Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Djurrätt & Veganism Frukterian (Diskussion och recept) Frågor och tips Föreläsningar / videos / audios Hälsa och Nutrition Hygien, kosmetika och kemtekniska produkter Information om sajten Köpes / Säljes / Bortskänkes Köttersättning Konservering (vin, sylt saft, inläggningar osv) Klotterplanket Miljö O.T. (Off-topic) Politiska frågor Restauranger Shopping Träning Undersökningar Kluringar Tävlingar Topplistor Vegankost Veganprat Veganska matprodukter Veganföräldrar Veganska textiler, kläder & skor Recept (Varmrätt & Övrigt) Recept (Efterrätter & Förrätter & Godis) Recept & Diskussion (Glutenfritt) Recept (Pålägg) Recept (Såser) Recept (Rawfood - Råkost) Recept (LCHF-vegan) Recept (LFD Low Fiber Diet)
Mat och recept

Terökt tofu

2018-12-04 19:57 #0 av: tlover

Terökt tofu är numer ett måste på våra julbord, det går dessutom att äta som en huvudrätt, till påsk, midsommar, ja när som helst. Testa den, testa också att röka något annat (och skriv resultatet i tråden). Den går dessutom att frysa så du kan göra den nu redan för att slippa stressa vid jul (eller när du nu vill ha den).

Terökt tofu har blivit en klassiker på vårt julbord men man kan äta det annars också.


För att göra terökt tofu behöver man ingen rök utan man röker i en stor gryta eller wok med lock. Man behöver också aluminiumfolie, nått att lägga tofun på tex om man har en nätställning till woken , en aluminiumform med hål i eller liknande.


Ingredienser


2-3 fasta tofublock á 300 g (det osäkra antalet är för att jag gör egen tofu och har gjort halv sats)

1½ tsk Sichuanpeppar

1½ msk havssalt (flingsalt är bäst annars kan det vara svårt att se när det är rostat klart)

2 hela stjärnanis

1 kanelstång i bitar

2msk soja


Rökblandningen innehåller 100g vitt ris, 100g vitt strösocker och 2 msk svart te (det går att använda andra tesorter, till dessa bilder använde jag en mörk oolong)


Såhär gör du


Lägg kryddorna (inte sojan) och saltet i en torr stekpanna och rosta på medelvärme tills kryddorna doftar och saltet blivit ljusbrunt.

Plocka bort anis och kanelstången och mortla pepparn och saltet.

Gnid in tofun med kryddorna och låt det stå i kylskåp över natten (använd nått lufttätt annars luktar hela kylskåpet sichuanpeppar).

Dagen efter gnider du in tofun i sojan, lägger dubbla (jag brukar ta fyrdubbla) lager aluminiumfolie i botten på en stor gryta el wok, aluminiumfoliet ska gå upp efter kanten en bit.

Häll i rökblandningen i grytan och skaka den lätt, lägg på nätställningen/aluminiumformen med hål i och lägg på tofun men se till så att tofun inte tar i rökblandningen.

Lägg på lock och sätt grytan på hög värme tills rök börjar komma ut från locket, sänk värmen till medel och låt stå i 15 min.

Stäng av plattan och låt stå i 15 min till

Terökt tofu passar till ris och grönsaker men också på tex ett julbord som en av många rätter.

Det gör också att frysas för att göras i förväg, tofu ändrar däremot konsistens då man fryser det men vissa föredrar den konsistensen före vanlig tofu.

Originalrecept kommer från boken "te upptäck, utforska, avnjut"

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-12-04 19:58 #1 av: Tant Grön

Det låter som ett spännande recept.

Anmäl
2018-12-04 20:19 #2 av: [moratjejen]

Tack för receptet. Va gott det låter. Aldrig testat

MvH Ida

Anmäl
2018-12-04 20:20 #3 av: tlover

#2 det enda goda sättet att äta tofu enligt endel som annars inte gillar tofu

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-12-04 23:20 #4 av: vendelay

Allt du gör låter så himla spännande, tlover!Kär

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2018-12-05 11:36 #5 av: Tant Grön

Hur går det med grytan, den blir inte förstörd?

Anmäl
2018-12-05 11:45 #6 av: tlover

#5 inte med aluminiumfoliet i botten och skulle det läka så går det att få bort rökblandningen om man låter det ligga i blöt en stund

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl