäl
2016-12-17 10:49 #4 av: Thiah

Banan och vindruvor är det jag ALLTiD köper ekologiskt. Men resten blir ekologiskt om jag har råd.(eller fairtrade)

Däremot har jag löst nånstans om att hissa ekologiskt odlade saker var lika giftiga som "normala". Minns bara inte var...

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2016-12-17 10:50 #5 av: Annielle

Man har även sett i undersökningar att ekologisk mat innehåller mer näring Glad

Sen är det ju så klart inte bara vi människor som drabbas av gifter i maten på grund av besprutning, m.m.

Djuren påverkas ju så klart också när detta kommer ut i naturen .

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-12-17 12:02 #6 av: landsbygdsbo

Ekologiskt låter bra.

Kan vara det, men inte alltid.

Att avstå från konstgödsel o bekämpningsmedel innebär lägre skörd

Ofta en besvärliga och dyrare skörd pga ojämn mognad och ogräs.

Sedan tillkommer en kraftigt ökad bränsleåtgång o jordpackning eftersom ogräs måste bekämpas fysiskt. Harvning, hackning etc.

Genom att acceptera fulare frukter så skulle vi kunna minska bekämpningsmedlen i fruktodlingarna exempelvis.

Grönsaksodlingarna skulle även de kunna dra ner kraftigt, med återspegling i pris o utseende.

Ris , hirs , potatis o spannmål skulle stiga rätt kraftigt i pris om bidrag för EKO odling togs bort o konstgödsel samt bekämpningsmedel förbjöds.

Vi har nog råd med det men för en familj som idag lägger 80% av sin inkomst på dessa produkter skulle en prishöjning på 20% resultera i svält.

Anmäl
2016-12-17 12:14 #7 av: Gen

Finns lättillgänglig information på Livsmedelsverket
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/ekologisk-mat1/

Inte belagt att det är någon skillnad i näringsvärde, eller att det finns några negativa hälsoeffekter med icke-ekologisk odling. Ekologiska skördar är i genomsnitt 80% av icke-ekologisk. Man använder inte konstgödsel i ekologisk odling, så fosfor, kalium och kväve måste komma från andra källor. Starkaste poängen är att värna om hälsan för utom-europeiska arbetare, tycker jag.

Anmäl
2016-12-17 12:20 #8 av: Smultronfia

Har kan man få en rätt tydlig bild på åtminstone en familj med tre barn som testar ekologiskt i två veckor. Deras testresultat innan de går över till ekologiskt är läskigt.

https://youtu.be/d1fvRvdq3dw

Anmäl
2016-12-17 12:28 #9 av: landsbygdsbo

Ekologisk odling är på sikt ett bättre alternativ än konventionell odling.

Men som GEN säger i #7 så måste jorden tillföras fosfor och kväve från andra källor (kalka får man väl göra i krav-odlingar)

Tillgången på brytbart fosfor är begränsad.

Vilket då oundvikligen nödvändiggör djurhållning.

Vilket i sin tur ställer veganer utanför krav-produkterna eftersom dessa behöver växtnäring i form av gödsel från djurbesättningar.

Anmäl
2016-12-17 19:21 #10 av: vendelay

Har kikat på länkarna och videon, mycket intressant alltihop! 

Förutom bananer och vindruvor, är det några andra varor som är särskilt viktiga att köpa ekologiska?

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-12-17 19:50 #11 av: Smultronfia

Potatis besprutas 4ggr innan de är klara.
Kaffe är också att föredra samt bananer och vindruvor. Sen är det kött och mejeriprodukter men det känns rätt meningslöst att säga här :)

Men man kan ju försöka välja de produkter som inte är så mycket dyrare. Jämföra och byta ut. Skafferiet tar ju ett tag att byta ut om man gör det när saker tar slut. Men då blir det inte allt på en gång.

Anmäl
2016-12-17 20:02 #12 av: landsbygdsbo

konventionell odling e län 7900 kg vete /ha

kravodlat 4200kg/ha

läg därtill fördyrade skördekostnader så blir kravodlat dubbelt så dyrt om man inte tar hänsyn till bidrag....

Anmäl
2016-12-17 20:21 #13 av: vendelay

#11 Potatisen hade jag ingen aning om, det äter jag ju faktiskt väldigt mycket. Jag vet inte ens om potatisen jag har hemma är ekologisk... Ska kolla det nästa gång jag är i affären. Banan och vindruvor köper jag alltid ekologiskt, kaffe dricker jag inte och inte heller animalier (såklart) Glad

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-12-18 15:03 #14 av: Annielle

paprika och citrusfrukter hör till de mest besprutade också.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.