Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Näring och kostcirkeln.

2009-07-30 19:22 #0 av: [TrevorS]

Vart man får i sig, protein, järn, kalcium, zink, vitamin D och B12, omega3-fett, selen och jod.

Här finner du näringen

Protein finner du bland annat i bönor, linser, kikärtor, och andra baljväxter.

Järn finns i nässlor, persilja, grönkål, spenat och andra bladgrönsaker men också i gröna ärtor, baljväxter, vetekli, vetegroddar, sesamfrön, linfrön, nötter, torkad frukt, fullkornsprodukter, müsli, gröt och andra spannmålsprodukter.

Kalcium finns i produkter som sojamjölk, sesamfrön, tahini, nässlor, grönkål, vattenkrasse, gröna bladgrönsaker, baljväxter, nötter, tofu, nypon, palsternacka och broccoli.

Zink är bra för kroppen att kroppen ska läka fortare och finns i vetegroddar, vetekli, fullkornsprodukter, baljväxter, nötter, frön, alger och i andra spannmålsprodukter som bland annat müsli och gröt.

Vitamin D får du i dig bland annat av solljus på huden (bränn dig inte!) berikade produkter som bland annat havremjölk och margarin.

Vitamin B12 finns ibland annat quinoa men är vanligt att man tar dem som tillskott som finns på apoteket.

Omega3 finns ibland annat, linfröolja, linfrön, rapsolja, valnötter, valnötsolja, vetegroddar, olivolja och V-Pure (som är vegansk ”fisk”-olja)

Selen får man från paranötter, alger, baljväxter och frön.

Jod finns bland annat i alger och salt.

Fakta:
Vegansk näringslära på vetenskaplig grund


Vill tillägga

Glöm inte bort att dricka minst 1 liter vatten om dagen utöver den vätskan som finns i maten. Ät även en varierad kost. Det är även bra om man kollar blodvärden om man känner sig trött och hängig ofta eller om man är osäker.

 

Anmäl
2009-07-31 13:38 #1 av: Casiopeia

Jättebra sammanfattning!

Hur är det med B12 från quinoa förresten? Är den fullvärdig så att kroppen kan ta åt sig den? B12 finns ju i flera växter men tas inte upp av kroppen. Har dock aldrig hört hur det fungerar med quinoa...

Anmäl
2009-07-31 14:35 #2 av: [TrevorS]

#1. Tydligen så ska kroppen ta upp väldigt mycket, det är ursprungligen använt som gröt av indianer och använts i många tusentals år av dem. Under vissa perioder överlevde de på dem.

Jo det finns groddar som kroppen inte tar upp det av, vet inte riktigt vaförför. Jag har inte brist av B12 och tar inte tillskott, har haft det innan jag började äta quinoa hade inte ens någon aning om att det fanns tills förra året faktiskt. Så för mig fungerar det. (på senare tid har jag börjat med tabletter med B12)

Det fannas tabletter förr med bara B12 i hälsobutikerna det var krossat quinoa som grund i tabletten vill jag minnas.

Anmäl
2009-08-19 16:20 #3 av: batski

Skulle gärna vilja veta mer om detta med B12 i quinoa. Studier? Källor? Det låter onekligen intressant!

Anmäl
2009-08-20 02:11 #4 av: [TrevorS]

#3. Du får forska lite, jag har lite för mycket att göra, annars får du vänta ska skriva om quinoa, men har några fler mjölktester kvar att göra och även en ny kokbok på gång samt intervju av hur det är att vara vegan i skola och hur man kan förbättra och liknande.

Anmäl
2009-08-20 08:43 #5 av: batski

Tack! Ser fram emot artikeln om quinoa Glad En kokbok? Wow, spännande! Och lycka till med intervjun!

Anmäl
2009-08-20 10:43 #6 av: [TrevorS]

Tackar, jo intervjun jag gjorde gick bra men den är inte klar det är en idag också. Har lite förmycket projekt tycker jag, så jag hinner med allt planerat här innan.

Anmäl
2009-08-20 10:56 #7 av: batski

Kom ihåg att softa lite också så du inte blir utbränd eller nåt.

Anmäl
2009-10-23 17:02 #8 av: [TrevorS]

#7. Jo jag försöker softa också, måste man. =)

Anmäl
2013-07-07 09:00 #9 av: [Lady-In-Black]

Hej och jättebra inlägg =) nu undrar jag dock vars man kan få kalk ifrån eller vitamin K2?

Här stod en del om Quinoa men försöker hitta hur man kan tillaga det då man äter vegansk - rawfood =)

http://www.vegparadise.com/highestperch36.html 

Kan man grodda quinoa?

Hittade ett =)

http://liveitloveit.shapemeup.se/2013/06/04/drom-raw-quinoagrot-med-mintsorbet/

Skall testa blötlägga...och göra gröt av det!

Anmäl
2013-09-05 22:06 #10 av: Näring

Jag komplementerar med lite mer info.

Den mat som innehåller den näring vi behöver är nötter, frön, linser, bönor och grönsaker.

Nötter, frön, linser och bönor innehåller alla essentiella aminosyror, alla vitaminer utom A och C, och alla mineraler utom jod och selen. (I stora mängder!)

A- och C-vitamin får vi från grönsaker, främst gröna bladgrönsaker inkl. broccoli. (Man måste inte äta flera grönsaker (gröna bladgrön...), det räcker att bara spenat, eller bara broccoli eller bara grönkål. (Grönsaker innehåller förresten lite av nästan alla vitaminer och mineraler, men allt utom A, C finns i mycket större mängder i nötter, frön, linser och bönor, och därför ser jag inte grönsaker som vår huvudsakliga källa till mer än A och C.)

För att få i sig jod och selen så kan man ta tillskott ibland, ca en gång i veckan. Man KAN få i sig jod genom att äta sjögräs (salt är en dålig källa) men det är fruktansvärt dyrt medans tillskott är väldigt billigt. Selen kan man också få i sig genom att äta paranötter men det är svårt att få tag i färska sådana med skal, och det är fruktansvärt onyttigt att äta de som är skalade då fettet oftast har hunnit oxiderat. Selen kan också finnas i linser och bönor men det förutsätter att det finns tillräckliga mängder i jorden där de odlas vilket inte alltid är fallet.

Omega-3 (i form av ALA, "grund-omega-3-fettsyran") får man från linser, bönor, vissa nötter och frön och gröna bladgrönsaker inkl. broccoli. Och vi omvandlar ALA vidare till de övriga omega-3-fettsyrorna, i tillräckliga mängder)

Vitamin B12 producerar vi själva så länger vi får i oss en mineral som heter kobalt, vilken finns i rikliga mängder i nötter och frön, samt i små, men fullt tillräckliga, mängder i de flesta grönsaker.

Det råder en hel del felaktiga trosuppfattningar om vegetarisk kost, t.ex. att man måste äta B12-tillskott och omega-3-tillskott. Om det beror på propaganda/desinformation, allmänna felaktiga trosuppfattningar baserad på rädslan för att inte få i sig all näring eller dåliga bortförklaringar till varför det är okej att äta animalisk föda, det vet jag inte, men det är i vart fall inget annat än felaktiga, icke-vetenskapligt grundade TROSUPPFATTNINGAR.


SÅ, ät nötter (mandel är bäst), frön (hampafrön är bäst), linser och/eller bönor och grönsaker så kommer du inte ha brist på nånting, förutsatt att du inte lider av någon åkomma som försämrar näringsupptaget eller lider av en störd bakteriflora från t.ex. antibiotikabruk.

Kan tillägga att man måste inte äta BÅDE nötter/frön OCH baljväxter (linser och bönor), dessa två kategorier bidrar med samma näringsämnen så man kan äta endera nåndera.


Vad man INTE bör äta:

Socker, oljor, bröd, pasta, fabriksprodukter som t.ex. soja- och quornprodukter. Soja- och quornprodukter (och likn.) är totalt onödigt, det finns inte ett enda näringsämne i dessa som du inte kan få i dig från naturliga råvaror, plus att de innehåller tillsatser och vegetabilisk olja (veg. olja låter nyttigt men är faktiskt oljor som har processats i fabriker och innehåller skadliga transfetter, riktigt skadligt!).

Frukt är näringsfattigt och rikt på socker så ät inte så himla mycker sånt, men visst, är man i behov av energi och inte har möjlighet att äta riktig mat så dör man inte av nån enstaka frukt, men ha inte frukt som en huvudsaklig källa till näring. (Förlåt, jag vet att många inte ville höra det där om frukt.)


Ett tips är att kolla in http://matkalkyl.se/livsmedel.php, där kan man söka fram olika livsmedel och se ungefär hur mycket de innehåller av vilka vitaminer och mineraler, plus omega-6 och -3.

Om man inte har något emot engelska så är

http://nutritiondata.self.com/

ännu bättre och mer detaljerad. Där kan man se om det är fullvärdigt protein, hur mycket av olika essentiella och icke-essentiella aminoryror, plus mycket mer.

Anmäl
2013-09-06 09:10 #11 av: RobinEH

#10

"Den mat som innehåller den näring vi behöver är nötter, frön, linser, bönor och grönsaker."

All mat innehåller näring som vi behöver.

"Nötter, frön, linser och bönor innehåller alla essentiella aminosyror, alla vitaminer utom A och C, och alla mineraler utom jod och selen. (I stora mängder!)"

Du tycker inte att det är väsentligt att påtala att aminosyresammansättningen i de flesta nötter är kass? Du glömde också att nämna att de generellt inte innehåller vitamin D och B12. Sedan får din definition av "stora mängder" stå för dig.

"Grönsaker innehåller förresten lite av nästan alla vitaminer och mineraler..."

Du glömmer att grönsaker och frukter innehåller annan näring än namngivna vitaminer så som olika fytokemikalier.

"För att få i sig jod och selen så kan man ta tillskott ibland, ca en gång i veckan..."

Man kan även använda sig av joderat salt. Tummen upp

"...Och vi omvandlar ALA vidare till de övriga omega-3-fettsyrorna, i tillräckliga mängder"

Först och främst så är omvandlingen av ALA till EPA/DHA väldigt låg hos människan. Omvandlingen skiljer sig mellan människor men under 5% kan man säga att det ligger kring (kvinnor har dock en lite bättre förmåga att konvertera ALA). Här har du ett exempel att läsa. Sedan så delar ALA och LA samma enzymer för konverteringen av längre fettsyror. LA har "förtur" till enzymerna varvid LA kan hindra konversionen av ALA. Skall man få i sig sufficikant mängd ALA från nötter så lär intaget av LA bli högt och ni ser troligtvis problemet med detta på egen hand.

"SÅ, ät nötter (mandel är bäst), frön (hampafrön är bäst), linser och/eller bönor och grönsaker så kommer du inte ha brist på nånting..."

Det är ju rätt allmänt känt att näringens biotillgänglighet i nötter och frön är sämre än många andra livsmedel varvid en del följer med ut i feces. Det skiljer sig dessutom från person till person, så för en del kan större mängder följa med feces ut.

"Frukt är näringsfattigt och rikt på socker så ät inte så himla mycker sånt..."

Frukt innehåller en del fiber som inger mättnadskänsla. Dessutom innehåller mycket frukt andra näringsämnen än specifika mikro- och makronutrienter, så näringsfattigt kanske du skall se över.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.