Etikettveganism
Läst 16679 ggr
veggie4every1
2016-01-25, 22:10

Veganer & vegetarianer

Vad är det för skillnad på en vegan och en vegetarian? Vad handlar veganism om egentligen?

En vegan är en person som inte äter eller använder någonting som kommer från djur (kroppsdelar, kroppsvätskor och dylikt) så långt det är praktiskt möjligt. En Vegan avstår allt djurutnyttjande och deltar inte medvetet i något som främjar eller normaliserar djurförtrycket så långt det är praktiskt möjligt.
- Veganism är ett moraliskt ställningstagande emot diskriminering och förtryck av de icke-mänskliga djuren. Det finns många olika livsstilar inom veganism då veganer är olika och har olika livsstilar.

En vegetarian äter ingenting som kommer från djur (kroppsdelar, kroppsvätskor och dylikt). En Vegetarian äter/dricker alltså inte mjölkprodukter/ägg/fiskar/kycklingar eller något annat från djur, men en Vegetarian har inte samma moraliska ställningstagande emot djurförtrycket som en Vegan har och har inte tagit avstånd från djurförtrycket förutom när det gäller kosthållning.
 
En lakto-vegetarian äter/dricker mjölkprodukter utöver den vegetariska kosten.

En ovo-vegetarian äter ägg utöver den vegetariska kosten.

Ibland kombinerar man både mjölk och ägg och kallar sig då lakto/ovo-vegetarian.
 
En pesco-vegetarian eller en pescetarian äter vattenlevande djur utöver den vegetariska kosten.

En pollo-vegetarian äter kyckling utöver den vegetariska kosten.
 
De här varianterna av vegetariska koster är alla avsteg från den vegetarismen och det uppstår problem när man identifierar lakto/ovo/pesco/pollo-vegetarisk kost med en äkta vegetarisk kost dvs. en kost utan animalier.

Ett av de uppenbara problemen är att de som är riktiga vegetarianer inte längre vill kalla sig Vegetarian då det ofta missuppfattas som någon som äter någon typ av animalie (oftast ägg och mjölk) utöver den vegetariska kosten. De vegetarianerna kallar sig då istället för Vegan, men utan det moraliska ställningstagandet som en Vegan har.

Nu blir det problem för de som är äkta veganer eftersom begreppet Vegan vattnas ur till en person som äter en vegetarisk kost men inte har veganska värderingar i övrigt.

Ett annat, kanske värre, problem med att man kallar sig Vegetarian och äter animalier är att ordet vegetarisk börjar att betyda animalisk.

Nu gömmer vi djurförtryck i ordet vegetarisk som i de flesta ögon är ett bra djurvänligt ord. Äter man en vegetarisk kost så anses man snäll emot djuren och många vegetarianer blir vegetarianer för djurens skull.

När vi nu tittar i den vegetariska hyllan i matbutiken så hittar vi animaliska produkter med mjölk och/eller ägg och när vi går till restaurang så hittar vi animaliska produkter på den vegetariska menyn. Ordet vegetarisk betyder mjölk och ägg som dock är lika fullt av lidande, död och förtryck som vilken blandkost som helst.

Djurindustrierna tjänar givetvis på att ordet Vegetarian vattnas ur till att betyda en animalisk kost eftersom människor fortsätter att konsumera animalier och samhället framstår som skapligt "vegovänligt" med vegetariska alternativ på skolor, restauranger etc. Men omfattningen av vårt förtyck mot de icke-mänskliga individerna är gömt i ordet vegetariskt.

Om äkta veganer och äkta vegetarianer inte kan återta begreppen vegansk och vegetarisk till sin urspungliga mening, så bör vi göra djurförtrycket synligt i dessa genom att kritisera begreppen ur ett djurrättsligt perspektiv.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[Borttaget]
[Borttaget] 
2016-01-25, 22:13
#1

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2016-01-25, 22:58
#2

Inlägget är borttaget

Upp till toppen