Etikettvegankost
Läst 1436 ggr
vendelay
2017-02-21, 21:26

Humlor, bin & växter?

Hittade dessa tomater på Ica maxi, är de veganska? Hoppas det inte är en korkad fråga men blev så förvirrad :x Bilden verkar bli felvänd, skriver från mobilen och det är jag inte van vid, sorry!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Gen
Gen 
2017-02-21, 21:48
#1

Här är en reklamfilm på hur humlorna produceras. Slängs efter ca två veckor tror jag (lite osäker, men det är från en svt-dokumentär som jag kommer ihåg det. Bör dubbelkollas). Hur som helst, den här reklamfilmen är ju tänkt att vara positiv, men det är svårt att inte gå igång på hur humlorna industrialiseras på det här sättet. Jag blir ledsen. Är det veganskt? Går in under samma kategori som gödsel, och pollinering med bin som man tar honung från. Även om man inte äter honungen, eller djuren så är de integrerade i livsmedelsproduktionen som det ser ut idag. Svårt att undvika.

Maleficum
2017-02-21, 21:50
#2

Är många växthusodlade grönsaker som pollineras av humlor. Tror väl det är mer vanligt än att människor går runt och pollinerar själva (är ju ganska tidskrävande jobb). Vet att i USA (ingen koll på hur det är i andra länder)  reser de ju runt med bikupor för pollinering utomhus.

Och med tanke på hur vi utrotar de naturliga pollinerarna med våra odlingsmetoder och annat så kommer det väl bli mer vanligt att använda framodlade pollinerare.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

aneri
2017-02-22, 12:49
#3

Nej, helt veganskt kan vi ju aldrig leva, eftersom insekter, larver, maskar finns överallt. 

Varje gång   vi äter något som framställts av mjöl, gryn, frön som t ex bröd, gröt, havremjölk så får vi oss massor av insektsdelar, larvdelar ocjh ägg som malts  sönder. Likaså får vi i oss larver, insekter och mask när i äter frysta bär, frukter och grönsaker.  När man t ex äter frysta blåbär så knastrar det ibland mellan tänderna när man tuggar på en fryst insekt. 

Jag köper mest färska grönsaker som jag kan lägga i vatten med ättika i så kan jag hoppas på att de flesta  kryp flyter  upp så jag kan hälla bort dem.  Men många finns tyvärr kvar.

Vi måste acceptera att man  får i sig  cirka 1 kilo insekter/år, kanske veganer får i sig ännu mer. Här hittade jag en länk.

http://mittkok.expressen.se/artikel/1-kilo-insekter-i-maten-du-koper/

vendelay
2017-02-22, 16:35
#4

#1 Vilken absurd video. Aj, vad ont det gör i hjärtat.

#3 Fast jag gör skillnad på insekter som vi råkar döda och de som vi industrialiserar och utnyttjar för våra egna ändamål. Det är såklart synd om dem och i en perfekt värld skulle ingen behöva dö men jag blir inte ledsen varje gång jag äter för att en insekt kan ha blivit dödad pga min havremjölk. Förstår du hur jag menar?

Det här tycker jag är skitjobbigt. Jag har inga problem med att de pollinerar det jag äter men det är inte bra när de bara föds upp för vår skull. Hur hanterar ni detta?

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Gen
Gen 
2017-02-23, 18:00
#5

#4 ja visst är det sjukt!! stor sannolikt dessa humlor ICA använder. Natupol är världens största humleproducent som jag förstått det, med fabrik i slovakien om jag minns rätt. 

Jag brukar använda det här som exempel för att problematisera hur bin och humlor används på destruktiva sätt i vår livsmedelsproduktion. Den brist på genetisk variation i "honungsbiet" som används överallt har gjort den väldigt sårbar för sjukdom, och nu industrialiserar vi humlorna som i förlängningen också sannolikt kommer bli väldigt sårbara. 

Jag gör inga aktiva val för att motverka detta med konsumentkraft.

Kanske man genom att äta säsongsbetonat och ekologiskt kan minska sitt intag av växthusodlade grönsaker och därigenom gynna naturliga pollinatörer. Spekulerar här. Säsongsbetonat är ju bra på andra sätt också.

Smultronfia
2017-02-23, 19:04
#6

#5 ja jag tror att du kommer rätt långt om du handlar efter säsong. Sen kan man om man har möjlighet odla tex tomater själv som oftast odlas i växthus. Men annars är det nog rätt svårt att komma bort från det. Har inte sett videon men skulle de inte klara av att leva vidare efter pollineringen? Om man gav dem mat och "husrum"? Är så klart en kostnadsfråga i det men vore intressant och veta om det skulle vara en möjlighet.

landsbygdsbo
2017-03-01, 17:41
#7

En insekt man "råkar" döda är väl den man kör på med cykeln eller råkar trampa på. Men de insekter o djur som skadas och dör pga av växtodling kan knappast kategoriseras som "råkar", ty odlaren agerar ju aktivt för att ge grödan optimala förutsättningar och då ingår bekämpning av såväl parasiter som ogräs….😎

Gen
Gen 
2017-03-01, 21:46
#8

#6 Ja det vore väl rimligt att det borde gå att ha permanenta humlebestånd i anslutning till växthusen, men det blir väl problem när de ska gå i idé. Dessa köpehumlor luras ju med elektriskt ljus så som framgår i reklamfilen. Det verkar som att det är billigare att slänga i soporna och köpa nya.

Kanske på sin plats att poängtera här att jag inte vet om tomaterna Vendeley visade är pollinerade med dessa köpehumlor. Ville bara få in den här aspekten i debatten. Humlor produceras på det här sättet just för växthusodlingar och det är onekligen problematiskt.

Maleficum
2017-03-01, 22:23
#9

Dessutom brukar väl dessutom de odlade humlorna vara annan art än "lokala" vilda humlor och kan förstöra en del i miljön om de smiter från växthusen.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Smultronfia
2017-03-02, 07:24
#10

Man har börjat bygga små micro robotar som ska kunna ersätta humlor och bin. Detta skulle alltså kunna vara ett alternativ i framtiden. https://wyss.harvard.edu/technology/autonomous-flying-microrobots-robobees/

Maleficum
2017-03-02, 12:16
#11

Är ju ett bra framsteg ^^ Men kommer väl tyvärr dröja länge tills det ska bli lönsamt att byta till…

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Smultronfia
2017-03-02, 18:59
#12

#11 absolut men jag ser positivt på att det arbetas fram nya lösningar. Man kan prata om hur dåligt allt är men jag vill gärna se nya lösningar även om de inte är helt färdig utvecklade. Det ger hopp om en bättre framtid.

Maleficum
2017-03-02, 20:29
#13

Visst är det positivt att de iaf försöker hitta andra lösningar. Man önskar ju bara det kunde gå lite fortare.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Smultronfia
2017-03-03, 08:29
#14

#13 ja jag vet. Tyvärr så är det ju fortfarande billigare att utnyttja djur och andra varelser. Men saker ändras hela tiden som tur är.

landsbygdsbo
2017-03-03, 08:53
#15

#10, tyvärr kan vi i framtiden vara tvungna att använda microdrönare för pollinering. Därför att de naturligt pollinerande arterna dött ut.

Att hålla bisamhällen är inte mer slaveri än att hyra ut en lägenhet till en människa.

Som värd håller du med bostad och får betalt för det. Passar inte galoscherna så flyttar hyresgästen.

För binas del tar man honung som hyra, Ser med hjälp av sockerlösning till att bina inte svälter över vintern.

En win win situation.

Eftersom en stor del av bisamhällena skulle dö om de inte arbetade åt en odlare.

Smultronfia
2017-03-03, 10:23
#16

#15 nu handlade detta inte om vanliga bin som lever ute i naturen utan bin som är i växthus och dödas. Det är inte en win win situation.

landsbygdsbo
2017-03-03, 12:25
#17

#16 dödas?

Du borde nog studera humlors livscykel. Deras samhällen dör varje höst. Säsongen avslutas med att de nya drottningarna parar sig och sedan går i vinterdvala. Arbetarna och hannar dör. Så sker i naturen så också i dessa odlingar. De ny-parade honorna söker sig till loka ställen för att övervintra men pga av sjukdomar , miljö och omständigheter räcker inte dessa förvildade och vilda populationerna till för nästa års pollinering. Så vill du ha mandlar o bär istället för kött så är detta ett alternativ.

Varför skulle odlarna göra sig omaket att leta reda på dessa unga drottningar för att döda dem? De "växthus" man såg var ju sk. polytunnels som efter odlingssäsongen öppnas i kortsidorna så humlorna lätt kan flyga därifrån…..

Maleficum
2017-03-03, 12:39
#18

#17 Fast det är ju där problemet blir att fel arter av humlor hamnar på fel ställen och kan förstöra ute i naturen.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

landsbygdsbo
2017-03-03, 13:23
#19

En stor del av de odlingar det gäller är konstbevattnade och befinner sig i områden som egentligen är för torra. Är egentligen bara en tidsfråga tills dessa odlingar upphör pga vattenbrist.

Det npg därför dessa arter av humlor inte överlever utanför odlingarna. De finner ingen näring, deras övervintringscykel stämmer inte med den lokala klimatcykeln.

Upp till toppen