Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor

Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Information & fakta

Underlätta för synskadade när du skriver

2018-06-03 20:52 #0 av: vendelay

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA, Tidigare sajtvärd på Synskadade iFokus

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-06-05 21:36 #1 av: Tuulikki

Toppen att detta tas uppTummen upp

↠ Just keep swimming ↠ 

Anmäl
2018-06-05 21:37 #2 av: vendelay

#1 Håller med. Jättebra att SvenA skrev och delade denna artikel!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-06-06 09:13 #3 av: Gen

#0 Inte för att vara motvalls, men var det något särskilt som föranledde detta inlägg?  Vad jag förstår skrev SvenA detta för 10 år sedan:  https://horselskadade.ifokus.se/articles/4d715706b9cb46221d067bce-forkortningar-och-tecken-i-inlaggen

Jag tänker att det är mer intressant att höra om vi har någon synskadad här som använder skärmläsaren och har egna lite mer uppdaterade reflektioner. 

Jag tänkte spontant att om detta var ett problem för 10 år sedan kan det inte vara ett problem nu. Jag provade skärmläsaren och den läste inte dina upprepade frågetecken som fråga, fråga, fråga... osv. (den klarade f.ö. även förkortningar som osv och läser ut förkortningar som LOL och YOLO, och bokstaverar förkortningar som OMG och WTF). 

Vore intressant att höra om någon faktiskt är synskadad här och har tankar om på vilket sätt detta kan vara ett hinder för att delta, förstå och ta till sig vad vi skriver här inne. (Vore för övrigt superintressant att höra mer om hur det är att vara synskadad och vegan)

Anmäl
2018-06-06 10:47 #4 av: Pyttelite

#3 Jag tycker också att det skulle vara intressant att förstå hur bilder och länkar uppfattas när man använder synhjälpmedel.

Har inte testat själv som Gen men det är ju viktigt att förstå att även hjälpmedlen förändras i takt med att grafik och gränssnitt, webb-publikationer, appar osv kommer till.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-06 19:31 #5 av: vendelay

#3 Jag vet faktiskt inte alls hur skärmläsare fungerar, artikeln delades på en adminsajt och jag tyckte att det var bra att dela den vidare. Håller definitivt med om att det vore intressant att höra någon som är synskadad berätta mer om artikeln!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-06-11 11:02 #6 av: DesK

Jag var med på den tiden när SvenA var aktiv här. Han lämnade iFokus, när det gjordes en uppdatering, som hans skärmläsare inte klarade av. Jag pratade med några synskadade, min ögonläkare och min optiker om detta. Alla talade om att nu funkar det precis som Gen säger i #3. Bl a Apple har mycket bra såväl syn- som hörhjälpmedel.

Anmäl
2018-06-11 11:05 #7 av: Pyttelite

Tråkigt att han lämnade men bra att det blivit bättre :)

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.