information,fakta

Konservering Torkning

2010-10-14 13:52 #0 av: [TrevorS]

Människan har sedan urminnes tider förvarat livsmedel genom torkning. Torkningen av livsmedel har torkats med hjälp av solens varma strålar och det torkas fortfarande i solen i sydliga länder. Norden torkas mat oftast med hjälp av värmen från vedspisar och andra värmekällor.

torkolla1.jpg
Bild gjord av TrevorS och får inte kopieras utan tillstånd.


Att bestämma tiden för torkning är mycket svår då det skiljer sig på hur stora bitar och hur mycket vätska det är i produkten. Det kan ta allt från några timmar upp till några dagar att lufttorka.

När man konserverar genom torkning är det bara vätskan som försvunner. Produkten återfår sin ursprungliga volym när den blöttläggs i vatten. Fördel med torkningen är att växtens cellstruktur inte förstörs som till exempel frysningen. När man torkar håller sig varan betydligt längre och blir lättare om man ska ta med sig på till exempel vandringar och inte har plats med tung mat.

De som fungerar bra att torka i ugn är allt från: vilda växter, kryddor, rotfrukter, grönsaker, frön, svamp, bär, frukt och pasta.

Det som fugnerar bra att torka i rumstemperatur är allt från: Skivade frukter, nypon, örtkryddor, svamp, olika sorters blad och pasta

Om man har till exempel trattkantareller är det bättre att torka i ugn eftersom det innehåller mycket vatten tar det längre tid och svårare att få helt torkade i rumstemperatur. Det finns också vanliga och eldrivna torkapparater (dehydrator), den gör det enklare och förkortar torkningsprocessen. Dehydrator är perfekt att torka vattenrika frukter och det går utmärkt att torka till exempel melon i den.

LUFTTORKNING:

De flesta växterna går att torka i vanlig rumsteperatur både utomhs och inomhus. Man ska välja en varm och torr plats med helst mörk yta med ordentlig cirkulation. Lufttorkning är lämplig för alla gröna blad och örter, skivad äpple, skivad päron, skivad morot, strimlad paprika, skivade rotfrukter och svamp (svampar som innehåller mycket vätska rekomenderas ungstorkning eller i dehydrator). Lägg då ut det du ska torka på papper utan tryck, glesbottnande korgsbrickor, torkollor, bakplåtspapper eller trä.

Ställning med flera torkkorgar är praktisk och oftast lätta att plocka ihop och tar liten plats när du torkat det du vill torka. Man kan även hänga upp på det du vill torka på blompinnar (kan hängas på snören, knyt då vart 10 cm) eller snören.

Viktigt med torkning är att det du torkar inte ligger allt för tätt intill, då tar det längre tid att torka och det kan gå fel i prossessen.

SOLTORKNING:

Det går utmärkt att torka i solen utomhus, på altanen, balkongen eller i ett fönster. Det går betydligt fortare än att lufttorka. När du soltorkar va noga med att ta in det du torkar innan luften börjar bli rå och kall till kvällen. Man kan torka på snören, blompinnar, torkolor eller bakplåtspapper precis som lufttorkning.

DEHYDRATOR: (torkaparat)

Det absolut bästa och snabbaste resultatet att torka får man när man använder en värmekälla som dehydrator. Fungerar det även bättre om man ska torka mer vätskerika varer som till exempel trattkantarell och melon.

Istället för dehydrator. Man kan torka och få samma effekt som en dehydrator genom att torka ovanför eller framför ett vatten- eller olje-element, el-element bör man torka en lite längre bit ifrån eller torkskåp utan el bredvid ett element eller i solljus. Bästa effekt får man om man får varmluften underifrån, ju mer finskuret ju snabbare torkar det.

VEDSPISTORKNING:

Torka i en torkolla eller korg två tegelstenar upp från värmekällan under.

UNGSTORKNING:

Att torka i varmluftsugn är idealisk. Det går också att torka i en helt vanlig ugn men risken finns att det blir kokt eller inte blir bra då luftcirkulationen är dålig i en vanlig ugn, ett bra sätt att undvika detta är att sätta en liten sked så ugnsluckan har en liten öppning, nackdel med detta är att elen kan bli riktigt dyr. När du torkar får ugnen inte vara över 50°C och ugnsluckan måste stå på glänt hela tiden så fukten kan försvinna.

LISTA OCH UNGEFÄR TORKTID:

Svampar skärs i skivor och torkas i 40°C i 5-6 timmar, tillagning blötlägs i 10-15 minuter.
All form av lök skivas och torkas i35-45°C i ca 5 timmar, tillagning blötlägs i 10-15 minuter.
Spenat och alger torkas i 35°C i ca 3-4 timmar. Riv sönder blaten och ta bort grova nerver. Låt koka i 5-10 minuter.
Gurka, paprika, squash och tomat skärs i tunna skivor elelr sprimlor och torkas i 50°C i 6-10 timmar. Går att mixa ner till pulver och blanda till kryddor
Rotfrukter, bönor och ärter torkas i 40-50°C i 4-5 timmar. Vid tillagning koka i 2-5 minuter.
Äpplen doppas i saltat vatten någon sekunde (uppkokt och svalnat 1 tsk salt och 1 liter vatten) Skärs i skivor eller klyftor och torkas på torkollor, tråd eller pinnar, ringäpllen skär man bort kärnhuset och torkas på pinne, torkas på 3-4 dygn.
Päron torkas i klyftor eller skivor i 50°C i ca 5-6 timmar.
Citrusfrukter som apelsin och citron torkas helst i torkaparat eller skivas och trä upp på snöre och torka ovanför element eller vedspis, torkas p några dygn.
Körsbär torkas helst urkärnade och i ugn 40-50°C i ca 5 timmar.
Blåbär, lingon och vinbär torkas i ugn 40-50°C i ca 15 timmar.
Jordgubbar, smultron, hallon och plommon torkas halverade i 50°C i 8-9 timmar.
Nypon halveras, kärnorna kan vara kvar, torka i 50°C i 6-8 timmar.

Bygg din egen torkolla:
Använd tavelram eller annan träram och finmaskigt nät (exempel myggnät) och häfta fast så det är spänt över ramen. Skruva eller spika gärna ihop en liten ställning så kan du torka i flera våningar.
DSCF1893.JPG

Torkställning är inte svårt att göra heller, vanliga blompinnar och snöre fungerar toppen, även vanligt snöre går också. Häng sedan upp i taket eller från ett kökskåp ovan så de hänger fritt.

DSCF1904.JPG

Anmäl
2010-10-14 15:25 #1 av: [TrevorS]

Torkade frukter och bär fungerar bra till gröter och i müsli. Torkade skivade äpplen och skivade apelsiner är goda som snacks. Torkade potatiskivor eller morotskivor är perfekta att äta istället för chips, de kan då kryddas med lite salt efter de torkats. Skrattande

Anmäl
2010-10-15 11:26 #2 av: Ians

mmm så gott med torkad frukt...skall pröva dessa chips oxå

Anmäl
2010-10-15 11:38 #3 av: [TrevorS]

Torkade chips ska vara supergott, tänkte jag skulle gjort nu inatt, suttit uppe hela natten och helt glömt bort att det är morgon, ska strax iväg. Har haft jättekul och letat rawfoodsrecept som jag översatt till svenska och fixat till måtten. Har sparat några 100 recept på allt möjligt som ska torkas, från rawfoodsknäckebröd till kakor.

Anmäl
2011-05-02 18:16 #4 av: [TrevorS]

Torkar nu chili i köksfönstret, satte ihop dem med en nål och tråd och hängde upp. Skrattande

Anmäl
2014-08-05 15:22 #5 av: Sockertoppens_kaniner

Vet att denna tråd är väldigt gammal, men kan man torka björnbär i ugn? Hur länge och vilken temperatur? Behöver jag dela dem? :)

Tacksam för svar!

Anmäl
2014-08-06 10:34 #6 av: [Trevor_S]

Man kan torka dem i ugnen på en låg temperatur 50°C, tänk då på att luckan måste vara något öppen så man kan ha en gaffel eller sked mellan så fukt kommer ut. Dock tar det något dygn på grund av att det är så mycket fukt i dem. En nackdel är att det drar otroligt mycket ström, så frågan är om det är värt det? Tänk på att aldrig lämna lägenheten med ugnen på och ha koll. De är klara när de ser ut som små russin.

Anmäl
2015-11-10 20:02 #7 av: densomundrar

Vad glad jag är att jag hittade denna artikel via Google, har nyligen införskaffat mig en dehydrator, typ, och har börjat torkat lite olika saker och experimenterar lite men det är lite klurigt att veta vad man ska och kan torka och vad man ska använda de torkade sakerna till. Nu fick jag lite inspiration :-)

Anmäl
2018-09-15 16:17 #8 av: Kasp

Kan man torka hackade rödbetor i rumstemperatur? :/ Hur länge ska de torka i så fall? 

Hur lång är hållbarheten efter man torkat dem i rumstemperatur?

Anmäl
2018-09-15 19:47 #9 av: [Androidtelefon]

Ska man torka i rumstemperatur tror jag man måste hyvla väldigt tunt. Har bara torkat i ugnen, mest banan och äpple, då jag misslyckats i rumstemperatur då det börjat mögla. Men vi har det rätt fuktigt också. Men tror det håller hur länge som helst. Det innehåller ju ingen vätska ju, ätit torkat äpple som varit ett år gammal. men är ingen expert.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.