Etiketterfrågortips
Läst 9879 ggr
Schhh
2016-09-29, 13:47

Behövs remiss för blodprov? Förvirrad :(

Har varit Vegetarian i över ett år och försökt äta veganskt. De senaste månaderna har jag i princip bara ätit veganskt varför jag kände att det är dags för ett blodprov. Skrev till ungdomshälsan där jag har min läkare och frågade om jag behöver remiss eller något för att kolla blodet. Fick som svar att jag skulle kontakta min hälsocentral, så jag skrev till den också. Det slutade med att jag fick hem en massa papper på när dem hade drop in provtagning. Men jag har nu flyttat och bor närmare en annan vårdcentral. Eftersom jag hade vägarna (hyfsat) förbi drog jag till denna. På deras hemsida står det att de har drop in provtagning men det står "ordinerad" så jag misstänker att det var där jag tog fel. Fick höra att jag inte kan ta blodprov hur som helst utan att det måste finnas "underlag", att jag äter vegankost dög inte. Nu är jag förvirrad och inser att jag faktiskt borde RINGA och höra mig för men eftersom jag har social fobi har jag dragit mig för att göra det. Men aja, detta är egentligen en ickefråga för det är så uppenbart att jag bara måste ta tag i det och ringa. Behöver man remiss? Är det olika på olika vårdcentraler? Tror ni jag kan gå på drop in på den "gamla" vårdcentralen som ligger längre bort, med tanke på att jag fick hem en massa papper om det? Förvirrad och ledsen över att det ska vara så komplicerat :(

[TanatosNyx]
2016-09-29, 13:49
#1

du behöver alltid remiss av läkare, oavsett orsak. Drop-in betyder att du kan ta prov när du vill på den avsatta tiden MED remiss. Gäller alla vårdcentraler.

Schhh
2016-09-29, 13:56
#2

Okej… så jag måste boka en separat tid med läkare? Hur skaffar jag annars en remiss? Tycker det är märkligt att ena vårdcentralen hänvisade mig till drop-in om jag nu inte fick en remiss? Fick svaret att de "ringer eller skickar kallelse" sen dök det upp papper om att jag kunde gå på drop-in. Betyder det att jag har en remiss…?

Nina
2016-09-29, 13:56
#3

Om du fått remiss till din gamla vårdcentral kan du gå dit om du är inskriven där.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!
Relationer * Hundar * Bodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Schhh
2016-09-29, 13:58
#4

Synd att jag blev så nervös när han började fråga om remiss för jag hade med mig pappret som i så fall skulle kunna varit kallelsen/remissen/vad det nu heter. Men jag bara utgick från att jag var helt fel ute och gick därifrån. :(

OlgaMaria
2016-09-29, 14:19
#5

Du kan inte gå till en random vårdcentral utan bara där du är listad. Om du vill gå till den närmre vårdcentralen måste du först lista dig där. Har du kvar papprena från den första vårdcentralen? Kan ju hända att de skrivit remiss om att du ska lämna prover och att du fick hem papper med information om det. Det är inte för sent att gå nu antagligen.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Schhh
2016-09-29, 14:36
#6

#5 Jag listade mig där innan jag gick.

Grejen är att jag hade papprena med mig (som jag skrev ovan) men det slog mig aldrig att de kanske var någon form av remiss… Är jättearg på mig själv nu för att jag var så dum och tänkte att blodprov, det går man och gör hur som helst (utan remiss). Samtidigt hade jag ju med mig papprena men min hjärnverksamhet måste avstannat… nåväl, de har stängt nu så det blir väl till att göra det där blodprovet om ca en månad när jag har bearbetat traumat. Tack för alla snabba svar, det finns inget mer att säga om detta.

Nina
2016-09-29, 14:38
#7

#6 Fast remissen var väl till den andra vårdcentralen?

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!
Relationer * Hundar * Bodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Schhh
2016-09-29, 14:45
#8

#7 Så det gäller bara specifika vårdcentraler? I så fall får jag väl gå dit.

OlgaMaria
2016-09-29, 14:58
#9

Fast då får du lista om dig där igen :) Du kan bara vara listad på en vårdcentral i taget. Ja, remissen gäller bara på den vårdcentralen.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

veggie4every1
2016-09-29, 19:04
#10

#0 Du kan använda werlabs om du bor i närheten av någon vårdcentral som är ansluten.

https://werlabs.se/

Känns det som att du kanske har brister eftersom du vill ta prov? Själv har jag varit Vegan i många år (typ 6-7 år) och aldrig tagit blodprov. Mår så bra att det känns onödigt🙂

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[Giiisella]
2016-09-30, 18:53
#11

#9 Remissen är ju elektronisk och så som jag fattat det så får man gå till vilken vårdcentral som helst och ta proverna så länge det finns en remiss, alltså även där du inte är listad. Dock kostar det lite mer. Men remissen måste man ju få från där man är listad. B-12 brist uppkommer ju först flera år efter att man gått över till en vegansk kost (om värdet varit normalt innan), så det behöver du inte vara orolig för i nuläget. Och det är ju främst det som veganer löper störst risk att drabbas av.

landsbygdsbo
2016-10-01, 09:55
#12

Nu blir jag nyfiken, måste man kolla blodvärden när man lever på vegankost? Är inte denna en fullvärdig näring som till fullo fyller kroppens behov av proteiner, vitaminer, mineraler och alla andra viktiga näringsämnen ?

OlgaMaria
2016-10-01, 09:58
#13

#11 Jag tror det är olika beroende på hur remissen är skriven, dvs det är möjligt att ta prover på flera ställen, men nu utgick nog läkaren från att proverna skulle tas på den egna vårdcentralen och då är jag tveksam till om den fungerar på andra ställen. Min läkare har frågat mig ibland vart jag vill ta proverna, verkar utgöra skillnad för hur han skriver själva remissen. Kan ju vara rent digitalt att han anger om den ska synas utanför den egna enheten eller inte.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

veggie4every1
2016-10-01, 13:36
#14

#12 Man måste inte kolla blodvärden med det enda underlaget att man äter en vegansk kost. Det anser uppenbarligen inte den vårdcentral som Ts kontaktade heller.

Har man bakomliggande sjukdom, utvecklat brister pga undermålig kost eller andra kostrelaterade problem så blir förstås läget ett annat. Men det gäller ju vilken kost man än äter.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

vendelay
2016-10-01, 14:48
#15

#12 Hahahahaha, nej, du får inte ens kolla ditt blodvärde "bara för att" du är Vegan så det där har du hittat på själv.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

landsbygdsbo
2016-10-01, 16:41
#16

#15

Hur kan man hitta på något i en vanlig fråga?

Eller är det så självklart att man som Vegan bör kolla sina blodvärden lite oftare 😎

Är det verkligen så att man bör kolla sina blodvärden  efter det att man övergått till en ren "vegandiet"

vendelay
2016-10-01, 17:10
#17

#16 Jag vet inte vilken del du inte fattar men jag säger väl det igen: NEJ (det är alltså motsatsen till ja), du behöver inte kolla dina värden bara för att du är Vegan.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

landsbygdsbo
2016-10-01, 17:21
#18

Det svar jag fick av dig var "Hahahahaha, nej, du får inte ens kolla ditt blodvärde "bara för att" du är Vegan så det där har du hittat på själv." Vilket bekräftar den gamla sanningen att det inte finns några dumma frågor bara dumma svar.

Vad det gäller blodvärden så kollade jag runt och det verkar ju vara så att rätt många läkare och aktiva veganer rekommenderar att man håller ett extra öga på sina blodvärden…beror det på brister i kosten? 😉

OlgaMaria
2016-10-01, 17:42
#19

Det finns nog olika åsikter. Aktiva veganer anser nog ofta att blodprover inte behövs bara för att man äter den kosten. De äter ju så för att de tror att det är en hälsosam kost. Sen finns det nog många läkare som tycker det är motiverat med blodprov bara för att man är Vegan, och andra som inte tycker det.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

[Giiisella]
2016-10-01, 22:44
#20

#19 Men alla aktiva veganer äter ju inte så bara för att dom tror att det är hälsosamt? Finns ju många olika skäl till en vegansk kost. ☺️ #18 Ja många rekommenderar nog det eftersom det trots att är lättare att få brist på olika näringsämnen som Vegan än som en som äter allt. Har du bra koll och äter varierat bör du dock få i dig allt, förutom B12, så det kan ju vara bra att ha lite koll på. Vill man ha koll, så ja varför inte. Annars tror jag nog mer på att eventuella symtom på brist ska styra hur vida man behöver följa sina blodvärden eller inte.

veggie4every1
2016-10-02, 01:11
#21

Vad menar ni med "aktiva veganer"? 🤔

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

[Giiisella]
2016-10-02, 05:28
#22

#21 Haha, jag borde nog skrivit "aktiva veganer". Syftade mer på #19 beteckning av det.

Ninja99
2016-10-02, 10:51
#23

#21 Jag undrar också vad landsbygdsbo med flera menar med "aktiva veganer"? Vad är då en passiv Vegan, menar ni en som inte tränar eller? Det råder lite begreppsförvirring här låter det som, bla i #18. Ens blodvärde kan vara bra även om man har brist på ett näringsämne. Jag har själv hela mitt liv haft jättebra blodvärde, men ändå råkat få vitaminbrist. Blodvärde, Hb, mäter koncentrationen hemoglobin i blodet. Att göra en kontroll av hemoglobinet, är väldigt vanligt, blodprovet tas oftast med ett stick i fingret och provsvaret visar om du har blodbrist. Mitt blodvärde kontrolleras varje gång jag lämnar blod, men det görs ingen kontroll av exempelvis vitamin B12-nivån. Sådana prover görs efter att en läkare bedömt vad som behöver kollas upp, en beställning på vilka prover som ska göras skickar läkaren, eller får man som patient själv ta med sig, till provtagningslabbet. Vad man behöver få kollat upp, om man t ex pga något symtom misstänker att man har fått en brist på något, är t ex hur vitamin- och mineralnivåerna är i kroppen. Att man bara för att man är Vegan inte får kolla sitt blodvärde stämmer inte #15. Tvärtom har jag upplevt att det är lättare att få kollat blodvärde och få en analys av div. vitamin- och mineralnivåer om jag berättar att jag är Vegan, för tyvärr är det många läkare, precis som befolkningen i övrigt, som tror att man lättare får brist på näringsämnen bara för att man äter vegetabilisk kost. Vilket ju inte är fallet om man äter nyttigt och vet lite om näringslära. Precis samma sak som gäller för allätare. Vilket får mig att undra vilka näringsämnen (förutom B12) du i inlägg #20 menar att det är lättate att få brist på bara för att man är Vegan?

Ninja99
2016-10-02, 11:07
#24

Jag skulle vilja råda dig #0 att boka en tid hos en läkare om att du är orolig för att du har någon brist av något slag. Har din vårdcentral drop-in-tider kan du ju gå dit då utan att boka. Tala om för läkaren varför du vill kolla upp dina värden, är det för att du är trött och orkeslös, har du fått sämre minne och svårt att koncentrera dig på sistone, har du fått sömnsvårigheter etc. Tala också om att du äter en helt vegetabilisk kost och om det finns något annat i din livsföring som kan inverka på din hälsa. Du kommer förhoppningsvis att få gå och ta blodprov efter läkarbesöket och kan sen när du får resultatet antingen vara lugn eller få en chans att åtgärda de ev. brister som du har genom att äta mer av det ena eller andra. Hoppas att du orkar ta tag i det snart igen och att du får träffa en bra läkare. Och hoppas att du inte har några brister av något slag. Lycka till!

OlgaMaria
2016-10-02, 11:10
#25

Haha, det var väl jag som myntade begreppet "aktiva veganer". Menar väl de som går all in för sin diet och som är passionerade över den. Lite luddigt, jag vet. Kan ta tillbaka det om jag trampade något på tårna.

A-vitamin är ju något som man inte får i sig i sin rena form annat än från animaliska källor. Levern kan omvandla betakaroten till aktivt a-vitamin men det kräver en välfungerande lever. Upptaget av zink är mycket bättre från animaliska källor. Likaså omega 3. Men det verkar också som att veganer utvecklar en förmåga att tillgodogöra sig näringsämnen bättre från vegetabiliska källor om man jämför med köttätare. Man anpassar sig ju efter sin kost.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Ninja99
2016-10-02, 11:34
#26

#25 Varför skulle upptaget av exempelvis zink och omega 3 vara bättre från animaliska källor?

[Giiisella]
2016-10-02, 12:54
#27

#23 Rätta mig om jag har fel men jag har för mig att det är lättare att få t.ex. järnbrist eftersom det kan vara svårt att få i sig tillräckliga mängder, men har man koll och äter tillräckligt så bör det ju inte vara något problem. Tror inte att det är själva upptaget som är problemet.

veggie4every1
2016-10-02, 14:27
#28

#25 Inga ömma tår, jag har inbyggda stålhättor😉

Men blev förstås lite nyfiken på vad ni menade med aktiva veganer, för det finns ju inaktiva veganer (som inte tränar och sportar) som kanske också vill ta blodprov av någon anledning hahaha..

Att vara Vegan är ingen diet.

Har man tagit ställning emot djurförtrycket så har man och då är man Vegan, eller så har man det inte. Det är kristallklart om man tänker att man inte kan ta ställning emot ett förtryck lite grann när det passar, några dagar i veckan eller efter klockan 18:00 om man inte är rejält moraliskt förvirrad.

Så vi ska nog inte ytterligare förvirra ett begrepp som redan verkar förvirra många med att mynta begreppet "aktiva" och "inaktiva" veganer också😃

Men nu ska jag inte kapa tråden mera med detta utan låter diskussionen återgå till ämnet.🙂

Någon gång, tänkte kanske när jag varit Vegan i 10 år så ska jag ta ett blodprov (om jag får) och kolla mina värden på skoj. Det vore intressant att se, jag äter i stort sett som jag alltid gjort fast utan animalier som jag förstås har ersatt med andra livsmedel.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Schhh
2016-10-02, 14:45
#29

#10 Bor i Umeå, inte i närheten. :(

#11 Hmm, okej, kanske är det så. Jag kommer nog ändå gå till den jag fick remiss på för att undvika problem.

#12 #16 Nej det är inte självklart att kolla sina värden, som övriga skrivit, så länge man äter varierat och mår bra överlag.

#18 Inte bara veganer gillar att hålla koll på blodvärden/näringsvärden, det gör även många andra t.ex. LCHF:are för att man ibland vill se hur värdena förändras vid ett byte av kost. Som Ninja99 skriver finns det ju massa olika saker man kan kolla via blodet. Jag tänkte kolla om jag har brist på något (läs nedan). 

Övriga som undrar över mitt motiv: B12-tillskott tar jag, liksom D-vitamin, men jag är ändå orolig eftersom jag slarvar med maten och mår rätt dåligt allmänt (psykiskt, trött osv) - vilket inte behöver bero på kosten. Min mor har även hypotyreos och det kan väl debutera lite när som helst vad jag förstår. Förra gången när jag sökte mig till psykiatrin fick jag kolla mina näringsvärden innan jag behandlades, för att utesluta brist (då var jag köttätare), och jag ser det som lika bra att kolla upp på egen hand nu. 

#24 Du tycker att jag ska söka mig till läkare, vilket du nog har rätt i. Jag drar mig bara för att göra det p.g.a. social ångest. Är det helt omöjligt att gå på drop-in och be att kolla ev. brister? 

I övrigt är jag tacksam för alla svar i den här tråden.

landsbygdsbo
2016-10-02, 15:34
#30

En gammal sanning är väl att en lagom tilltagen allsidig kost är basta förutsättningen för den hälsa kosten kan påverka.

Ska man specialisera sig på att äta en ensidig grön kost kräver det betydligt mer eftertanke o kunskap än om man lever på vanlig husmanskost.

Visst går det att livnära sig på enbart vegetabilisk kost, med vissa tillskott liksom det går alldeles utmärkt att livnära sig på enbart animalisk kost (vilket bla Inuiterna bevisat Eftersom de livnär sig på fisk, säl, valkött + innehållet i däggdjurens magsäckar som innehåller de vitaminer o mineral de behöver från växtriket. brrr…

Schhh
2016-10-02, 15:47
#31

#30 Det här ska inte behöva bli en diskussion om näringslära, jag hänvisar dig i så fall till att skapa en ny tråd! :)

Ninja99
2016-10-02, 17:05
#32

#29 Du har ett alldeles ypperligt skäl för att kolla upp dina värden eftersom du mår dåligt och är trött, så ska det inte behöva vara, men en orsak kan ju vara att du slarvar med maten som du själv påpekar. Jag vet verkligen att det är svårt att äta rätt och bra när man mår dåligt, men det är ju tyvärr en ond cirkel - äter du fel kost och inte får i dig det du behöver, så blir du så småningom sjuk, även om kroppen är fantastisk på att kompensera för olika brister. Jag tror tyvärr inte att du kan be om att få kollat upp dina värden utan att först träffa en läkare, om du inte söker hjälp privat kanske, men då kan en hälsoundersökning kosta ett par tusen kr beroende på vad du vill få kollat. Jag vet ju inte vad som stod på de papper du fick från den ena vårdcentralen om deras drop-in, men på "min" vårdcentral innebär det att jag kan gå dit under några timmar någon dag/vecka utan att ha bokat tid med en läkare innan. Jag får då vänta på min tur för att få träffa en, eller kanske "min", läkare. Hen avgör vilka prover som skall tas beroende på vad jag har berättat om hur jag mår. Sist jag sökte hjälp mådde jag jättedåligt, hade svåra sömnproblem, svårt att koncentrera mig, sämre minne än vanligt, darrande händer m.m. Jag läste på om mina symtom och misstänkte själv B12-brist, så jag berättade om mina misstankar och bad specifikt om B12-koll (men fick även fler saker kollade naturligtvis). Jag hade rätt, jag hade ganska allvarlig brist på vitamin B12. Försök att göra såhär; ring (eller skriv om du tycker det är jobbigt att ringa) till din vc och berätta för dem att du behöver hjälp, att du mår både psykiskt och fysiskt dåligt och är trött. Tala också om för den du pratar med om din sociala ångest, kanske har de någon läkare som är lite mer inriktad på dina problem, någon som har specialistkunskaper i området. Då får du förhoppningsvis så bra hjälp du kan få på en vårdcentral och läkaren kommer att bedöma vad för tester du behöver göra för att utröna vad det är som inte stämmer. Du ska inte behöva gå omkring och må dåligt, försök få hjälp och om det känns bättre kanske du kan be någon närstående, föräldrar, syskon eller kompis om hjälp. De flesta är glada för att kunna hjälpa en annan människa.

Ninja99
2016-10-02, 17:40
#33

Sökte på "lämna blodprov" och fick bl a upp detta (från 1177): "Det går att göra många olika analyser av blodet. Den läkare som man går hos avgör vilka prover som är lämpliga att ta. Det går bland annat att analysera blodvärdet, Hbblodsocker, glukosmått på inflammation, CRP och sänkaämnen och mineraler som som kan visa njurfunktion och saltbalans, till exempel kreatinin och kaliumblodfetter, till exempel kolesterol och triglyceriderolika enzymer från exempelvis lever och hjärtavita och röda blodkroppar samt blodplättar, så kallade trombocyterolika proteiner, bland annat så kallade koagulationsfaktorer, vilket är ämnen som gör att blodet kan levra sigantikroppar vid till exempel allergier och vissa virus- och bakterieinfektionerhalten av en del läkemedel i blodetså kallade vävnadsmarkörer, vilket är ämnen som kan öka vid en del former av cancerarvsmassan, DNA." http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Undersokningar/Att-lamna-blodprov/ Här står det tydligt att det är läkaren som avgör vilka prover som ska tas, så det är nog inte möjligt att hoppa över det steget, åtminstone inte på en vårdcentral. Det som veggie4every1 tipsade om, werlabs, vet jag inte hur det funkar. Men jag vill önska dig lycka till med att söka och få hjälp. Och hoppas att du snart mår bättre!

Schhh
2016-10-02, 18:28
#34

#32 #33 Tack för ditt långa och uttömmande svar. Eftersom det verkar omöjligt att göra blodprov på drop-in så överväger jag att höra av mig till den läkare jag haft kontakt med tidigare. Hon jobbar dock på ungdomsmottagningen och när jag hörde av mig dit blev jag hänvisad till vårdcentralen för just fysiologiska saker som brist. Men eftersom jag även mår psykiskt dåligt kanske jag kan kontakta henne ändå. Hon var den som bokade tid för blodprov åt mig förra gången. Dock gör hon mig ganska obekväm så det kanske är lika bra att söka mig till någon ny… usch vad komplicerat. :(

Alternativen är alltså 1. att köra på gamla läkaren 2. att be om en ny läkare på ungdomsmottagningen 3. att be om en läkare på min gamla vårdcentral, som ligger för långt bort för att jag egentligen ska orka dra dit 4. att be om en läkare på närmaste vårdcentral, som jag inte vill tillbaka till efter upplevelsen med receptionisten haha.

Parallellt med detta samlar jag kraft för ett besök hos kuratorn också. Antar att det enklaste vore att ringa ungdomsmottagningen och boka tid för båda sakerna… kanske funkar det att låta sambon ringa och jag sitter bredvid? Värt att testa i alla fall. Annars skjuter jag kanske på det igen. 

Tack igen för svaret. :D

Smultronfia
2016-10-02, 19:17
#35

Vad tråkigt att höra att du inte mår bra. Tycker det låter som en jätte bra idé att låta sambon din ringa åt dig. Det ska inte vara några som helst problem. Och om ni kan få en tid som båda kan gå på så får du stöd och kanske orkar gå? Hoppas det löser sig för dig och att du mår bättre snart. Lycka till!

Nina
2016-10-02, 19:24
#36

#34 Tycker du ska kontakta vårdcentralen där du bor nu. Ta din pojkvän till stöd.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!
Relationer * Hundar * Bodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

vendelay
2016-10-02, 20:33
#37

#23 Beror nog på vart du går i så fall, jag fick inte ta ett blodprov "bara för att" jag var Vegan så jag hittade på en massa grejer som huvudvärk osv för att få kolla det.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

veggie4every1
2016-10-02, 22:27
#38

#34 På 1177.se finns "vårdguidens e-tjänster" där man kan logga in med bank id och kontakta vårdcentral, beställa receptförnyelse osv. Jag brukar beställa recept åt min mamma där och det funkar bra.

Tänker om det är jobbigt att ringa så kan det kanske vara ett alternativ till kontakt.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Schhh
2016-10-03, 01:35
#39

#38 Mm, det är så jag varit i kontakt med vårdcentralen och det var därför jag fick en "remiss" (eller vad det nu var haha). Tack ändå för tipset. :D

veggie4every1
2016-10-03, 13:03
#40

#39 Jaha, ok, så galet jag tänkte då🤪😃

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Veg
Veg 
2018-11-25, 20:34
#41

Läste tråden, men kunde inte hitta vegtestet på werlabs, la en del tid på detta. Hittade dock dessa som jag vill dela med mig av: https://www. blodkollen.se/sv/analyspaket/kostdiet-och-livsstilskollen och https://medisera.se/vara-halsokontroller/stora-veg-testet/ Det skickas en e-remiss när man beställer varför man inte behöver en remiss från en läkare vilket är bra.

[moratjejen]
2018-11-25, 23:15
#42

Behöver man titta sig så länge man mår bra och inte är sjuk?

vendelay
2018-11-26, 00:10
#43

#42 Nej, självklart inte.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Upp till toppen