Annons:
Etiketthälsa
Läst 77138 ggr
[TrevorS]
2010-09-04 02:42

Röda, gröna, gula linser

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns flera olika sorters linser och här är några av dem.

DSCF1343 (kopia).JPG

Linser är snabbkokta och behöver inte blötläggas innan kokning. Ursprungligen odlades linser i Medelhavsländerna, men numera odlas de i USA och Kanada.

Röda linser är delade och skalade och är rika på protein, fibrer och miniraler. De är väldigt bra eftersom man inte behöver blötlägga dem och att de har kort koktid 10-15 minuter. När de kokas försvinner tyvärr den röda färgen och de blir oftast gula nästintill vita ibland. De används oftast i grytor, sallader, soppor, pastejer, stekta, färser, brödpålägg, i deg till bröd. Linserna är väldigt lätta att grodda och lyckas med.

Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)

Energi

1500 kJ/350 kcal

Protein

26 g

Kolhydrat

60 g

varav sockerarter

3 g

Fett

1,1 g

Kostfiber

30 g

Natrium

7 mg

Tiamin

0,5 mg

Vitamin B6

0,4 mg

Fosfor

294 mg

Järn

7,5 mg

Magnesium

72 mg

Zink

3,9 mg

Gula linser är också delade och skalade. De går också att koka på en gång utan blötläggning, men de blir mycket godare om man blötlägger dem i någon timma innan. Koka då upp i nytt vatten. Linserna är vanliga i Indien då de oftast kokas kryddas med curry, rullas till bollar och friteras. De är svåra att grodda.

Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)

Energi

1269 kJ/303 kcal

Protein

24 g

Kolhydrat

48.5 g

varav sockerarter

2.4 g

Fett

1,1 g

Fiber

11.5 g

Natrium

30 mg

Vitamin B1

0.37 mg

Vitamin B2

0.22 mg

Vitamin B6

0.6 mg

Fosfor

375 mg

Järn

6.8 mg

Magnesium

80 mg

Zink

3.1 mg

Gröna och bruna linser (puy) är rika på protein, mineral och kostfiber. Arkeologer har hittat linser i Norden från stenåldern. De odlas fortfarande på Godland. De gröna och brun-gröna linserna är vanligast och har en lite längre koktid (ca 30-35 minuter). Veganska biffar, pajer, patéer, pastejer, stekta, färser är vanligast användning av gröna linser. Att grodda gröna linser är rällativt lätt och de blir desutom fulla med c-vitamin.

Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)

Energi

1250 kJ/300 kcal

Protein

24 g

Kolhydrat

48 g

varav sockerarter

2,4 g

Fett

1,2 g

Kostfiber

11,5 g

Natrium

30 mg

Tiamin

0,37 mg

Vitamin B6

0,60 mg

Fosfor

375 mg

Järn

6,8 mg

Annons:
[TrevorS]
2010-09-04 02:56
#1

Äntligen, glömt av att jag fick en försfrågan om att skriva en artikel om linser men här är den. Skrattande

Ians
2010-09-04 08:46
#2

Linser är gott!

Älskar rödalinser i soppor, grytor…etc

Kan man verkligen grodda röda delade linser?

[TrevorS]
2010-09-04 12:28
#3

Röda linser förbrukar oftast här, gröna/bruna tycker jag personligen inte om. Gula får man migrän av, vet inte varför, men känner till flera med samma problem. Röda är väldigt snälla mot magen. Även ser de godare ut!

sighni
2010-09-04 13:19
#4

Snabbsoppa 4-6 port

1,5 l vatten

2 tsk buljongextrakt

1,5 dl röda linser

1 finstrimlad purjolök

5 dl grovriven morot

5 dl grovriven selleri

3 dl grovriven potatis

ev kyndel/körvel

persilja

Koka upp vatten och buljong. Tillsätt linser, purjolök, morötter, selleri och potatis. Låt koka 5-8 min. Klipp över persilja.

sighni
2010-09-04 13:37
#5

Linsbullar 4-5 port.

1,5 dl gröna linser

1 dl hirs

drygt 6 dl vatten

1-2 tsk buljongextrakt

1 dl sojamjöl

1 msk olja

olja/margarin till stekning

Lägg linser och hirs i en kastrull. Häll över vattnet och låt svälla 30 min. Tillsätt buljong och koka ca 25 min. Låt svalna. Rör ner sojamjöl och olja. Blanda noga. Forma runda platta bullar som stekes i oljan. Serveras gärna med råris och svampsås. Mager variant: Baka i ugn utan fett 200 grader  i 15 minuter.

[TrevorS]
2010-09-04 14:05
#6

Hej Sighni, det var ett tag sedan jag såg dig här, hur är det?

Ska testa receptet på linsbullar, lät riktigt gott. Skrattande

Annons:
Ians
2010-09-05 12:01
#7

Och jag prövar den där soppan……älskar soppor och röda linser!

Tack för de receptet Sighni!!Skrattande

sighni
2010-09-05 13:52
#8

#6 Jaa, jag har dåligt samvete men jag hinner inte med som jag vill. Nu har jag i alla fall gjort ett ryck och skickat några inlägg.

[TrevorS]
2010-09-05 13:57
#9

#7. Den låter gåd. Skrattande

#8. Ställer inga krav på dig, men varit lite fundersam om det hänt något. Jag har varit rätt inaktiv ett tag också så jag ska inte säga något. Skrattande

sighni
2010-09-05 14:01
#10

#9 Nej, det har inte hänt något men tiden vill inte räcka till. Jag har många idéer om artiklar jag ska skriva men som sagt tiden och jag är inte kompisar. Jag hoppas att jag någon gång ska kunna skriva det jag tänkt mig.

[TrevorS]
2010-09-05 14:04
#11

#10. Jag har tid ett litet tag framöver sedan är det mycket som börjar hända igen. Önskar att det fanns 10 timmar till på ett dygn ibland.

sighni
2010-09-05 14:07
#12

#11 Så sant!Skrattande

Vernal
2011-08-24 22:32
#13

Bra information! :)

Annons:
Anterrabae
2011-08-24 22:50
#14

Hittade massa pyttesmå svarta linser i affären, två sorter. Har inte hunnit testa dem än, men jag ska Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

elinkristina
2011-12-06 19:22
#15

hur groddar man röda linser? googlar och det står bara att det inte går, men jag har ätit det i matsalen på högskolan så jag VET ju att det går Tungan ute

[TrevorS]
2011-12-06 19:47
#16

Står hur man groddar i den här artikelnSkrattande

Fisfia
2011-12-06 21:59
#17

Men inte kan man väl grodda röda linser? De är ju liksom inte hela frön längre.

Puylinser är väl detsamma som svarta linser eller "franska linser" tror jag de kallas ibland med.

[TrevorS]
2011-12-06 22:11
#18

#17. Klart det går att grodda. Testa. Flört

[TrevorS]
2011-12-06 22:18
#19

Dock så skalar några företag linserna och de utsäts för ånga som saltå's, de går då inte att grodda på grund av detta. Jag brukar köpa storpack, de är inte klyvade utan de är bara att skölja, blöglägga och sedan grodda.

Här är en som groddar röda linser.

Fisfia
2011-12-07 07:48
#20

#18,19 Åh fan! Vad kul. Jag har märkt att vissa röda linser är platta medan andra är mer runda. Är det fortfarande samma linssort men som har genomgått olika behandling tro? Vilket märke har du testat att grodda?

Annons:
[TrevorS]
2011-12-07 09:53
#21

#20. Bra fråga, det vågar jag inte svara på, men jag brukar som sagt köpa storpack med röda linser, har inte märkt att de är kluvna. Risentas röda linser har jag groddat. Jag tål inte gröna linser, men tål röda linser, så någon skillnad är det på dem. Skrattande

elinkristina
2011-12-07 19:18
#22

riesentas kör jag också på, köpt på ica. verkar ta sig ;)

[TrevorS]
2011-12-07 19:21
#23

#22. Då är det bara att köra på, jag har även köpt GoGreens också. Jag åt rawfood med groddade röda linser tidigare. Skrattande

elinkristina
2011-12-07 21:54
#24

kan man grodda gröna och röda linser i samma burk samtidigt?

Anterrabae
2011-12-07 23:27
#25

de gröna linserna tar lita längre tid på sig men går utmärkt.. jag skulle grodda separat och blanda ihop senare

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

elinkristina
2011-12-08 08:28
#26

okej, tack för hjälpen :)

Endezeichen
2013-10-19 19:44
#27

Öhm… Dum fråga från en som aldrig ätit linser eller haft att göra med dem på annat sätt men: kan man äta linser som de är eller kokar man dem före?

Annons:
Anterrabae
2013-10-19 20:01
#28

De blir bäst av att kokas eller groddas innan man äter dem. Men kan även mixas till mjöl och användas så, då även okokt när man mixar.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Endezeichen
2013-10-19 20:23
#29

#28 Okej, tack då vet jag.

[snall]
2013-10-20 18:05
#30

Det finns bruna också!

Anterrabae
2013-10-20 18:40
#31

Och svarta :D och massa andra!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

enrödgroda
2015-02-12 15:53
#32

Gud, linser är så himla fina! 😍

De ser ju knappt ut som riktig mat ens en gång

veggie4every1
2015-02-12 23:09
#33

#32 Ja, visst är de🙂

Så vackert om man blandar de olika färgerna i exempelvis sallad eller gryta.

Gula verkar svårare att hitta i butik dock, men det kanske bara är här.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[Trevor_S]
2015-02-15 09:49
#34

Måste lägga till de svarta linserna och uppdatera bilden, färgen är lite väl pådragen. 😉

Annons:
Huygens
2015-08-22 14:30
#35

När man tvättar/sköljer röda linser blir vattnet grumligt. Vad är det man tvättar bort? Jag kan vara tvungen att skölja 4 ggr för att få bort sörjan.

veggie4every1
2015-08-22 16:08
#36

#35 Skulle tro att det är stärkelse och damm och annat smuts möjligen. Jag tvättar alltid linser för att det känns fräschare.

Tvättar även ris. Bakterier dör ju vid kokning, men om man låter riset avsvalna exempelvis risgröt på julbordet så växer bakterierna till  har jag lärt mig. Tvättar man riset innan så motverkar man det problemet.

Jag kokar mycket av linser till soppa och värmer upp och då känns det bra att ha tvättat innan.

Men det här är bara vad jag tror, det kanske finns någon annan anledning🙂

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Upp till toppen
Annons: