Annons:
Etiketthälsa
Läst 48760 ggr
Ians
2010-08-26 19:43

Surkål

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Surkål

surkal1.jpg

Bild: Vill tacka signaturen DesK för hjälp med bilden.

Surkål är min speciella favorit, därför att det är ett ypperligt alternativ till hälsobranchens dyra probiotika produkter.

Under jäsningen av kålen bildas mjölksyrabakterier som är mumma för de goda bakterierna i tarmen. Och som därmed stärker vårt immunförsvar.

Men varför köpa dyra produkter som emellanåt inte ens innehåller tillräckligt med mjölksyrabakterier för att ha någon effekt på hälsan, om man inte äter enorma mängder av produkten. Ett ex är den berikade filen som inte iofs är ett veganskt alternativ… men jag nämner det ändå.

Där man skulle behöva dricka 7 liter fil /dag för att få i sig en dos som hade någon nämnvärd effekt på hälsan.

Sen kan man ju själv räkna ut vilken effekt DET hade haft på hälsan!

Surkål innehåller även C-vitamin och var ett bra tillskott för sjömän förr när det gällde att motverka risken för skörbjugg under långa tider till sjöss. Då de hade svårt att förvara färsk frukt någon längre tid.

Men är icke att förakta som alternativ till frukt som färdats långa vägar under vinterhalvåret. Plockats innan de mognat och därmed förlorat mycket av sin näring.

Även miljömässigt är frukt som fått mogna i närområdet, och äts efter säsong att föredra framför långa och energikrävande transporter. För att inte tala om den egna plånboken som mår bra av det billigare alternativet som surkål erbjuder.

Syrningen gör dessutom kålen mer lättsmält för magen, och under jäsningsprocessen bildas även B-vitaminer. Tom den så för veganer och vegetarianer eftertraktade B 12 vitaminen! Om än i små mängder, men surkålen lär även hjälpa kroppen att ta upp övrigt B-12 vitamin som man får i sig. Och kan man kanske dra slutsatsen att de dyra kosttillskotten gör bättre nytta då också.

Det gäller ju inte bara att svälja en tablett och sedan tro att man är på säker mark. Kroppen skall kunna tillgodogöra sig de extra vitaminerna man pillar i sig också!

Annars kan en lika gärna spola ner tabletterna i dass!

Är man Gi intresserad så innehåller surkål även lite kolhydrater och höjer inte insulinpåslaget efter måltiden. Plus att det har ett lågt kaloriinnehåll.

Tycker man att det är surt att äta surkålen direkt som den är från burken så pressa ur så mycket lag du kan, ev skölj av surkålen lätt innan du äter den. Så mildras den sura smaken. Lägger in ett recept på en favoritsallad, här hemma, som innehåller surkål och som kan ätas med det mesta! Tom lilla dottern äter denna med glädje!

Surkål konserv m lag

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G

Energi

16 kcal

Protein

0,9 g

Fett

0,2 g

Mättade fettsyror

0,04 g

Kolhydrater

2,6 g

Fibrer

1,7 g

C-vitamin

15 mg

D-vitamin

0 mcg

Folat

40 mcg

Järn

1,1 mg

Zink

0,3 mg

Kalcium

42 mg

Bild: Vill tacka signaturen DesK för hjälp med bilden.

Annons:
[TrevorS]
2010-08-27 20:37
#1

Mycket intressant. Skrattande

batski
2010-08-28 01:49
#2

Jag kan inte se receptet…

Skulle gärna vilja lära mig lite olika recpet med surkål faktiskt.

[TrevorS]
2010-08-28 10:00
#3

Ja recept skulle jag se fram emot. Skrattande

#0. Vet inte hur du syrar? Det finns flera tekniker som tar olika lång tid. Naturligt, vegetabilisk syrapulver (minns ej namnet) eller bakterier som de tagit från mjölk (animaliskt).

Jag vill börja mjölksyra men glömmer bort hela tiden. Jag groddar väldigt mycket nu också. Skrattande

Ians
2010-08-28 13:12
#4

#2 La receptet i ett annat inlägg Skäms

Men här kommer det igen:

1-2 morötter..skala o riv

surkål…lika mkt som morötterna, så de beror på hur stora de är.

krama ur inläggningsvattnet ur surkålen. Blanda morotsrivet o kålen.

1-2 msk majonäs (äggfri här Flört)

Grovmald svartpeppar eller pepparmix efter smak.

För att man inte skall behöva lägga i mer majonnäs än nödvändigt, o så det inte blir för kletigt o tjockt. Tillsätter jag lite vatten försiktigt när jag blandar till önskad konsistens. Ät o njut, till det mesta!

Färdig sallad håller sig några dagar i kylen!

[TrevorS]
2010-08-28 17:09
#5

Hittade ett recept på surkål som ska bli supernyttigt.

Strimla fina strimlor och salta väldigt lite mellan varven. Tryck ihop surkålen i ett kärl av trä eller sten. Lägg ett stort kålblad överst och lägg en ren duk över. Lägg sedan på ett fat och gärna en tung sten över så den hålls ihoptryckt. Låt stå svalt gärna källare i 2-3 veckor.

Står i en bok, John Seymour, Självhushållning, ISBN 91-0-042965-1

[Anunnaki]
2010-08-28 22:11
#6

Surkål är verkligen ett gott och nyttigt livsmedel. Genom åren har jag syrat hundratals kilo surkål plus morötter, lök, rättika, squash.

Kål är lättast att syra men måste vara noga med att tillsätta tillräckligt med salt vid all mjölksyreäsning annars riskerar man att botulinbakterien börjar växa och då bildas ett livsfarligt gift. Det måste vara 1 till 1,5 % salt räknat på vikten. Till en tio-liters syrningskruka, dvs c:a 7,5 kg kål, blir det lagom med 100 g salt som man strör i allt eftersom man stampar surkålen.

Det finns en nu gammal bok som heter Mjölksyrejäsning som är utgiven av Robygge tror jag och det var från den boken som jag lärde mig att mjölksyrajäsa.

Annons:
[TrevorS]
2010-08-28 22:21
#7

#6. Tackar det hjälpte mig lite också. Annars kan man köpa om man är orolig. Annars föredrar jag att göra allt själv. Just nu groddar jag alfalfafrön och mungbönor.

[Anunnaki]
2010-08-29 23:20
#8

Mjölksyrejäsning sker i lufttäta kärl. Man kan köpa lerkrukor med ett vattenlås men iaf förr fanns det bara 10 literskrukor. Dessbättre kan man också använda glasburkar med en gummiring som ligger mellan locket och burken och där locket stängs med en bygel. Man kan ju börja med en enlitersburk och då ta kål. Väg saltet, 15 g/kilo kål, skär i några klyftor av ett äpple och för att få igång jäsningen kan man ju köpa lite färsk surkål i någon affär och ta en matsked av vätskan som man tillsätter halvvägs i burken.

Kålen ska strimlas fint och stampas i burken tills den vätskar sig. Man tar lite i taget. Man stampar med ändan av en trästav av nästan vilket träslag som helst. När burken är nästan full lägger man ett kålblad överst och stänger locket.

Ställ så burken mörkt, gärna med en mörk papperspåse över men glöm inte att ha en rostfri skål under för den kommer säkerligen att svämma över en del när jäsningen kommit igång. Burken ska stå i rumstemperatur tills jäsningen kommit igång men sedan ska den stå lite svalare. Efter tre veckor är det färdigt och då ska den in i kylskåpet.

Fast försök att hitta någon bok också om mjölksyreäsning innan ni sätter igång. Ekologiskt odlad kål är att rekommendera. Det kan vara så illa att besprutad oh konstgödslad kål inte fungerar.

[TrevorS]
2010-08-31 11:59
#9

#8. Ska testa om igen. Måste skaffa mig en våg också. Har många recept i vikt här hemma. Tyvärr har jag haft flera vågar sm gått sönder med tiden. Av någon anledning lyckas folk sätta sig på den, lägga stora tunga grejer på den, spräcka displayen och liknande så har jag inte köpt någon mer. Funderar på digital men vet inte hur de är.

DesK
2010-08-31 13:25
#10

#9 Jag köpte en digital våg för drygt ett år sedan och den är toppen, kostade ungefär en hundralapp på City Gross.

Surkål är gott till mycket, jag gör ofta en snabbsallad av surkål, tunnt skivad gul lök, turkisk yoghurt, örtsalt och svartpeppar. Min farmor gjorde surkålssallad med finstrimlat äpple och russin i också.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2010-08-31 13:30
#11

#10. Det får bli i slutet av nästa månad i alla fall så jag kommer ha tid att leta upp någon bra våg. Sedan blir det födelsedagsfest i början av Oktober så får man baka en massa då kan det vara bra att ha en köksvåg också. Skrattande

batski
2010-08-31 18:27
#12

#19 Åh surkål med äpple och russin låter gåt Tungan ute Vad hade hon för kryddor/dressing?

DesK
2010-08-31 21:23
#13

#12 Jag vet faktiskt inte riktigt, det är mer än 40 år sedan farmor dog. Vad jag minns var dressingen gjord på naturell yoghurt, salt, peppar och kanske kummin. När min gamle far kommer hit till Sverige ska jag göra sån sallad åt honom, så får vi se om jag lyckas få fram farmors recept Flört

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
batski
2010-08-31 23:33
#14

#13 Tack! Kummin passar bra till surkål. Det här är ytterligare ett recept som jag vill testa. Har ett packet naturell soygurt i kylen Glad

batski
2010-09-06 22:44
#15

Nu har jag testat sukål med russin och äpple o så soygurt. Tyckte att det saknades något så jag blandade i lite valnötter också. Det funkade!

Nästa gång ska jag även testa att blanda i lite havregrädde i soygurten och se hur det funkar.

Pehpsii
2010-09-16 15:15
#16

funderade lite… Jag ska laga kålpudding ikväll, kan man ha i lite surkål i den tro?

www.freewebs.com/gypsymice/

http://pehpsii.blogspot.com/

DesK
2010-09-16 15:16
#17

Ja och det blir jättegott Tungan ute

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Pehpsii
2010-09-16 15:17
#18

oj, snabbt svar! Haha

Då får jag testa det! Behåller den alla nyttigheter fast den blir uppvärmd?

www.freewebs.com/gypsymice/

http://pehpsii.blogspot.com/

DesK
2010-09-16 15:23
#19

Ha ha ja jag råkade sitta vid datorn Glad Nej mycket av de värmekänsliga vitaminerna går förlorade - c-vitamin bland annat.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Pehpsii
2010-09-23 02:55
#20

Idag uppfann jag ett nytt favvopålägg.

Lika mängd surkål som rivet äpple, med lite örtsalt och finhackade nötter.

Vi hade det på knäckebröd till grytan ikväll. MUMS!

www.freewebs.com/gypsymice/

http://pehpsii.blogspot.com/

Annons:
batski
2010-09-23 02:59
#21

Äpple och valnötter funkar jättebra ihop med surkål

Ians
2010-09-23 13:17
#22

#20 det låter super gott

#21 valnötter….. mmmmTungan ute

DesK
2011-06-28 11:57
#23

Här är ett recept! Glad Passa på att göra sånna här nu när det finns fina västeråsgurkor.

Mjölksyrade gurkor
4-5 kilo västeråsgurkor
Gul lök
Vitlök
2-3 matskedar senapsfrön
2-3 matskedar koriander
10 lagerblad
dillkronor
pepparrot
hallonblad
svart vinbärsblad
ekblad
30 gram salt per kilo grönsaker
1/2 liter vassla

Börja med att göra vasslan. Värm en liter naturell yoghurt till strax under kokpunkten och häll den sedan i ett kaffefilter eller i en silduk och låt vasslan rinna av över natten. (Ostmassan kan du göra smörgåspålägg av) Istället för vassla kan du ta Rejuvelac.
Lös upp saltet i uppkokat varmt vatten och låt svalna av.

Tvätta gurkorna noga.
Stick hål med en vass knivspets runt om alla gurkorna.
Varva gurkorna med kryddorna i glasburkar eller glaserad kruka.
BLanda saltvatten och vassla och häll det på gurkorna så att det täcker helt.
Låt stå i rumstemperatur i cirka 10 dagar.
Nu ska de in i kylskåp för att eftermogna i 2-3 veckor.

Detta är en stor sats, så jag rekommenderar att man börjar med att göra en mindre sats. Har man en gång lyckats göra dessa gurkor kan man spara spadet och använda till att lägga in nya gurkor i. Det går också bra att använda vanlig slanggurka, men den bör skäras i bitar.

Receptkälla: Mjölksyrejäsning av grönsaker av Annelies Schöneck

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2011-06-28 15:28
#24

Vassla kan man köpa på hälsokost som är helt vegetabilisk, fungerar med soyghurt också, dock kan det bli lite fel när det "jäser" så jag rekomenderar köpa vassla från hälsokost, rejuvelac eller vildjäst. Skrattande

Låter gott faktiskt med gurkor borde jag testa, ska lägga in gurka ikväll på tal om gurka.

Tack för receptet DesK Skrattande

DesK
2011-08-27 23:11
#25

Om man inte får tag på vassla kan man låta vanlig naturelll yoghurt rinna av genom silduk och sedan använda vaslan. En annan produkt som bör gå att använda är Molkosan Glad

TrevorS berätta gärna vad du tycker om dessa gurkor sen!

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2011-08-28 10:24
#26

#25. Gurkorna blev riktigt goda försvann på tre dagar, det är riktigt gott, dock klarar jag inte av köpta.

Anterrabae
2011-08-28 13:51
#27

Nu vet jag att är lite petig, men genomgående i artikeln talas det om mjölksyrE, vilket det inte handlar om. Set handlar om en organisk syra som är super får våra tarmar och vårt matsmältningssystem. Det handlar alltså om mjölksyrAjäst vitkål.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
DesK
2011-08-28 13:59
#28

#27 Rätt! Någon admin får gärna ändra mina skrivgrodor Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Anterrabae
2011-08-28 14:02
#29

Tja det skulle väl vara jag då Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2011-08-28 14:09
#30

Skrattande Tack! Skrattande

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Anterrabae
2011-08-28 14:11
#31

Jo jag tänkte på en sak, om man köper sin surkål bör man försöka vinlägga sig om att hitta en som inte är pastöriserad.

Vid pastörisering upphettas surkålen och dör, den saknar då alla viktiga mjölksyrabaktierier, alla enzymer, nästan alla fria aminosyror förstörs och de flesta vitaminerna. Tyvärr blir det då bara kryddad kål, väldigt god i och för sig men inte så nyttig.

Bäst är ju såklart att göra själv, då vet man att den lever Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2011-08-28 14:16
#32

Av burkonserverna är det väl bara Tistelvinds som inte är värmebahandlad om jag minns rätt. Har man tur kan man ju hitta vacuumpackad som den var som är på artikelbilden och det finns också surkål i lösvikt ibland.

Min surkål jäser fint nu Skrattande

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

DesK
2011-10-01 21:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#33

Så här ser min genomsyrade surkål ut nu Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2011-10-01 22:14
#34

Va gott det ser ut! Nu blev jag ju hungrig! Skrattande

Annons:
Ians
2011-10-02 15:58
#35

mmmm…jag oxå!

DesK
2011-10-21 12:19
#36

Nu har jag ställt ned mina mjölksyrade rödbetor i matkällaren för att de ska få mogna i smak Glad Kan tala om att de redan smakar jättegott Tungan ute Så det gäller att inte ha med sig någon gaffel ned i källaren Oskyldig

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

DesK
2011-11-06 12:25
#37

Nu har vi provsmakat rödbetorna och alla är överens - mycket godare än de vanliga svenska rödbetsinläggningarna Tungan ute En extra bonus är att de ju också är betydligt nyttigare Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2011-11-06 13:09
#38

Ska göra det också någon gång snart.

DesK
2011-11-06 13:11
#39

Gör det! Nu finns ju många bra rot- och grönsaker att köpa Glad Om du skulle vilja tillsätta vassle, hur gör du då?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2011-11-06 14:02
#40

Jag vet inte riktigt vad man kan ersätta det med. Men det är ju mjölksyrebakterier man är ute efter, om inget annat man kan spara lite av vätskan från surkålen och tillsätta.

Anterrabae
2011-11-06 22:56
#41

Går även utmärkt att sila soyghurt eller havreghurt och ta "vasslen" Att starta på.

Sen finns det ju recept där man bara stampar kålen och tillsätter saltvatten och tyngd så allt är under ytan, sen får den stå. Och mjölksyrajäsningen kommer igång av sig själv. Som i Rejuvelac.. Där sätter man inte till något, mern än russin, och det är också mjölksyrajäst.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
[TrevorS]
2011-11-06 23:07
#42

Ja det har du rätt i Anterrabae.

DesK
2011-11-07 07:30
#43

Till kål behöver man inte tillsätta någon extra mjölksyra, men till morötter och rödbetor kan det behövas, enligt AnneLies Schöneck i boken Mjölksrejäsning. Alltså gjorde jag kålen med bara salt, kummin och lök, medan rödbetorna fick en omgång vassle också Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Anterrabae
2011-11-08 16:55
#44

Om man startat och fått i ordning en på kål, kan man väl använda den vätskan och starta morötter och rödbetor med?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2011-11-08 18:05
#45

#44 Smart! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2011-11-08 20:04
#46

Var ju det jag sa i inlägg #40Flört

Anterrabae
2011-11-08 20:29
#47

ja det gjorde du! och jag kopplade inte det alls. Jag tror jag tänkte att man kunde starta på vätskan i köpt surkål.. och det går inte så bra. Skäms

Jag är trött idag… Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2011-11-08 20:45
#48

#46 Jag tänkte precis som #47 säger, så jag fattade inte heller SkämsSkämsSkäms

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
[TrevorS]
2012-06-27 20:18
#49

Nu äntligen hittade jag den där surkålskärlet jag pratade så mycket om, den heter ju mjölksyrningskärl, logiskt nu när man tänker efter, inte konstigt man inte hittade den förut!

Gör surkål nu igen, 1 kg finriven vitkål som jag blandar 10 g salt och blandar, efter 30 minuter, pressar jag ur vätskan och sedan fyller på burkar med locket löst på för att jäsa tills de är klara. Hittade färsk nyplockad vitkål! Skrattande

Dock så flyter ju vitkålen upp lätt när jag gör surkål, petar ner den med ett glas lite då och då för att den inte ska mögla. Funderade på om man skulle testa köra på damejeanne någon gång med vattenlås istället, så behöver man inte oroa sig alls. Skrattande

DesK
2012-06-27 21:02
#50

När jag gör surkål så lägger jag sådana där perforerade diskdukar som jag först har kokat med kokade stenar ovanpå, funkar finfint och är nästan gratis Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2012-06-27 21:51
#51

Ja det fungerar ju också bra DesKSkrattande

[TrevorS]
2012-06-28 19:49
#52

Såg på 100 g om den jäser som den ska och mognar under 3 månaders tid blir det 0.0011 mg, men tittade lite och det är 0.00104 mg i vanlig blandfärs 100 g. Läste på surkål med lag (köpt) och där var det 0, varför detta? Har de kokat kålen eller hettat den? Såg det även var vinäger i flera och även mjölksyrebakterier tillsatta i köpt. Så varför blir det b12 i hemmagjord men inte finns i köpt?

DesK
2012-06-28 20:09
#53

Hum detta är ju lite lurigt! Om man hettar upp kålen (eller annan grönsak) så kan man ju inte mjölksyrejäsa den - kliar mig i skallen! Obestämd Vinäger och vin finns i många Tyska konserver, men då är det ju egentligen inte äkta mjölksyrejäsning. Beträffande B12 passar jag!

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2012-06-28 21:26
#54

Kan nog tänka mig detta. Rödkålen som man köper har jag sett med konstgjord äpplejuice i istället för äpple som exempelvis. Men många tänker nog "nu ska jag få i mig lite b12" och köper surkål, så visar det sig att de köper en produkt som detta inte finns i.

Anterrabae
2012-06-29 10:44
#55

Köpt surkål är pastöriserad, för att den ska hålla lääääänge Tungan ute och därför kan jag tänka mig att b-12 tar stryk också. Dessa är i vilket fall som helst inte levande.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
[TrevorS]
2012-06-29 10:48
#56

#55. Ja då var den ju uppvärmd, tråkigt egentligen. Bättre att göra själv, dock bra med b12, har nästan alltid i surkål i min mat till eller coleslaw eller pizzasallad.

[VirreVojj]
2012-06-30 01:42
#57

Trevor-> Jag väntar fortfarande på den där källan på att surkål ska kunna ge b12 i betydande mängd. Det enda jag stött på i forskning är som sagt att surkål innehåller b12, men i så små mängder att det inte är realistiskt att kunna få i sig tillräckliga mängder för dagsbehovet.

[TrevorS]
2012-07-05 13:32
#58

#57. Jag fick informationen genom livsmedelsverket. Ringde och pratade med dem och de fick rota fram, hittar dock inte på sidan mer än den här tyvärr. Står lite här det men tyvärr att det ligger i lag på sidan också.

Nu står surkålen i kylen för mognad. Skrattande

DesK
2012-07-05 13:41
#59

#57 Det står också om detta i boken Fullkornskost med grönsaker av Birgitta Lagerström och Karl Wernhart

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2012-07-05 13:53
#60

Har läst det i flera böcker om att syra grönsaker också där det även finns hänvisningar till fakta. Skrattande

[VirreVojj]
2012-07-06 09:52
#61

Trevor-> Skojar du? "Näringsvärden för kålpudding vitkål o köttfärs (per 100 gram)"? :P Det är ganska uppenbart att de 60% av RDI inte kommer från kålen, utan från själva köttfärsen.

Och vad exakt sa livsmedelsverket? Gav dom några siffror på b12-innehållet i surkål?

DesK-> Vad exakt står det i den boken? Har de någon källhänvisning till rapporter kring detta?

DesK
2012-07-06 10:21
#62

#61 I kapitlet om mjölksyrajäsning står bland annat "Näringsvärdena inte bara bevaras utan till och med stegras. Färsk vitkål innehåller ganska mycket C-vitamin som finns kvar i surkålen. Dessutom tillkommer B-vitaminer, även B12, samt andra beståndsdelar som kolin,acetylkolin och enzymer." De hänvisar till lanthushållsläraren Annelies Schöneck och hennes bok Mjölksyrejäsning av grönsaker som jag också har. Annelies Schöneck skriver i sin bok: "Mjölksyrningsprocessen förlöper i två olika faser. Först sker det en lätt nedbrytning av produkterna vid jäsningen. När sedan mjölksyrabakterierna tar överhand, påbörjas uppbyggnadsfasen då nya ämnen bildas, till exempel acetylkolin, nybildning av C-vitamin, B12-vitamin och enzymer" Alltså är källan i båda fallen Annelies Schöneck, det finns mycket av och om henne, själv har jag förmånen att ha träffat henne när jag var barn och gick i Waldorfskolan i Järna Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
[TrevorS]
2012-07-06 11:53
#63

#61. Nu blev det galet, blev fel på sista länken, skulle vara surkål, men den står med lagen den ligger i som jag pratade om innan. - länk

Frågade helt enkelt om de hade någon lista på just surkål.

Finns en till artikel, men hänvisas tyvärr ej till fakta. Man jäser ju ändå fram b-vitamin av rörsocker (b-jäst), en utav de enzymerna som kan jäsa fram b-12 existerar och finns i vitkålen. Borde finnas om man söker tillräckligt noga, ska se om jag kan komma ihåg vad den heter.

[TrevorS]
2012-07-06 12:19
#64

Nu är jag urkass på tyska!

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1750-3841.2009.01123.x/abstract
http://fsweb2.schaub.ncsu.edu/usdaars/Acrobatpubs/P190-220/p201.pdf
"Probiotic and prebiotic recipes for health" T. Gensler
Jama har också en studie gjort om den.

[VirreVojj]
2012-07-06 12:47
#65

DesK-> Nej, alltså, jag tvivlar inte på att det faktiskt finns b12 i syrade grönsaker, det vet jag. Det är hurvida mängden är betydelsevärd för att räknas in i en persons dagliga kost, som jag letar källor på.

Trevor-> Fast länken till "surkål konserv m lag" som du just gav säger ju att surkål inte innehåller något b12 alls. Jag tolkar inte det som att surkål är helt utan b12, men att det är så pass lite att det inte är nämnvärt (alltså, under 1% av RDI).

Hittar inget om b12 eller kobalamin (samma sak) i den andra artikeln (pdf:n) och den första är endast tillgänglig för betalande medlemmar, vilket jag inte har lust att bli, speciellt inte när den inte ens nämner kobalamin i abstrakten :/

[TrevorS]
2012-07-06 13:15
#66

VirreVojj, skrev ju ovan också om surkål att den i lag inte innehåller b12 och undrade varför. Detta var för den hettades upp och tillsatte vissa ämnen efteråt. Så det ska vara hemmasyrad. (ursäkta om jag inte gjorde det klart)

Ska se om jag kan ta mig in till stan sedan och ta mig till biblioteket och leta upp i hederliga böcker istället när jag får tid. Haft massor av papper med forskningsresultat på vissa varor tidigare som jag inte hittat på nätet men begärt ut, eller kontaktar man livsmedelsverket igen. Tyvärr har jag inga pengar den här månaden att ringa för så får bli nästa månad om ingen annan kan ringa?

[TrollKvinnan_66]
2012-12-08 15:14
#67

En fråga, någon som gör surkål och annat som säljer eller bor nära Västerbotten och skulle kunna träffas och laga tillsammans lite nyttig mat =) jag sitter helt impad och faschinerad av hur ni lagar på och hittar lösningar…Själv har jag varken ork eller energi just och ingen inspiration heller till att laga nått fast jag behöver…

Kan inte köpa färdig mat alls på grund av allergier/intolerans

Och blir bara avis på er som fixar hit och dit - jag vill också kunna och orka… =)

Upp till toppen
Annons: