Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Tips & idéer

Grönsåpa till nästan allt

2009-10-18 15:50 #0 av: [TrevorS]

Här är städtipsen där såpan kan komma bra till användning, oftast ser man grönsåpa som bara till golv men det finns flera användningsområden för såpan.

Det är skillnad på såpa och såpa, jag använder bara grönsåpa eftersom av egen erfarenhet att den ger bästa resultat.

011.jpg

 

SÅPA I KÖKET:

Vidbrända kastruller är lätt att få rena igen genom att koka upp vatten tillsammans med såpa och låta det stå i en timme och sedan diskas av. Om det inte löser sig låt det stå under natten.

Träbord och målade bord/möbler är lätta att rengöra genom att att hälla såpavatten i en vanlig sprayflaska och spruta på och torka av. Såpan är fettlösare och tar bort smuts effektivt.

Rengöra en ugn kan vara svårt och dessutom dyrt att använda kemikalier som inte heller fungerar men det fixar såpan lätt genom att smörja in ugnen med koncentrerad såpa och värma upp ugnen till 100°C, låt ugnen sedan svalna och tvätta av med den lena/mjuka sidan av en tvättsvamp (den grova sidan repar).

SÅPA I TVÄTTSTUGAN:

Fettfläckar på kläderna är lätt genom att gnugga in lite såpa och låta stå i en timme och sedan tvätta plagget i tvättmaskin

På sommrar är det lätt att få gräsfläckar på byxorna och det är lätt att bli av med genom att gnida in såpa och låta stå i 1-2 timmar och sedan tvätta plagget i tvättmaskin, även blodfläckar går bra på detta sättet.

Att köpa vanligt tvättmedel till som sliter på kläderna är rätt vanligt och gör att kläderna tappar sin färg men det finns ett billigare alternativ. Till vit tvätt blandar man 1 msk gulsåpa istället för tvättmedel eftersom den låter det vita vara vitt längre. Till mörk tvätt använder man 1 msk grönsåpa istället för tvättmedel vilket gör att det håller längre. (till sköljmedel kan man blanda 1 tsk aloevera)

Färgfläckar på kläderna är inte så rolgit och svåra att få bort, testa att gnugga in såpa och låta stå i någon timme och tvätta sedan i tvättmaskin.

Tvätta kläder med grönsåpa:
2-3 msk grönsåpa till 5 kg tvättmaskin
Sängkläder kan man tvätta i 30 grader med grönsåpa
Tröjor 30 grader
Gardiner i 30 grader
Jeans 30 grader
Underkläder samt strumpor bör tvättas i 40 grader
Handukar 40 grader
OM man har programmet fintvätt, kan stickat och ylle tvättas med 1 msk grönsåpa

Har du vita kläder rekommenderas gulsåpa eller gulsåpa med citron.

GLAS I ALLA FORMER:

Glasögonen är det lätt att få rena genom att droppa en droppe på glaset och massera in det lätt med fingret på båda sidorna och skölja under rinnande vatten, tarka av med en ren och torr mjuk trasa.

Fönsterputs kan förstöra fönster och speglar genom att repa eller göra dem flammiga men lite såpavatten tvättar fönstrer och speglar rena. Man kan även använda några droppar diskmedel istället ger samma effekt. Även glasprydnader går bra att rengöra med lite såpa.

BLOMMOR OCH ANDRA VÄXTER:

Bladlus är något som är irriterande att ha på äppleträdet eller andra träd och även bananflugor innomhus men det är lätt att få bort dem genom att spraya lite såpavatten med en vanlig sprayflaska.

Djur i lådor silverfisk bland annat, börja med att ta ut och tömma alla lådor och skåp,  börja med att damsuga alla skåp och lådor sedan fukta en ren trasa och droppa på lite såpa och torka av alla skåpen och lådorna och torka sedan av med en ren och torr trasduk. diska av allt du haft i skåpen och låt det torka så det är helt torrt, om de inte försvinner gör det igen, va envis så försvinner de tillslut.

I BADRUMMET:

Det här kan låta galet men att tvätta händerna i såpa istället för vanlig tvål fungerar alldeles utmärkt för såpan torkar inte ut händerna.

Kakel och porslin är lätt att rengöra med såpavatten.

ROLIGT FÖR DE SMÅ MEN ÄVEN DE VUXNA:

Blåsa såpbublor passar bra till sommaren och det är dessutom lätt, recept:
1 dl såpa (gul eller grön)
1/2 dl koncentrerad diskmedel
1 krm bakpulver
4 dl vatten
Blanda vatten med bakpulver noga rör sedan ner diskmedel och såpan och blås bubblor.

FLERA TIPS!

Gångjärn på dörarna kan börja gnissla, smörj in dem lite med såpa så försvinner ljudet.

Silverbestick är bara att doppa i lite såpavatten och sedan torka av så blir de fina igen.

Informationen är skriven av egen erfarenhet, information jag fick av mormor när hon fortfarande levde och av grummes hemsida.

Bild tagen och text skriven av Oscar Södros.

Anmäl
2009-10-18 20:43 #1 av: sighni

Det får bli såpa hädanefter!Skrattande

Anmäl
2009-10-18 21:32 #2 av: [TrevorS]

Jag måste erkänna att jag missbrukar såpa mycket bättre än medel som förstör förr natur och djur.

Anmäl
2009-10-19 17:22 #3 av: batski

Jag har faktiskt börjat använda såpa som tvål Tungan ute

Anmäl
2009-10-20 16:54 #4 av: placebo

Som handtvål är det faktiskt helt okej.

Anmäl
2009-10-20 16:59 #5 av: [TrevorS]

Man kan även blanda 50% yes diskmedel och 50% grummes grönsåpa när man ska tvätta fönster..:)

Anmäl
2009-10-22 00:18 #6 av: batski

#5 Fast Yes är tyvärr djurtestat. Och det borde torka ut händerna också...

Anmäl
2009-10-23 17:08 #7 av: [TrevorS]

#6. Men nu skäms jag, undrar vad jag menade med det, jag använder inte ens yes hemma, jag använder mig av ett diskmedel som är köpt på eco-store och det står ej djurtestad, jag fyller på en stor pump hemma som jag pumpar upp så jag vet inte märket på förpackningen men det är en vit flaska i alla fall den kommer i. =)

Nej Grummes tvättståpa gör inte det, det är super, så kan man tydligen doftsätta det på något vis, man använder bara vanliga tvåldofter, men vet inte om det bara är att hälla i eller om man måste värma det först, någon som vet?

Anmäl
2009-10-25 00:30 #8 av: batski

Ok jag förstår Tungan ute

Nej inte såpan. Jag undrade om inte diskmedlet torkade ut händerna Glad

Anmäl
2009-10-27 09:16 #9 av: [TrevorS]

Ja diskmedel torkar ut händerna såklart. =)

Anmäl
2009-11-03 16:07 #10 av: mirjahmia

grumme <3

 

 

"Bättre att fråga och verka dum,

än att inte våga och förbli det."

 

~ CottonCandyCrochet ~

Anmäl
2009-11-06 14:53 #11 av: Niklas

Tack för tipsen! Jag har en tårtspade som behöver putsas. Ska prova med såpatricket.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2009-11-11 00:07 #12 av: [TrevorS]

#11. Hur gick det?

Jag måste berätta en rolig historia, en person tog kontakt med mig som hade läst den här artikeln och vart både glad och sur, han hade en stor myntsamling med massor av gamla mynt, de flesta var riktigt smuttsiga så han följde artikeln och rengjorde alla mynten de blev precis som nya. Sedan när han skulle lämna in dem blev han rätt snopen då de gav honom ett helt annat pris än vad han hade förväntat sig, de sa "De här pengarna ser så pass nya ut så de är inte värda något, de ska se mer använda ut för att de ska få upp någon värde, oanvända pengar är inte värda lika mycket".

Den ni. Skrikandes

Anmäl
2009-11-11 10:14 #13 av: KastKatt

Grönsåpa är bra till allt1 Jag använder grönsåpa till mina dreads.

Ibland när jag känner för det så har jag citronsåpa. Det gör dreadsen fina, håller dem rena, och jag tycker det luktar gott :)

Anmäl
2009-11-11 11:49 #14 av: Niklas

#12: Jag har inte kommit så långt än. Glad

Jobbigt med myntsamlingen.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2009-11-11 12:11 #15 av: [TrevorS]

#13. Ja dreads är det utmärkt, såpavatten är bra det minskar även risken för att det möglar (betydligt bättre än de andra produkterna till just dreads) Det finns en i Göteborg som har naturliga dreads aldrig tvättat håret på 12 år, det är lite nasty. Har även vänner som använder detta för att tvätta dem med (grönsåpa om de är mörhåriga och gulsåpa om de är ljushåriga)

#14. Jo han var lite ledsen men han fick skinande rena mynt i alla fall. =)

Anmäl
2009-11-11 13:01 #16 av: KastKatt

#15 Ja precis :) Nej jag tvättar mina varannan vecka typ, tycker håret blir bättre då.

Jaså? Blir håretljusar av gulsåpa? :)

 

Anmäl
2009-11-11 13:09 #17 av: [TrevorS]

#16. Det blir inte ljusare men behåller den ljusa färgen bärre, blonda kan få mörkare ton i håret när de har dreads om jag förstått det rätt? Inte att det går att bleka håret tyvärr hade varit väldigt billigt i så fall. =)

Anmäl
2009-11-11 13:33 #18 av: placebo

Hur funkar såpa som diskmedel?

Anmäl
2009-11-11 14:09 #19 av: [TrevorS]

#18. Man ska inte ha det som endast diskmedel däremot kan man blanda ut det med diskmedel. Det finns grummes diskmedel om de nu har kvar den produkten i försäljning?

Jag brukar faktiskt diska grytor/lergrytor som man inte får ha diskmedel i eller teflonpannor med grummes och det går alldeles utmärkt, men övrig disk skulle jag nog använda vanligt diskmedel.

Anmäl
2009-11-11 17:41 #20 av: batski

#19 Grummes diskmedel finns på ICA där jag bor.

Anmäl
2009-11-17 11:32 #21 av: KastKatt

#17 Okey då vet jag :) Min mamma hade en tanke om att om man har väldigt ljusa dreads kanske de kan få någon grön ton? Vet dock inte helt säkert., men såpa är bäst iaf!

 

Såpa rules :D

Anmäl
2009-11-17 11:34 #22 av: [TrevorS]

#20. Jo men den är superbra.=)

#21. Nej det stämmer inte riktigt, det är i för sig barr men du måste tvätta dagligen i flera år innan du får den färgen, har kompisar som har dreads och tvättar med grummes och gjort i många år och den ena är faktiskt blond och det har blivit lite ljusgrön färg på håret men efter bara några veckor med gul så har det försvunnit och hårfärgen har kommit tillbaka.

Anmäl
2009-11-17 11:36 #23 av: KastKatt

#22 Okey, nej det var bara en chansning, fast var ju lite rätt då iaf :) Jag förskte bleka mina dreads två gånger utan något vidre ersultat, så hoppades mest på att gulsåpa skulle göra det lite ljusare :P

 

Anmäl
2009-11-17 11:38 #24 av: [TrevorS]

Jo hon hade väl rätt på sätt och vis, men det tar lång tid alltså flera år. =)

Anmäl
2009-11-17 11:39 #25 av: [TrevorS]

Oj missade men julsåpan gör det dock inte ljusare tyvärr, men det finns recept på hur man gör hemmagjort blekmedel det är citron i det vet jag, dock vågar jag inte svara på något då jag inte vet något om resten av det som finns i och hur det är med allergi och liknande.

Anmäl
2009-11-17 11:39 #26 av: KastKatt

#24 Jo det kan jag tänka mig. Isha, synd att dreads är så svårfärgade, annars är det en nice frisyr. Ocha tt de kliar hela tiden är negativt också :/

Anmäl
2009-11-17 11:42 #27 av: [TrevorS]

Ah spraya aloeveravatten ska vara jättebra till hårbottnen och även stärka dreadsen, kan kolla upp delarna i det hur mycekt aloe och vatten om du vill? Vet du vad? Vi startar en ny tråd om dreads här, vad säger du? =)

Anmäl
2009-11-17 11:47 #28 av: KastKatt

Det tycker jag låter som en perfekt idé! En dreads tråd :DD

Anmäl
2009-11-17 16:53 #29 av: batski

#27 Var och i vilken form köper du aloe vera?

Anmäl
2009-11-17 18:01 #30 av: [TrevorS]

Köper där jag hittar jag använder märket Aloe 99% den heter så. Den är på tub..:)

Anmäl
2009-11-17 18:17 #31 av: batski

#30 Men Aloe 99% är i gel-form va?

Anmäl
2009-11-17 18:41 #32 av: [TrevorS]

#31. Jo det stämmer bra det.

Anmäl
2009-11-18 00:46 #33 av: batski

#32 Ok då har jag en tub hemma tom Tungan ute

Anmäl
2009-11-18 17:52 #34 av: Juvela

Till vit tvätt blandar man 1 msk gulsåpa istället för tvättmedel eftersom den låter det vita vara vitt längre. Till mörk tvätt använder man 1 msk grönsåpa istället för tvättmedel vilket gör att det håller längre. (till sköljmedel kan man blanda 1 tsk aloevera)

 

Blandar 1 msk? blandar med vad?

Är det bara jag som är lite trött och inte hänger med på att det ska vara Använder man 1 msk gulsåpa (outsädd?), eller ska den blandas med något?

Blir Såpa i mängder för mig sen. Glad Var hittar man aloevera för en rimlig peng?
Anmäl
2009-11-18 18:15 #35 av: batski

#34 Jag köpte min aloe vera-tub billigt i Thailand, men det blir ju lite långt att åka bara för en tub aloe-vera Tungan ute

Anmäl
2009-11-18 19:34 #36 av: Juvela

*dubbelpost*

Anmäl
2009-11-18 19:34 #37 av: Juvela

#35 haha ja tveksamt till om det verkligen kan räknas som 'för en billig peng' då Flört

Kan iofs skicka bud med mina föräldrar för dom ska väl snart dit igen. Ungefär vad kosta den?

Anmäl
2009-11-18 21:13 #38 av: batski

Oj minns tyvärr inte Obestämd

Anmäl
2009-11-18 22:11 #39 av: [TrevorS]

#34. Den ska inte blandas med något, bara 1 msk inte utspeed med något

#35. Fast man vet inte alltid vad man får om man bara köper från någonannanstans, jag har märkt att visa märken inte fungerar bra alls medans andra fungerar jättebra.

#37. Den kostar ca 40-60 kr för en tub fast den är dryg jag har min i kanske ett halvår innan jag måste köpa ny tub och då bränner jag mig jämt och skär mig hela tiden när jag hackar lök eller läser böcker. (alltså olycksår). Men tycker inte man ska snåla på bra saker om man vet att det är bra. Annars får du köpa växten för 20 kr och göra gelen själv. ;P

Anmäl
2009-11-19 10:17 #40 av: Juvela

#39

Kanon. Mitt tvättmedel är så gott som slut. Blir grönsåpa/gulsåpa när jag ska gå o handla.

Men 40-60 kr var ju inte farligt. Jag hade för mig att det var mycket dyrare. Glad

 

Någon som har prövat att, i brist på annat ord, doftsätta sin såpa? I med lite rosenblad, lavendel eller liknande för att få en annan doft på såpan.

Anmäl
2009-11-19 10:48 #41 av: [TrevorS]

Aldrig testat att sätta doft på det faktiskt om man ska använda det kanske det inte blir så bra om man får oljor överallt.

Men det blir mycket billigare att använda såpa som tvättmedel faktiskt. Gjorde man förr. =)

Anmäl
2009-11-21 16:50 #42 av: Jobin

Citronsåpan från grumme som finns nu doftar jättegott ;)

Anmäl
2009-11-21 17:02 #43 av: Juvela

#42 såg den på ica idag. Blir till att handla en sådan sen i veckan o testa att tvätta kläderna med såpa sen Glad

Anmäl
2009-11-21 17:41 #44 av: [TrevorS]

Det tycker jag. När jag började tvätta märkte jag även på gamla kläder som tappat färgen att det kommit tillbaka. Fick lite mer information om tvätt:

Grön såpa till mörka kläder
5 kg tvättmaskin ska man använda 2 msk grön såpa
Sängkläder kan man tvätta i 30 grader
Tröjor 30 grader
Gardiner i 30 grader
Jeans 30 grader
Underkläder samt strumpor 40 grader
Handukar 40 grader
OM man har fintvätt till stickat och ylle ska man blanda i 1 msk grön såpa

Gul såpa till ljusa kläder
5 kg tvättmaskin ska man använda 3 msk gul såpa
Sängkläder kan man tvätta i 40 grader
Tröjor/skjortor 30 grader
Gardiner i 30 grader
Underkläder samt strumpor 40 grader
Handukar 40 grader (förtvätt om de är riktigt smutsiga)
OM man har fintvätt till stickat och ylle ska man blanda i 1 msk gul såpa

 

Måtten i texten är tydligen för 3 kg tvättmaskin.

Anmäl
2009-11-21 18:20 #45 av: batski

Tack för info Glad

Anmäl
2009-11-21 20:23 #46 av: Jobin

#44 Funkar det inte att använda såpa i 60 grader eller varför har du skrivit så låga temperaturer? Tänkte om det börjar skumma eller så. Jag vill alltid köra sängkläder, underkläder och handdukar i 60 för att döda lite bakterier. ;)

Anmäl
2009-11-21 20:27 #47 av: [TrevorS]

#45. Så lite så. =)

#46. Klart man kan tvätta på högre temperatur, det är mer menat att man kan tvätta på lägre värme och få det lika rent som med högre, när det gäller bakterier och kvalster ska de tydligen dö på 40 grader som finns i sängen när man tvättar med tvättsåpa enligt den informationen jag fick. (fick information av en person som jobbat på tvätteri i 17 år)

Anmäl
2009-11-23 15:01 #48 av: CarolineO

#6  VA?!! Är YES djurtestat?!! Ska ALDRIG mer köpa det!!!

Anmäl
2009-11-23 15:03 #49 av: [TrevorS]

#48. Ja tyvärr är det, men det finns något ett diskmedel på vit flaska vad nu det heter, står inte djurtestad och miljömärkt och rättvisemärkt dessutom. Annars finns grummes också. =)

Anmäl
2009-11-23 15:10 #50 av: CarolineO

Fy tusan!
Hmm, får kanskte testa det där som inte ska vara djurtestat...
Jag kör med YES för att det är så fettlösligt...

Men det verkar ju såpa också vara... Tror minsann jag ska testa såpa istället! Det kan man ju använda till mycket mer också  =)
Uppenbarligen ;)

Anmäl
2009-11-23 16:16 #51 av: batski

#50 Ecover är ett bra icke-djurtestat diskmedel, men tyvärr är det rätt dyrt.

#49 Är inte Grummes diskmedel djurtestat?

Anmäl
2009-11-23 16:43 #52 av: [TrevorS]

#51 nja såpan är inte det men den dödar smådjur.

Anmäl
2009-11-23 17:00 #53 av: batski

Det är bra isf Glad

Anmäl
2009-11-23 17:36 #54 av: [TrevorS]

När jag skrev smådjur syftade jag på djur i lådor som silverfiskar, bladlöss och det är oftast djur man inte vill ha där, men det dödar inte djuret om de dricker vattnet i naturen. Det är naturlig produkt. =)

Anmäl
2010-01-04 18:52 #55 av: lkn02001

en fråga, jag läste på grummes hemsida att tallsåpa är gul, grönsåpan färgas grön och finns endast kvar för att det finns efterfrågan. den är alltså ej gjord på hampa. hur kan det då vara skillnad att tvätta kläder i gul och grön såpa?

Anmäl
2010-01-05 11:40 #56 av: [TrevorS]

#55. Hur menar du ej gjord på hampa, har vi väl inte ens pratat om? Den gröna innehåller barr och den gula lite citron. Den gula håller den vita vitare längre. =)

Anmäl
2010-01-10 21:28 #57 av: lkn02001

Vad är det för skillnad mellan Grumme Grön och Grumme Gul såpa?
Svar: Grunden till färgskillnaden är historisk. Förr i tiden användes hampa för framställning av såpa i södra Sverige, vilket gjorde såpan grön. I norra Sverige däremot användes animaliska fetter, vilket gjorde såpan gul. Dessa traditioner sitter väldigt djupt rotade och många skulle aldrig köpa en såpa av en annan färg än den de är vana vid. Idag tillverkas Grumme Såpa av renaste tallolja, vilket ger en naturligt gul färg (=Grumme Gul Såpa). För att tillfredsställa allas önskemål anpassas Grumme Grön Såpa med en svag grön infärgning. Detta påverkar inte effektiviteten eller användningen på något sätt och färgämnet är helt ofarligt.

 

från www.grumme.se

citron finns i grumme gulsåpa citron.

Anmäl
2010-01-10 21:43 #58 av: [TrevorS]

Det kan nog stämma. Kan ha förväxlat gulsåpan det finns flera såpor (förutom de på tv, hehe). Tvättar dock fortfarande med grummes. =)

Anmäl
2010-01-11 11:18 #59 av: lkn02001

så du menar att det är grumme gulsåpa citron som bevarar det vita`?

Anmäl
2010-01-12 09:08 #60 av: CarolineO

Citron är ju blekande, så det låter ju rimligt... tycker jag...

Anmäl
2010-01-12 11:09 #61 av: lkn02001

ok, uppfattat! :) en fråga till, har ni ner såpan i tvättmedelsfacket eller i trumman?

Anmäl
2010-01-12 20:09 #62 av: [TrevorS]

Jag brukar hälla i medans den spolar (inte innan). Ibland kör jag med en tvättboll och fyller på med såpa och lite vatten. =)

Anmäl
2010-01-14 00:11 #63 av: lkn02001

vad är det som är så bra med en tvättboll jämfört med att dosera utan tvättboll i trumman?

Anmäl
2010-01-14 09:44 #64 av: [TrevorS]

Tvättboll är för flytande tvättmedel, facket på maskinen är för pulver. De tvättmaskiner som är moderna har redan ett speciellt fack för flytande eller tillsatts.

Anmäl
2010-01-21 20:48 #65 av: tjorve

TrevorS, förutom dina strålande tips här på Vegan så undrar jag vad som räknas till mörka kläder? Räknar du färgade då? Jag brukar tvätta vitt, svart och färg för sig..

Om skillnaden mellan grön och gul såpa är färgämnet i den gröna så kan man väl använda den gula till allt?

Anmäl
2010-01-21 22:58 #66 av: [TrevorS]

Tackar. =)

Det är olika, har mycket svart och vitt. Jag tvättar 1 svart även med mörka kläder, vitt för sig och ljus liknande färger för sig.

Brukar tvätta nya kläder 2 gånger innan jag tvättar med andra kläder så det inte färgar av sig. =)

Anmäl
2010-01-22 22:59 #67 av: [KinaSylejmani]

Jag brukar använda såpa (den flytande) som "växtnäring" när jag vattnar blommorna (istället för blomin och allt vad det heter). Fick tipset av en före detta kollega och en äldre dam sa för en del år sedan att hon använde såpa istället för vanlig växtnäring  och det hade hon gjort i många år (hon hade fått tipset av en butikspersonal när de hade slut på vanlig växtnäring). Jag har testat både gul och grön såpa, använder väl mest grön eftersom det är oftast den som jag har hemma. Blommorna blir  jätte fina.

Anmäl
2010-01-22 23:44 #68 av: Juvela

#67 oh det måste jag testa :D Tack för tipset.

Anmäl
2010-01-22 23:48 #69 av: [KinaSylejmani]

#68. Man behöver inte ta så mycket av såpan.

Jag tar det inte varje gång utan gör det nåt så när regelbundet.

Berätta gärna hur Du tycker det verkar när Du testat ett tag.

Anmäl
2010-01-22 23:50 #70 av: Juvela

#69 ska jag göra Glad

Anmäl
2010-03-15 19:05 #71 av: [TrevorS]

Put (på begäran)

Anmäl
2010-03-21 17:12 #72 av: deviantblue

TrevorS, du är grönsåpagalen. Du använder det till allt, det värsta är att det är bra till så mycket.

Anmäl
2010-04-07 00:42 #73 av: [TrevorS]

Nå, använder ni grönsåpa?

Anmäl
2010-04-07 00:52 #74 av: tjorve

vad skiljer grön/gulsåpa från vanlig grumme tvättsåpa? något måste det väl vara som dödar bakterier bättre i tvättsåpan?

Anmäl
2010-04-07 03:09 #75 av: [TrevorS]

#74. Grön såpa och grönsåpa är inte riktigt samma grej, därför de inte heter likadant. Jag har ingen aning om vad som finns i de billiga sorterna.

Anmäl
2010-04-08 01:45 #76 av: Jobin

#74 Tror jag förstår vad du menar.. Tvättsåpan har många fler ingredienser, vet inte om den mest är utspädd eller om den helt enkelt lämpar sig bättre för tvätt ;)

Läs innehållsförteckningar och jämför. Fråga grummes kundtjänst.

 

#75 Grön såpa och grönsåpa är jag ganska övertygad om är samma sak. Särskrivet eller inte.

Anmäl
2010-04-08 13:35 #77 av: [TrevorS]

#76. Jag har köpt ICA's Gröna Såpa två gånger och har fått någon unken doft ifrån kläderna och nästan som fettfläckar. Dock aldrig från Grummes och ett till märke.

Anmäl
2010-11-30 00:12 #78 av: [TrevorS]

Har ni fler tips till vad man kan använda grönsåpa med skriv gärna. Skrattande

Anmäl
2010-11-30 16:44 #79 av: Ians

Jag tvättar håret o hela kroppen i såpa...helt fantastiskt...

Efter att ha kört detta ett tag prövade jag vanligt shampo o håret blev en katastrof!

Vanlig gulsåpa och 2 droppar neemolja som jag tar i när håret är torrt...gnider oljan mellan handflatorna lite och klappar på håret...för att till sist dra fingrarna genom det...funkar Jätte bra!

Håret blir luftigt och fint..tom nu när man använder mössa jämt ute.

Såpa är även bra mot div problem med de "privata delarna" tendenser till svamp och kli nu när man har varma och täta kläder på sig eller äter antibiotika...jag får samma problem när jag äter rejält med vitlök. Vid infektioner...

Men sedan jag började m såpa som enda dusch tvål dagligen så...har jag inte tillstymelse till problem. Rekomenderas varmt! Flört

Anmäl
2011-01-29 20:19 #80 av: [TrevorS]

#79. Man kan parfyrmera gulsåpa med blomblad, man får dock se till att det inte är några giftiga blommor såklart. Skrattande

Anmäl
2011-08-08 12:49 #81 av: [Bärnsten]

Idag ska jag duscha min hund med såpa. Har läst på många forum att det hjälper mot mindre hudproblem. Har även fått veta att det hjälper mot rävskabb och annat smått otyg. Vi var på stranden och hon (min hund) sprang i vattnet. Just den dagen var det fullt av svart gegga och uppspolad tång överallt. Hade jag sett det innan så hade hon inte fått bada. Det dröjde några timmar innan vi kom hem och kunde duscha ur saltet och algerna. Men efter det så har hon kliat sig och fått röda prickar, som hon kliar på. Misstänker att det var nåt i geggan eller den halvruttna tången som orsakade det. Hoppas såpan hjälper....

Har någon varit med om nåt liknande???

Lägger inlägget i två ställen för att få så många svar som möjligt Flört

Tack för alla tips i den här tråden....ska absolut testa dom!! Kram

Anmäl
2011-08-08 14:14 #82 av: [TrevorS]

Rävskabb fungerar det dock inte mot det måste man ha ett speciellt medel mot, däremot borde det kunna förebygga så de gärna inte biter sig.

Men visst är det bra till liknande.

Anmäl
2011-11-25 12:06 #83 av: [TrevorS]

Det är ju städning på gång snart inför julen. Då passar Grönsåpan bra in! Skrattande

Anmäl
2011-11-25 12:10 #84 av: Ians

Absolut har rustat mig inför stöket med några flaskor såpa!

Anmäl
2011-11-25 12:11 #85 av: [TrevorS]

Några flaskor? Jag har samma flaska som för ett halvår sedan den börjar ta slut typ nu. Oskyldig

Anmäl
2011-11-26 11:11 #86 av: Ians

kanske har jag större hushåll Flört

Anmäl
2011-11-26 14:39 #87 av: Anterrabae

Sen är det väl få saker som är så irriterande som när man kommer in i städningen och så är såpan slut!!

Vi har också några flaskor, så det finns i reserv.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-11-26 15:48 #88 av: [TrevorS]

Samma här! Skrattande

Anmäl
2013-03-30 00:46 #89 av: JohannaN

nu måste jag bara ta upp en gammal trådGladhar läst lite var stans att grönsopa kan användas i diskmaskinen, men i tråden så sägs det att inte använda grönsåpa. undrar lite hur är det med den saken?? 

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-03-30 08:00 #90 av: [TrevorS]

Jag kan inte minnas riktigt varför, men de har ett diskmedel gjord på såpan. Tror det kunde bli missfärgningar på glas, men osäker. Men man kan testa på oömtålig disk i för sig.

Anmäl
2013-03-30 08:55 #91 av: tlover


kan det inte vara det att såpa faktiskt är fett, jag har för mig att det lämnar en liten fetthinna på disk (vilket märks mest på glas) och vanligt diskmedel är ju fettlösande så det blir ju ganska motsatt.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-03-30 08:58 #92 av: Ians

Jag hade nog inte diskat glas i såpa...av just den anledningen som du nämner #91

Men kastruller etc blir rena i en blink med såpa!

Anmäl
2013-03-30 09:11 #93 av: [TrevorS]

Kanske stämmer tlover, men de rekommenderar på hemsidan att rengöra kastruller med grönsåpan faktiskt.

EDIT: har inte uppdaterat sedan sista inlägget så missade dig Ians. Svarade på samma såg jag.

Anmäl
2013-03-30 09:27 #94 av: JohannaN

okej, så då kanske det är okej att diska fåglarnas leksaker i detta i diskmaskinenGladfåglarna är ju så mycket känsligare än vi människor, och skulle det finnas rester kvar på leksakerna med det vanliga diskmedlet kan ju det vara ödesdigert för dom, det var därför jag funderade på såpaGlad annars när jag diskar mina egna grejer så diskar jag i det vanliga diskmedletGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-03-30 09:38 #95 av: [TrevorS]

#94. Använd grönsåpas diskmedel den körde jag i bänkdiskmaskin som jag hade en gång i tiden. 

Anmäl
2013-03-30 09:41 #96 av: JohannaN

tack för svarGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-03-30 09:42 #97 av: [TrevorS]

Hoppas det hjälper, man kan även testa blötlägga grejerna innan i en timme, innan man ska diska dem i maskin om det är ingnott med grönsåpa och vatten.

Anmäl
2013-03-31 09:23 #98 av: Anterrabae

Jag kan inte rekommendera vanlig såpa i diskmaskinen! Vi testade och det blev mycket sämre vattencirkulation, inte stopp men den gaggade ihop. Det krävdes lång tids användning av rengöringstabletter till maskinen innan den blev bra igen.

Jag hade läst att det skulle funka, men det var verkligen inte snällt motmmaskinen.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-03-31 09:35 #99 av: JohannaN

aj dåTyst hum, jag använde grönsåpa igår till att diska, hade lite, lite grönsåpa i facket till fågel leksakerna och det tycktes funka. men sedan var det någon som sa måste du ha medel i över huvud taget ?? kan du inte diska utan med bara det heta vattnet??Får idé det är ju också en smart idé.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-03-31 09:43 #100 av: Niklas

#99: Är det inte risk att bakterier från fågelleksakerna blir kvar i maskinen då?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2013-03-31 14:35 #101 av: Ians

100 # Bra tanke!

Dock har jag hört att bakterier dör vid 60 grader...iaf enl smittskydds sköterskan som vi har haft på jobbet, för info ang bakterier. Så om man kör ett program där temperaturen går över 60 grader så bör det fungera.

Trots det så undrar jag lite just när det gäller fåglar, som kan ha de knepigaste bakterier. Om de överförs till människa iaf. Hade nog inte kört dessa leksaker i min diskmaskin.

Anmäl
2013-03-31 14:59 #102 av: Niklas

#101: Okej. Vår maskin har inga gradtal, bara olika program.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2013-03-31 15:09 #103 av: Ians

102# det brukar stå i manualen vilket gradantal som respektive program diskar i Skämtar

Anmäl
2013-03-31 15:49 #104 av: Niklas

Jaha, den har jag förstås inte läst. :-)

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2013-03-31 20:04 #105 av: JohannaN

oftast dom sjukdomar som kan smitta från fågel till människa är Fågelinfluensan, Papegojsjukan, Tuberkulos och Giardia Lamblia som är en encellig organism, en protozon, som ofta hittas hos fåglar och som orsakar sjukdomen Giardia.

mina fåglar är Behandlade mot Giardia Lamblia så där är jag inte oroligGlad 

Papegojsjukan är allmänt förekommande bland vilda fåglar. Även andra djur kan smittas. så oron borde ju då vara superstor när vi matar våra vilda fåglar på vintern och håller på med deras matställen. smittämnet är allmänt förekommande bland vilda fåglar, över 100 arter har beskrivits kunna föra smittan vidare och kan ha det latent i sig. Men även husdjur som häst, nötkreatur, får och getter kan insjukna. 

man räknar med att 70% av alla sällskapsfåglar kommit i kontakt med smitta på något sätt. De behöver ju inte ha insjuknat för att kunna vara bärare.Friska smittbärande fåglar är vanliga, och dessa kan utsöndra smittämnet intermittent under månader. 

I stressituationer, som exempelvis vid transporter och vid förvaring i trånga burar, kan dessa smittbärare insjukna och då utsöndra stora mängder smitta. alltså kan vi aldrig vara säkra på vart sjukdomen kommer dyka upp härnäst. Med tanke på hur utbrett smittämnet är i naturen bör allmänheten upplysas om riskerna vid rengöring av t.ex. fågelbord, fönsterbrädor och takrännorGlad Bakterien kan utsöndras från fåglarna via saliv, nässekret, tårvätska, avföring och damm från fjäderdräkten. denna är jag heller inte orolig för men är ändå försiktig vad gäller detGlad tvättar i 60 grader o.s.vGlad

Fågelinfluensan orsakas av ett virus och det är fastställt att alla fågelarter är mottagliga men man vet inte hur mycket. smittan överförs vid kontakt med smittade djur så är inte så orolig för detta heller men som sagt är också här försiktig när det gäller det Glad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-03-31 20:05 #106 av: JohannaN

Tuberkulos kan smitta från fågel till människa även om det är ovanligt. Risken är större för riskgrupper med lågt immunförsvar t.ex. barn, HIV-smittade, cancerpatienter och äldre. Glad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-04-02 08:46 #107 av: [Iyen]


Köpte gulsåpa för ett tag sedan... Men den gör inte sitt jobb, det är fortfarande skitigt Förskräckt lämna tillbaka?

Anmäl
2014-07-02 03:31 #108 av: elundmark

Tack för tipset om att Grön är bättre (än Gul). Har använt Gul såpa till allt i städnings väg, senast rengjorde jag (en inte så ren) ugn genom att smörja in alla sidor med såpa , och värma den till 100C, därefter varmt vatten och en trasa.

Där såpa skiner mest är (som ni säkert alla vet) är på kakel och och kalk. Mitt badkar har skinit i 11 år nu, med bara 2 minuters jobb per vecka.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.