Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Färga håret naturligt

2013-12-09 17:12 #0 av: [Vegg]

Hur man färgar håret naturligt utan konstiga ingredienser.

Färga håret är inte något nytt utan gjort i urminnes tider.

Att färga ofta kan detta förstöra håret och därför väljer många alternativ färgning. Många tror att alternativ färgning inte håller så bra, men det är oftast tvärt om att det håller bättre, dessutom skonsamt för hårbottnen och hår. Tänk på att använda plastföremål som du inte är rädd om då dessa ej bör användas till något annat än färgning, samma gäller ren handduk, då de blir missfärgade. Använd inte metallredskap på detta kan ge reaktioner med syran som kan förstöra hårfärgningen. Bästa resultat får man genom att använda sig av en färghätta, badmössa eller plastfolie och gärna en mössa över som man inte är rädd att förstöra. Även plasthandskar är att rekommendera då den färgar av sig på huden. För att man inte ska få färg på öronen och pannan kan man smörja in med vaselin, kommer det lite färg på pannan eller öronen är det enkelt att torkas bort.

  1. Henna (Lawsonia Inermis) 
  2. Indisk Henna (Lawsonia Inermis, från Indien)
  3. Indigo (Indigofera tinctoria)
  4. Katam (Buxus Dioica)
  5. Rabarber-rot (Rheum rhabarbarum)
  6. Cassia (Cassia Obovata)
  7. Gurkmeja (Curcuma longa)
  8. Svart Valnöt (Juglans nigra)

RÖTT
För rött hår så använder man henna eller indisk henna. Eftersom henna behöver en tid på sig för att börja släppa ifrån sig färgen blandas den några timmar innan du har tänkt att färga håret max 24 timmar innan. Använd varmt vatten (men ej kokande vatten då detta förstör hennan och kan ge misslyckad färgning) med 100 g henna med 1 matsked av äppelcidervinäger till en smet tjock som pannkakssmet och yogurtsaktig konsistens. Arbeta in i håret och täck med plastfolie och låt stå i cirka 3 timmar.

Något att tänka på är att inte köpa henna i olika färger då henna endast är röd! Tänk på att henna kan inte kan tvättas ur eller blekas. Vill man ha någon annan färg gör man det i omgångar, först med henna och sedan med den andra färgen. För att få mörkbrun färgas först med henna och sedan med indigo.

BLÅTT

För blått hår blanda ihop indigo med varmt vatten (men ej kokande vatten då detta förstör hennan och kan ge misslyckad färgning), blanda inte med något annat då det kan bli fel på färgningens förmåga. Gör blandningen cirka 1 timme innan du ska färga håret, vattnet ska svalna till rumstemperatur. Låt färgas i 2-3 timmar för bästa resultat.

RÅTTFÄRGAT/MUSGRÅ

Katam är perfekt för dig som har vitt hår eller ljust blond och vill ha råttfärgat, musgrå färg. Använd varmt vatten (men ej kokande vatten då detta förstör hennan och kan ge misslyckad färgning).

BRUNT

Du kan göra detta på två sätt. Första är att köra två färgningar, först med henna (följ receptet på RÖTT ovan), färga sedan dagen efter med Indigo (följ receptet för BLÅTT), trots att den är blå och ger blå färg, tillsammans med henna så blir den mörkbrun. Det andra sättet är att blanda ihop Katam och Henna i samma blandning, detta ger en lite ljusare brun färg på håret, följ bara receptet för RÖTT.

GYLLENE TON FÖR VITT OCH BLOND HÅR

Mal rabarber-rot till pulver och blanda med kokande vatten och låt det svalna, arbeta in i håret och lägg på plastfolie och låt färga i 2-3 timmar.

Cassia blandas även på samma sätt som rabarber-rot.

GULT

Koka upp 5 dl vatten, blanda ihop 4 msk gurkmeja och rör tills den blandat sig väl och löst upp sig. Låt blandningen svalna helt, häll blandningen i en sprayflaska, spraya i håret och arbeta in (använd handskar), spraya i 2-3 omgångar, låt verka i 15-30 minuter. Skölj ur håret tills vattnet är genomskinligt.

SVART

Svart valnötspulver blandas med vatten till en något tjockare smet, låt stå i 6 timmar eller under natten, arbeta in i håret och låt verka i 1-3 timmar, mörkare hår kräver inte mer än 1 timme.

Hur man färgar håret - med bilder
Hur man färgar håret - film (engelska)

Anmäl
2013-12-10 07:23 #1 av: kelfwing

Tack för en bra artikel Glad

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-12-10 16:25 #2 av: mogfarm

När man ska färga håret mörkbrunt, vet du hur länge man ska ha i indigo? Du skriver 2-3 timmar, men efter en viss tid blir det nog svart och inte mörkbrunt. Kan 2 timmar vara lagom om man vill ha mörkbrunt och inte svart?

Anmäl
2013-12-10 16:27 #3 av: mogfarm

Förlåt. Nu såg jag att man ska ta svart valnötspulver för att det ska bli svart.

Anmäl
2013-12-10 17:05 #4 av: [Vegg]

Ett bra tips man kan göra när man blandat ihop indigo är att ta en hårtuss från kammen och blanda och låta stå i 1 timme respektive 2 timmar för att se vilken färg det blir.

Valnötspulver får man riktigt svart hår av.

Nu är jag lite amatör och fått denna informationen via hennabutiken respektive bloggar där andra färgat på olika sätt. 

Anmäl
2013-12-11 05:41 #5 av: Achatina

Ska man färga det svart bör man väl inte peta på färgen med bar hud? Sist jag hade närkontakt med svart valnöt var huden brun i 4 månader efteråt (men det var färsk svart valnöt).

Anmäl
2013-12-11 08:10 #6 av: [Vegg]

#5. Det är bra att använda sig av handskar, även inpackning med plastfolie (eller liknande) och även mössa över detta är också att rekommendera då värmen håller sig och gör att färgen tar mycket bättre.

Anmäl
2014-08-13 14:48 #7 av: ttheresem

Hej! Jag är känslig mot hårfärger och tänkte jag älskar att ha håret svart! Såg ditt inlägg här om svart valnötspulver. Var kan man få tag på det och hur mycket valnötspulver osv ska jag ha i? Kan man använda detta fastän jag har ''köpes'' färg i håret sen förr?

Anmäl
2014-08-13 17:11 #8 av: veggie4every1

#7 Svart valnötspulver finns på iherb.

Har inte provat det själv, men blir lite sugen på det nuGlad

Hittade denna sidan om du vill kolla. Vet inte hur det skulle bli med färgat hår, men man får väl göra en liten test först ändå för säkerhet skull.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2014-08-13 19:55 #9 av: IceTee

värt att tillägga är kanske att man inte kan bli av med henna sen? Vet inte hur det är med annat, men henna får man klippa bort, om man nu skulle ångra sig och vilja bli ljushårig

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2014-08-13 22:22 #10 av: [Trevor_S]

De flesta kan man köpa i hennabutiken som jag länkat till. Lägg gärna upp bilder på resultat. Har testat de ovanstående så jag vet att de funkar bra. Cool

Dock att tänka på att "köpesfärg" kan ge en kemisk reaktion och ge oönskad färg på henna. De andra ska gå att färga med dessa på tidigare färgat hår, men man bör vänta 1-2 veckor efter sista gången man färgat. Så som IceTee säger så är det svårt att få bort just henna.

Anmäl
2016-01-12 19:22 #11 av: Rubie

Kan man färga håret från brunt till blont med rabarber rot, och isåfall hur många färgningar behövs?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.