Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Brysselkål

2011-02-13 17:31 #0 av: [TrevorS]

Fakta om brysselkål

Brysselkål är rika på järn och c-vitamin, ser ut som miniatyrer av kålhuvud och de ser även väldigt lika ut på insidan. Vanligtvis ser vi dem i affären lösa att bara plocka men växer på kraftiga stammar. 1 brysselkål väger ca 19 gram men kan väga lite mer beroende på hur stor den är.

Använding, det finns många olika maträtter man kan ha dem till och här är några:

  • Grytor
  • Gratänger
  • Rivet i sallader
  • Kokta till potatisrätter

En klassikt recept på brysselkål:

500 g brysselkål
1 vitlöksklyfta
2 kvistar bladpersilja
½ dl olja
½ tsk salt
1 krm peppar

Skölj och ansa brysselkålen samt dela alla på mitten. Stek brysselkålen i några minuter i oljan och pressa över vitlöksklyftan, persoljan och stek ytterliga några minuter, salta och peppra sedan efter smak. Kålen ska vara mjuk, är den inte det kan du steka några minuter till.

DSCF2250.JPG

Anmäl
2011-02-13 18:43 #1 av: Emel

Åh, brysselkål Skrattande Jag brukar bara koka dem i lite salt vatten och sen äta dem som de är!

Anmäl
2011-02-16 13:07 #2 av: sighni

Tyvärr är nog brysselkål något av det äckligaste jag vet! Rynkar på näsan Synd när det är mycket järn i dem. Det behövs!

Anmäl
2011-02-16 15:06 #3 av: [TrevorS]

Man kan ju äta dem på så olika sätt även testat i sallad att riva ner dem sighni? Glad

Anmäl
2011-02-16 22:54 #4 av: sighni

#3 Nej så har jag nog aldrig gjort. Det är mest kokta jag smakat. FYSkrikandes!

Anmäl
2011-02-17 12:45 #5 av: sighni

Någon kanske har något gott recept som kan få mig att ändra mig?Obestämd

Anmäl
2011-02-17 17:05 #6 av: Åsa S

kokta urk, brynta mums.

 

+Morsan brukade ganska ofta förr köra rå brysselkål i matberedaren för att hacka den och sedan blandade hon med krossad ananas, låter konstigt men det var gott tror hon hittade det receptet i tidningen hälsa på den tiden den var mera inriktad på hälsosamt leverne (köpte den varianten som finns nu, känns mera flummig, yoga reikihealing etc.)

Anmäl