Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (19) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Tips & idéer

På grillen med TrevorS

2012-04-13 19:40 #0 av: [TrevorS]

Visst är det gott när man känner doften av nygrillad mat! Här har du tips på god mat till grillen.

Det finns så mycket gott att ha på grillen och här är några tips och recept på marinad som passar utmärkt till grillat.

SPETT

För att allt ska bli klart lika snabbt är det bra om alla bitar är ungefär i samma storlek på spettet. Blötlägg spettpinnarna (om de är i trä) i minst 20 minuter, gärna under natten, då brinner de inte upp eller förkolnar helt.

På spettet:

Aubergine
Zucchini
Champinjoner
Paprika
Lökar
Vitlöksklyftor
Äpple
Ananas
Svartrot
Sojabitar
Sparris
Kronärtskocka
Chili
Oliver
Tomat (cocktailtomater är bäst eller delad stor tomat)
Squash
Tofu
Broccoli
Blomkål
Majskolv
Banan
Fänkål
Sojakorv/Tofukorv
Seitan
Potatis (bör förvällas i 5 minuter)
Rödbeta (bör förvällas i 5 minuter)
Morot (bör förvällas i 5 minuter)
Kålrot (bör förvällas i 5 minuter)
Majrova (bör förvällas i 5 minuter)
Palsternacka (bör förvällas i 5 minuter)
Brysselkål (bör förvällas i 5 minuter)

FOLIE

Ett annat sätt att grilla är exempelvis lök eller tomat som man virar in i aluminiumfolie (se till att den fungerar i höga temperaturer!) och grillar tills de blir helt mjuka. Tomaten bör man göra några små hål i med en gaffel eller kniv för den annars lätt kan skvätta en hel del om den spricker. Fungerar även med exempelvis potatis eller aubergine om man vill ha något lite mer "fisk"igt.

GRILLA HELT

Man behöver inte grilla jämst med spett. De flesta grönsaker kan man grilla genom att lägga direkt på gallret. Då är det dessutom gott med en god marrinad.

PÅ GALLER:

Zucchini (delad på längden)
Aubergine (skivad i 1 cm tjocka skivor)
Sojabitar (lagom stora så de inte ramlar mellan)
Veggoburgare (finns som man kan köpa färdiga)
Majskolv (grillas som den är)
Morötter (gärna delade på längden)
Tofu (skivad)
Bröd (tills lätt rostad, använd till maten)

MARINAD

Marinad är nästan en måste på grillen för att få god smak på det man grillar. Här är några recept.

Klassisk grillmarinad
2 msk sojasås
0,5 dl olja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk socker
1 msk chilikrydda
1 krm peppar
2 krm salt

vispa ihop och pensla på innan du lägger det på gallret, eller lägg i marinaden i en plastpåse i kylen under natten eller minst 20 minuter.

örtig marinad
0,5 dl olja
1 msk finhackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk socker
1 krm rosmarin
salt

vispa ihop och pensla på innan du lägger det på gallret, eller lägg i marinaden i en plastpåse i kylen under natten eller minst 20 minuter.

Anmäl
2012-04-14 14:05 #1 av: PetraTörnblom

åhh gu va gott att grilla ! måste göra det snart! ^^

Det ser jätte gott ut !!

måste tästa marinaderna som du skrev också! låter gott!



Förutom de grillade grönsakerna så brukar jag även ha potatissallad med majs och gurka, och vitlöksbaguette till det jag grillat.


Vitlöksbaguette

Veganska baguette i tjocka skivor
Vitlökssmör, alltså smör blandat med pressad vitlök och lite salt

sätt ugnen på 175 g. Bre på smöret på brödskivorna och ställ in det i ugnen i ca 5 min så att baguetterna får lite färg.

Potatissallad
Ingredienser:
ca 6 kokta fast-potatisar i små tärningar

nästan en hel förpakning av alpro soya yoghurt natural
ca 4 matskedar majonäs
vitpeppar
örtsalt
senap
lite socker
eventuelt färsk gräslök

Gör såhär:
Gör själva "såsen" först i en skål. Då blandar du i yogurten, majonäsen, lite senap och resten av kryddorna efter smak!

häll sedan i potatisen. Tänk på att potatisen suger åt sig när den får stå ett tag , så lägg inte i för mycket potatis!

Det är godast om den får stå i kylen ett tag innan man äter den tycker jag =)

Anmäl
2012-04-14 16:57 #2 av: Skunken

Åhh vad gott! Måste grilla snart, det är så gott med champinjoner!

Anmäl
2012-04-14 19:22 #3 av: [TrevorS]

#1. Potatissallad är gott när man gör det själv, ska jag nog ta och testa ditt recept Petra. Vitlöksbaguette är riktigt gott.

#2. Visst är champinjoner gott att grilla måste jag göra också snart igen.

Anmäl
2012-04-14 21:00 #4 av: kelfwing

Här är lite fler tips till grillkalaset (det är alltid kalasigt att grilla)

kall  sås med gräslök och persikor:

http://green-and-veg-recept.blogspot.se/2010/06/tillbehor-kall-sas-med-graslok-och.html

grillad mochi. (mochi är "kakor" av mochirismjö. det finns mer info i länken)l

http://gastronomibloggen.wordpress.com/2010/12/30/grillad-mochi/

ingefärssyltad squash är ett gott tillbehör till grillad enligt salt och peppar:

http://www.saltpeppar.se/blog/?p=11940

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2012-04-14 23:04 #5 av: [TrevorS]

Trevligt med lite fler recept kelfwing. Skrattande

Anmäl
2012-04-15 12:04 #6 av: kelfwing

Varsågod TrevorS Skrattande

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2012-04-21 21:31 #7 av: Anterrabae

Åh, vilken mysig artikel, och fler goa recept! Bokmärker tråden tills det är grilltajm nästa gång. Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-07-10 21:06 #8 av: [TrevorS]

Grillade Seitan allt inte för länge sedan. Blev grymt gott! Skrattande

Anmäl
2012-07-10 22:03 #9 av: Anterrabae

Tycker nästan att det är otäckt likt en biff ;) men säkert jättegott, har inte testat än

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-07-10 22:41 #10 av: [TrevorS]

Skulle föreställa "ribz", gjorde det för några år sedan med täljda björkgrenar som ben, de blev rätt snyggt men kunde inte äta för det var allt för likt.

Anmäl
2012-07-10 22:50 #11 av: Anterrabae

Haha! Ja då är det inte bra att vara för konstnärlig ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-07-23 13:09 #12 av: KastKatt

Fasen TrevorS jag har saknat dig nu när jag varit inaktiv så länge, du är ju så dukigt och fantastisk på alla sätt och vis!

Anmäl
2012-07-23 14:46 #13 av: [TrevorS]

Tackar KastKatt. Skrattande

Anmäl
2013-04-22 11:29 #14 av: [TrevorS]

Grillade för första gången igår i år. Skrattar

Anmäl
2013-04-22 11:39 #15 av: kelfwing

Whoa och vad roligt att du har redan har grillat.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-04-22 11:48 #16 av: [TrevorS]

Missade bilden. Hemmastoppad vegansk korv, morötter, majs och lite andra godheter blev det. Ser lite bränt ut och...ja...lite kanske.Galen

Anmäl
2013-04-22 17:14 #17 av: tlover

en kul grej man kan göra är att tänka lite "annars" genom att grilla bara grönsaker och göra en god bön el linssallad eller göra en bön och potatissallad. det ser ofta mycket fräschare ut och är ofta riktigt riktigt gott

Anmäl
2013-04-22 17:30 #18 av: [TrevorS]

Absolut, potatissallad är nästan en måste. Blev det också. Jag brukar grilla bara grönsaker vilket jag tycker är gott nog, dock glömmer jag jämt bort att koka morötterna innan, de blir så mycket godare att grilla kokta (dock inte sönderkokta!). Sedan spätt med massor av gott! Skämtar

Hur gör du linssallad och bönsallad?

Anmäl
2013-04-22 18:27 #19 av: tlover

Pappas linssallad

Kokta gröna linser, hackad gul lök, skivade gröna oliver, vinäger, olivolja, paprikapulver, basilika, svartpeppar, salt ev lite pressad vitlök. ev kan man också ha tex ruccula i också. lök är lite mindre än linser, resten är mest smaksättning

Pappas bönsallad modifierad.

Kokta kidneybönor, hackad röd lök, skivade oliver, hackad röd paprika, olivolja, vinäger, paprikapulver, basilika, svartpeppar, salt. mest bönor sen paprika, resten är mer som kryddning. det går att lägga till kokt potatis i bitar och så blir det en potatis och bön sallad. Pappa hade keso istället för olja och vinäger så det går nog med kesosubstitut också.

Anmäl
2013-04-23 17:21 #20 av: VildaVittra

Det här är helt otroligt gott:
4 auberginer
4 vitlöksklyftor
4 soltorkade tomater
7 matskedar rapsolja
4 msk vitvinsvinäger
3 msk hackad persilja
2 msk färsk oregano blad
1 tsk socker salt

Skiva auberginerna tunt, salta, låt stå, pressa ur vätskan. Skölj av.

Mixa vitlöksklyftorna med salt. Blanda i tomater, olja, vinäger, persilja och oregano ev socker. Mixa väl. Grilla auberginskivorna och vänd sedan ner dom i röran. Smaka av med salt.

Njut!

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.