Brysselkål
Fakta om brysselkål
Brysselkål är rika på järn och c-vitamin, ser ut som miniatyrer av kålhuvud och de ser även väldigt lika ut på insidan. Vanligtvis ser vi dem i affären lösa att bara plocka men växer på kraftiga stammar. 1 brysselkål väger ca 19 gram men kan väga lite mer beroende på hur stor den är.
Använding, det finns många olika maträtter man kan ha dem till och här är några:
- Grytor
- Gratänger
- Rivet i sallader
- Kokta till potatisrätter
En klassikt recept på brysselkål:
500 g brysselkål
1 vitlöksklyfta
2 kvistar bladpersilja
½ dl olja
½ tsk salt
1 krm peppar
Skölj och ansa brysselkålen samt dela alla på mitten. Stek brysselkålen i några minuter i oljan och pressa över vitlöksklyftan, persoljan och stek ytterliga några minuter, salta och peppra sedan efter smak. Kålen ska vara mjuk, är den inte det kan du steka några minuter till.
Åh, brysselkål Jag brukar bara koka dem i lite salt vatten och sen äta dem som de är!
Hallå! ibland tror folk att mina inlägg inte är seriösa. Det är seriösa inlägg, skulle inte driva med er. Kram
Tyvärr är nog brysselkål något av det äckligaste jag vet! Synd när det är mycket järn i dem. Det behövs!
Man kan ju äta dem på så olika sätt även testat i sallad att riva ner dem sighni?
#3 Nej så har jag nog aldrig gjort. Det är mest kokta jag smakat. FY!
Någon kanske har något gott recept som kan få mig att ändra mig?
kokta urk, brynta mums.
+Morsan brukade ganska ofta förr köra rå brysselkål i matberedaren för att hacka den och sedan blandade hon med krossad ananas, låter konstigt men det var gott tror hon hittade det receptet i tidningen hälsa på den tiden den var mera inriktad på hälsosamt leverne (köpte den varianten som finns nu, känns mera flummig, yoga reikihealing etc.)