Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Maskros

2011-05-12 00:00 #0 av: [TrevorS]

Den gula blomman som lyser upp är inte bara vacker man kan göra så mycket mer med den, som saft, te och honung.

Maskrosor kanske inte är en höjdare om man har en stor gräsmatta och får gå runt och dra upp dem med maskrosjärn. Men de är så mycket mer. Maskrosen är Mars månadsväxt.

BLOMMAN, ENDAST DET GULA

MEDICIN:
Förr i tiden använde man den om man hade ont i muskler eller leder. Genom att koka upp maskrosblommorna (endast den gula blomman, inget grönt alls!) sila bort vattnet, hälla i blommorna i olja (½ dl blommor till 5 dl oliv eller rapsolja)

Den anses även vara urindrivande och avgiftande.

SAFT:
1 liter maskrosblommor (utan blad och stjälk)
1½ liter vatten
1 skivad citroner
2-3 dl socker

Gör så här:
Rensa blommorna och skölj dem noga. Plocka bort det gröna på blomman (det kan göra saften lite besk annars). Koka upp blommorna, vatten, citroner och socker. Låt stå i ca 6 timmar, sila bort allt genom kaffefilter.

TE:
För att göra ditt eget te torkar du blommorna genom att rensa dem, ta bort allt grönt så bara det gula är kvar och låta de torka på ren linnehandduk i 5-7 dagar eller i ugnen 5-6 timmar på låg temperatur. När du gör te använd 1 tsk maskros till 2 dl vatten, koka upp vatten häll över blommorna och låt dra i 10-15 minuter.

VIN:
Något som de flesta pratar om. Är det olagligt eller lagligt har varit som fråga länge. Under 70-talet skrev man en lag angående tillverkning att vin endast fick göras på frukt och bär och inte viss mängd socker. Då de menade på att man inte fick jäsa endast socker och vatten och maskrosblommor som smaksättning. Lagen ändrades dock 1994 och det blev lagligt igen¹.

MASKROSHONUNG:
100 maskrosblommor
1 citron
½ kg socker
5 dl vatten

Gör så här:
Klipp bort den gröna underdelen av maskrosblomman så det bara blir det gula kvar. Skölj av dem i kallt vatten. Skiva citronen och lägg maskrosblommorna i en kastrull tillsammans med vatten och citronen. Koka upp och låt det småputtra i 15 minuter, låt sedan blandningen stå ett dygn i rumstemperatur. Sila bort blommorna och citronen genom ett kaffefilter eller ren linnehandduk du inte är rädd om. Häll vätskan i en ren kastrull och blanda i sockret, koka upp och låt koka på svag värme i 1 ½ timme. Vätskan hälls sedan upp på rengjorda och värmda burkar och sätts på med lock. Hållbarhet är ca ett halvår.

Maskrosmarmelad (orginalrecept)

5 dl maskrosblommor
5 dl vatten
3 dl syltsocker
1 apelsin (därför äta skal)
1 citron

Gör så här:
Klipp av endast blommorna (det gula), skala citronen och apelsinsen (endast ytterskalet inte det vita då det ger en besk smak). Skär apelsinen i skivor och lägg i en skål med maskrosblommorna och slå på kokande vatten och låt stå tills det svalnat helt och sila bort men spara vätskan, koka upp vätskan tillsammans med syltsockret, citronskalet och apelsinskalet, koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter. Skumma eventuellt av om det bildas mycket skum. Hälles sedan upp i sterila burkar. Tar dock några dagar tills marmeladen stelnar.

ENDAST BLADEN

På våren när bladen är ljusa och späda blir de goda att ha i sallad. De är även rika på vitamin A, B och C.

ROTEN

Pålroten användes förr genom att man rostade den, malde och drack istället för kaffe, vilket man idag inte gör. Man kan även köpa i hälsokostaffärer torkade och malda eller rivna rötter och koka till te, ska stimulera lever och galla.

STJÄLKEN

Inom medicin använde man förr i tiden den mjölkvita vätskan i stjälken och smörjde in områden man hade kroniska eksem och inget annat hjälpte.

Bild på maskrosorna: Lena Bratt
Bild på maskrosvin: TrevorS
Bild på honung: TrevorS
Text: TrevorS

Fakta:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Maskrosvin
http://sv.wikipedia.org/wiki/Maskros
http://www.starsandherbs.se/ortagarden/maskros.htm
http://www.grongava.se/shop/product/maskrosrot
http://botanical.com/botanical/mgmh/d/dandel08.html
http://www.epochtimes.se/articles/2006/07/12/9461.html
http://www.giftinformation.apoteket.se/AlphaList_vaxt.asp?ArticleID=11239&CategoryID=6231&pDisplayType=0

 

Anmäl
2011-05-12 00:28 #1 av: AnneN

I sommar blir det till att plocka maskrosor och använda den där vätskan på mina eksem så får jag se om det hjälper Glad Gamla huskurer brukar ofta fungera bättre än läkarnas receptbelagda hopkok.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-05-12 00:36 #2 av: [TrevorS]

Hittade faktiskt recept i gammal läkarbok också. Man ska även koka te på blomman och smörja in på eksem om man har problem. Har aldrig testat eller träffat på någon som testat, så berätta gärna hur det gick. Skrattande

Dock stod det inget om hur ofta man skulle smörja in men antar morgon och kväll.

Anmäl
2011-05-17 21:25 #3 av: Ians

Lägger en länk till denna artikel inne på Alternativ Behandlingar i fokus Flört själv skall jag allt försöka tillverka honungen!

Anmäl
2011-05-17 21:25 #4 av: ettlitetalias

Vad roligt! "Synd" bara att det är så ont om maskrosor här där jag bor...

Anmäl
2011-05-17 22:27 #5 av: [TrevorS]

#3. Ja det kan du göra, finns mycket bra maskrosor är bra till.

#4. Du får gå en runda ut till skogen där kan man hitta rätt mycket också. Här har vi nästan problem, mer gult än grönt här ute (på min gård, mest grönt och jord, då jag plockat bort alla)

Anmäl
2011-05-20 00:53 #6 av: attvaraellerintevara

Hej. Efterlyser ett recept på Maskrosvin. Satte ett sådant gott vin för många år sedan på en 12 litershink med  maskrosor,hett vatten socker och citroner. Är det någon här som har detta receptet,så skulle jag bli mycket glad..kan inte mängderna... Mitt Maskrosvin blev iallafall så fint och det såg ut som champagne i färgen och smakade fantastiskt. receptet hittade jag i tidningen Allt om mat,tidningen som lånades ut och sedan dess är receptet borta. Har sökt efter det men inte lyckats få tag i just det. / AstridBirgitta

..

Anmäl
2011-05-20 11:47 #7 av: [TrevorS]

Det har frågats om just detta på vin.ifokus.se, ska leta reda på ett snart. Jag måste hitta mina böcker först bara. Skrattande

Anmäl
2011-05-21 16:23 #8 av: [TrevorS]

Här är receptet MASKROSVIN.

Anmäl
2011-05-22 14:40 #9 av: Anterrabae

Tack för en fin artikel! Skrattande

Maskros är både stärkande för njurarna och levern. Hjälper dessutom gallan. *mirakelväxt*

 

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-05-22 15:36 #10 av: [TrevorS]

Hur är det med gallan? Jag har läst mycket om det och gallsten men inte hittat någon som kan  bekräfta.

Anmäl
2011-05-22 16:13 #11 av: Anterrabae

Eftersom gallan och levern hänger ihop så påverkas de båda av maskrosens renande effekter. Dock kan det vara bra att komplettera med olivolja så "stenarna" mjukar upp sig, och inte gör så ont om de vill komma ut.

Grapefrukt är bra vidd gallproblem oxå. Mariatistel vid rena leverbesvär. Maskros är den som går på alla tre: Lever, galla och njurar.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-05-19 22:36 #12 av: [TrevorS]

Puttar upp den här tråden.Skrattande

Anmäl
2012-05-20 22:26 #13 av: [Aquelegia]

Har frågor om Medicinen mot ont i värk och leder.
Varför måste blommorna kokas innan dom läggs i oljan?
Kan man använda avkoket till något eller är det oanvändbart?
Är oljan för utvärtes eller invärtes bruk?

Anmäl
2012-05-20 22:42 #14 av: [TrevorS]

#13. Den egenskapen man är ute efter dör inte vid en kort uppkokning, så kokar man upp så klarar dessa ämnen sig, men man ska inte koka dem i flera minuter. Detta är för att man vill döda vissa bakterier och naturliga jässvampar från dem, har man otur om man inte kokar upp dem så kan det börja jäsa redan under mindre än ett dygn och då är den värdelös och måste kastas.

Man kan även koka upp vatten och slå över blommorna om man så önskas och låta dra i någon minut och hälla av, därefter kan man lösa upp lite socker så får man en söt dryck med en bismak som påminner av honung.

1-2 msk två gånger dagligen före måltid. (tänk på att rensa bort det gröna runt eftersom du vill ha det gula, eftersom det gröna är beskt)

innehållsämnerna i maskrosen

Anmäl
2012-05-20 22:45 #15 av: [TrevorS]

Man hittar fler tips och recept på den här sidan också örtgården.

Anmäl
2012-05-20 22:46 #16 av: [Aquelegia]

#14 Jaha då är det alltså för invärtes bruk. Skall köra hårt på det och höra av mig om det funkar ! Får se när jag lyckas hitta maskrosor som inte blivit nerkissat av hundar och avgasat av bilar Tungan ute

Kan ju ge råd om att INTE använda rårörsocker till maskroshonungen den blir bara vattnig och inte sådär tjock och kletig. Testat några gånger, det vill sig inte. Antagligen för rårörsocker har större kristaller?

Anmäl
2012-05-20 22:47 #17 av: [Aquelegia]

Just det missade att fråga vilken mängd makskrosblommor till medicinen? Står bara hur mycket olja ^^

 

Anmäl
2012-05-20 23:06 #18 av: [TrevorS]

Rårörsocker kanske måste kokas väldigt länge kan tänkas, tror jag använt mig av det någon gång. Fick koka längre än med vanligt socker.

Det är "½ dl blommor till 5 dl oliv eller rapsolja". Men du nu får jag be om ursäkt jag är lite för trött, men vid smärta ska den inte ätas utan smörjas in om det är musklerna!

Det ska vara så här:

Ont eller muskelvärk = smörja in onda området morgon och kväll. - enligt denna sida

Ätas ska den göras om man exempelvis börjar bli förkyld i gjord vinnegrätt.

Anmäl
2012-05-21 22:08 #19 av: Anterrabae

vill bara påminna om vätskebalansen och sånt då maskrosor är vätskedrivande.

Låg dos dagligen som en kur stärker njurarna.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-05-21 22:46 #20 av: [Aquelegia]

#19 Då kanske jag skall hålla mig till utvärtes bruk särskilt nu i sommarFlört Är dålig på att dricka vätska under dagen nämligen.

Anmäl
2012-05-21 23:06 #21 av: Anterrabae

Ingen större fara egentilgen, bara men är medveten om det. Men det är bra att känna efter i alla fall. Och kanske ta det lite lugnt extra varma dagar.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-06-07 17:33 #22 av: [TrevorS]

Nu ett nytt recept maskrosmarmelad och vill tipsa om ett recept på maskrossirap från lite skillnad av mitt recept på maskroshonung.

Anmäl
2015-05-19 17:53 #23 av: sniglar

låter gottSkrattar

Anmäl
2015-05-19 20:09 #24 av: veggie4every1

Ja, maskrosor är ju helt underbaraGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-05-19 20:27 #25 av: Anterrabae

Bra påminnelser så här i maskrostider. :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2015-05-19 20:53 #26 av: veggie4every1

Ja, precisGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-05-26 12:13 #27 av: veggie4every1

Jag kan lova att den här honungen blir helt fantastisk, med en underbar honungssmak och doftGlad

Jag var helt inställd på att aldrig mer äta honung (en produkt som jag givetvis gladeligen avstår ifrån för binas skull). Men nu behöver jag inte avstå för det är ju gott i alla fallSkämtar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-06-05 17:41 #28 av: Nelley

Plockade just 102 blommorPustarvar faktiskt nästan svårt att hitta! Hittade dock hundra och hundratals med vita, runda. "Önskeblommor".SkrattarÅkte på mina inlines upp och ner för kullar, vid en järnväg och klättrade över ett gallerstaket. Åkte på jordvägar och hit och dit. Iallafall, 102! Gör maskroshonung senare, nu ska jag vila.Sover

Anmäl
2015-06-06 19:23 #29 av: veggie4every1

Har du gjort honungen Nelley?Glad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-06-07 01:45 #30 av: Nelley

#29 Har börjat, nu ska den stå ett dygn.Skrattar

Anmäl
2015-06-07 12:24 #31 av: veggie4every1

#30 Javisst ja,  just det. Visst luktar det honung om blommorna? Jag blev jättelycklig av det, trodde bara att bihonung luktade honungSkrattar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-06-07 12:28 #32 av: Nelley

#31 Hm, jag vet inte. Har inte tänkt på det. Kom dock lite på diskbänken som jag bara åt.GapskrattarSmakade inte så illa.Galen

Anmäl
2015-06-07 12:36 #33 av: veggie4every1

#32 Haha, jahajaSkrattarMen joo, när blommorna låg i blöt så luktade det ljuvlig honung när man lyfte på locket...

Min honung tjocknade inte förrän den blev kall och då blev den som flytande honungLipar

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-06-07 20:24 #34 av: Nelley

#33 Ja, får väl se, haha! Gör klart den ikväll.Skrattar

Anmäl
2016-05-05 12:44 #35 av: veggie4every1

Puttar upp den här förträffliga artikeln som är aktuellare än någonsin nu. Dags att skörda honungen till nästa vinter och kanske passa på att göra något annat gott av maskrosor också?Glad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-05-05 21:09 #36 av: veggie4every1

Läste på facebook att någon hade ätit stekta maskrosknoppar idag. Det låter väl spännande?

Personen hade lagt upp en bild på ris, stekta maskrosknoppar och en sallad av kirskål. Såg fint utGlad

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-05-10 19:05 #37 av: vendelay

Kanske är en dum fråga men är det farligt ifall det är kiss eller avgaser på blommorna? Avgaser går ju såklart att undvika men det går ju inte att veta om något djur har kissat på blommorna? Tyst

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-05-10 19:35 #38 av: veggie4every1

Alltså, skulle inte plocka maskrosor vid lyktstolpar eller där vovvarna uppenbarligen vistasSkrattar
Men annars tror jag inte det är någon fara, inte mer än med annat markväxande man plockar och äter.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-05-10 21:43 #39 av: vendelay

#38 Nej, såklart. Tack så mycket SkämsFörlägen

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-05-10 23:21 #40 av: veggie4every1

#39 No --->Hund

Hihi...Kramas

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-05-11 08:11 #41 av: Lustgas

#37 Jag tänker att man ju åtminstone bör skölja det man äter från markplan i vilket fall. Och om en värmer upp dem, som i den stekta rätten du föreslog, så bör  ju eventuella bakterier dö. GladGällande avgaser så påverkas ju växterna såklart av dem (partiklar, svaveldioxid, försurning etc) - men jag vet inte om det egentligen är så mycket värre gentemot luften vi inandas (vilket vi ju ofrånkomligen gör)? 

Anmäl
2016-05-11 09:02 #42 av: veggie4every1

#41 Absolut, skölja bör man och de kokas ju även när man gör honung. Men vid trafikerade vägrenar och i andra tätt trafikerade områden så undvik att plocka tycker jag.

Tips är också att lägga blommorna på tidningspapper i några timmar så kryper eventuella insekter ut.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-05-11 12:40 #43 av: vendelay

Tack för tipsen! Hade inte tänkt på det där med tidningspappret, det ska jag komma ihåg. Ska försöka ta mig ut och plocka nästa vecka när jag har några lediga dagar! Glad

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.