Etikettveganprat
Läst 916 ggr
FemFem
2017-03-14, 02:26

Nybliven vegan - hjälp?

Jag måste skriva av mig lite.

Jag har varit Vegetarian sen jag var typ 13 (är 26 nu snart) och blev Vegan väldigt nyligen, typ några dagar sen ^^ Jag har berättat för släkt och vänner osv att jag har blivit Vegan. Nu till saken: jag är så sjukt rädd att misslyckas med detta. Alltså själva matdelen känns inte jättesvårt, även om man ibland får läsa och googla sjukt mkt för att inte råka köpa ngt med animalier i 😕 Men allt detta med städprodukter, smink, kläder osv, det finns så många fällor och jag är rädd att köpa fel. Och att folk kmr tycka att jag inte är en "riktig" Vegan och att jag fuskar. Jag brukar inte bry mig om vad folk tkr, kör mitt eget race för det mesta, men detta är så viktigt för mig. Innan när jag inte var Vegan köpte jag sminkprodukter, t ex flera Essie nagellack, som jag nu fått veta testar på djur 😭 Hur hade ni gjort: slängt det eller gett bort till en icke-vegan? För jag kan inte använda upp det, skulle inte stå ut med att ha det på naglarna nu. Skäms hela tiden för att jag varit så dåligt påläst innan 😞 Hur gör ni för att inte köpa fel? Känns som att jag kmr få ha med en lång lista på dåliga ingredienser varje gång jag är ute och handlar, så att jag kan stå och läsa och jämföra…

Smultronfia
2017-03-14, 06:32
#1

Hej! Välkommen som Vegan! Jätte bra beslut. Det är så klart alltid jobbigt när man går igenom utfasningen av gamla produkter och inköp av nya. Man får helt enkelt göra så att alla nya inköp blir veganska. Tillslut är allt hemma veganskt. Kan vara svårt/dyrt att slänga ut allt och köpa nytt. Nagellacket hade jag gett bort i så fall. Det är redan köpt så synd att slänga. Till nya produkter kan du tex kolla denna listan hos djurensrätt: https://www.djurensratt.se/icke-djurtestat Det är en djungel men det går att hitta det mesta. Och jätte bra att du ber om hjälp. Vi får försöka hjälpa så gott vi kan. Lycka till!

Smultronfia
2017-03-14, 06:37
#2

Lite mer länkar: Smink kan jag varmt rekommendera http://www.tikei.se Bra webshop där det står markerat om det är veganskt eller inte på produkterna. Brukar handla städprodukter där och tandkräm och smink m.m. http://jordklok.se

vendelay
2017-03-14, 10:26
#3

Jag håller med Smultronfia, utfasningen av ickeveganska produkter är svår men jag tycker inte att du ska slänga grejerna. Ge bort det om du inte själv vill ha det. Jag hade en massa vegogrejer i frysen som innehöll mjölk och eller ägg när jag blev Vegan och det kände jag att jag inte klarade att äta så jag gav det till mina föräldrar istället. Huvudsaken är att alla framtida inköp blir veganska - men alla gör misstag. Råkar du köpa fel går det ofta att lämna tillbaka. Råkar du äta något är det bara att inte köpa det igen. Alla gör misstag!

Jag brukar faktiskt försöka hålla mig till varor som är märkta med "Vegan" för att slippa tänka på innehållet. Andra tips är att googla specifika märken och bara köpa det du vet är veganskt.

>Vegolistan< hjälper mig otroligt mycket, speciellt i början!

Om du undrar något, tveka inte att fråga. Jag har själv ställt så många konstiga frågor i detta forum att jag nästan skäms när jag tänker på det haha men å andra sidan har jag lärt mig otroligt mycket också!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

veggie4every1
2017-03-14, 12:13
#4

#0 Välkommen 🙂

Du har ju fått bra svar här redan. Allt blir en vana vet du. I början är det mycket att läsa ingredienslistor haha…min matshopping tog dubbelt så lång tid i början😃

Gör du ett misstag så se det som en lärdom.

Personligen så skulle jag inte ge bort animalier som jag själv inte vill ha. Här signalerar vi då att det är moraliskt ok för andra att konsumera animalier även om vi själva avstår. Jag skulle kasta det i soporna. Jag förstår dock att man i början inte tänker på det, men vi behöver ändra konversationen i vårt huvud.

Jag kan rekommendera ELF sminkprodukter (Lyko har eller ebay.uk) och Attitude rengöringsprodukter (finns på apotea)🙂

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

vendelay
2017-03-14, 13:18
#5

På tal om smink (och tvål, hårprodukter, skrubbar osv) måste jag rekommendera Rituals! Allt är inte veganskt (se upp för honung, bivax och lanolin) men i början brukade jag bara bära med mig en famn med grejer jag ville köpa och be personalen läsa igenom så det var veganskt. Jag har aldrig stött på någon som inte gör allt och lite till där inne, de är jätteduktiga och snälla.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

sp0ngeb0b
2017-03-14, 22:51
#6

Jag har också gett bort grejer som inte är veganska, t.ex. lite Quornprodukter, proteinpulver och något choklad. Men andra produkter såsom kläder, skönhetsprodukter och städprodukter kommer jag behålla och använda upp, för att sedan köpa nya när de är slut. Något annat har jag inte råd till. 

Jag har "bara" varit Vegan sedan november men har redan gjort flera misstag. Har bl.a. råkat äta choklad och chips som innehöll mjölk för att jag varit slarvig med innehållsförteckningen, har dock upptäckt det snabbt som tur är! Har också fått stå ut med andras misstag men samma sak där, det har upptäckts snabbt. Det är inte hela världen, alla gör misstag! Om du råkar köpa något med animaliska ingredienser så kanske du kan antingen lämna tillbaka det eller ge bort det om det inte går? Eller sälja om det är något dyrt 🙂 Ingen kommer tycka du är en "dålig vegan" för att du gör misstag.

Upp till toppen