Annons:
Etiketttips-id-er
Läst 16080 ggr
[TrevorS]
2011-09-03 17:13

Vete, Mjölk & Äggfria Muffins

Det har tidigare varit svårt att få ihop ett bra recept till vete och äggfria muffins. Men det finns några grundregler och tips på hur man får till dem.


Bild: TrevorS, får ej kopieras utan tillstånd.

Det finns många som inte tål vete, gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Men som tur är har det kommit många bra produkter, tyvärr innehåller många vetefria mjölmixar äggprotein, laktos eller mjölkprotein vilket gör att många inte kan äta det heller. På internet hittar man ytterst lite recept som är anpassade. Men det finns ett grundrecept som man kan variera en hel del som är perfekt.

Att få till den perfekta, vete, mjölk och äggfria muffinsen innehåller tre steg.

  1. Blanda smeten länge.
  2. Låt smeten vila i 15-20 minuter innan gräddning.
  3. Häll upp i formarna precis innan du ska sätta in dem i ugnen för att de inte ska fastna i formen. (vilket det kan göra om de är i formen ett tag, då kan den bli fuktig och då fastnar dom lättare)

GRUNDRECEPT:
4 deciliter alternativmjölk (sojamjölk, rismjölk) - vatten (blir då inte lika "fluffiga")
1½ matskedar fiberhusk
3 matskedar potatismjöl
2 deciliter majsmjöl
1 deciliter rismjöl
1 matskedar sirap
3 matskedar olja (inte olivolja)
1 kryddmått salt
1½ deciliter socker
3 teskedar bakpulver

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225°C. Blanda alternativmjölken med fiberhusk, vispa noga tills det börjar bildas ett gelatinliknande ämne. Tillsätt potatismjölet och vispa tills det löst upp sig helt. Tillsätt sedan majsmjöl och rismjöl, fortsätt att vispa i någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa i någon minut tills allt blandat sig noga. Låt vila i 15 minuter. Häll upp i muffinsformar cirka 3 matskedar. Grädda i 15-20 minuter, prova gärna med sticka när de är klara.

Tips på variationer:
Björnbärsmuffins: blanda i 5 deciliter frysta björnbär i smeten efter den vilat i 15 minuter. Grädda 20-25 minuter (tar längre tid då det är frysta bär i)

Blåbär/Hallon/Lingon: blanda i färska /tinade 1 deciliter blåbär efter smeten vilat i 15 minuter. Gräddas som vanligt.

Choklad: blanda i 2-3 matskedar i början av smeten.

Vanilj: tillsätt 2 teskedar vaniljsocker i början av smeten.

Morotsmuffins: Riv 1 morot fint och blanda i smeten från början. Gräddas 20-25 minuter. Prova med sticka när de är klara. Ha gärna i 1 tesked kanel och lite citronsaft och 1 matskedar finrivet citronskal.

Apelsin: Blanda i 3 matskedar apelsinsaft i början av receptet.

Bild och text TrevorS

Annons:
DesK
2011-09-07 12:02
#1

Här är ju många bra tips samlade. Toppen när man får gäster som inte tål eller vill äta vete, mjölk och ägg! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2011-09-07 12:15
#2

Jo detta är toppen. Jag bakade detta igår, blev en riktig höjdare, de tog slut före de vanliga muffinsarna eftersom alla ville smaka på dessa istället. Skrattande

Anterrabae
2011-09-07 22:47
#3

Jag blev supernöjd med dessa! Kommer hålla fast vid detta receptet Flört

Tänker även att om man bakar dem på hemmagjord soyamjölk, och skippar sötningen så borde det gå att krydda upp dem med örter och tex oliver, vitlök eller soltorkade tomater. Ellar varför inte underbart gröna med veggo-pesto i.. Ja ni märker hur jag tänker och spånar.

Blir nog snart till att testa.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-09-07 22:55
#4

Jovisst fungerar det toppen. Är sugen på att testa med solrosfrömjöl helt. kan bli rätt billigt. Skrattande

Pesto är gott att lägga en klick på ovan och låta den sjunka ner. Flört

Anterrabae
2011-09-07 23:14
#5

Kan jag tänka mig! Här ska testas, kanske i morgon till och med..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-10-31 21:15
#6

Hur gick det? Testade du? Skrattande

Annons:
Anterrabae
2011-10-31 21:44
#7

Nej, efter det att pappa blev sjuk och hela röran med det har bakandet och testandet kommit av sig. men jag gjorde en ganska neutral variant på muffinsen och rostade och hade som bröd.

Börjar dock känna mig lite experimentssugen igen. Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-10-31 21:46
#8

Jasså, var de goda rostade?

Anterrabae
2011-10-31 21:48
#9

Ja, mycket bättre än "bara" nygräddade. I och med att jag inte hade något socker i eller smaksättning å tala om, lite salt och olivolja. Så blev de som scones, och om man rostade dem fick de en frasig yta. Påminde faktiskt om foccachia i känslan.. De funkade dessutom även dagen efter om man rostade.. eller stekte i stekpannan.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-10-31 22:29
#10

Kan tänka mig det, man kan ju göra detta i sockerkaksform också fast längre tid i ugnen. Har jag själv testat. Men behövdes mer bakpulver när man kör all smet i samma form.

Anterrabae
2011-10-31 22:33
#11

Det upplevde inte jag, men man måste öka mängden husk något. Eller ha en sort som svället jättemycket. Jag gjorde kanelkaka med äpple i för ett tag sen. med en husk som sväller jättemycket. Smeten blev mer som en lösare deg. Sen lät jag den svälla sista gången i formen i stället för i bunken. Det blev hur bra som helst.

Husken jag har här hemma, måste jag öka mängden ganska mycket för att få samma effekt. men då reser den sig jättebra, även hela smeten i samma form. Jag har haft problem med det tidigare. Mer bakpulver vill jag inte ha, tycker det smakar för fränt då. (har testat det med)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-10-31 22:49
#12

Bubbelvatten gör också stor skillnad när man bakar, då behöver man inte lika mycket bakpulver. En riven potatis, morot eller äpple gör mycket också. Syran från äpplet är ju perfekt då det bildas en reaktion där. Går ju att ha i lite äppelcidervinäger också för att få det att resa sig mer med mindre bakpulver.

Jo bakpulver kan smaka fränt om det blir för mycket. Har varit med om det tidigare också. Men man får laborera sig fram. Vill gärna ha ditt recept med äpple i, eller kör du efter detta recept med rivet äpple i?

Anterrabae
2011-10-31 23:01
#13

Jag gjorde efter detta grundreceptet, tillsatte en msk vaniljsocker och 1-2 msk malen kanel. (höftade lite)

Sen hällde jag upp i smord och polentad form och petade i äppelbitar, sådär lagom tätt så det såg fint ut. Lät svälla i 20 min eller något längre. Gräddade på 200 grader i 35 minuter, eller till den var nästan klar. Hellre lite kladdig i mitten, än för torr.

Den blev kanon!! Men det var stor skillnad på husk. När den blev så bra hade jag husk från fibrex, med risentas husk får man dubbla mängden och öka tiden för svällandet. Mina allätande släktingar trodde inte att den var fri från "allt". De kände INGEN skillnad på den och vanlig kaka. Min svägerskas glutenintolerante far frågade om han verkligen kunde äta den där kakan.. är den verkligen glutenfri! SkrattandeCool

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
[TrevorS]
2011-10-31 23:11
#14

Just det ja, receptet på kladdkaka kom jag på nu när du skrev om detta! Ska leta fram det.

Jag vet inte vad jag har för märke nu, men det är skillnad på dem har jag hört, beroende på hur mycket av skalet det är i, stämmer det? Du vet nog det bättre än mig.

Chockladkaka är gott med detta recept, hade i lite riven blockchocklad sist.

Anterrabae
2011-10-31 23:16
#15

Ja, choklad och tigervarianter är toppen!

Jag vet inte riktigt vad det beror på, men det kan nog stämma. Har inte upplevt skillanden så stor förut! Men där har jag förklaringen till varför vissar recept jag stött på, i mina ögon har väldigt lite husk.. de sväller mer.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-10-31 23:25
#16

Lyckas du med tiger? Jag har försökt men den vill ju bara blanda sig helt för mig, rör bara lite lätt och häller ner på ena sidan precis som man ska göra.

Mindre husk sväller mer än de med mer husk? Jag upplever olika, recept med mer vätska behöver jag oftast mindre husk i medans de mer kompakta behöver jag mer.

Anterrabae
2011-10-31 23:42
#17

Det jag menade var att vissa husksorter sväller mer, alltså behövs det mindre.. och tvärt om. Jag börjar bli trött.. Flört

Har inte testat tiger, men eftersom jag får smeten så tjock ser jag inget hinder. Ska jag testa?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-10-31 23:50
#18

Kan nog stämma rätt bra det där, jag har kört med två olika sorter.

Vore kul om du testar med tiger faktiskt. Skrattande Ta med recept, tänkte fotografera lite bra om ni också har kamera? Så kan man lägga ut recept på den perfekta taco-kvällen.

Anterrabae
2011-11-01 12:47
#19

Kamera kommer absolut med Glad och tigerkakan står på slutsvällning, innan ugnen.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-11-01 12:50
#20

Va kul, jag testade göra en cheesecake, använde gelesocker i också, blev inte alls som jag hade tänkt mig. ObestämdSkrattande Vet man det till nästa gång. Hur gick det då? Nyfiken på resultatet på tigerkakan.

Annons:
Anterrabae
2011-11-01 12:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Den har inte åkt in i ugen än, men här är en före-ugnen-bild.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[TrevorS]
2011-11-01 13:02
#22

Är riktigt spänd på dem och se hur de blir faktiskt. Skrattande

Upp till toppen
Annons: