Annons:
Etiketterinformationfakta
Läst 86109 ggr
[TrevorS]
2011-05-08 23:38

Bjäst

Bjäst finns i två olika former, som pulver i tablett och som flingor. Den inaktiva jästen används egentligen som kosttillskott, men på grund av smaken som påminner om både ost och kyckling används den oftast när man gör vegetariska och veganska maträtter och vegansk ost.

Jästen är en inaktiv jäst och odlas på "Saccharomyces cerevisiae" som även kan finnas i öltillverkning. Eftersom den här jästen är inaktiv betyder det att den inte jäser. Tack vare Louis Pasteur som lyckades komma på ett sätt att isolera jästen i en renkultur. Man jäser sockerrör och melass av sockerbetor under en period på 7 dagar, sedan tvättas den på speciellt sätt, torkas och packateras. Färgen på jästen påminner om majsmjöl.

Smaken påminner om ost, kyckling eller cashey och därför passar bra som ostersättning. Vanliga användingsområden är förutom som tillskott även vanlig i matlagning av veganer och vegetarianer. I veggo-ost, som krydda, på pizza, på gröt, yoghurt, marinader, med popcorn, i scarmble tofu och även istället för parmesan.

Det är skillnad på bjäst och näringsjäst, i grund är det samma jäst förutom att näringsjästen har man tillsatt en annan bakterie som innehåller vitaminen b12.

Andra namn den går under Bjäst, Näringsjäst, Nutrial Yeast, Brufax, Yeshi (Yeshi betyder "för tusen" och gavs till krigsfångar för att förhindra vitaminbrist).

Näringsämnen
B1, B2, B3, B6, (B12)

Fakta Näringjäst
Fördelar med näringsmässiga jäst
20 sätt att göra framsteg mot diabetes
Baksidan av paketet Bjäst.

Annons:
storost
2011-05-09 16:21
#1

Tack för information TrevorS.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Cazzos
2011-06-06 22:12
#2

Kan man äta "bjäst flingor" (sån som visas på bilden) som vanliga frukostflingor med mjölk?


[TrevorS]
2011-06-07 10:23
#3

Anvisningarna sägs att man ska blanda ner dem i filmjölk eller yoghurt, men de är inte krispiga utan löses upp i vatten. Har smakat i soyghurt men bismaken av ost var absolut inte god, men det är nog en smaksak.

Ians
2011-06-09 15:34
#4

något för mig kanske som har B-vitaminbrist för jämnan…..

[pharfignewton]
2011-06-10 17:58
#5

Jag brukar blanda med margarin och ha på macka ibland, tycker det är gott.

 Visst finns det väl ett "rekommenderat dagsintag", man inte bör överskrida? Har för mig att det är två teskedar eller något.

[TrevorS]
2011-06-10 18:45
#6

Det finns inga kända bieffekter, finns ett max dagligt intag av allt. Dock blir det svårt om man ska göra ost och bara använder några matskedar b-jäst i, då kommer det inte smaka gott med så lite.

Dock lite dumt att den säljs som alternativ-medicin eller för de med brist av b-vitamin oftast. I flera länder kan man köpa detta som tillbehör och där står det inget rekommenderat intag.

Annons:
Ians
2011-06-10 20:29
#7

B-vitaminer kan man få i sig rätt mycket av innan man överskrider några gränser…De lagras heller inte i kroppen utan behöver tillföras dagligen…

Ingen sitter väll och slevar rakt ur burken? SÅ gott är det inte!

Här är lite info…

Dosering Bjäst flingor: 7-10 g, ca 1 msk, flingor per dag.

Näringsvärde per 10 g Bjäst flingor: B1 13 mg, B2 2,5 mg, Niacin 28 mg, B6 0,2 mg, Biotin 0,01 mg, Pantoténsyra 1 mg, Folsyra 0,1mg, Inositol 18,5 mg, PABA 0,14 mg, Kolin 23 mg, Tryptofan 54 mg, Nukleinsyrorna RNA och DNA 700 mg

Jag har en jättebra bok om detta med vitaminer och maxdoser skall leta fram den! Återkommer.

[TrevorS]
2011-06-11 10:06
#8

Kan ju påpeka att jag har två paket från Tyskland där står det inget sådant mer än ett recept på ostsås till pizza.Skrattande

Adeon
2011-11-13 14:35
#9

Hur många kolhydrater är det i per 100 gram? Glad

[TrevorS]
2011-11-13 15:09
#10

Mellan 8 och 11 gram kolhydrater på 100 gram.

[kanskemenbarakanske]
2015-10-22 00:08
#11

Hur många kcal är det per matsked? :)

[Synnerlig]
2015-10-22 07:06
#12

Det är jättegott att ha i sallad och soppor tycker jag. Det ger en umamismak och fulländar rätter tycker jag :)

veggie4every1
2015-10-23 00:03
#13

#12 Jag brukar ha det som parmesan på pasta, men ska testa på soppa och sallad med, det låter gott🙂

#11 En matsked är 20 kalorier av Bragg näringsjäst, skulle tro att all Bjäst är detsamma kaloriantal ungefär.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Annons:
[Synnerlig]
2015-10-23 10:04
#14

#13 Ja, gör det 🙂

blåbärspajen
2016-09-06 19:16
#15

Är det verkligen B12 i Bjäst?

[eddiem]
2016-09-06 19:47
#16

Läste också artikeln. Verkar som det står längre ner att det är skillnad på bjäst och näringsjäst att den sistnämnda har b12 men inte bjäst. Köpte något från goodstore i sthlm där var det b12. :D ska göra ost någon gång men de hade inte sjögräsgelatin då så får leta vidare. :) är inte i sthlm så ofta. :)

[moratjejen]
2018-12-04 09:54
#17

Vart hittar jag billigast bjäst eller näringjäst på nätet?  Hittar på apotea 160g för 56 kr, men måste finnas billigare?

https://www.apotea.se/bj%C3%A4st-flingor-160-g

[Outlawly]
2018-12-06 10:18
#18

#17 jag har inte hittat billigare :(

[moratjejen]
2018-12-06 12:08
#19

Hittade ett recept på ost som jag tänkte testa. Läste lite kommentarer och den ger tydligen smaken av ost. Borde finnas ostarom tycker man. 😊

blåbärspajen
2018-12-06 13:41
#20

Ja ost arom borde finnas :) kanske finns utomlands? Det känns som att det borde finnas i USA.

Annons:
[moratjejen]
2018-12-06 15:37
#21

Gör det säkert, såg smörarom någonstans, annars får vi väl uppfinna ostarom och sälja? 😃

Upp till toppen
Annons: