Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Chili, Chili & Chili

2011-05-03 12:57 #0 av: [TrevorS]

Den är inte bara vacker, den ger dessutom hetta och styrka i såser, grytor, matlagning och bakning.

De som trodde det bara fanns några sorters chili får tänka om! Här är de vanligaste sorterna.

= Mild
= Medium
= Het
= Mycket Het
= Extremt

OLIKA SORTER CHILI
Aji Umba (Art: Capsicum chinense) Styrka:
Amarillo (Art: Capsicum baccatum) Styrka:
Anaheim cubano (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Anaheim (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Anchi (Art: Capsicum annum) Styrka:
Bell Pepper/Paprika (Art: Capsicum annum) Styrka:
Bird Eye (Art: Capsicum frutescens) Styrka:
Bolivian Rainbow (Art: Capiscum frutescens) Styrka:
Bulgarian Carrot (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Carribean Red (Art: Capsicum chinese) Styrka:
Cascabel (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Cayenne (Art: Capsicum annum) Styrka:
Cherry (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Chiltepin (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Chipotle (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Cubanelle (Art: Capsicum annuum) Styrka:
De Arbol (Art: Capsicum annum) Styrka:
Cylcetta (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Fatalii (Art: Capsicum chinense) Styrka:
Fresno (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Guajillo (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Guindilla (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Habanero (Art: Capsicum chinense) Styrka:
Hungarian Wax (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Jalapeno (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Japones (Art: Capsicum frutescens)  Styrka:
Malagueta (Art: Capsicum frutescens) Styrka:
Manzano (Art: Capsicum pubescens) Styrka:
Mulato (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Naga Jolokia (Art: Capsicum chinense) Styrka:
New Mexican (Art: Capsicum annuum) Styrka: ibland
Pasilla (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Peperoni (Art: Capsicum annuum)  Styrka:
Pequin/Tabasco (Art: Capsicum frutescens) Styrka:
Peru Yellow (Art: Capsicum baccatum) Styrka: till
Pimento (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Piri Piri (Art: Capsicum frutescens) Styrka:
Poblano (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Red Savina (Art: Capsicum chinense) Styrka:
Rocotillo (Art: Capsicum chinense & Baccatum)  Styrka: till
Rocoto (Art: Capsicum pubescens) Styrka:
Serrano (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Shishito (Art: Capsicum annuum) Styrka: till
Spansk Peppar (Art: Capsicum annuum) Styrka: till
Sweet Banana (Art: Capsicum annuum) Styrka:
Tabasco/Pequin (Art: Capsicum frutescens) Styrka:
Thai (Art: Capsicum frutescens) Styrka:
Wirri Wirri (Art: Capsicum Chinense) Styrka:

DRICKA TILL CHILI
Vad dricker man till het mat? Vanligtvis passar de flesta röda vinerna med låg alkoholhalt till och alkoholfritt. Mer passande till chili-stark mat är havremjölk utspädd med lite havregrädde eller sötad sojamjölk utspädd med sojagrädde.

MATLAGNING FÄRSK CHILI
Vanligaste matlagningen med färsk chili är Chili Sin Carne som är en vegansk variant av Chili Con Carne. Chili är även gott i färsrätter, såser och i marinader.

MATLAGNING TORKAD CHILI
Hackas eller klipps oftast chilin och används till grytor och soppor, mals oftast ner till pulver och används som pulver. Passar som krydda för att få lite hetta på färsrätter, grytor, soppor, marinader på nudlar eller till pasta.

BAKNING MED CHILI
I Sverige är det inte lika vanligt att man använder chili i bakning. Det man oftast finner chili i bakning är choklad med chilismak. Själv kan man baka och ha i chilipulver när man gör muffins, dock bör man dra ner på sockret då sockersmaken upplevs något mer. Fungerar även bra som extra krydda i tomatbröd eller paprikabröd. Man finner även honung med chili i, en vegansk variant är att man delar en chili (vald efter egen smak) och lägger tillsammans med ljus sirap (ljus sirap går att använda helt istället för honung).

GÖRA EGEN KRYDDA
Det är lätt att göra eget chilipulver. Man torkar chilin antingen i ugnen eller lufttorka (läs nedan). När den torkat hackar man ner den och mixar till fint pulver med kaffekvarn eller med mortel.

TORKNING
Upphägning/Lufttorkning
Den vanligaste torkningen är att göra ristas. Det finns flera sätt att göra ristas som är både snyggt och dekorativt. Med större sorters chili gör man ristas genom att man knytar ihop "hatten"-pinnen med ett snöre och hänger upp. Använder man mindre sorters chili trär man med nål och bommulstråd genom dem så nära "hatten" som möjligt. Se till att du hänger dem på ett ställe som har god ventilation och rätt torrt. hänga upp vid ett fönster är perfekt. Ser du någon som i händelse skulle börja mögla, skär bara bort den och låt de andra fortsätta torka. Torktiden varierar från några dagar upp till några veckor här i Sverige. Det är beroende på vad vi har för väder om det är kallt eller varmt.

Ugn
Man kan även torka chilin i ugnen genom att sätta på 50°C, lägga dem på en plåt utspridda (så de inte rör varrandra). Sätt en sked eller gaffel vid luckan, så den är öppen något, då blir god ventilation och fukten kan ta sig ur. Dock tar denna metod timmar och elen kostar, inget ekonomiskt sätt att torka.

SÅSER
De två vanligaste såserna som man brukar göra är tomatchilisås som är en version av tomatsås fast med chili i, den andra är en chilisås som är riktig stark och väldigt lik tabasco. Recept på tabasco-liknande såser.

Tomat & Chili-sås
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
2 st jalapeno (eller annan beroende på vilken hetta man vill ha)
2 msk olja
400g krossade tomater (1 burk)
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vatten

Gör så här: Kärna ur paprikan och japalenon och hacka ner dem. Fräs vitlöken, paprikan och chilin i 10 minuter. Ska inte ta färg! Tillsätt krossade tomater, vatten och kryddorna och låt det sjuda i 20 minuter under lock. Rör om då och då. Servera till pastarätter eller istället för ketchup.

Chilisås (används som tabasco)
12 pequin/tabasco eller cayenne
1 vitlöksklyfta
1,25 dl äppelcidervinäger
1/2 msk salt
1/2 msk socker

Gör så här: I en liten kastrull, koka chili och vitlöken i vinägern tills de blir mjuka. Häll allt i en mixer tillsammans med salt och socker och mixa till en puré. Kör eventuellt genom en sil om det behövs. Späd chilipastan med mer vinäger tills den har konsistens som grädde. Koka upp igen i en ren kastrull, häll på en ren och steriliserad flaska. (VARNING! När man gör denna maträtt, öppna gärna ett fönster, det luktar rätt illa, vi fick ställa en burk med ättika mitt i köket i ett dygn för att få bort doft för vi inte öppnade fönstret! Alternativ gör på kokplatta utomhus)

VINÄGRETT
Ingredienser:
6 vitlöksklyftor
2 krukor persilja
2 dl olivolja
2-4 tsk finhackad jalapeno
citronsaft av 1 citron eller 2 lime

Gör så här: Mixa alla ingredienserna med en mixerstav.

VARNING! Innan ni börjar, testa med chili som är medium och gå långsamt upp i styrka. Se även till att diska allt ordentligt efter ni använt chili, när ni skurit chilin diska allt noga efteråt, skärbrädan diskas med diskmedel och lite salt. Tvätta händerna med tvål/diskmedel och lite salt. Klia er inte i ögonen heller när ni hanterar dem.

 

Anmäl
2011-05-06 14:01 #1 av: Ians

Jätte fin artikel...Den där vinägretten skall jag allt prövaSkrattande

Anmäl
2011-05-06 14:40 #2 av: [TrevorS]

Den ska vara riktigt god.

Ni som odlar Chili får gärna berätta lite om skötselråd.Skrattande

Anmäl
2011-05-16 08:59 #3 av: Pajjen

vilken chili sort är det som finns i affären som krydda då?

det enda som står på det paketet är "Chilipeppar", och innehållet "Chilifrukt".

Inget mer. Brukar köra på den från Ö&B, men någon som vet vilken sorts chili det är som oftast säljs som krydda i affär

Anmäl
2011-05-16 14:07 #4 av: [TrevorS]

Jag har inte möjlighet att fotografera annars hade jag gjort lite mer detaljerad. Alla dessa ska gå att få tag på i vanlig mataffär, jag har sett dem flesta, dock på olika ställen.

Tyvärr är inte alla affärer så specifika mer än att det är chili och vilken styrka. Pirri Pirri är i alla fall en utav de minsta, de är små spetsiga och röda.

De små påsarna varierar. Dock om man är duktig kan man se skillnad på dem. Vissa har tjockt kött, vissa tunnt, visa är stora vissa är små, vissa ser ut som minipaprikor medans andra är spetsiga, vissa är långa och vissa är korta.

Frågar man personalen där så brukar de kunna svara på vad det är för chili. Borde stå någonstans. ICA brukar även kunna ta in ibland om man frågar.

Anmäl
2011-06-06 22:24 #5 av: Hera

Intressant läsning. Chilin är min bäste vän Tungan ute Dock inte min mages Flört

Anmäl
2011-06-07 10:24 #6 av: [TrevorS]

Jag har lite problem med röd chili men går toppen när jag kokar länge eller torkar den. Skrattande

Anmäl
2011-06-08 10:36 #7 av: DesK

Jättebra artikel Glad Jag har en chiliplanta, om den ger frukt så berättar jag om det då.

Ett tips om man får i sig alltför stark mat är att dricka yoghurt, fil eller mjölk - jag antar att det går lika bra med de olika ersättningsprodukterna, det lindrar hettan mer än vatten eller annan dricka. Gissar att rejuvelac också funkar bra Glad

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.