Etikettvegankost
Läst 1498 ggr
Pyttelite
2017-11-25, 13:32

Mat ni inte gillar - på gränsen till äcklig

Skulle köpa några färdigrätter till lunch förra veckan och fick av misstag en låda som var "råvaror" och inte en färdig rätt.

Som tur var hade jag lite kvar av annat sedan dagen före så jag kunde blanda. Jobbarkompisarna var övertygad om att jag åt kyckling.

Råvaran var väl sådär - på gränsen till osmaklig.

Jag förstår inte riktigt varför man ska göra köttersättningar som vegan/vegetariska produkter. Inte gör man tomater av oxfilé eller rödbetor av lax? Det finns så många vegetariska/veganrätter som står på egna ben utan några köttersättningar så varför ens försöka?

Har ni köpt någon specialprodukt som ska vara vegansk men som ni tycker smakar pyton?

Sen kanske det är så att det är mina smaklökar som är bortskämda?

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
_

veggie4every1
2017-11-25, 15:10
#1

Jag tycker dock att det är bra med ersättningsprodukterna eftersom det finns människor som fortfarande gillar smaken av kött men bryr sig om att djuren utnyttjas och dödas.

Många äter dom i en övergångsfas medan andra fortsätter att gilla färs, burgare, korv och ost. Pulled Oumph är fortfarande en av mina favoriter och jag gillar det snabba och bekväma med att slänga en burgare i stekpannan ibland🙂

Det finns väl ingen anledning egentligen att göra ersättningsgrönsaker av animalier, men det har säkert någon gjort ändå 😉Det kan göra animalien mer attraktiv förstås, vi gillar ju att slippa tänka på att det är djur vi äter.

Men den äckligaste produkt jag smakat är Sheese av märket Bute Island, sjukt äcklig enligt mig 😃

Sen är jag inte mycket för ersättningsmjölkarna (utom de med choklad) och jag tycker inte om havre och soygurt ( utom alpros naturella till dip och matlagning).

I fraiche var ingen direkt höjdare, men jag tror det är för att jag aldrig egentligen gillat komjölksprodukter heller.

Astid&apornas frysta pizza var en klar besvikelse, osten var inte seg som det ska vara på en pizza och den var otroligt salt (och jag gillar salt i övrigt).

Men fortfarande efter alla år och alla produkter jag provat, är det Sheese som tar priset 🏆😃

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Pyttelite
2017-11-25, 16:31
#2

Jag håller med dig om att ersättningsprodukter har ett värde om de kan "framkalla" samma smaker men ibland så är nog inte mitt smaksinne kalibrerat.

Jag har bara provat några få mjölkersättningsprodukter men gillar dom inte som solitärer. De kan säkert funka bra i matlagning när de är mer en konsistensgivare än direkt smaksättare.

Själv har jag inga jättehöga förväntningar på frusen snabbmat. De är bra att ta till som lunchalternativ och för mig är det viktigare att det är en bra balans i det jag äter än en smaksensation så jag får prova vidare bland veganalternativen.

Samma gäller osten du nämnde - får köpa och testa så att jag hittar en normgivare.

Många smaker lär man sig att tycka om t ex Champagne Tummen uppandra har man svårt för livet ut - vi ha alla olika favoriter och väl är väl det.

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
_

synesthesia
2017-11-25, 17:16
#3

Håller med om Sheese! Har även svårt för Astrid & Apornas "mjukost".

Minns inte märket, men det är några halvfabrikat som jag verkligen fick blunda och svälja, har sedan dess helt ignorerat dem i frysdisken, hahah. Kanske Hälsans Kök?! Iaf biffar eller liknande, minns linser, grönkål och koriander, kan eventuellt vara så att jag blandar ihop flera. Det fanns även broccolijärpar för flera år sedan som bara blev liggandes i frysen. Gillar i stort sett alla andra halvfabrikat jag testat! Det är typ bara när de har spännande kryddning och är gjorda på bönor eller linser istället för soja som det brukar bli fel, hahah.

Inte direkt en veganprodukt, men eftersom de är så populära bland veganer: dadlar (egentligen all torkad eller halvtorkad frukt) och chiafrön! Tycker även att grönkål kräver så pass mycket tillagning att det knappt känns som grönkål längre för att det ska vara aptitligt. OCH jag gillar bara avokado med ohemula mängder citron och salt, tycker att det är sjukt smaklöst annars.

MVH sämsta veganen :)

VeilofElysium
2017-11-26, 13:05
#4

Jag gillar Astrid och apornas Jeezly och Perfect Pizza ost. I övrigt tycker jag att de smakar riktigt illa, har inte med att det borde smaka ost.. Det ska bara inte smaka trolldeg. Visst finns det andra veganska pålägg som avokado, hummus, jordnötssmör etc.  men finns det ost substitut äter jag gärna det. 

Jag gillar inte Oatleys produkter alls, vilket jag känner mig ganska ensam om.. då ser jag PåMackan som undantag men det andra smakar enl mig bara kartong. Har varit på jobbuppdrag där det inte funnits annat än Oatleys yoghurt att äta för oss veganer och trots vaniljsmak så tar kartongsmaken över. Jag tycker jätte mycket om havregrynsgröt och bröd med havre men…tummen ner till Oatley.

Det är väl det egentligen som jag kan komma på att jag inte gillar då jag gillar det mesta, dock har A & A en del produkter som inte är så nice. Astrid och apornas substitut för fläskköttsprodukter har jag inte smakat och kommer aldrig smaka. Deras F*skpanetter smakade riktigt illa och hade otäck konsistens. Deras pizza med Tomat och Havssalt är också rätt så vidrig.

[Rhonda]
2017-11-28, 10:40
#5

Var köper ni detta Sheese?  Jag läste att det gjordes av kokosolja o soja.

Smakar det verkligen så äckligt?

synesthesia
2017-11-28, 15:34
#6

Alltså, Sheese var (vad jag vet!) den första veganosten som fanns att köpa i "vanliga" affärer. Tänker mig att precis som folk nu vänjer sig vid Jeezly så vande sig folk vid den för jag antar att någon gillade den eftersom den fortfarande finns kvar…

Så, jag har senaste åren sett den i olika mataffärer! T.ex. hade både ICA Maxi & Kvantum det i förra staden jag bodde i… köpte den ej. Kanske har de ändrat receptet nu?! Men för ett par år sedan var den känd som "den där äckliga pucken…" :)

[Rhonda]
2017-11-28, 16:05
#7

#6 Tack!

sp0ngeb0b
2017-11-28, 16:14
#8

Även om jag är lite kräsen och det finns mycket jag helst inte äter, så är det få saker som jag verkligen tycker är äckliga. Men en av dem är definitivt Tartex. Kan inte för mitt liv förstå hur folk kan tycka att det är ätbart.

På tal om Sheese har jag bara provat Greek Style men den tycker jag är god. Åtminstone som en del av en rätt (enda sättet jag ätit den på). Var mycket gott ugnsbakat innuti en bit rullad aubergine, och även i quesadillas.

Pyttelite
2017-11-29, 19:44
#9

Härligt med alla berättelser - får nog närma mig vissa produkter långsamt! 😂

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
_

Upp till toppen