Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Rejuvelac

2010-09-06 12:42 #0 av: Ians

Rejuvelac är en fermenterad dvs mjölksyrad vetekornsdryck. Med ursprung i den skola för Levande Föda som Ann Wigmore skapade, förespråkade och stod för. Hennes paradnummer för att återfå hälsa och behålla den, bestod just i att dricka Rejuvelac och vetegräsjuice.

Rejuvelac är en syrad vetevatt som används mycket i rawfoodmatlagning och som dryck. Innehåller mycket probiotika= div mjölksyrabakterier, som är bakteriekulturer som är mumma för de goda magbakterierna, som ingår i vårt immunförsvar.

Rejuvelac är ett alldeles ypperligt alternativ till de dyra produkter med probiotika som finns att köpa på marknaden. Och innehåller klart mer probiotika än de drycker som sägs vara magvänliga, ex skulle man behöva dricka 7 LITER fil med tillsatt probiotika, för att ha någon terapeutisk effekt. Vilket man gärna skulle vilja ha om man har problem med sin mage.

Fermenteringen som är en jäsningsprocess, gör att man bryter ner organiska ämnen med en organisk process. Detta gör att proteinet, kolhydraterna, stärkelsen och fettämnena spjälkas upp i enkla ämnen. Dvs de är redan försmälta innan vi äter eller dricker dem. Det gör att kroppen kan tillgodogöra sig de födoämnen som är mjölksyrajästa på ett bättre sätt än om de hade varit råa. Därför är Rejuvelac, surkål och jästa fröer mycket populära inom "Levande Föda".

Tar lite tid att göra men själva arbetsinsatsen är inte stor.

Några belackare har konstaterat att det finns mögelsvamp i rejuvelacen, jo det stämmer, det är de mögelsvamparna som hjälper kroppen att bryta ner kolhydrater så magen inte blir bubblig av ex bönor etc Så det är inte så farligt som man tror när man hör ordet mögel. Däremot skall man vara noga med att Rejuvelacen inte luktar surt, den skall vara svagt vit grummlig och lukta o smaka som yoghurt ungefär. Håller sig i kylen ca 7 dagar efter att den är färdig..kan få en aningen sötare smak under tiden.

Rejuvelac innehåller:

Proteiner, kolhydrater, dextriner, fosfater, sackarider, och mjölksyrabakterier och Amylaser.

Amylaserna kommer just från Rismögelsvamp, de mögelbakterierna som jag nämnde innan. Amylaser har som funktion att bryta ner de stora molekylerna i glucos, stärkelse och glykogener. Det är därför Rejuvelacen är bra för matsmältningen och gör att vi känner oss mindre bubbliga i magen efter att ha ätit ex bönor, som lätt ger den effekten annars. Flört

Originalreceptet som Ann Wigmore höll sig till innehöll bara vetekorn..ett senare recept som jag hittade innehöll vetekorn och rågkorn, själv tycker jag det blir lite mer klös i smaken med den kombinationen, så det är det receptet jag följer.

Så här gör du:

 

  • 2 dl helt biodynamiskt odlat Vetekorn
  • 1 dl helt biodynamiskt odlat Rågkorn
  • Blötläggningsvatten
  • 3 liter vatten
  • 1-2 russin

Skölj vete- och rågkornen väl.

Lägg dem i blöt i 8-12 timmar skölj dem och kolla igenom och ta bort skadade korn.


Lägg dem i en stor glasburk och grodda i 2 dagar, enligt grundreceptet skall man inte skölja kornen under groddningen Men jag brukar skölja igenom dem försiktigt någon gång / dag i allafall.

Lägg kornen i ett kärl som rymmer minst 3 liter tillsätt 3 liter vatten + russinen, de är till för att få jäsningen att komma i gång. Är man inte vegan kan man ta 1-2 tsk honung istället.


Täck med ett nät eller en diskhandduk, inte ett lock för då har jag iallafall fått en knepig lukt i rejuvelacen. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn och jäsa, sila bort kornen, MEN släng dem inte!


Ställ drycken i lämpligt kärl i kylen.


Ta bort russinen ur kornen, tillsätt ytterligare 3 liter vatten och några färska russin, låt stå i rumstemperatur och jäsa 1 dygn denna gången, voilà du har nu 3 liter rejuvelac till!


Kornen som nu gjort sitt under 2 jäsningar, silar du bort men slänger inte i soporna, utan matar fåglarna med dem, för nu är de mjuka och lättsmälta för fågelmagar!


Skulle det gå fel och lukta illa någon gång dvs det har bildats fel bakterieflora så släng inte kornen

häll bara bort vattnet som luktar illa, skölj kornen ordentligt och häll på 3 liter nytt vatten!

+ russinet


Så ordnar det sig!


Drick 2,5 dl - 1 liter rejuvelac /dag, beroende på om du har besvär med magen eller bara vill underhålla den goda bakteriefloran i magen.


Rejuvelac är en fantastisk dryck när man ex lägger om sin kost, på ett eller annat sätt.


Har inte provat själv men kan tänka mig att Rejuvelac går bra att ha som jässtart till surkål. Eftersom det är mjölksyrabakterier i rejuvelacen.


 

 

Anmäl
2010-09-06 12:45 #1 av: [TrevorS]

Jag måste testa det här någongång snart Skrattande Du har ingen bild på det så man får se hr det ser ut?

Anmäl
2010-09-06 13:16 #2 av: Ians

har försökt lägga in bilden 3 ggr nu men det lyckas kanske snart Flört

Anmäl
2010-09-06 13:19 #3 av: Ians

har du sett på rackans Nu funkade det! Skäms glömde visst kryssa i någon ruta! Teknikens under!!!!

 

Anmäl
2010-09-06 13:51 #4 av: [TrevorS]

Ser gott ut, måste jag testa någongång. Skrattande

Anmäl
2010-09-06 18:18 #5 av: DesK

Ians vet du om det går att använda rågkross istället för hel råg? Här finns ingen hel råg att uppbringa Gråter

Désirée

Anmäl
2010-09-06 18:56 #6 av: Ians

nja..di ska ju grodda så det blir nog lite svårt...men du kör med bara vete då!

Då tar du 3dl vetekorn till en 3L sats rejuvelac. Så kan du ju prova med rågen när du kommer över någon.

Anmäl
2010-09-06 21:34 #7 av: DesK

Ah det har du ju rätt i! Ja eller så kanske jag dkulle kunna testa med hel dinkel eller havre för det har jag sett i någon affär här. Hum det är något i mitt bakhuvud som säger att just råg har lite speciella egenskaper vid syrning, får fundera på om jag kommer på vad det är.

Désirée

Anmäl
2010-09-07 13:14 #8 av: DesK

Jippie jag har fått tag på hel råg Skrattande Igår var jag ju nere på stan och kollade i samtliga hälsokostaffärer och 2 livsmedelsbutiker, men ingen av dem hade hel råg. Helt vete fanns i en av hälsokostaffärerna så det köpte jag. Idag var jag på City Gross och där hade de minsann hel råg Glad Det är Saltå Kvarn som har utökat sitt sortiment där, till följd av Mats-Eric Nilssons Äkta Varakampanj. Dessutom är deras produkter billigare på City Gross än i hälsokostbutikerna.

Nu ska jag sätta igång med detta! Skrattande

Désirée

Anmäl
2010-09-07 18:10 #9 av: Ians

#8  Tyvärr finns det ingen tummen upp funktion på denna sajten, annars hade jag gjort en sådan! Jätte bra!

Lycka till! Får höra hur det går sedan hoppas jag?

Anmäl
2010-09-07 18:20 #10 av: DesK

Självklart kommer jag med rapporter Glad

Snacka med TrevorS, han har många ess i rockärmen, inte bara när det gäller smilisar Skrattande

 

Désirée

Anmäl
2010-09-11 19:24 #11 av: DesK

Hade ingen stor glasburk, så det fick bli några mindre. Så här ser det ut idag Glad

Désirée

Anmäl
2010-09-11 19:29 #12 av: [TrevorS]

Va smart med disktrasdukar eller vad de kallas för. Har jag glömt bort totalt. Skrattande

Anmäl
2010-09-11 19:32 #13 av: DesK

Tja de där ligger bara här och skräpar, för som disktrasor tycker jag inte om dem. Men till silduk duger de nog bra. För säkerhet skull fick de bada i kokande vatten igår en sväng Glad

Désirée

Anmäl
2010-09-11 19:33 #14 av: Ians

Håller med #12

Det var en smart idé det där med diskdukar!

Anmäl
2010-09-11 19:42 #15 av: [TrevorS]

Jo man kan ju sterilisera dem innan annars finns risk att det finns något kvar från tillverkningen.

Anmäl
2010-09-13 12:53 #16 av: Ians

Hello DesK!...hur går det med rejuvelacen?

Anmäl
2010-09-13 16:58 #17 av: DesK

Jo tack ska skölja den nu och imorgon kommer nästa steg Glad

Désirée

Anmäl
2010-09-13 17:05 #18 av: [TrevorS]

Kan man inte blanda vetemjöl och rågmjöl istället? och sila bort?

Anmäl
2010-09-13 17:07 #19 av: DesK

Nix kornen ska ju groddas först  Ians och jag snackade om att man kanske kunde ta rågkross ovan, men det går inte heller. Här duger nog bara hela korn.

Désirée

Anmäl
2010-09-13 17:20 #20 av: [TrevorS]

Just ja, min hjärna var borta ett litet tag. Kom precis på det.

Anmäl
2010-09-14 15:17 #21 av: DesK

Nästa steg i tillverkningen. Bilden blev sned, men det bjuder jag på Flört

Désirée

Anmäl
2010-09-14 15:17 #22 av: DesK

Och även här kom diskdukarna till heders

Désirée

Anmäl
2010-09-14 15:51 #23 av: [TrevorS]

Spännande. Skrattande Jag måste köpa diskdukar, de kostar inte många kronor heller.

Hittade något spännande här:

http://www.rawmazing.com/recipes/raw-vegan-cheese/

Anmäl
2010-09-14 16:17 #24 av: Ians

#23...det verkade inte vara "kattskit" de inte!

Skall pröva!

Diskdukar får det bli här med till groddning etc...

Håller tummarna för DesK´s rejuvelac projekt! Flört

Anmäl
2010-09-14 16:19 #25 av: [TrevorS]

Kom på nu när det stod Rejuvelac i receptet. Kanske kan vara gott. Har inte testat men ser gott ut.

Anmäl
2010-09-15 13:04 #26 av: DesK

I boken "Fullkornskost med grönsaker" av Birgitta Lagerström och Karl Wernhart (Ica förlag 1980) står det så här om rejuvelac: Anne Wigmore besökte Sverige hösten 1977 och rönte stor uppmärksamhet i dagspressen. Hon tog upp detta med groddar och berättade också om en sorts vetedryck som hon kallar rejuvelac. En del vetekorn sköljs och blötläggs i 3 delar vatten i ett dygn, sedan silar man av det och dricker vattnet. Nytt vatten hälls på och proceduren upprepas med samma vetekorn som kan användas upp till en vecka. Sedan börjar man om med nya vetekorn. Smaken blir allt mer syrlig, det blir faktiskt ett slags mjölksyrejäsning.

Lite annorlunda mot receptet ovan. Det är också i samma bok som det står att man bör förvälla vissa groddar 2-3 minuter. Detta beror på att det i råa bönor finns något som kallas "trypsinhämmande inhibitioner" som gör att man inte kan tillgodogöra sig proteinet i dem, men detta förstörs vid kokning. Man är ännu inte på det klara med hur det förhåller sig med groddade bönor, men för säkerhet skull anser livsmedelsverket att de bör förvällas.

Min rejuvelac ska stå ett dygn till Glad

Désirée

Anmäl
2010-09-15 13:30 #27 av: Ians

#26.....Jag gör nog min rejuvelac som receptet ovan iaf....

som finns med i Ann Wigmores egen beskrivning.

Sen när den är färdig så har jag gjort så numer att jag silar det genom ett kaffefilter för att få bort ytskiktet...det ser inte så smaskigt ut! Skrattande

 

Anmäl
2010-09-15 13:41 #28 av: DesK

Japp jag har ju liksom redan börjat och jag tänker sila min gernom silduk Glad Eftersom jag råkade hitta boken jag nämner var det ju intressant att läsa vad där stod Flört Har du översatt beskrivningen från en engelsk bok?

Désirée

Anmäl
2010-09-15 14:47 #29 av: Ians

nej jag har en bok...gammal som gatan..som jag inhandlat någon gång när jag skulle vara nyttig.

såg nu att det är "föreningen levande föda" som gett ut den 1997..kan inte påminna mig om att jag haft någon nyttig period DÅ!...men men Flört

Där går det iaf till så som jag beskrivit och det är den metod jag använder.

Men det är kul att hitta olika recept på samma tema Skrattande det håller jag med om!

Anmäl
2010-09-16 19:23 #30 av: DesK

Ja nu är första omgången silad och tappad på flaskor Glad

Désirée

Anmäl
2010-09-17 17:22 #31 av: Ians

Grattis DesK Skrattande Smaklig spis till de små rackarna i magen!

Anmäl
2010-09-18 13:54 #32 av: Ians

Hur gick det DesK...Gillade du rejuvelacen?

Jag är lite nyfiken ;o)

Anmäl
2010-09-18 14:27 #33 av: DesK

Klart jag gör har redan klämt nästan 2 flaskor Tungan ute Bara att sätta mer alltså och sen ska jag prova att göra en sak med kornen, men det får bli en liten överraskning om det funkar Flört

Désirée

Anmäl
2010-09-18 14:38 #34 av: Ians

#33

NU blir jag nyfiken....hoppas det funkar!

Kul att du gillar det!....Samma här!

 

Anmäl
2010-09-18 14:42 #35 av: DesK

Du får tåla dig, men jag lovar att jag berättar sen, vare sig jag lyckas eller inte Flört

Désirée

Anmäl
2010-09-18 21:29 #36 av: DesK

Det lyckades, så fåglarna kan glömma mina rejuvelacfrön Skrattande

Jag bekänner att jag är en hamster, så jag var bara tvungen att testa att baka bröd med de använda fröna och det blev bra, fröna blir inte alls hårda och brödet smakar nästan lite som surdegsbröd fast jag bara gjorde en vanlig enkel jästdeg som fick jäsa cirka 3 timmar. Bättre bild kommer imorgon när det är dagsljus.

Désirée

Anmäl
2010-09-19 01:19 #37 av: Ians

Jipphi!...Du är bäst! DesK! Skrattande

Här är det svårt att lägga ut fröna till fåglarna för värden är rädd för råttor!

Då vet jag vad jag skall göra med mina använda korn oxå!!!!

Anmäl
2010-09-19 14:51 #38 av: DesK

Vill du ha receptet? Skrattande

Här är en bild på mina korn på väg ner i frysen. Ska använda dem i surdegsbröd snart,

Désirée

Anmäl
2010-09-19 15:21 #39 av: Ians

#38

Absolut vill jag ha receptet! Skrattande

Anmäl
2010-09-19 15:28 #40 av: DesK

Jag har lagt in det på Matbröd - Rostbröd med fullkorn Glad Om du vill kan jag lägga in det här också. Kolla också vad jag skriver i tråden senast bakade brödet #6 Glad

Dessutom håller jag på med ett annat litet experiment. Jag har kliande utslag liknande psoriasis, mot sånt får man ju bara kortisonsalva, vilket inte är särskilt lyckat vid långvarigt bruk. Så nu testar jag att badda utslagen med Rejuvelac morgon och kväll. Klådan är borta i alla fall redan Glad

Désirée

Anmäl
2010-09-19 15:43 #41 av: Ians

#40

Lägg gärna in det receptet här oxå. Kan vara bra för dem som tänker sig att göra rejuvelac att ha något att göra med kornen som blir över....om fåglarna inte får dem..men man kanske kan dela upp det lite...lite till fåglarna och lite till baket! Flört

Själv skall jag sätta en ny omgång rejuvelac imorgon så Om några dar blir de gott bröd här oxå!

Alltid bra att "lura" barnen att äta lite mer fibrer! Speciellt om det inte blir "svårtuggat och knottigt" Oskyldig

Då slinker det ner lättare!

 

Anmäl
2010-09-19 16:13 #42 av: DesK

Bekänner att jag inte heller gillar hårda knutor i brödet. Det enda helkornsbröd jag gillar är det som i Tyskland säljs som "Schwarzbrot" = Svartbröd, mitt nästa projekt blir att försöka få till sånt bröd med hjälp av kornen efter Rejuvelactillverkning.

Désirée

Anmäl
2010-09-23 23:01 #43 av: DesK

Varning! Rejuvelac är vanebildande Flört Jag har redan satt i mig nästan allt och fick starta ny omgång imorse.
Ni ser ovan hur drycken ser ut och någon vaken kanske ser att jag har fyllt rejuvelacen i en spritflaska. Härom dagen kom mina döttrar och undrade om det är så bra att dricka så mycket citronbrännvin på kort tid. Jag kliade mig i skallen och undrade vad de menade, de tog fram flaskan ur kylen och jag fick mig ett gott skratt Skrattande Döttrarna likaså och båda smakade och sa: Ja men detta kan vi också dricka till maten. (Liten förklaring jag brukar varje sommar göra en eller två flaskor citronbrännvin att ha till smasättning med mera)

Désirée

Anmäl
2010-09-24 12:41 #44 av: Ians

#43 hehehehehehehehehehehe......inte undra på om morsan blev piggelert med sådana dryckes vanor! Skrattande Underbart att starta dagen med ett gott skratt!...kram till dig o döttrarna!

Anmäl
2010-10-05 00:24 #45 av: DesK

Jahapp och nästa goda skratt blev sambons kommentar till voffarna: Nu har matte blandat sig en gin och tonic Skrattande Denna kommentar föranleddes av att jag blandade Rejuvelac med lika mycket bubbelvatten, vilket varmt kan rekommenderas som exempelvis drink före maten Tungan ute

Désirée

Anmäl
2011-03-25 19:42 #46 av: DesK

Vill bara påminna om denna hälsosamma och uppiggande dryck så här när vårtröttheten kan sätta in.

Désirée

Anmäl
2011-03-25 20:14 #47 av: [TrevorS]

Ja det håller jag med om. Tack att du skrev här, jag letade men hittade inte, glömde bort det var artikel och inte vanligt inlägg. Ska göra en ny sorts "mozarella" fått recept och grunden är revuljac och solrosfrön.

Anmäl
2011-03-25 21:11 #48 av: Ians

Recept Tack Oskyldig

Anmäl
2011-03-25 22:34 #49 av: [TrevorS]

Jag ska översätta och göra det lite bättre, återkommer när jag är klar. Den ska tydligen smälta i ugnen.

Anmäl
2011-03-26 08:49 #50 av: Ians

Det låter smakigt! Ser fram emot det!

Anmäl
2011-06-08 10:38 #51 av: DesK

#47 Har du gjort nån mozzarella än?

Här är det dags att sätta ny rejuvelac Glad

Désirée

Anmäl
2011-06-22 19:53 #52 av: DesK

Är det nån här som gjort rejuvelac? Jag kommer sätta en ny omgång efter helgen Glad

Désirée

Anmäl
2011-06-22 20:56 #53 av: [TrevorS]

Jag har inte gjort mozzarellan än, men ska göra den, helt glömt bort om jag ska vara ärlig. Men måste sätta igång med det någon gång snart. Just nu har det varit mycket lätt mat och inte orkat göra så mycket avancerat, det är ju soligt och mysigt ute så. Skrattande

Anmäl
2011-06-22 22:17 #54 av: Ians

Jag har en på lut...Flört så bra att mixa med när man gör Raw Food bla

Anmäl
2011-08-24 14:05 #55 av: Anterrabae

Tror ni man kan göra det på havre?

Jag tål ju som bekant inte vete.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-24 14:36 #56 av: DesK

Ja det tror jag, men det måste vara hela havrekorn. Jag har faktiskt gjort detta med bara rågkorn, men då blir smaken väldans stark.

Désirée

Anmäl
2011-08-24 14:44 #57 av: Anterrabae

Ok, bara att testa då. Havrekorn har hemma.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-24 16:30 #58 av: [TrevorS]

Står lite om havrekorn här också, kan fungera med havregryn också men de får inte vara behandlade i för hög temperatur, ekologiska ska fungera bäst som jag förstod det.

Sproudling Oat

Anmäl
2011-08-24 16:56 #59 av: Anterrabae

Jag har Saltås råa havrekorn hemma. Det borde vara så  nära man man komma Glad

Tack för länken!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-25 07:45 #60 av: Ians

# 59 tror man skall hålla sig till hela korn som är så lite besprutade som möjligt...

Så det blir nog ett bra val!

Du kan väll återkomma med hur det blev?!...alltid spännande när någon prövar något nytt Glad

Anmäl
2011-08-25 08:14 #61 av: DesK

Kasta inte de groddade kornen, använd dem när du bakar surdegsbröd, det gör jag! Glad

Désirée

Anmäl
2011-08-25 15:25 #62 av: Anterrabae

Bra idé, tack DesK!

Sådärja, startat. Nu är det bara att vänta då..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-26 21:22 #63 av: DesK

#62 Inspirerad av dig köpte jag hel havre idag från Saltå kvarn. Så jag ska också testa detta Glad

Désirée

Anmäl
2011-08-26 23:54 #64 av: Anterrabae

Vad Kul Dessan, då får vi utvärdera sen, och du får jämföra Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-27 11:48 #65 av: Ians

Jag väntar med spänning på detta resultat! Gladglöm inte uppdatera tjejer!

Anmäl
2011-08-29 22:52 #66 av: Anterrabae

Idag har jag smakat, och jag har en fråga. Hur mild ska den var. Den har en tydlig "fil"-karaktär så visst finns det mjölksyrabakterier i, Smaken är mild, len och svagt syrlig. Då har jag låtit den stå och jäsa ett dygn extra.

Jag kommer lätt att kunna dricka massor med sånt här varje dag. Perfekt måltidsdryck! Både i smakhänseende och av nyttoskäl.Innehåller både bakterier, enzymer och aminosyror och andra organiska syror. Perfekt för matsmältning.

Jag har även startat en ny omgång, och denna ska jag nog låta stå längre, om det visar sig att den ska smaka mer. (inväntar svar här)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-29 22:57 #67 av: DesK

Åh vad roligt att det blev bra! Jag tycker att detta är den absolut bästa måltidsdrycken och de gånger jag tycker att smaken blir för skarp, så späder jag den med lite vatten Glad

Désirée

Anmäl
2011-08-29 23:01 #68 av: Anterrabae

Funderar på att testa att göra på andra fröer och sånt finns ju många nyttiga och bra. Hirs och quinoa borde ju vara perfekt.. Näring på topp.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-08-30 13:37 #69 av: [TrevorS]

Kolla först upp bara för vissa kan bilda ett gift när de jäses. Flört

Anmäl
2011-08-30 16:48 #70 av: Anterrabae

Ah, bra att du påminner mig om det TrevorS, Tack! KyssFlört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-02 23:00 #71 av: Anterrabae

Blir andra jäsningen kraftigare? tycker att den smakar mer och har en simmigare koncistens än den första. Har definitivt en tydligare jäst smak och lukt, och jästsmak och -lukt också för den delen.

Ska den vara så? eller har det hänt något otrevligt?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-02 23:38 #72 av: [TrevorS]

Vet inte hur det riktigt ska vara, men luktar det jäst om det är vin har det inte jäst klart, men jag fattar det som att det fortfarande ska bubbla lite?

Kanske någon annan som är duktigare på att svara, jag har ju inte testat detta än. Bara läst mig till det.

Anmäl
2011-09-03 09:06 #73 av: DesK

Ida ja det har hänt mig, men simmig vet jag inte Obestämd Vilka korn använde du denna gång?

Désirée

Anmäl
2011-09-03 11:25 #74 av: Anterrabae

Jag gjorde en andra jäsning på samma havrekorn som första gången.. Som rekommenderades i #0.

Den smakar mer, känns lite simmig, men bara lite, det är precis som att det sista trådar sig en aning. Misstänker att det är stärkelse från havrekornen.

Jag har blandat den med jos, och jag tror inte jag har märkt att jag blir dålig. Flört Mådde i och för sig illa igår kväll, SENT, och hade druckit det här på förmiddagen. Vore det rejuvelacken som blivit dålig skulle det kommit tidigare tycker jag. Det är i alla fall mina erfarenheter av något slags matförgiftning. Jag mådde bra hela dagen.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-09-03 11:31 #75 av: DesK

Stärkelse från havrekorn låter rätt sannolikt och jag instämmer med dig att det nog inte var av rejuvelacen du mådde illa igår kväll. Jag ska börja grodda havre och råg idag, så får vi se vad som händer här Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-03 12:38 #76 av: Anterrabae

På tal om att må dåligt, jag har märkt att när jag mår illa och känner mig kymig (händer ganska ofta, var och varannan dag Tungan ute) Så rättar en halvliter, eller så, rejuvelac till det nästan helt. Vilket har fått mig att misstänka att illamåendet kommer av taskig tarmbalans..

Det var dock den första jäsningen som hade den effekten, den andra har jag inte druckit så mycket av på en och samma gång.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-07-15 08:05 #77 av: DesK

Jag har precis gjort en omgång på vete och havre, lät den stå en dag extra, vilket gav högre syrlighet, så nu är den lagom att blanda med hemkolsyrat vatten. Detta är verkligen den perfekta drycken till mat Glad Så idag ska jag baka surdegsbröd på kornen Glad

Désirée

Anmäl
2012-07-18 23:23 #78 av: Anterrabae

Och jag har en på bovete och quinoa på jäsning. Ett test. Om den blir bra kan jag rekommendera den till vete- eller spannmålsallergiska vänner.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-07-19 00:40 #79 av: [TrevorS]

Kan man jäsa quinoa? Vad bildas det för ämnen när den jäser tänker jag på?

Anmäl
2012-07-19 01:17 #80 av: Anterrabae

I rejuvelacartikeln som Ians la ut på kost nyss så berättar hon att quinoa ges som förslag på alternativa smaksättningar i rejuvelac. Länk tilll rejuvelactråden på kost

vad menar du skulle kunna bildas för skadligt om man jäser quinoa? De var lätta att grodda i alla fall Flört

I så fall är jag mer fundersam på bovetet, eftersom de gror fort och blir dåligt fort, vid groddning. Ingen koll hur det blir vid jäsning..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-07-19 20:35 #81 av: [TrevorS]

#80. Jo, jag har för mig att det bildas något som är skadligt i quinoan, alltså inte inte om man kokar och äter den utan det bildas under jäsningsprocess, därför man inte ska äta gammal quinoa, men groddade kan man ju äta såklart.

Bovetet kan syras med grönsaker, har utrivet en sida ur någon tidning med tips på detta från 90-talet.

Anmäl
2012-09-16 15:30 #82 av: [VirreVojj]

Går rejuvelac att frysa in? Har just fått kokboken Artisan Vegan Cheese som använder rejuvelac i många av ostarna och tänkte att det vore lättare att göra en stor sats och frysa in än att behöva göra rejuvelac varje gång jag blev sugen på ost.

Anmäl
2012-09-16 17:19 #83 av: DesK

Det går nog, precis som man kan frysa in surkål och surdeg, men frågan är hur aktiv rejuvelacen är sedan. Personligen rekommenderar jag inte nedfrysning av surdeg, utan istället torkning för längre förvaring, just därför att jag anser att frysning går hårdare åt de goda mjälksyrabakterierna.

Désirée

Anmäl
2012-09-16 23:23 #84 av: [VirreVojj]

Borde det inte gälla samma som med yoghurt då? Satser från yoghurt kan man ju frysa ned och sedan använda för tillverkning av ny?

Anmäl
2012-09-17 08:24 #85 av: DesK

Varför inte testa! Glad

Désirée

Anmäl
2012-09-17 09:31 #86 av: [TrevorS]

VirreVojj, det fungerar inte med yoghurtkulturen då den dör vid +-0 om den är aktiv. Försök i så fall att torka den på samma sätt man torkar surdegsgrunden för att använda till framtida bruk.

Anmäl
2012-09-17 21:56 #87 av: [VirreVojj]

Fast Trevor, jag har gjort soyghurt förut enligt flera recept där man kunde frysa in ett par satser i isbitsformar för att använda i nästa sats. Så det borde funka. Kan tillägga att det var från Alpro's soyghurts kultur.

DesK, jag ska absolut testa om jag inte hittar några svar, men eftersom jag aldrig ens smakat rejuvelac tidigare så är det bäst att gå til experterna först. :)

Anmäl
2012-09-17 22:08 #88 av: [TrevorS]

#87. Spännande att det funkar, var med under en tillverkning där de sa, men har inte så mycket grund till det. Kanske jag själv borde testa, tror vi pratat om detta tidigare här när jag väl tänker efter.

Anmäl
2014-03-09 21:42 #89 av: KastKatt

Kan man göra rejuvelac på bovete? Såg att någon försökt vill gärna testa!

Anmäl
2014-03-09 21:43 #90 av: KastKatt

Är russinen ett måste?

Anmäl
2014-03-09 22:47 #91 av: Anterrabae

Ja det går på bovete. Har testat flera gånger :)

Russin eller honung är föe att starta mjölksyrninfsprocwssen. Man borde kunna starta med vassla, surkål eller annat med aktiv process.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-03-10 11:59 #92 av: KastKatt

Okej, läste i en annan sån här tråd (exakt samma tråd på en annan ifokus sida) där det stod att många testat bovete men inte riktigt fått det att fungera..

har testat att grodda bovete men det gick inte riktigt. Kanske ska testa att köpa korn istället. Räcker det med en av dem? Ex bara rågkorn?

Anmäl
2014-03-11 03:29 #93 av: Anterrabae

Då var det nig på Kost du såg det, vi har pratat mycket om det där. Det är sant att bovetet kan vara lynnig. Gror den bra och startar så går det. Men bovete i sig kan smaka lite unket, och det tenderar att bli tydligt. Men gillar man bovete är det ju lugnt.

Har även gjort med linser, quinoa och råris.. Förutom vete, råg och havre. Har faktiskt inte testat med just korn ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-03-11 03:31 #94 av: Anterrabae

Här är tråden från Kost, var det kanske den? :)

http://kost.ifokus.se/articles/5003bc9cd4ebea33cf001579-rejuvelac-magens-basta-van

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-03-11 16:33 #95 av: KastKatt

Tack #94 det var den tråden ja!

Men jag tänkte på med linser, kan man köra med bara linser? Hur gjorde du då? :)

Anmäl
2014-03-11 17:03 #96 av: Anterrabae

Ja visst får det!

Du blötlägger och groddar två dl linser. Sen när de grott lägger du det i 4l vatten och två russin, alt lite honung. För att starta mjölksyrnungen. Låt stå två dygn ca kanske tre. Det ska lukta syrligt. Har du något mjölksyrat hemma typ veg-yoghurt kan du sila av lite vassla 1-2 dl eller så och starta med i stället för russin eller honung.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-03-11 18:43 #97 av: KastKatt

#96 Okej! Hur länge ska de gro? 2-3 dagar?

Anmäl
2014-03-12 12:49 #98 av: Anterrabae

Tills de öppnar sig och en grodd kommer ut. Det tar 1-2 dagar för linser

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2014-04-18 08:29 #99 av: Rithelo

Puffar dn här tråden lite.
Är det någon som har testat till huden, precis som man kan göra med molkosan?

Anmäl
2014-04-18 14:10 #100 av: DesK

Ja jag har testat och det funkar på liknande sätt som Molkosan

Désirée

Anmäl
2015-01-29 08:24 #101 av: mooncat

Hej! Jag är ny här och är så nyfiken på att göra Rejuvelac, läste en underbar bok av Ann Wigmore för många år sedan och nu är jag äntligen på G!!. Har en fråga, när kornen har legat i det första vattnet i 8-12 timmar, så undrar jag när de står och groddar är det i kylskåp eller i rumstemperatur? Mvh Mooncat/Kerstin

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.