Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Hälsa

Röda, gröna, gula linser

2010-09-04 02:42 #0 av: [TrevorS]

Det finns flera olika sorters linser och här är några av dem.

DSCF1343 (kopia).JPG

Linser är snabbkokta och behöver inte blötläggas innan kokning. Ursprungligen odlades linser i Medelhavsländerna, men numera odlas de i USA och Kanada.

Röda linser är delade och skalade och är rika på protein, fibrer och miniraler. De är väldigt bra eftersom man inte behöver blötlägga dem och att de har kort koktid 10-15 minuter. När de kokas försvinner tyvärr den röda färgen och de blir oftast gula nästintill vita ibland. De används oftast i grytor, sallader, soppor, pastejer, stekta, färser, brödpålägg, i deg till bröd. Linserna är väldigt lätta att grodda och lyckas med.

Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)
Energi 1500 kJ/350 kcal
Protein 26 g
Kolhydrat 60 g
varav sockerarter 3 g
Fett 1,1 g
Kostfiber 30 g
Natrium 7 mg
Tiamin 0,5 mg
Vitamin B6 0,4 mg
Fosfor 294 mg
Järn 7,5 mg
Magnesium 72 mg
Zink 3,9 mg

 

Gula linser är också delade och skalade. De går också att koka på en gång utan blötläggning, men de blir mycket godare om man blötlägger dem i någon timma innan. Koka då upp i nytt vatten. Linserna är vanliga i Indien då de oftast kokas kryddas med curry, rullas till bollar och friteras. De är svåra att grodda.

Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)
Energi 1269 kJ/303 kcal
Protein 24 g
Kolhydrat 48.5 g
varav sockerarter 2.4 g
Fett 1,1 g
Fiber 11.5 g
Natrium 30 mg
Vitamin B1 0.37 mg
Vitamin B2 0.22 mg
Vitamin B6 0.6 mg
Fosfor 375 mg
Järn 6.8 mg
Magnesium 80 mg
Zink 3.1 mg

 

Gröna och bruna linser (puy) är rika på protein, mineral och kostfiber. Arkeologer har hittat linser i Norden från stenåldern. De odlas fortfarande på Godland. De gröna och brun-gröna linserna är vanligast och har en lite längre koktid (ca 30-35 minuter). Veganska biffar, pajer, patéer, pastejer, stekta, färser är vanligast användning av gröna linser. Att grodda gröna linser är rällativt lätt och de blir desutom fulla med c-vitamin.

Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)
Energi 1250 kJ/300 kcal
Protein 24 g
Kolhydrat 48 g
varav sockerarter 2,4 g
Fett 1,2 g
Kostfiber 11,5 g
Natrium 30 mg
Tiamin 0,37 mg
Vitamin B6 0,60 mg
Fosfor 375 mg
Järn 6,8 mg
Anmäl
2010-09-04 02:56 #1 av: [TrevorS]

Äntligen, glömt av att jag fick en försfrågan om att skriva en artikel om linser men här är den. Skrattande

Anmäl
2010-09-04 08:46 #2 av: Ians

Linser är gott!

Älskar rödalinser i soppor, grytor...etc

Kan man verkligen grodda röda delade linser?

Anmäl
2010-09-04 12:28 #3 av: [TrevorS]

Röda linser förbrukar oftast här, gröna/bruna tycker jag personligen inte om. Gula får man migrän av, vet inte varför, men känner till flera med samma problem. Röda är väldigt snälla mot magen. Även ser de godare ut!

Anmäl
2010-09-04 13:19 #4 av: sighni

Snabbsoppa 4-6 port

1,5 l vatten

2 tsk buljongextrakt

1,5 dl röda linser

1 finstrimlad purjolök

5 dl grovriven morot

5 dl grovriven selleri

3 dl grovriven potatis

ev kyndel/körvel

persilja

Koka upp vatten och buljong. Tillsätt linser, purjolök, morötter, selleri och potatis. Låt koka 5-8 min. Klipp över persilja.

Anmäl
2010-09-04 13:37 #5 av: sighni

Linsbullar 4-5 port.

1,5 dl gröna linser

1 dl hirs

drygt 6 dl vatten

1-2 tsk buljongextrakt

1 dl sojamjöl

1 msk olja

olja/margarin till stekning

Lägg linser och hirs i en kastrull. Häll över vattnet och låt svälla 30 min. Tillsätt buljong och koka ca 25 min. Låt svalna. Rör ner sojamjöl och olja. Blanda noga. Forma runda platta bullar som stekes i oljan. Serveras gärna med råris och svampsås. Mager variant: Baka i ugn utan fett 200 grader  i 15 minuter.

Anmäl
2010-09-04 14:05 #6 av: [TrevorS]

Hej Sighni, det var ett tag sedan jag såg dig här, hur är det?

Ska testa receptet på linsbullar, lät riktigt gott. Skrattande

Anmäl
2010-09-05 12:01 #7 av: Ians

Och jag prövar den där soppan......älskar soppor och röda linser!

Tack för de receptet Sighni!!Skrattande

Anmäl
2010-09-05 13:52 #8 av: sighni

#6 Jaa, jag har dåligt samvete men jag hinner inte med som jag vill. Nu har jag i alla fall gjort ett ryck och skickat några inlägg.

Anmäl
2010-09-05 13:57 #9 av: [TrevorS]

#7. Den låter gåd. Skrattande

#8. Ställer inga krav på dig, men varit lite fundersam om det hänt något. Jag har varit rätt inaktiv ett tag också så jag ska inte säga något. Skrattande

Anmäl
2010-09-05 14:01 #10 av: sighni

#9 Nej, det har inte hänt något men tiden vill inte räcka till. Jag har många idéer om artiklar jag ska skriva men som sagt tiden och jag är inte kompisar. Jag hoppas att jag någon gång ska kunna skriva det jag tänkt mig.

Anmäl
2010-09-05 14:04 #11 av: [TrevorS]

#10. Jag har tid ett litet tag framöver sedan är det mycket som börjar hända igen. Önskar att det fanns 10 timmar till på ett dygn ibland.

Anmäl
2010-09-05 14:07 #12 av: sighni

#11 Så sant!Skrattande

Anmäl
2011-08-24 22:32 #13 av: Vernal

Bra information! :)

Anmäl
2011-08-24 22:50 #14 av: Anterrabae

Hittade massa pyttesmå svarta linser i affären, två sorter. Har inte hunnit testa dem än, men jag ska Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-06 19:22 #15 av: elinkristina

hur groddar man röda linser? googlar och det står bara att det inte går, men jag har ätit det i matsalen på högskolan så jag VET ju att det går Tungan ute

Anmäl
2011-12-06 19:47 #16 av: [TrevorS]

Står hur man groddar i den här artikelnSkrattande

Anmäl
2011-12-06 21:59 #17 av: Fisfia

Men inte kan man väl grodda röda linser? De är ju liksom inte hela frön längre.

Puylinser är väl detsamma som svarta linser eller "franska linser" tror jag de kallas ibland med.

Anmäl
2011-12-06 22:11 #18 av: [TrevorS]

#17. Klart det går att grodda. Testa. Flört

Anmäl
2011-12-06 22:18 #19 av: [TrevorS]

Dock så skalar några företag linserna och de utsäts för ånga som saltå's, de går då inte att grodda på grund av detta. Jag brukar köpa storpack, de är inte klyvade utan de är bara att skölja, blöglägga och sedan grodda.

Här är en som groddar röda linser.

Anmäl
2011-12-07 07:48 #20 av: Fisfia

#18,19 Åh fan! Vad kul. Jag har märkt att vissa röda linser är platta medan andra är mer runda. Är det fortfarande samma linssort men som har genomgått olika behandling tro? Vilket märke har du testat att grodda?

Anmäl
2011-12-07 09:53 #21 av: [TrevorS]

#20. Bra fråga, det vågar jag inte svara på, men jag brukar som sagt köpa storpack med röda linser, har inte märkt att de är kluvna. Risentas röda linser har jag groddat. Jag tål inte gröna linser, men tål röda linser, så någon skillnad är det på dem. Skrattande

Anmäl
2011-12-07 19:18 #22 av: elinkristina

riesentas kör jag också på, köpt på ica. verkar ta sig ;)

Anmäl
2011-12-07 19:21 #23 av: [TrevorS]

#22. Då är det bara att köra på, jag har även köpt GoGreens också. Jag åt rawfood med groddade röda linser tidigare. Skrattande

Anmäl
2011-12-07 21:54 #24 av: elinkristina

kan man grodda gröna och röda linser i samma burk samtidigt?

Anmäl
2011-12-07 23:27 #25 av: Anterrabae

de gröna linserna tar lita längre tid på sig men går utmärkt.. jag skulle grodda separat och blanda ihop senare

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-12-08 08:28 #26 av: elinkristina

okej, tack för hjälpen :)

Anmäl
2013-10-19 19:44 #27 av: Endezeichen


Öhm... Dum fråga från en som aldrig ätit linser eller haft att göra med dem på annat sätt men: kan man äta linser som de är eller kokar man dem före?

Anmäl
2013-10-19 20:01 #28 av: Anterrabae

De blir bäst av att kokas eller groddas innan man äter dem. Men kan även mixas till mjöl och användas så, då även okokt när man mixar.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-10-19 20:23 #29 av: Endezeichen

#28 Okej, tack då vet jag.

Anmäl
2013-10-20 18:05 #30 av: [snall]

Det finns bruna också!

Anmäl
2013-10-20 18:40 #31 av: Anterrabae

Och svarta :D och massa andra!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2015-02-12 15:53 #32 av: enrödgroda

Gud, linser är så himla fina! Kär

De ser ju knappt ut som riktig mat ens en gång

Anmäl
2015-02-12 23:09 #33 av: veggie4every1

#32 Ja, visst är deGlad

Så vackert om man blandar de olika färgerna i exempelvis sallad eller gryta.

Gula verkar svårare att hitta i butik dock, men det kanske bara är här.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-02-15 09:49 #34 av: [Trevor_S]

Måste lägga till de svarta linserna och uppdatera bilden, färgen är lite väl pådragen. Skämtar

Anmäl
2015-08-22 14:30 #35 av: Huygens

När man tvättar/sköljer röda linser blir vattnet grumligt. Vad är det man tvättar bort? Jag kan vara tvungen att skölja 4 ggr för att få bort sörjan.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.