Etiketterinformationfakta
Läst 25356 ggr
[TrevorS]
2010-10-17, 14:13

Vad är Råkost - Rawfood

Råkost även kallat Rawfood är precis som det låter rå mat. De flesta råkostarna...

Vad är en råkostare?

Råkostare är en person som äter precis som det låter vegetabilisk rå kost, såsom färsk frukt, grönsaker, groddar, frön, gryn, bönor, nötter, torkad frukt, tång och kallvatten. Kosten får inte kokas eller på annat sätt uppvärmas mer än 45°C då enzymerna i produkten förstörs vilket bidrar till till att det blir sämre nedbrytning och absorbtion av föda. Upphettning av mat över 45°C minskar näringsvärdet och livskraften i maten.

Råkost är inte bara ett matval, det är en livstil och många äter råkost i någon form av diet eller avgiftning för att må bättre. Dieten står då oftast av minst 75% råkost.

Fördelar med Raw Food och Raw Food Diet?

Det finns många fördelar med råkost, man får oftast ökad energi, hyn äldras långsammare, bättre matsmältning, viktminskning och även minskad risk för hjärtsjukdommar. Råkost innehåller betydligt färre transfätter och mättat fett än den typiska västerländska kosten gör. Kosten innehåller också oftast låg natriumhant och hög kalium, magnesium och fiber, vilka har egenskaper som är förknippade med minskad risk för sjukdommar som hjärtsjukdom, diabetes och cancer.

Vad äter man oftast i råkost?

Förska frukter och grönsaker, nötter, frön, bönor, korn, baljsväxter, torkad frukt, tång, hemmagjorda juicer, kallt vatten, kokosmjölk, rå havremjölk. Det finns många råkostsfärser, vanligt med groddar av bönor, linser och annat som går att grodda. Artikel om ersättningsprodukter för råkost.

Hur tillagar man maten?

Det finns flera sätt att tillaga maten, vanligast är att man torkar maten i en dehydrator, antingen en köpt eller hemmagjord (hur man bygger själv), eftersom den är väldigt dyr bygger många den själv då man sänker priset enormt. Dehydrator har fördelen att man ställer in temperatur och att maten blir klar mycket snabbare än när man till exempel torkar i sol eller lufttorkar.

Försiktighet!

Vissa personer upplever oftast avgiftningsreaktion när de startar en råkost, speciellt om deras tidigare kost varit rik på animalier, socker och koffein. Man upplever då mild huvudvärk, illamående och cravings på fett, socker och kött men går över efter några dagar. Kött är beroendeframkallande och därför kan man uppleva dessa bieffekter, det är precis som att sluta röka.

Man bör rådfråga en doktor innan man går över till råkost eller vill fortsätta en längre tid eftersom man det är svårt att få i sig kalcium, järn, b12, protein och kalorier. Man bör rådfråga om man är yngre än 12 år, är gravid eller ammar, lider av anemi eller benskörhet.

Journal of Nutrition
Hon lever på rå föda
Raw Living
about
samtal med råkostare

[TrevorS]
2011-11-30, 09:30
#1

Puttar upp den här.

P_hansson
2014-10-22, 04:45
#2

Hellt galet, jag började för några månader sedan. Kunde inte fortsätta låg o skakade efter 1 dag. Äter ca 1 kg godis om dagen och 2 liter cola..

Upp till toppen