Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Mat och recept

Fröbollar

2018-11-24 23:10 #0 av: tlover

Fröbollar är ett återkommande recept i mitt kök, det är dessutom ett recept jag ofta tipsar om då det är en trevlig variation på baljväxter och dessutom så har alla, även blandkostare, älskat dessa fröbollar.

Detta är ett recept som både blandkostare, veganer och vegetariander brukar uppskatta, det går dessutom att variera väldigt mycket.

Receptet är för ungefär 4 personer men det kan variera mycket beroende på hur många fröbollar man äter. Jag brukar passa på att göra en större sats och frysa in dom.

Det går också att variera smaksättningen, tex chili om du serverar dom till ris, lite oliver om du serverar det med pasta eller vad du nu vill.

Vill du minska fetthalten eller kostnaden så kan du minska mängden frön och öka mängden havregryn och vatten.

Ingredienser

1 lök
2-3 dl solrosfrön (eller andra frön/nötter)
2-3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
½-1 dl havregryn
ev lite vatten
Salt el buljongpulver
sojasås, basilika och peppar
matfett att steka i

Såhär gör du

  • Skala löken och vitlöken och hacka den grovt.
  • Mixa alla ingredienser, krydda efter smak. Jag brukar använda ca ½ tsk salt eller ½-1 msk buljongpulver men smaken är olika, så testa att krydda lätt och steka bara en liten bit för att smaka innan du lär dig hur du vill ha det. Om smeten blir för lös för att rulla tillsätt mer havregryn, om den blir för torr tillsätt en skvätt vatten.
  • Rulla till jämnstora bollar (jag använder matskedsmått för att få alla i samma storlek) och stek på medelhög värme.
  • Servera tex med en tomatsås 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-11-25 08:06 #1 av: [moratjejen]

Va gott det ser ut. Skrattar

MvH Ida

Anmäl
2018-11-25 08:53 #2 av: vendelay

Mums! Smart tips med msk-mått för att få samma storlek på bollarna, det har jag aldrig tänkt på!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-11-25 09:05 #3 av: tlover

#2 Använder det för alla bollar och jag har ett ½dl mått för mina biffar Glad

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-11-25 09:17 #4 av: [moratjejen]

#3. Då är vi två, när jag gör svarta bönbiffar har jag alltid 1 dl och pressar ut i en rund pepparkaksform. Skrattar

MvH Ida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.