Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Hälsa

Adzukibönor

2010-09-04 00:12 #0 av: [TrevorS]

Goda bönor som är nyttiga, lättsmäla och passar i soppor, grytor, sallader, som biffar, pastejer, groddade, göra mjölk av och i glass.

DSCF13421.jpg
Adzukibönorna är rika på fibrer, protein och mineraler. Bönorna är lättsmälta och används oftast i Japansk och Kinesisk matlagning, oftast tillsammans med ris. De är även lättsmälta och används oftast till att göra veganska biffar, pajer, pastejer. Grodda går utmärkt med de här bönorna och är svåra att misslyckas med. Eftersom de har en lätt sötaktig smak passar de perfekt att göra mjölk av dem på samma sätt som sojabönorna. Det finns även företag i Japan som gör glass av aszukimjölken. Förutom detta används bönorna också oftast i bakverk och kakor samt tårtor.

Nackdelen med bönorna är att de blir beska med tiden, därför är det bra att göra storkok och frysa in. Kolla utgångsdatumet på dem.

GRODDNING:
Skölj av adzukibönorna noga i kallt vatten. Lägg i en väl rengjord glasburk/plastburk/godisburk/glassburk och fyll på med vatten 3 gånger sin mängd och lägg över ett lock med massor av hål eller groddningsnät eller myggnät så inte flugor eller smuts kommer i och så att bönorna får syre. Låt ligga i vattnet i 10-12 timmar mörkt, man kan även täcka över med ren handuk. Häll av vattnet och skölj av bönorna morgon och kväll i 3-5 dagar. De förvaras när de groddat färdigt i kylen och håller sig drygt en vecka.

KOKNING:
Skölj adzukibönorna noga. Blötlägg bönorna under natten ca 10-12 timmar. skölj av och koka i nytt vatten (2 dl vatten på 1 dl bönor) i 45-60 minuter. 1 dl okokta bönor blir ungefär 3 dl kokta.

Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)
Energi 1250 kJ/300 kcal
Protein 22 g
Kolhydrat 50 g
varav sockerarter 2,2 g
Fett 1,5 g
Kostfiber 11 g
Natrium 10 mg
Järn 7 mg
Kalium 900 mg
Kalcium 110 mg
Magnesium 150 mg
Anmäl
2010-09-04 00:23 #1 av: batski

Åh det var länge sen jag åt såna. Nu blev jag sugen Tungan ute

Anmäl
2010-09-04 00:40 #2 av: [TrevorS]

#1. Jag har nästan glömt bort dem om jag ska vara ärlig.

Ska försöka göra lite glass på dem när jag får glassmaskinen.

Anmäl
2010-09-04 08:43 #3 av: Ians

Skall oxå göra ett stor kok på Adzukibönor!

Tack för tipset!

Anmäl
2010-09-04 12:26 #4 av: [TrevorS]

Jag  hade inte många kvar, men de ska vara bra att använda precis på samma sätt som sojabönor och hört rykte om att det går att göra likestofu av. Några har även lyckats göra "tofu". Glömmer jämt bort att testa, detta kan vara bra alternativ till sojabönor!

Anmäl
2010-09-04 13:42 #5 av: sighni

Röda biffen 4-5 port

5 dl kokta adukibönor

2 lökar

3 dl rivna rödbetor

1 dl sojamjöl

1 dl bovetemjöl

1 tsk salt

olja/margarin till stekning

Mosa bönorna. Finhacka löken. Blanda noga alla ingredienser. Forma smeten med hjälp av 2 matskedar och lägg den försiktigt i stekpannan. Stek försiktigt i olja. Serveras med kokt potatis eller råris, stuvad spenat eller pepparrotssås. . Att baka i ugnen utan fett 200grader i 10-15 min är en magrare variant.

 

Anmäl
2010-09-05 04:19 #6 av: Ians

#5...mmm låter gott!

Anmäl