Röda, gröna, gula linser
Det finns flera olika sorters linser och här är några av dem.
Linser är snabbkokta och behöver inte blötläggas innan kokning. Ursprungligen odlades linser i Medelhavsländerna, men numera odlas de i USA och Kanada.
Röda linser är delade och skalade och är rika på protein, fibrer och miniraler. De är väldigt bra eftersom man inte behöver blötlägga dem och att de har kort koktid 10-15 minuter. När de kokas försvinner tyvärr den röda färgen och de blir oftast gula nästintill vita ibland. De används oftast i grytor, sallader, soppor, pastejer, stekta, färser, brödpålägg, i deg till bröd. Linserna är väldigt lätta att grodda och lyckas med.
Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)
Energi
1500 kJ/350 kcal
Protein
26 g
Kolhydrat
60 g
varav sockerarter
3 g
Fett
1,1 g
Kostfiber
30 g
Natrium
7 mg
Tiamin
0,5 mg
Vitamin B6
0,4 mg
Fosfor
294 mg
Järn
7,5 mg
Magnesium
72 mg
Zink
3,9 mg
Gula linser är också delade och skalade. De går också att koka på en gång utan blötläggning, men de blir mycket godare om man blötlägger dem i någon timma innan. Koka då upp i nytt vatten. Linserna är vanliga i Indien då de oftast kokas kryddas med curry, rullas till bollar och friteras. De är svåra att grodda.
Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)
Energi
1269 kJ/303 kcal
Protein
24 g
Kolhydrat
48.5 g
varav sockerarter
2.4 g
Fett
1,1 g
Fiber
11.5 g
Natrium
30 mg
Vitamin B1
0.37 mg
Vitamin B2
0.22 mg
Vitamin B6
0.6 mg
Fosfor
375 mg
Järn
6.8 mg
Magnesium
80 mg
Zink
3.1 mg
Gröna och bruna linser (puy) är rika på protein, mineral och kostfiber. Arkeologer har hittat linser i Norden från stenåldern. De odlas fortfarande på Godland. De gröna och brun-gröna linserna är vanligast och har en lite längre koktid (ca 30-35 minuter). Veganska biffar, pajer, patéer, pastejer, stekta, färser är vanligast användning av gröna linser. Att grodda gröna linser är rällativt lätt och de blir desutom fulla med c-vitamin.
Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)
Energi
1250 kJ/300 kcal
Protein
24 g
Kolhydrat
48 g
varav sockerarter
2,4 g
Fett
1,2 g
Kostfiber
11,5 g
Natrium
30 mg
Tiamin
0,37 mg
Vitamin B6
0,60 mg
Fosfor
375 mg
Järn
6,8 mg
Äntligen, glömt av att jag fick en försfrågan om att skriva en artikel om linser men här är den.
Linser är gott!
Älskar rödalinser i soppor, grytor…etc
Kan man verkligen grodda röda delade linser?
Röda linser förbrukar oftast här, gröna/bruna tycker jag personligen inte om. Gula får man migrän av, vet inte varför, men känner till flera med samma problem. Röda är väldigt snälla mot magen. Även ser de godare ut!
Snabbsoppa 4-6 port
1,5 l vatten
2 tsk buljongextrakt
1,5 dl röda linser
1 finstrimlad purjolök
5 dl grovriven morot
5 dl grovriven selleri
3 dl grovriven potatis
ev kyndel/körvel
persilja
Koka upp vatten och buljong. Tillsätt linser, purjolök, morötter, selleri och potatis. Låt koka 5-8 min. Klipp över persilja.
Linsbullar 4-5 port.
1,5 dl gröna linser
1 dl hirs
drygt 6 dl vatten
1-2 tsk buljongextrakt
1 dl sojamjöl
1 msk olja
olja/margarin till stekning
Lägg linser och hirs i en kastrull. Häll över vattnet och låt svälla 30 min. Tillsätt buljong och koka ca 25 min. Låt svalna. Rör ner sojamjöl och olja. Blanda noga. Forma runda platta bullar som stekes i oljan. Serveras gärna med råris och svampsås. Mager variant: Baka i ugn utan fett 200 grader i 15 minuter.
Hej Sighni, det var ett tag sedan jag såg dig här, hur är det?
Ska testa receptet på linsbullar, lät riktigt gott.
Och jag prövar den där soppan……älskar soppor och röda linser!
Tack för de receptet Sighni!!
#6 Jaa, jag har dåligt samvete men jag hinner inte med som jag vill. Nu har jag i alla fall gjort ett ryck och skickat några inlägg.
#7. Den låter gåd.
#8. Ställer inga krav på dig, men varit lite fundersam om det hänt något. Jag har varit rätt inaktiv ett tag också så jag ska inte säga något.
#9 Nej, det har inte hänt något men tiden vill inte räcka till. Jag har många idéer om artiklar jag ska skriva men som sagt tiden och jag är inte kompisar. Jag hoppas att jag någon gång ska kunna skriva det jag tänkt mig.
#10. Jag har tid ett litet tag framöver sedan är det mycket som börjar hända igen. Önskar att det fanns 10 timmar till på ett dygn ibland.
#11 Så sant!
Bra information! :)
Hittade massa pyttesmå svarta linser i affären, två sorter. Har inte hunnit testa dem än, men jag ska
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
hur groddar man röda linser? googlar och det står bara att det inte går, men jag har ätit det i matsalen på högskolan så jag VET ju att det går
Står hur man groddar i den här artikeln.
Men inte kan man väl grodda röda linser? De är ju liksom inte hela frön längre.
Puylinser är väl detsamma som svarta linser eller "franska linser" tror jag de kallas ibland med.
#17. Klart det går att grodda. Testa.
Dock så skalar några företag linserna och de utsäts för ånga som saltå's, de går då inte att grodda på grund av detta. Jag brukar köpa storpack, de är inte klyvade utan de är bara att skölja, blöglägga och sedan grodda.
Här är en som groddar röda linser.
#18,19 Åh fan! Vad kul. Jag har märkt att vissa röda linser är platta medan andra är mer runda. Är det fortfarande samma linssort men som har genomgått olika behandling tro? Vilket märke har du testat att grodda?
#20. Bra fråga, det vågar jag inte svara på, men jag brukar som sagt köpa storpack med röda linser, har inte märkt att de är kluvna. Risentas röda linser har jag groddat. Jag tål inte gröna linser, men tål röda linser, så någon skillnad är det på dem.
riesentas kör jag också på, köpt på ica. verkar ta sig ;)
#22. Då är det bara att köra på, jag har även köpt GoGreens också. Jag åt rawfood med groddade röda linser tidigare.
kan man grodda gröna och röda linser i samma burk samtidigt?
de gröna linserna tar lita längre tid på sig men går utmärkt.. jag skulle grodda separat och blanda ihop senare
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
okej, tack för hjälpen :)
Öhm… Dum fråga från en som aldrig ätit linser eller haft att göra med dem på annat sätt men: kan man äta linser som de är eller kokar man dem före?
De blir bäst av att kokas eller groddas innan man äter dem. Men kan även mixas till mjöl och användas så, då även okokt när man mixar.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#28 Okej, tack då vet jag.
Det finns bruna också!
Och svarta :D och massa andra!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Gud, linser är så himla fina! 😍
De ser ju knappt ut som riktig mat ens en gång
Måste lägga till de svarta linserna och uppdatera bilden, färgen är lite väl pådragen. 😉
När man tvättar/sköljer röda linser blir vattnet grumligt. Vad är det man tvättar bort? Jag kan vara tvungen att skölja 4 ggr för att få bort sörjan.
#35 Skulle tro att det är stärkelse och damm och annat smuts möjligen. Jag tvättar alltid linser för att det känns fräschare.
Tvättar även ris. Bakterier dör ju vid kokning, men om man låter riset avsvalna exempelvis risgröt på julbordet så växer bakterierna till har jag lärt mig. Tvättar man riset innan så motverkar man det problemet.
Jag kokar mycket av linser till soppa och värmer upp och då känns det bra att ha tvättat innan.
Men det här är bara vad jag tror, det kanske finns någon annan anledning🙂