Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Tranbär

2010-11-03 14:16 #0 av: Ians

Det nyttiga bäret med massor av antioxidanter!Sägs hjälpa mot urinvägs infektioner bla.....

Det är väll ett känt faktum numer att Tranbär sägs hjälpa mot urinvägs infektioner.

Ja inte bara sägs hjälpa....

Man har noggrant studerat Tranbärets effekt på urinvägs problem och kommit fram till att det är även vetenskapligt bevisat att Tranbär faktiskt hjälper mot urinvägs infektioner. Framför allt i förebyggande syfte mot återkommande besvär 20% av de som drabbas av urinvägsinfektioner får en mer eller mindre kroniskt åtekommande symtom bild. Då är Tranbärs juice ett bra komplement till övrig behandling.

Bland annat är det förekomsten av  proantocyanidiner, fructos och okända polymeren som är hemligheten bakom detta. Dessa ämnen gör att bakterierna inte kan fästa på väggarna i urin röret och blåsan och spolas i stället ut.

Det är alltså inte pga att urinen blir sur som gör att Tranbär är så effektivt mot begynnande infektioner i urinvägarna. Som man trodde förr.

I studier har man också kunnat konstatera att Tranbär också är verksamt mot de bakterier som orsakar magsår, Helicobacter pylori. Den hämmar magsårsbakteriens förmåga att göra sin miljö basisk så att den kan överleva i den annars så sura magsyran och föröka sig.

Vissa studier visar på att Tranbären även kan hämma vissa cancer former i lungor, tjocktarm, bröst och prostata. Flavoniderna i tranbär hämmar delningen av cancer cellerna.

Man har även traditionellt använt tranbär inom folkmedicinen för förebyggande av herpesmunnsår.

Tranbärens förmåga att försvåra för bakterier att fästa och därmed föröka sig har även en positiv effekt på bakterier i munnhålan. Man kan med ett dagligt intag av tranbär undvika tandköttsinflammation och tandlossning enligt en studie från University of Rochester USA.

Genom ett högre intag av tranbärsextrakt kan man minska biverkningarna av typ-2 diabetes. Och man har också visst stöd för tranbärets positiva inverkan på hjärt-kärl sjukdomar.

Skall man bara stilla konstatera att Tranbäret tillhör de så kallade super bären? Naturens egen läkare och hälsobringare!

Tyvärr är de små rackarna svåra att hitta i moss och myrområdena, där de växer för de gömmer sig lätt i mossan....

De tillhör ljungväxt familjen precis som blåbär och lingon. Och växer i låga buskar som kryper utefter marken. Så något större själv plock ägnar sig väll inte de flesta åt kan man tänka. Nej vi är nog snarare hänvisade till frysta, torkade , tabletter, kapslar och juice från dessa fantastiska bär. Här kommer några närings värden för Tranbär....

Torkade Tranbär:

Näringsvärde per 100g 
energi 351 kcal
80.5g kolhydrater
1.26g fett
1,18g protein
4.5g fibrer

Bra är att veta att Tranbär som man köper torkade oftast är sötade, annars blir de inte så smakliga. Så det är värt att kolla upp vad de är sötade med. Om man vill äta veganskt.

Färska Tranbär:

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 38,7 kcal
Protein 0,4 g
Fett 0,2 g
Mättade fettsyror 0,01 g
Kolhydrater 8,7 g
Fibrer 3,3 g
C-vitamin 10 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 2 mcg
Järn 0,7 mg
Zink 0,3 mg
Kalcium 15 mg

 

 

Anmäl
2010-11-05 10:31 #1 av: sighni

Jag hittade 1 l tranbärskoncentrat både på ICA och COOP. Den fanns både som  sötad och osötad. Det blir klart billigare att köpa 1l koncentrat än färdigblandad.Jag minns inte varumärket.

Anmäl
2010-11-05 12:03 #2 av: Ians

# 1

Jätte bra! Ja visst är det billigare att köpa koncentrat o framför allt lättare att bära hem dem Flört vatten har väll de flesta i kranen hemma! Man får bara kolla att det inte är typ äpplejuice med 3 tranbär i...

Själv tuggar jag mina de är som godis....Men man undrar om handlaren vet vad han säljer på kvittot står det RÖDA RUSSIN Skrattande

 

Anmäl
2010-11-05 12:11 #3 av: sighni

#2 Röda Russin ! Det var kul Skrattande

Anmäl
2010-11-05 13:11 #4 av: [TrevorS]

Vilken bra artikel. Den tackar vi för. Skrattande

Jo det kan stå helt galet på kvitton ibland. Tungan ute

Anmäl
2010-11-09 13:28 #5 av: [TrevorS]

Hoppas bilden passar. Skrattande

Anmäl
2010-11-09 16:17 #6 av: Ians

#5 Tack TrevorS för bilden!!!!

Anmäl
2011-04-28 21:39 #7 av: iiichigo

Som sjuksköterskestudent har jag läst många artiklar om tranbär, det funkar ej mot UVI, tyvärr.

Anmäl
2011-04-28 21:55 #8 av: Ians

Nej inte mot UVI...men att mota olle i grind är de suveräna.....har man uvi skall man gå till doktorn!

Och käka tranbär emellan utbrotten om man har en tendens att dra på sig uvi ofta! Så får man längre perioder som symtom fri iaf Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.